|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prehrana 2 letnikov
30.5.2012 9:55:01   
knorbalbo
Živjo,
imam par vprašanj kako in s čim hranite svoje otroke....

Do sedaj sem za njo kupovala mleko in jogurte s 3,6% maščobe, zdaj pa sem slišala oz prebrala, da po 2.letu naj bi se zmanjšal vnos maščob in naj bi prešaltali na 1,6%....

Sicer imamo (po mojem mnenju) uravnoteženo prehrano. Ampak glede na to, da je naša zelo dober jedec, ni zbirčna in ima velik apetit, gledam na to kaj poje.

Ali je kje kakšen jedilnik napisan, kako bi se morali otroci prehranjevati glede na določeno starost, saj so potrebe seveda različne......?

Naša še ne hodi v vrtrec in ji sama "kreiram" vsakodnevni jedilnik zato bi bila vesela vsakega nasveta,

hvala za vaše odgovore!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prehrana 2 letnikov
30.5.2012 10:16:32   
Hope2
Nekako ne kompliciram. Gledam pa in vztrajam pri temu, da vsak dan poje sadje in nekaj zelenjave in čim manj svinjarije. Ostalo pa kot nanese. Več ali manj jemo raznovrstno hrano, posebej ne kuham nobenemu, vsak dan so na jedilniku proteini, OH, če kak dan tega ne poje si ne belim glave, glavno da mi ne štrajka s sadjem in da ne prekorači mejo s sladkarijami in ostalo svinjarijo.

Ima pa že od začetka režim, zajtrk- pač kar si zaželi, za malico obvezno sadje. Hodi v vrtec, ampak mu malico moramo od doma pošiljat in zato, vedno dobi sadje, včasih še zraven kako musli sadno rezino ali rižev vafelj. V vrtcu ima kosilo. Ko pride domov, pa spet dobi kak sadni smoothi ali sadje ali zelenjavo (svežo papriko, mini paradajzek ali zelenjavno juho), za večerjo spet kar hoče. Tak je navajen in zame je tudi lažje.

Glede maščob ne kompliciram in sploh ne gledam. Kupim oz mu dam kar imamo. Nimam pojma kolk ima naše mleko maščobeuser posted image , spije še kak aktimel, poje sirček za namazat, ap še trdi sir... ampak pokuri. Mu pa občasno dodajam še omega3 maščobe. Težav s težo nima.

Dobi vsak dan tudi posladek-košček čokoladice (1 kocka ali en kinder ploščica)) ali kak gumi bombonček in obvezno skoraj vsak dan 1 sladoled. Ne je nobenih čokolinotov, ne slanih stvari-čipsov, skoraj nič piškotov (razen kdaj za zajtrk, ko namaka v mleko), redko kak sadni jogurt ali puding, ne je nobenih čokoladnih kroglic... šmorn, palačinke delamo iz ajdove in polnozrnate moke, polento sladkam z medom....ne pije sokov, samo vodo.

Je pa do zdaj vsak dan zjutraj pil samo čokoladno mleko, šele zdaj je začel pit navadno mleko in je sam opustil čokoladno razvado.

Jaz ne gledam toliko na to koliko poje, ker je aktiven in kuri ampak bolj kaj poje.

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 30.5.2012 10:23:21 >

(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Prehrana 2 letnikov
30.5.2012 10:24:19   
Tutan
Jogurt, mleko itn. - vedno 3,5% maščobe - ko odvzemajo maščobo, dodajajo sladkorje. Mleko vedno kupujemo Sveže mleko -> nima sicer tako dolgega roka trajanja, je pa boljše. Tudi pediatrinja pri nas tako svetuje.

Načeloma otrok pri 2.letih, ki nima zdravstvenih težav, lahko vse je.
Sestavljam jedilnik po navdihu, pazim, da je raznoliko in zdravo. Pri nas recimo je 1x mesečno na sporedu Mcdonalds, pa še vseeno trdim, da nič hudega, če tu in tam poje kakšno svinjarijo, če načeloma je zdravo.

Najmanj 1x tedensko jemo ribe.
Tudi pice pripravljam doma - naredim testo, pa jo potem sam obloži - na voljo ima ogromno zelenjave, sira - pa si jo potem sestavi in poje.

Kompliciram pa ne. Od sladkarij pa najraje zberem kakšno čokolado, sladoled, pa domače sladice.
Omake, polivke, vse to pripravljamo doma sami - ne kupujemo pripravljenih ragujev itn.
Tudi juhu najraje skuham kar sama, pomojem se 1x letno zgodi, da zakuham Knorr juhico.
Poleti uporabljamo domačo zelenjavo - ker otrok sodeluje pri pripravi, tudi z veseljem poje.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Prehrana 2 letnikov
30.5.2012 11:33:23   
Katy78
Ne kompliciram, skrbim pa, da ima oz. da imamo uravnoteženo prehrano, se pravi vsakega nekaj. Mlečne izdelke kupujem polnomastne, mleko sem prej jemala iz mlekomata, zdaj pa že dolgo kupujem nehomogeniziranega. Nekje do 2,5 leta ni bil izbirčen, zdaj pa od sadja poje samo jabolko in banano, prav tako ne mara več marmelade, sira, jogurtov. No ja, zadnjič je celo pojedel enega po zelooo dolgem času. K sreči pa pri kosilu ni izbirčen in je vse, od krompirja, riža, testenin, polente, kuskusa do ajdove in prosene kaše, prav tako obožuje meso in ribe, zelo rad ima tudi zelenjavo, kislo zelje in kislo repo. Vsak dan dobi kos sadja (trenutno največkrat jabolko, ker ga ima najraje), pred glavnimi obroki ni prigrizkov, slanih stvari (čips, palčke) ne je, prav tako še ni poskusil bonbonov in lizik, dobi pa čokolado ali piškot, sladoled, če mu zapaše. vendar nikoli pred glavnim obrokom. Pije samo vodo, redko se spomni na sok. Tudi jaz ne kupujem pripravljenih jedi in juh iz vrečk, ker jih tudi sama nisem bila nikoli vajena jesti.

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 30.5.2012 11:35:36 >

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Prehrana 2 letnikov
30.5.2012 12:48:36   
knorbalbo
Super ste punce, hvala za odgovore!user posted image

Tudi jaz gledam na to kaj poje in ne toliko na to koliko poje, je pa res, da ima naša veeeeelik apetit in bi jedla kar na prej...to pa me včasih kar malo skrbi....

Drugače pa podobno kot ste napisale: pijemo izključno vodo, včasih naredim domač pomarančni sok ali pa nesladkan čaj.

Za zajtrk ima ponavadi kakšen kos kruha z domačo marmelado, medom, polento na mleku brez sladkorja,

za malico ima sadje in navaden jogurt, rižev vafelj

kosilo jemo skupaj, se pravi vse od ajdove kaše z gobicami, do golaža, polnozrnatih testenin in palačink iz pirine moke itd

za večerjo je pa odvisno kdaj imamo kosilo (se prilagajamo očitovi službi), košček sira in kozarec toplega (polnomastnega svežega) mleka, jogurt ali kruh z maslom....

Gledam ,da poje veliko sadja, zelenjave, sladkarij v smislu bonbonov, lizik ,čokolad ni, ob posebnih priložnostih pa seveda dobi kos torte, sladoled...

Izogibam se že pripravljene hrane, čeprav midva z možem tudi kdaj zavijeva v "Meka". Sem mnenja da ekstremi ,tako v eno kot v drugo stran, niso dobri, sploh pa ne za otroke.

Je pa v varstvu, s seboj ji dam sadje in jogurt ampak imam vedno občutek, da tam dobi še kakšen "priboljšek".....kar pa mi sploh ni všeč, ampak to spremenit ne morem. S septembrom gre pa itak v vrtec.

Se pa priporočam še za kakšno idejo glede zajtrka in večerje, to se mi zdi da se pri nas najbolj ponavlja, ker mi zmanjka idej....user posted image


(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Prehrana 2 letnikov
30.5.2012 15:02:22   
Nina00
Ideje za zajtrk: prosena kaša kuhana na mleku, pirin gres, ovseni kosmiči (včasih skuhani na vodi, včasih na mleku) z naribanim jabolkom in zaslajeno z malo medu, ajdove palačinke ali vaflji, jogurt s svežim sadjem (lahko z malo medu, odvisno koliko je že samo sadje sladko). Sicer pa je mojima zelo všeč, če jima kruh malo popečem pa potem na kruhu maslo in med ali marmelada, lahko tudi smetanov namaz. Pa topli sendvič s sirom in zraven surova paprika. Toliko na hitro.


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Prehrana 2 letnikov
30.5.2012 15:34:43   
Ajra RR
Vprašaš lahko tudi svetovalko za zdravo prehrano Mojco Kurent, ti bo napisala kak dober recept in ti svetovala. Tukaj:
http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki/Seznam-strokovnjakov/mojca-kurent_50

_____________________________

Strokovnjaki odgovarjajo, vprašanje jim lahko pošljete tudi anonimno.

http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki

(odgovor članu Nina00)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




Ste samoplacnik ali imate svojega osebnega zobozdravnika s koncesijo ?
gagaga

Ste samoplacnik ali imate svojega osebnega zobozdravnika s koncesijo ?

koncesija (65%)

samoplačnik (35%)


Število vseh glasov: 57

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!