|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 11:59:25   
knorbalbo
Pozdravljene,

Moja hči je alergična na arašide in ker gre sedaj v vrtec, me je vzgojiteljica prosila za seznam živil, ki vsebujejo arašide. Jaz sem iskala po spletu, pa nisem nič konkretnega našla. Namreč vem, na kaj je treba pazit (rastlinska olja itd) in da na večini embalaž piše, da lahko vsebuijejo sledove arašidov (kar pa pri nas ni bistvenega pomena, ker smo probali in ni bilo nič HB). Tako da bi vas prosila, če ima katera kakšen že obstoječ seznam (predvsem gre za kupljene sladkarije kar otroci nosijo s seboj v vrtec za RD), da bi ga lahko tudi mi uporabljali in nesli v vrtec.
,
Do sedaj vem, za nekatere stvari, ki vsebujejo arašide:

1. SMOKI
2. m&m BONBONI
3. SNICKERS

?
?


Pa še to, nam je vzogjiteljica rekla, da v primeru rojstnih dnevov pač mi prinesemo posebno hrano za njo, da ne bo jedla tistega, kar prinesejo otroci. Kako je to rešeno pri vas v vrtcu, ali starši vedo za alergijo in ne nosijo take hrane v vrtec, ali jim kupujete posebne "sladkarije"? Mene skrbi, kako bodo preprečile našmu lakotniku, da bi komu vzel iz rok, ker je itak tisto najbolj interesantno. user posted image
Da o reakciji, ki jo lahko doživi, niti ne pomislim? Naj zahtevam, da se take hrane ne prinaša v vrtec?

Hvala za odgovore!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 12:44:02   
uškinamama
Naj zahtevam, da se take hrane ne prinaša v vrtec?


user posted image  A ne bi raje svojega naučila, da ne sme jesti arašidov in hrane, ki je najprej ne preveri vzgojiteljica. Ne vem zakaj bi bila skupinica prikrajšana za kisle gliste , smokije in ostalo rojtnodnevno požrtijo. Čeprav , smo imeli mi to "srečo" da je bil mali v bio eko keko vrtcu user posted image  in smo lahko prinesli le  100 % sok in sadje, oreščke. 

Arašidi so tudi v arašidovem maslu user posted image ,  v enih bobi palčkah (imajo notri polnilo iz arašidov), v večini "študentske hrane"...

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 13:11:38   
knorbalbo
uškinamama: hm....ne vem kako naj svojega 2.letnega otroka naučim, da ne bo jedel takih stvari user posted image če jih bodo jedli drugi, pa si jih sam tudi želi? Pomoje otrok pri tej starosti še ni sposoben razumeti alergije in zakaj on ne sme nekaj ,kar drugi lahko. V trenutku nepozornosti, lahko pride do tega, da otrok poje nekaj in pride do hude-življenju ogrožujoče reakcije. Bi ti bila pripravljena iti v tak riziko, če bi šlo za tvojega otroka? Bi zaupala 2.leti staremu otroku, da se bo pravilno odločil, ker si mu razložila da tega ne sme? Ne vem no, mogoče je tvoj otrok super ubogljiv in mu moraš samo enkrat nekaj rečt pa nikoli ne bo tega naredil, jaz pač nimam take sreče....

Sem slišala od mamic, ki imajo to alergijo, da straši pač iz obzirnosti, teh jedi ne prinašajo, pa zato otroci niso nč prikrajšani, saj obstajajo tudi druge stvari za posladkat, ki arašidov ne vsebujejo.

Sicer pa bi bila vesela, če bi mi lahko pomagale dopolnilniti zgornji seznam jedi, ki ne vsebujejo arašidov (to je tudi naslov teme)....tudi zato, da bom lahko staršem ponudila alternative, ki bodo vsem ustrezale in jih bodo malčki prav tako veseli kot smokijev, HVALA!!!


(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 13:20:29   
aprilčica07
V našem vrtcu so to reševali tako, da so vzgojiteljice vedno imele na zalogi dovolj stvari, ki jih je punčka lahko jedla (ista alergija kot pri vas). Mi smo za rd nosili normalne smokije in podobne zadevščine,  deklica je pač dobila kar je sama lahko jedla. Pa ni blo nikoli nobenih problemov.user posted image  Je pa res, da so  bli ob vstopu v vrtec tri leta stari in je mogoče lažje razložit.     

_____________________________


Jakob, 23.04.2007, 3570g/55cm
Julija, 30.08.2009, 3570g/52cm


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 13:22:20   
uškinamama
No, no brez užaljenosti. Vprašala si, če zahtevaš prepoved prinašanja "takšne " hrane v vrtec, hkrati pa še sama ne veš katera je ta hrana. Najbolje za tvojega otroka , da ga naučiš , da ne sme jesti hrane, ki jo ti (vzgojiteljica, oče, odrasel skratka) ne odobri. Tudi , če dosežeš prepoved prinašanja "take " hrane v vrtec, ne veš kaj imajo otroci po jaknah ko gredo recimo na sprehod...pa ti bo tam pobasal kakšen mm s. Kdo bo pa potem kriv? Drug dvoletnik?  Ko boste šli na rojstne dneve boš diktirala kaj lahko postrežejo in kaj ne? Na izletih?



_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 13:43:06   
knorbalbo
uškinamama: nisem užaljena, samo tvoj predlog se mi je zdel malo vprašljiv.....
Kar se tiče hrane, ki ne vsebuje arašidov je tako, da smo šele pred kratkim zvedeli za alergijo in nikoli prej nisem gledala na deklaracije živil, če to vsebujejo, zato pa sem odprla to temo, da se naučim kaj lahko je in kaj ne. Mamice otrok s to alergijo, ki so to že dale skozi, sem prosila da mi pomagajo.

Glede vrtca pa tako, mislim da vsaka mama naredi, kar je v njeni moči, da otroka zaščiti, če je ogrožen v taki meri, da lahko dobesedno umre, če pride v stik z alergenom. Kaj otroci nosijo v žepih ne morem kontrolirati, lahko pa se maksimalno potrudim in ozavestim sebe in vzgojiteljice, po potrebi tudi starše, da do tega ne bo prišlo. Zakaj te je to tako zmotilo, ne bi ti naredila isto? Tukaj gre za neko "kolegialnost", sočutje in razumevajoč odnos med vpletenimi. Saj ne gre za to, da bodo ti otroci prikrajšani za nekaj, smokiji itd niti slučajno niso zdrava hrana, zato ne vidim težave, če jim ponudim alternativo, ki bo verjetno tudi bolj zdrava. Kot si napisala, je bila v vašem vrtcu tudi neka omejitev hrane na določene stvari, pa ste se tega držali predvidevam.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 13:59:33   
uškinamama
Uf. Poglej. Ne moreš doseči (iz lastnih izkušenj) da bodo drugi (vzgojiteljice, sovrtičkarji, stari starši, kolegice) skrbele za tvojega otroka. Lepo in fer bi bilo, to ja. Ampak sama veš, da je to nemogoče. Da dokler ne bo mali ozavestil, da on pa ne sme arašidov,  ne moreš pričakovati , da bodo drugi za to skrbeli (bili prikrajšani).
Energijo , ki jo vlagaš (želiš vložiti) v to, da narediš okolje varno otroku raje porabi za to, da otroka pripraviš na okolje. Ker sama veš, da je potreben trenutek, da si otrok nekaj pobaše v usta. In če ti prepoveš smokije v igralnici  ne misli si, da je zdaj pa mali v vrtcu varen. (zgodba o bonbonih, smokijih, lizikah, ki jih imajo otroci po žepih)


_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 14:16:10   
knorbalbo
uškinamama: hm....težko razumem, kaj bi mi rada dopovedala....sej v vrtec grejo otroci z 11.meseci, in seveda da so tam vzgojiteljice, ki na njih pazijo in to ne glede na starost otroka. Vem, da stvari niso popolne in da so možni incidenti, ampak če je le možno bi jih v večji meri preprečila, RAVNO zato, ker ne pričakujem od vzgojiteljice, da ima mojega otroka 100% skos pred očmi. In res ne razumem, kako lahko tako majhnemu otroku daš tako odgovornost, saj zato pa smo starši.... Če bi bil otrok pri tej starosti tako odgovoren, da bi sprejemal same pravilne odločitve, ga niti ne bi bilo treba peljati v vrtec, ampak bi ga pustila na igrišču in mu razložila, da naj tam ostane dokler se ti ne vrneš....user posted image Seveda sem svojemu otroku že objasnila vse v zvezi s tem, ampak ne dam roke v ogenj, da v trenutku ko bo zagledal smokuje, ne bo vsega pozabil in "požrešno" planil po njih.

In sploh ne vem zakaj to tebi predstavlja tak problem, če prosim strarše, da ne prinašajo take hrane. Meni se zdi, da je to zgolj egoističen odziv nekoga, ki ni pripravljen poslušati skrbi in težave drugih, ker avtomatično misli, da bo njegov otrok za nekaj prikrajšan. Je tako težko razumet, da če otrok je smoki in se z istimi prsti dotakne obraza otroka alergika, da lahko le-ta doživi šok. user posted image Kot sem že napisala, gre za kolegialnost in sočutje in razumevanje resnosti situacije, pa saj gre le za smokije, pa mu jih daj doma, mojmu otroku pa bo prikrajšano marsikaj. Poleg vsega pa, če ne bo smokijev, bodo tudi vzgojiteljice manj obremenjene, ker bodo brez skrbi, da se kaj zgodi.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 14:29:35   
Zora*
Pri sinu v vrtcu je v skupini tudi otrok alergičen na mleko. Nikoli nas niso prosili, da naj ne nosimo za RD hrane, ki vsebuje mleko. Vzgojiteljica je imela vedno na zalogi nekaj sladkarij brez mleka. Jaz sem vseeno prinesla piškote, ki niso vsebovali mleka, tako da so lahko vsi jedli isto. Se pa zavedam, da je alergija na arašide običajno veliko hujša od alergije na mleko.

Mislim, da v vrtcu lahko pričakuješ, da vzgojiteljice pazijo, da tvoj otrok ne dobi ničesar kar vsebuje arašide. V tolažbo pa, da se otroci kar hitro naučijo, da nečesa ne smejo. Pri sinu vsi v skupini vejo, da ta otrok ne sme ničesar z mlekom in če mu kaj ponudiš se jih vedno par oglasi in vpraša, če to vsebuje mleko. Dokler pa tvoj otrok in ostali iz skupine tega ne osvojijo so pa tam vzgojiteljice.

Seznam boš pa težko sestavila, ker ogromno stvari vsebuje arašide. Jaz bi opozorila na rastlinsko olje in če je še kaj takega kar vsebuje arašide pa ob tem človek ne pomisli ravno, da so notri(nimam izkušenj z alergijo na arašide). Za sladkarije in vse ostalo pa naj berejo deklaracije. Arašidi morajo biti navedeni, če jih hrana vsebuje. Moje navodilo bi bilo, da, če so v dvomu, naj mu ne dajo. Pa prinesla bi nekaj sladkarij, ki jih lahko je.


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 14:33:49   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: knorbalbo

uškinamama: hm....težko razumem, kaj bi mi rada dopovedala....sej v vrtec grejo otroci z 11.meseci, in seveda da so tam vzgojiteljice, ki na njih pazijo in to ne glede na starost otroka. Vem, da stvari niso popolne in da so možni incidenti, ampak če je le možno bi jih v večji meri preprečila, RAVNO zato, ker ne pričakujem od vzgojiteljice, da ima mojega otroka 100% skos pred očmi. In res ne razumem, kako lahko tako majhnemu otroku daš tako odgovornost, saj zato pa smo starši.... Če bi bil otrok pri tej starosti tako odgovoren, da bi sprejemal same pravilne odločitve, ga niti ne bi bilo treba peljati v vrtec, ampak bi ga pustila na igrišču in mu razložila, da naj tam ostane dokler se ti ne vrneš....user posted image Seveda sem svojemu otroku že objasnila vse v zvezi s tem, ampak ne dam roke v ogenj, da v trenutku ko bo zagledal smokuje, ne bo vsega pozabil in "požrešno" planil po njih.

In sploh ne vem zakaj to tebi predstavlja tak problem, če prosim strarše, da ne prinašajo take hrane. Meni se zdi, da je to zgolj egoističen odziv nekoga, ki ni pripravljen poslušati skrbi in težave drugih, ker avtomatično misli, da bo njegov otrok za nekaj prikrajšan. Je tako težko razumet, da če otrok je smoki in se z istimi prsti dotakne obraza otroka alergika, da lahko le-ta doživi šok. user posted image Kot sem že napisala, gre za kolegialnost in sočutje in razumevanje resnosti situacije, pa saj gre le za smokije, pa mu jih daj doma, mojmu otroku pa bo prikrajšano marsikaj. Poleg vsega pa, če ne bo smokijev, bodo tudi vzgojiteljice manj obremenjene, ker bodo brez skrbi, da se kaj zgodi.


Knorbalbo, tudi jaz sem mamica alergika. Zato ti pa hočem dopovedati da:
- čisto prav je, da svojega otroka zaščitiš kar se da
- te popolnoma razumem, da želiš kolegialnost, razumevanje - samo ga v taki obliki od staršev nealergikov ne  boš dobila (doživeto in preživeto)
- da se zavedam alergijskih reakcij in posledic
- da meni ne predstavlja nobenega problema če ti od staršev zahtevaš, prosiš , da ne prinašajo takšne  hrane v  šolo - Kakšne pa?  Boš napisala poimenski seznam živil - kaj pa če prinesejo generično čokolado - in so tam arašidi? Boš prepovedala  čisto vso hrano?
- to, da misliš da bo imela vzgojiteljica tvojega otroka 100% skos pred očmi -TO MISLIŠ RESNO user posted image .? Ker to ni šans. Pa nočem bit groba, samo ne vem kako si predstavljaš imeti 14 otročkov skoz na očeh. Kot praviš, otroci so 100% odgovornost staršev.
- to, da odgovornost , da se tvojemu otroku kaj ne zgodi (v smislu alergijskih reakcij) ne moreš preložit na ostale starše. Ja, vsi bodo kimali, ja, ja, res ubogi knorček, nasledje jutro pa se bodo njihovi otroci že basali v garderobi s emendemsi. Doživeto in preživeto.
- moj otrok ne je smokijev user posted image

Skratka, bom kar napisala. Bitka mamice alergika s okoljem je bitka z mlini na veter.  Vem, da me maš zdaj za sitno babo, samo malo preveč imam za sabo user posted image .

Nasveti:
- dresirat otroka user posted image . Tudi s pomočjo kakega njemu neznanega človeka. V smislu, da mu ponudi smokije.
- če ti omogočajo finance , najeti privat varuško, da ima manjšo skupino in večji pregled
- poučiti vzgojiteljice kako reagirajo v primeru reakcije ( da ne bo katera mislila, da se mu je kaj zaletelo, če se davi )
-


_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 14:52:30   
knorbalbo
uškinamama: ok, zgleda da sva se narobe razumeli.....tudi zato, ker si narobe prebrala, napisala sem namreč da NE pričakujem, da ima vzgojiteljica določenega otroka 100% na očeh. Skratka vse, kar sem hotela je to, da povečam svoj seznam, da izobrazim sebe in vzgojiteljice in vas bralke vprašam po izkušnjah, kako s TO alergijo postopati v vrtcu. Ker sem od parih mamic že slišala, da imajo tak dogovor v vrtcu, se pravi, da se da, bom isto poskusila še pri nas. Ne bom pa že v naprej vrgla puško v koruzo. In ne prelagam odgovornosti na druge, če bi jo, bi v vrtec prinesla potrdilo pediatra o alergiji in vse ostalo prepustila vzgojiteljicam. Vsem (tako sebi, predvsem pa vzgojiteljicam) želim olajšati delo, ki je že tako naporno. Lahko pa apeliram tudi na starše, in če bom imela srečo, tako kot druge mamice, da bodo upoštevali moje prošnje, bo vsem prikrajšano veliko skrbi. Seveda sva z možem vzgojiteljicama razložila kako postopati v primeru...., prinesli bomo tudi zdravila, jih naučila pravilnega rokovanja z njimi ter ukrepanja v primeru reakcije.

In ne glede na to, kako "natreniram" svojega otroka, mu 100% še ne morem zaupat, ima šele 2. leti in če hočem ali nočem, moram za čas, ko je v vrtcu, njegovo varnost prepustiti vzgojiteljicam. Za to so usposobljene, to je njihova služba in za to so plačane. Seveda, da od njih zahtevam, da v tem času pazijo na mojega otroka, hkrati pa se zavedam da moj otrok ni sam v skupini in da nima vsak trenutek nadzora.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 14:53:25   
Jantar
Tudi pri nas alergija z arašidi in ti svetujem,da,ko je v začetku sestanek,da pač poveš kaka je situacija in prosiš,če imajo lahko vsaj toliko razumevanja in ne prinesejo smokija in podbnega,ker ni treba,da tvoj poje kaj takega dovolj je,da se prenese z dotiki rok in pač zraven prosiš,če lajko dajo tudi kaj takega zraven kar ne vsebuje arašidov,ker izgubit nimaš kaj razen dobiš lahko.....pač poveš,da ni težava v tem,da ti ne bi mogla dati otroku njemu dovoljnene dobrote s seboj ampak da ne želiš,da bi se tvoj otrok počutil manjvrednega/drugačnega.....sej kaki ti gumijasti bomboni kot so haribo in podobne stvari ne vsebujejo arašaidov in pač naj dajo kaj takega in pri tem bi ti lahko tudi vzgojiteljice pomagale.
Ko sta moji hčeri hodili v vrtec smo se pač dogovorili za paketke,notri sok na slamico in kaki bombončki in smo težave alergikov tako rešili.

Glede seznama živil pa: hm....težko je napisati seznam tako da je pač potrebno brati dekleracije.....najslabši so smokiji,sniker in m&m bomboni tko da ti svetujem,da pač vedno prebereš predno kupiš

(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 15:01:04   
uškinamama
Knorbalobo, to sem ga pa čisto mimo usekala - s temi 100 % , res se opravičujem. Berem poševno in potem je rezultat tak kot je. 


Bodo še druge mamice kaj napisale.

ps. prej si me spraševala , ali so se ostali starši držali dogovora o eko živilih user posted image . Ne. Več kot polovica jih pod sadni sok in polnozrnate piškote oz. sadje  razume marsikaj. Od čokoladnega mleka , penic, prest, čipsa....in si predstavljaš agonijo  vzgojiteljic. Ta ne sme arašidov, ta ne čokolade, ta ne sme ležat na lateksu, tisti alergičen na mleko....



< Sporočilo je popravil uškinamama -- 30.8.2012 15:06:32 >


_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Jantar)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 17:05:20   
čivčiv
Tudi mi imamo alergika na arašide. V vrtcu imajo takšen sistem, da na začetku leta zberejo denar za RD in enkrat mesečno praznujejo rojstne dneve. Takrat gredo starejši otroci in vzgojiteljice kupit stvari v trgovino. Pri nas je dogovor, da se smokijev ne kopuje, vse druge stvari pa lahko. Jaz sem svojega( takrat 3-letnika) naučila, da je počakal, da smo mu odrasli "odobrili" kakršen koli prigrizek. Tudi druge starše poskušamo ozavestiti, da lahko smokije zamenjajo s čim drugim. Poznam kar nekaj alergikov na arašide, ki ne smejo biti v istem prostoru, kjer je odprta vrečka smokijev, poznam primer kjer otrok doživi napad, če ga kdo, ki je jedel smoki, samo dotakne. Smokiji so nevarna hrana-vsaj kar se tiče alergikov. In tega se bodo-žal-morali zavedati tudi starši "zdravih" otrok, ki ne poznajo vseh posledic, ki jih lahko alergiki doživijo ob vrečki smokijev. Največ težav je na avtobusih, kjer starši težko razumejo, da bi smokije zamenjali za čips, malčke,...
Glede seznama hrane, ti svetujem samo  to, da berite deklaracije. ČE je na deklaraciji napisano da lahko vsebuje arašide, lupinasto sadje ali oreščke, se temu izogibajte.
Lp.

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 17:50:59   
knorbalbo
Punce, hvala vam za vaša mnenja in izkušnje user posted image , me veseli, da smo ujeli bistvo..... :) uškinamama: upam, da ni prišlo do kakšnih zamer, predvidevam, da je šlo za "pomanjkanje" tona v postih, kar lahko potem izpade narobe in bolj ostro, kot je v resnici mišljeno. user posted image

Kar se pa seznama tiče, ga bom dobila od znanke, ki ima tudi alergika doma, tako da vam ga bom v najkrajšem možnem času posredovala. Glede deklaracij pa itak, berem vse, tudi tisto kar je bilo prej ok. Meni to ni problem in sem to že "integrirala" v nakupovanje samo. Problem je, ker ga je zahtevala vzgojiteljica v vrtcu. Kar nekako razumem, ona se ne bo mela časa s tem ukvarjat, tako da ji lahko tako vsaj malo olajšam delo.

Pa srečno!


(odgovor članu čivčiv)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 18:15:14   
Tippi

IZVIRNO SPOROČILO: knorbalbo

Pozdravljene,

Moja hči je alergična na arašide in ker gre sedaj v vrtec, me je vzgojiteljica prosila za seznam živil, ki vsebujejo arašide. Jaz sem iskala po spletu, pa nisem nič konkretnega našla. Namreč vem, na kaj je treba pazit (rastlinska olja itd) in da na večini embalaž piše, da lahko vsebuijejo sledove arašidov (kar pa pri nas ni bistvenega pomena, ker smo probali in ni bilo nič HB). Tako da bi vas prosila, če ima katera kakšen že obstoječ seznam (predvsem gre za kupljene sladkarije kar otroci nosijo s seboj v vrtec za RD), da bi ga lahko tudi mi uporabljali in nesli v vrtec.
,
Do sedaj vem, za nekatere stvari, ki vsebujejo arašide:

1. SMOKI
2. m&m BONBONI
3. SNICKERS

?
?


Pa še to, nam je vzogjiteljica rekla, da v primeru rojstnih dnevov pač mi prinesemo posebno hrano za njo, da ne bo jedla tistega, kar prinesejo otroci. Kako je to rešeno pri vas v vrtcu, ali starši vedo za alergijo in ne nosijo take hrane v vrtec, ali jim kupujete posebne "sladkarije"? Mene skrbi, kako bodo preprečile našmu lakotniku, da bi komu vzel iz rok, ker je itak tisto najbolj interesantno. user posted image
Da o reakciji, ki jo lahko doživi, niti ne pomislim? Naj zahtevam, da se take hrane ne prinaša v vrtec?

Hvala za odgovore!



Se ne bi oglasila, če ne bi tudi moja hči bila alergik. Pa ne samo na arašide, še na kaj drugega tudi. Ne vem sicer kakšno reakcijo ima tvoj otroček, nisi nič konkretnega napisala, razen to, da raje nanjo ne pomisliš, pa tudi koliko je otrok star nisem zasledila (dopuščam možnost, da sem ponesreči spregledala), ampak ti bom povedala iz prve roke par stvari. Huda dihalna stiska in antifilaktični šok, to niso heci, če si to doživela, potem veš, da nima smisla razmišljati o tem kaj naj je in kaj ne, kaj za rojstni dan in kaj ne. Jaz bi raje razmislila o tem, da otrok ostane doma, dokler se ne začne zavedati posledic zaužitih arašidov. Verjemi, ko enkrat dojame, se mu dobesedno vcepi v glavo, da gre za "življenje in smrt", se jih ne pritakne niti s palico! Ali pa kot pravi uškinamama najeti varuško. mogoče manjšo skupino, nikakor pa ne "klasični" vrtec. Ko bo starejši, bo pa itak dobil komplet za takojšnjo samopomoč. Verjetnost da nekatere alergije izvenijo s starostjo, pa je tudi dobra novica!

Če gre pa za blažje oblike alergije, v smislu srbečih izpuščajev, koprivnice, ki same od sebe, ali s pomočjo antihistaminika (kot sirup, ali tablet) izvenijo, potem je vsa panika rahlo odveč in takšni drastični ukrepi v večji skupini v vrtcu niti niso potrebni. Pove se kaj sme in kaj ne, da se navodila, vzgojiteljice se trudijo po svojih najboljših močeh in to je to.

želim vam mirno otroštvo brez alergijuser posted image

(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 18:23:48   
Tippi
Seznam jedi kjer bi se lahko pojavili arašidi pa bi lahko bil neskončen. Arašidi so lahko v vseh sladkarijah, še posebno v čokoladah. Sledovi arašidov so lahko prisotni tudi v suhem sadju (industrijsko pakiranem). Smokiji, bobipalčke, čipsi, skratka vse stvari, ki so za grickat so potencialni sovražniki otroku z alergijo. Potem so razni krispiji, ki jih imajo otroci radi z mlekom. Pa misliji. Kosmiči. Pa čokolini, keksolini, grisolini in ostale pi...zdar...ijice za mešanje z mlekom. Pa industrijsko pakirani oreščki. indijski, lešniki, manjdeljni. Kikirikijevo maslo pa itak odpade. Skratka kar nekaj stvari je, na katere boš morala bit pozorna. Ampak kot sem že zgoraj napisala, vse je odvisno od tega, kako hudo alergično reakcijo ima in se potem odločiš kako drastičen ukrep boš naredila. Saj verjeteno je pa tudi zdravnica že podala svoje mnenje.

< Sporočilo je popravil Tippi -- 30.8.2012 18:26:23 >

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 18:29:04   
uškinamama
Nič zamer knorbalbo. user posted image


Sem pa vesela, da so se oglasile čivčiv in tippi, da je vsaj kdo razumel moj pojnt user posted image , šala.




_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 18:29:55   
**Tinkara78**
Moja hčerka je bila vrtcu tudi na dietni hrani. In je pač vedno ko si ji kaj ponudili povedala,da ima ona dieto. Pa čeprev je šlo za njeno stalno vzgojiteljico. Pri treh letih je čisto dobro sprejela,da ni smela nobene sladkarije, vrteškega čaja, da je opozorila, da ji morajo dati hrano iz samo njene posode. So potem preverili vedno prinešene jedi in ji ponudili ta pravo za njo. Sem pa vse na toliko časa nesla v vrtec posladke, da je potem jedla vsaj nekaj ko so se drugi sladkali oz. je bila lačna.

Tudi lani je imela dieto in je čisto dobro sprejela, da stvari, ki imajo citronsko kislino ne sme. Otroci razumejo več kot si mislimo.


(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 19:04:53   
knorbalbo
Tippi: če ne bi šlo za tisto hujšo obliko alergije, potem verjemi da ne bi delala panike po nepotrebnem user posted image ,, in tudi vse zgoraj omenjene rešitve sem že pretehtala.....

Seznam živil je seveda neskončen (vem pa da obstaja), zakaj smo pri 2.letih šele izvedeli za to alergijo.....ker pač teh zadev prej ni probala, nikoli nisem kupovala omenjenih sladkarij, ker ne vidim razloga zakaj bi jih (to je pač že druga zgodba). Danes je na voljo veliko drugih, bolj zdravih alternativ.

Če bom v vrtcu naletela na nerazumevanje, bom pač zadevo reševala drugače (v smislu, da bom takrat otroka peljala v varstvo k babici&co, če bo mogoče) .


(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
30.8.2012 20:06:47   
Paštetka
Ne vem, zakaj bi ti delala seznam za vzgojitejice.
Greš k pediatru, ki ti da potrdilo, na katerem piše, na kaj je alergičen in to v vrtcu vkuhinji morajo upoštevati. Kaj bodo kuhali je njihova stvar in ne tvoja. Mene so edino prosili seznam hrane, kij ih najraje je.
Tudi vzgojteljice se morajo potrdila držati. Kakšna pravila bodo uvedli je njihova stvar. BO pač vsako vrečko morala prebrati.
Za Rd so ravno zaradi precej alergij, pri nas uvedli sadje.

(odgovor članu knorbalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
31.8.2012 7:49:17   
Zora*
Pri nas pa so za RD-je prepovedali prinašanje hrane in pijače. V vrtcu praznujejo ob piškotih in soku, ki jih preskrbi vrtec. To je bilo uvedeno delno zaradi vse bolj pogostih alergij in delno zaradi vse večjih razlik med razkošnostjo praznovanja.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Seznam jedi, ki vsebujejo arašide
31.8.2012 19:08:48   
urshak
Pri nas za rojstne dneve dovolijo samo sadje, nobenih sladkarij.

(odgovor članu Zora*)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?