seznam hrane po mesecih (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


metaa -> seznam hrane po mesecih (8.10.2006 21:17:39)

A se kateri da napisat, kaj lahko jedo, ko so stari 6 mesecev, 7, 8, 9,...
Sem imela en tak seznamček, ki sem ga napisala po nareku pediatra, pa sem ga izgubila.
(Ampak fino bi blo, da bi se začel pri 6. mesecih, ne pri štirih, ker tisti otroci, ki tako zgodaj začnejo jesti, smejo najbrž pri šestih jesti že skoraj vse.)




tulip -> RE: seznam hrane po mesecih (8.10.2006 22:15:46)

6mes- zelenjava, sadje, mlečni izdelki (jogurt, skuta..)
7mes- belo meso (piščanec, puran, zajec)
8mes- teletina, rumenjak
9mes- govedina
1leto-  beljak, jagode, mleko .. v glavnem vse, mogoče je še za počakat s svinjino in medom..




Anonimen -> RE: seznam hrane po mesecih (8.10.2006 22:40:28)

Pri 8-ih mesecih lahko tudi svežo belo ribo. Plava riba pa pride na krožnik pri enem letu.




muki1 -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 8:48:16)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]  ploskam ideji. Pa moderatorja zraven naprošam, naj uvrsti ta post tam gor med OPOZARJAMO, ker bo pri meni čez dobrega pol leta zelo dobrodošel.




sonce21 -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 9:06:04)

Se strinjam z muki1, ker v vsaki knjigi, reviji drugače piše, pa tudi pediatri nimajo ravno enotnega mnenja o tem katero hrano kdaj uvajat. Se mi zdi da do izkušnje mamic tiste, ki so najboljše za upoštevat (pa še lažje je na internet skočit, kot pa vse tiste knjige brat in iskat pimerne informacije[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). Tako da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] za zgornjo idejo.




natalia -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 10:42:44)

zelo dobro vprašanje! tudi meni bo koristil. če ima še katera kakšne druge vrste hrane po mesecih naj kar napiše, bom hvaležna!

lp




Marelica -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 13:25:43)

A medu se je treba izogibat do 1 leta? Sem nekje brala, da nekatere sladkajo z medom čajčke, če jih tamali (6 mesecev ali manj) nočejo pit nesladkanih. Prosim za odgovor, ker sem danes (še preden sem to prebrala) enako prakticirala![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




mojčika -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 13:39:32)

Med je zelo alergen, kot cvetni prah...jaz bi počakala, menda je bolje sladkor, nadomestila po so tudi melasa, ki vsebuje tudi polno železa, ima pa na žalost zelo specifičen okus, koruzni sirup, no tega bi jaz že upala dati, javorjev sirup, tudi ne vem, če lahko...mogoče odpremo temo in kako vprašamo še za to...




bini -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 14:01:19)

hm... jest sm pa zasledila, da se je mlečnih izdelkov dobro izogibat vsaj do 7. meseca (če je družini alergija pa do 9m), kravje mleko pa naj počaka do 1 leta... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]
mi se bomo tega kar držali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]

je pa super ideja tole!!




karla 04 -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 14:48:22)

Cau!
Bom malo napisala.... Nekaj sem prepisala iz paparice, nekaj pa iz predelnice, ki mi jo je pustila patronazna sestra.

4-6 mesecev: korencek, koleraba, spinaca, blitva, bucke, riz,polenta, koruza, jabolko, banana, hruske
5-6 mes.: marelice, nektarine, dinje, slive, mango, avokado
8 mes.: zitarice brez glutena (koruza, ajda)
6-9 mes.: krompir, brokoli, strocnice, borovnice, maline, cesnje, robidnice
9-12 mes.: grah, repa, paradiznik, testenine, mandarine, pomarance, grozdje
10-11 mes. : zelje, por
12 naprej: leca, fizol, kivi, suho sadje, jagode, med, beljek

MESO:
6 mes. : perutnina (bela)
7 mes.: teletina, zajec
8 mes.: konjsko meso
9 mes.: perutnina (temna)
10 mes.: govedina
11mes.: plava riba
12 mes.: sardele, svinjina

Dodatno mi je patronazna se svetovala: 9-12 mes. rumenjak, zitarice z glutenom (ovseni kosmici, pira...), fermentirani izdelki (skuta, jogurt, kisla smetana...)

Vsak svetuje malo drugace. Jaz sem zacela z glutenom sele po 9 mes, spet drugi pa svetujejo ze po 6 mesecu. Je stvar lastne presoje.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala!

Lep dan!

Laura




Sonrisa -> RE: seznam hrane po mesecih (9.10.2006 23:59:02)

To sem jaz dobila:
 
I. PO DOPOLNJENEM 6. MESECU ŽIVLJENJA

Za obrok zadostuje za začetek 50 g živila v KUHANI obliki (zaradi nezrelega prebavnega sistema). Živila uvajamo v razmaku enega tedna, da se dojenček novemu okusu privadi in da v primeru preobčutljivostne reakcije lažje ugotovimo, katero živilo jo je povzročilo.
Ko ugotovite, da vse dobro prenaša, lahko količino postopoma povišate do 150 g.

ŠESTTEDENSKI NAČRT:

1. V prvem tednu dopolnine prehreane pričnite Z ZELENJAVO Z MALO ALERGENI (npr. korenje). Zelenjavni pire razredčite samo z vodo ali s prehrano za dojenčke, ki jo uporabljate.

2. Če vaš otrok prvo živilo dobro prenaša, uvajajte v drugem tednu  DRUGO ZELENJAVO (npr. krompir). Druge primerne vrste zelenjave so: cvetača, brokoli, koleraba, sladki krompir, bučke, rumena koleraba, komarček.

3. V tretjem tednu dodajte prvič MALO MAŠČOBE (npr. olivno olje). Vzemite 1 čajno žličko olja na približno 100 g zelenjave.

4. V četrtem tednu razširite jedilnik S SADJEM, vendar ne s surovim, temveč s kuhanim. Najpreje poskusite enkrat do dvakrat s 50 g kaše ali kompota kot majhnim vmesnim obrokom. Priporočljivo sadje so jabolka ali hruške, kasneje tudi banane, marelice ali morda borovnice.

5. V petem tednu ponudite otroku RIŽEVE KOSMIČE za konico noža (Rižolino, Rižko) ALI KORUZNO OZ. AJDOVO MOKO.

6. Če vaš otrok brez težav prenaša 2 vrsti zelenjave, olje, eno vrsto sadja in riž, mu v 6. tednu lahko ponudite tudi KUHANO ZMLETO MESO: zajec, teletina, perutnina, jagnjetina. Za začetek naj dobi približno 10 g mesa v obroku, kasneje pa količino povečajte na 30 do 50 g.


II: PO DOPOLNJENEM 9. MESECU ŽIVLJENJA

1. V prehrano pričnite uvajati MASLO, nato SMETANO in IZDELKE IZ KISLEGA MLEKA (npr. jogurt).

2. ŽITA so pomemben vir ogljikovih hidratov, vitaminov B-kompleksa in rastlinskih beljakovin. Dodajati pričnemo predvsem zaradi njihove energijske hranljivosti. Žita, ki vsebujejo GLUTEN (pšenica, oves, ječmen), uvajamo po 9. mesecu zaradi preprečevanja celiakije.

3. JAJCE
Trdo kuhan rumenjak ponudimo dojenčku po 9. mesedu, beljak pa zaradi nevarnosti razvoja alergije šele po dopolnjenem prvem letu. Začnemo z manjšimi količinami, tako da otrok dobi enkrat tedensko cel rumenjak.

4. STROČNICE


III. PO DOPOLNJENEM 12. MESECU ŽIVLJENJA

1. Če otrok dobro prenaša mlečne izdelke, lahko po prvem letu življenja uvajate v prehrano kravje mleko. Mleko naj vsebuje vsaj 3,2 % maščobe, ker so vitamini A, D, E, K topni samo v maščobah.

2. Jajčni beljak (1/teden)

3. Med

4. Lešniki, arašidi, orehi

5. Citrusi, južno sadje, jagode

6. Paradižnik, špinača

7. Kislo zelje



Toliko.




eya -> RE: seznam hrane po mesecih (10.10.2006 13:14:27)

Super seznam!!!

Samo eno vprašanje-zakaj špinača šele po 12. mesecu? Ker sva jo ravno včeraj prvič jedla (beri: ven pljuvala)?




natalia -> RE: seznam hrane po mesecih (10.10.2006 13:46:37)

ja, zakaj špinača? mi jo že konkretno mažemo s pirejem od 7.meseca.

lp




KatjaD -> RE: seznam hrane po mesecih (10.10.2006 14:33:51)

Mi jo jemo že od 5 meseca - po nasvetu patronažne...




mucica1 -> RE: seznam hrane po mesecih (10.10.2006 20:26:05)

Tudi nam je pediatrinja svetovala špinačo na začetku uvajanja GH [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




natalia -> RE: seznam hrane po mesecih (11.10.2006 10:08:15)

spet se pediatri ne morejo med sabo zmenit, delajmo po občutku. še katera kaj?

lp




Tina15 -> RE: seznam hrane po mesecih (20.10.2006 14:36:55)

Kaj pa če otroček še nima 6. mesecev? Naš je star 5. mesecev, pa bo treba začet z GH, ker je začel zavračati mleko. Poleg tega je pa še zaprt, tako da določena hrana (banane, korenje) odpade.




družabnica -> RE: seznam hrane po mesecih (25.10.2006 17:35:00)

Naj ti povem, da je 15.11.2006 predavanje s pripravo  prvih zdravih obrokov goste hrane za dojenčke- v Lj., Center štorklja.
Prijave: 041/663-949




Anonimen -> RE: seznam hrane po mesecih (25.10.2006 21:04:30)

Drugače pa kako sem uvajala jaz že pri dveh babah pa smo dobr zvozili :) pri obeh sem začela s 4. meseci najprej s kuhanim jabolkom, hruško potem banano, potem korenček, cvetača, brokoli, pa slive, marelice, breskve, gozdje, rozine (skuhaš skupaj z jabolkom), suhe marelice, kivi, pomarančo, pa bučke, stročji fižol, krompir, kolerabo, špinačo, blitvo, pa rižolino. vse to sem uvedla do 6. meseca, menjala živilo na vsake 3 dni od začetka potem pa na 2 dni, ker ni bilo nobenih reakcij. vse sem samo skuhala v malo vode in zmiksala s paličnim mešalnikom. za boljšo nasitnost sem dodajala rižolino narjen z adaptiranim mlekom (ne dojim, sicer lahko uporabiš tudi svojega), oz k zelenjavi dodajaš kompirjev pire v katerega lahko dodaš za mezinčin noht putrčka al pa kislo smetano za vzorec al pa kar adaptirano/svoje mleko. tudi če otroku kaj ne gre ravno po grlu, zadevo, ki mu jo daješ najprej probej sama. vidla boš da je večina zelenjave ogabnega okusa, če je samo kuhana na vodi. v takem primeru sem jaz dodala par zrnc soli ali pa korenčku sladkorja. res za vzorec samo za izboljšanje okusa, da gre lažje po grlu. isti čudež lahko naredi dodano mleko. po 6. mesecu smo nadaljevali z ostalo zelenjavo (paradižnik, paprika, grah, koruza,...) in sadjem (ananas, kaki...) sem pa začela miksati zadeve bolj na grobo, začela dodajat zadeve z glutenom (makarone, polento, ...), pa belo meso, potem še teletino, mlečne izdelke - skute, jogurte, sir. s 7. meseci mi je pri prvi rekla patronažka naj začnem z jajčnim rumenjakom (zdaj ga baje odsvetujejo do enega leta??) no jaz em bla z jajcem tut mal bolj previdna in sem mal počakala, ker sem imela sama alergijo na bljak ampak šele pri ene 6. letih. v glavnem je prva pred letom dni jedla vse tako kot mi. tudi kravje mleko sem začela pri 8. mesecih uporabljat in ni bilo problemov.

če začneš uvajat šele pri 6. mescih se pa pač vse tolk zamakne, pa mislim, da je pol treba še manj komplicirat, ker so prebavila že tolk bolj razvita.

ja med pa po enmu letu, ker so v njemu lahko bakterije, ki so lahko smrtno nevarne za dojenčka




metaa -> RE: seznam hrane po mesecih (29.10.2006 20:03:33)

Pri meni je bla par dni nazaj patronažna glede prehrane. Me je zanimalo predvsem slednje, zato povzemam.

belo meso - 8. mesece
rdeče meso (razen svinjine)- 9,. 10. mesec
mlečni izdelki (skutke, jogurti...) - 10 m.
kruh, piškoti (vse z glutenom)- po 8.m.




SOONka -> RE: seznam hrane po mesecih (8.11.2006 22:37:26)








ah moja je ze pri petih mesecih jedla vse razen ribe in navadnega kravjega mleka...




janca -> RE: seznam hrane po mesecih (29.11.2006 21:03:21)

Seznami naj ti bodo samo v vednost, vedno delaj po lastni presoji. Mojemu sončku sem začela dodajati gosto hrano pri dobrih treh mesecih. Pa ni nič narobe, še bolj je priden pa ponoči spi itn. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Sicer pa lahko vprašaš tvojo mamo ali babico pa ti bodo povedale. Drugače se pa vsako leto mal spremimnja. Tako da po lastni glavi pa veliko sreče.




nena82 -> RE: seznam hrane po mesecih (10.4.2007 12:26:24)

Mene pa nekaj zanima- ker imate tko dobre sezname- je katera zasledila kje kozje mleko namesto kravjega? Baje je kravje alergeno, kozje pa ne




trojica -> RE: seznam hrane po mesecih (2.5.2007 23:37:07)

Kozje mleko ni primerno za dojenčke!!! Kravje mleko je primerno za teličke ampak  vsa ta mleka kot so Aptamil, Beba,..so v bistvu iz kravjega samo so adaptirana oz. prilagojena za naše[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




Bubacka -> RE: seznam hrane po mesecih (17.5.2007 16:23:35)

Hojla punce!!! cist sem zmedena!!! Moja puncka stara 5. mes in pol... pa sem zacela s dodatki pri 5 mes. kuhala sem sama kasice iz ovsenih kosmicev in suhimi slivami, rozinami ali marelicami... ali prekuhano hrusko... njej je bilo ful usec... pol sem dala tudi rievo kasico od Nesle, in od Hippa rizevo z jabolkom in vaniljo... pa tudi plazma piskotek s sokom od jabolka, in tudi sadno kasico od Hippa iz trgovine., najbolj pa njej usec rizeva kasica od Nestle.. Mala pa zaprta, na usaki dva dni naredi, in ker trdo... Mogoce je zaradi te hrane... A mi lahko kdo svetuje kako od danes grem naprej a prekinem? pa pocakam do 6 mesecev? ali dam kaj drugega? suhega sadja ne sme? a nardim sama sadno kasico? mamce a vi sploh svetujete mlecne kasice kot Rizolino, Medolino?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>