|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 7:55:23   
vrtnica81
Imam en problem. Najina hčerkica je stara 5 let in je full navezana na očeta, saj je bil zdaj nekaj časa brez zaposlitve in se je full navezala nanj. Zdaj ko ji omenimo, da gre ata v službo v tujino in da ne bo prišel vsak dan domov, začne jokati in sprašuje zakaj, da take službe ne obstajajo. In od zdaj ko smo ji to povedali, večkrat na dan vpraša zakaj mora iti in začne jokati.
Saj ji dopovedujemo, da bo ata prišel čez čas domov, da bove tudi midve šle z letalom k njemu... pa vendar nič ne pomaga, ker ne bo pri njej spal.
Kaj naj narediva, kako se naj soočiva s to težavo?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 12:25:25   
petea
Pojasnita ji, da jo ima rad in da to, da gre v tujino, ne pomeni, da vaju zapušča.
Seveda bo na začetku hudo, ne samo njej, ampak vsem vam.

Če ne bo poskusil, bo verjetno obžaloval. Hči pa se bo, če boste ohranjali redne stike, kar je dandanes vedno lažje in ceneje, verjetno tudi kmalu pomirila s spremembo.
V najslabšem primeru, pa najsibodi ali zaradi hčerinega odziva ali zaradi neizpolnjenih pričakovanj glede službe, se lahko še vedno čez nekaj časa odloči predčasno vrniti.

(odgovor članu vrtnica81)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 12:35:51   
RIJA*
nekateri bi rekli, se bo že sprijaznila....

jaz pa mislim, da ko je družina tako daleč, da si hodi z letalom na obiske, je to nezdravo za celotno družino...verjamem, da ni lepo, če človek nima službe ampak sama tako ne bi želela živeti. mogoče pa bi šle obe za njim tja, kamor pač gre...ko se on malo ustali seveda, ne na vrat na nos...

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 13:13:44   
ronja
Seveda ne bo isto in ima pravico bit žalostna - povej ji to: da sme bit žalostna, da jo razumeš, da si ti tudi žalostna in oči tudi, vendar je to na dolgi rok za vse najboljše - in potem naštej, kaj vse boste zato lahko, pa sicer ne bi mogli, saj imate verjetno dobre razloge za to odločitev. In da so službe včasih daleč.

Potem ji povej, da se bosta vsak dan videla po skypu (ali čemerkoli pač) in vsaj na začetku poizkusite to res prakticirat - ob določeni uri, če se le da, da bo vedeno vedela pričakovat. Potem ji povej, kaj vse bosta zdaj vidve delali sami, pri mojih to vedno pali, ker smo vedno na morju sami brez očija. Na začetku ji lahko pusti tudi eno svojo neoprano majico - vonj otrokom pomeni več kot si mislimo in mogoče ji bo lažje zaspat ob njegovi majci...

Predvsem pa ji povej, da NE BO VEDNO TAKO! Da je to začasno, da se oči tam ustali, potem se boste pa že zmenili, ali da pride on sem ali vidve tja, saj verjetno ne mislita do konca živeti ločeno. Otroci marsikaj prenesejo, če vejo, da bo konec, sploh pa, če vejo, kdaj bo konec (če gre samo začasno v tujino in veš, kdaj se vrne, ji to povej).
Vso srečo!

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu vrtnica81)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 15:34:08   
patrino
Otroci marsikaj prenesejo, če vejo, da bo konec, sploh pa, če vejo, kdaj bo konec (če gre samo začasno v tujino in veš, kdaj se vrne, ji to povej).

Podpis.
Drugače pa:
Pogosta situacija v teh časih. V prvi vrsti se, če je situacija pač takšna, s tem sprijazni ti. V žalostni klimi, sprejemanju situacije kot nekaj grozno žalostnega in negativnega, otrok ne more skakat v zrak od veselja. Na tebi je, da tej deklici čim bolj olajšaš odsotnost očeta, saj boš ti ostala z njo. Oče bo šel v svet s trebuhom za kruhom, kar ni enostavno, ti boš ostala ob njej. Zagotovo gre v tujino zato, da vam bo bolje in ne obratno. Razloži ji situacijo iz pozitivnega vidika in ne le iz tega, kjer ven štrli kaj vse bo njej manjkalo. Okrog mene je polno podobnih družin in tudi sama sem kar dostikrat med njimi. Človek ne bi verjel, vendar takšne situacije včasih še bolj povežejo družino, ker si ob uri , ko se slišiš preko skypa in podobnih zadevščin res vzamejo čas- se poslušajo, pogovarjajo, povejo kaj lepega. Tega marsikatera sodobna družina , kjer starši delajo od zore do mraka in še dlje, pogosto nima.
Seveda to ni neka dolgoročna rešitev. Tudi jaz bi spokala za njim z otroki, če bi se vse skupaj predolgo vleklo. Če pa se ve, da gre to za začasno odsotnost, pa se potrudiš , da otroku zadevo olajšaš in se ji dodatno posvetiš.Z njo pač počneš zadeve, ki jih ima rada, ob katerih se ima lepo in , ki ji dvigajo razpoloženje.
Ni nekega recepta - vsak človek je individum- vendar , kot sem že rekla, če boš ti jadikovala, furala safr in delala iz tega big deal ker boš nekaj časa sama z otrokom, bo otrok resnično pogrešal očeta bolj kot bi bilo to potrebno.

< Sporočilo je popravil patrino -- 8.9.2015 15:35:12 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 16:07:26   
ronja
Še ena ideja, mogoče za prvih par dni, ko bo šel, da bo lažje zaspala: kadar gre lubi za več dni (čez noč ali dlje) na teren, smejo mali spat pri meni v postelji. Zdaj sicer poizkušam to počasi izkoreninit, ampak se je pa izkazalo kot zelo dober blažilec - dejansko so se včasih kar veselili njegovih terenovuser posted image . Ampak zdaj so že tako veliki, da zasedejo celo posteljo in potem jaz nič ne spim, tako da... upam, da bom danes spala sama (navadno ljudje upajo obratno, ampak glede na to, da ga do sobote ni...)user posted image

< Sporočilo je popravil ronja -- 8.9.2015 16:11:27 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 18:36:43   
Stanislava_
Dokler ste vsi zdravi, to ni težava, ampak del življenja. Težavo ii tega delaš ti s pomilovanjem (od kje potreba da je hčerka pri petih letih še hčerkica? saj ni več dojenček).

Povej tako kot je...dejstva, kdaj se bo nekaj zgodilo, kdaj oče grein kdaj se spet vidite. In povej, da tako pač je. Ni velike filozofije, če je ne delaš sama. In povej, da če je žalostna, naj joče, ker bo enako vesela, ko bo drugače.

Vse sorte družine videvam, ampak eno je enotno, manj ko komplicirajo, bolje jim je, seveda, če se imajo radi. To so pač dogodki v življenju, ki v nas sprožajo več čustev kot ustajen vsakdan in prej kot jih sprejmete samo takšne kot so bolje vam bo.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu vrtnica81)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
8.9.2015 18:41:18   
mateyka
vsak večer skajp in očka naj prebere pravljico za lahko noč user posted image

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
9.9.2015 8:00:05   
vrtnica81
najlepše hvala za vse odgovore in vzpodbudne besede.

Kaj mislite ali je pametno hčerko vzeti s seboj na letališče, ko odhaja ali bolje da gre v vrtec?

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
9.9.2015 9:19:10   
ronja
Kaj mislite ali je pametno hčerko vzeti s seboj na letališče, ko odhaja ali bolje da gre v vrtec?

Jaz bi jo vzela. Je težje takrat, ker dojamejo tisto slovo, ampak imajo pa nek zaključek, ni da bi enkrat prišla domov in naenkrat očeta ni več... Jaz sem jih vlačila vse tri s seboj, ko sem ga peljala na železniško postajo, pa je šel samo za par dni (ni to vedno, če gre na teren za par dni, ne kompliciramo:D)... So nekateri malo jokali, ampak se mi zdi, da je bilo overall dobro zanje. Ni vedno najboljša varianta tista, kjer se čustva najmanj vidijo - to ne pomeni, da jih ni, samo da jih otrok ni imel priložnosti dat ven...

Za razliko od ostalih, ti sama ne predlagam, da skrivaš svoja čustva in se delaš, kot da je pa tebi super duper, da gre. Mislim, da je dobro bit z otroki iskren. Če si žalostna, ker gre (kar verjetno - upam - boš, ji to povej). NI treba delat drame, ampak da ve, da si žalostna, je pa po moje ok. Tudi če te vidi jokat takrat, je ok. Bo vedela, da lahko tudi ona joka, kadar je žalostna. Tako ne bo sama v svoji žalosti, čutila bo, da cela družina čuti enako in to ji bo dalo več zagotovil:
- prvič: da ni nič narobe s tem, kar ona čuti
- drugič: da jo popolnoma razumeta v tem, kar čuti
- tretjič: da se bosta potrudila, da bo čim manj časa tako, ker tudi vama to ni "peace of cake"
- četrtič: ve, da kadarkoli bo kdo šel, se bo prej poslovil in zato ima tisto varnost, da ne bosta kar zginila kot kafri, to otroci rabijo
PO moje je to za otroke dobro, veliko boljše, kot pa če narediš tako kot je najlažje - jo pokneš v vrtec in popoldne vsa nasmejana prideš, "iii, kaj je lep dan" - ona "ueee, kje je pa oči," ti, "aja, on je pa odletel papa, ampak midve greva pa na tortico." Ja, mogoče bo v tem primeru manj jokala. Ampak to ne pomeni, da bo manj žalostna. Po moje je dobro, da jih naučimo, da smejo bit žalostni, če se dogajajo stvari, ki jih žalostijo. In potem jih naučimo, kaj s to žalostjo naredit.

To pa ne pomeni, da bosta samo tugovali cele dni. Normalno, da te stiska pri srcu, čisto vsako, ki ima rada svojega lubija, bi. Midva imava vsako leto, ko gre iz morja, cmok v grlu, oba. Pa to ne pomeni, da se nimamo fajn na morju brez njega - če bi bilo tako, ne bi bili vsako leto dlje sami tam:D. Samo pač slovo ni glih luštno, je pa potrebno. Jih tudi vedno zbudiva zjutraj, da ni, da bi se zbudili enkrat brez očija. Je veliko lažje, ko se naslednji dan zbudi mali in vpraša ves začuden: kje je pa oči - ker je pozabil, da je včeraj šel in v polsnu se ne spomni in mu rečeš, da je šel z ladjo domov in se vsega spomni, ker je konkretno in lažje sprejme. ne vem, pri mojih to dela, psihologi tudi priporočajo pravo slovo - vem, da se lahko kao posloviš zvečer, ampak ni isto - tu pa otrok vidi, kako očka odnese letalo in se bolj zaveda tega, da ga zdaj ne bo več tu, lažje si stvari razloži, je manj zbegan. Če je slovo zvečer, je to doma, kot vedno in lahko kak bolj nesiguren otrok potem vsak večer, tudi ko ste skup, tuhta, ali se nista mogoče poslovila in ga zjutraj ne bo več - nisem probala, ampak tako pravijo.

POtem pa naredita plan, lahko ga že zdaj, skupaj:
- da se boste vsak dan slišali po skypu
- kadar ji bo hudo in ga bo fejst pogrešala, mu bo narisala risbico; otroci pogosto lahko svoja čustva na ta način predelajo
- pisali mu bosta pismo, kjer boš napisala to, kar ti bo narekovala
Nam se dobro obnese, da kadar ga ni, delamo kake reči, za katere sicer ni časa/energije. Recimo lani smo naredili knjigice - vsak otrok svojo, kjer je bil vsak list slika, vsaka za en dan, vsaka s svojo tehniko. POtem so bili strašno ponosni in vedno so zelo uživali, ko smo to delali in seveda so hoteli letos tudi. Če dete ni najbolj likovno navdušeno, delajta kaj drugega - naučita se pesmico za očija, spečita mafinčke in jih okrasita, pa pošljita slikico očiju, delajta poskuse in poročajta očiju, karkoli, pač nekaj, kar rada dela. In poizkusi to delat pogosto, na začetku je fajn vsak dan ali pa vsaj parkrat na teden. Moji so se letos že veselili, kaj vse bomo delali, ko očija ne bo... Seveda so bili žalostni, da ga ni, ampak so bili veseli, da so lahko na morju, čeprav on ne more bit zraven.

Še ena ideja, če gre za znan krajši čas (ali pa vsaj veš, kdaj se vrne na obisk oz. kdaj gresta vidve na obisk) - svojim na morju naštimam toliko kamenčkov, kolikorkrat gremo spat, preden pride oči nazaj. In potem vsak večer gremo vršt kamenček v morje in mu pošljemo lupčka. Zgleda hecno, dela pa super! Lahko mu vsak večer pošljeta lupčka skozi okno tiste smeri neba, kjer se nahaja, recimo. Tako bo na nek način en mičken vseeno z vama. Če si lahko vmes še kaj napišeta po mobiju, pa sploh super - "oči je dobil poljubčke in se zahvaljuje in ih pošilja celo goro, pazi, zdaj prihaja šus!" Otrokom je potem to zabavno in pogrešanje ni več neka muka. mojim je bilo to tako všeč, da so potem hoteli na pomol metat kamnčke z mano, še ko se je že vrnil:D. Lahko naštimaš toliko ene reči, kolikor je noči do takrat, ko ga gresta obiskat.

Naštej ji pluse, večkrat - to boš tudi sebi morala;). Da tu sta pa blizu babic, pa prijateljčkov, pa lahko hodita v knjižnico/na lutke... (karkoli pač hodita). In seveda ji povej, kaj vse bosta zdaj, ko sta sami punci, lahko delali. Ker je ipak durgače, ko sta sami kot ko ste vsi skupaj. Jaz sem opazila, da se jim veliko bolj posvečam, če sem sama z njimi - ker takrat sem cela samo zanje. Če sva oba, pa si želiva še midva kaj pogovarjat, navadno se lotimo stvari, ki se jih sama mogoče ne bi in tako dostikrat zmanjka časa za kako malo luštno reč, ki pride na vrsto, kadar smo sami.

Pa povej ji, da najbolj boli na začetku in da ni ves čas tako hudo. Da si ti tudi pogrešala svojega očeta/mami/lubija, ko si šla kam za dalj časa, ampak da kasneje je lažje. In bo videla, da je res in ji bo ok. Samo dovoli ji, da čuti in čuti z njo. Ni fajn, ko si žalosten in ni fajn, ko so otroci žalostni, je pa veliko boljše, če smo žalostni skup kot pa če začnejo skrivat svojo žalost in jo navadno potem v neprimernih oblikah izražajo...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu vrtnica81)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kako otroku povedati da gre oče v tujino
9.9.2015 15:57:15   
vrtnica81
Ronja iskrena ti hvala za nasvete.
Bom jih upoštevala in sem ti zelo hvaležna za to.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?