| 
	   
	    | 
		    
			  | mojčca ->  RE: Mufini  (11.10.2006 19:11:21) |  
			  | 
 Maffini za čokoholike
 
 
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 malakuharca
 
 
 SESTAVINE
 
 125 g margarine
 lonček navadnega jogurta
 125 g sladkorja
 (lahko tudi manj)
 2,4 dl mleka
 ( za bolj čokoladen okus
 dodaj mleku kakav)
 100 g jedilne čokolade
 2 jajci
 vanilin sladkor
 pecilni prašek
 380 g moke
 150 g čokolade sesekljane na koščke
 
 
 POSTOPEK
 
 Margarino in čokolado stopimo nad vodno paro. Medtem razžvrkljamo jajca z malo mleka.
 V drugi posodi zmešamo skupaj pecilni prašek, moko, vanilin sladkor in sladkor.
 V stopljeno margarino in čokolado vmešamo jogurt, mleko, razžvrkljani jajci.
 To maso nato dodamo v posodo z moko in vse skupaj dobro premešamo(če je masa presuha dodamo mleko, če premokra pa moko ali še boljše kakav ali čokolado v prahu).
 Dodamo čokoladne koščke ( lahko jih zamenjamo z vsem, kar nam pade na pamet).
 S pripravljeno maso napolnimo modelčke za maffine, ki jih damo peči v pečico ogreto na 180º C in jih pečemo 20 -25 minut. Ko čas poteče, zapičimo v en maffin zobotrebec, če je suh, so pečeni, če pa se ga drži masa, moramo peči mafine še malo dlje. Ohladimo.
 
 
 
 
 Muffini s čokolado
 
 
 KOLIČINA
 12 kosov
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 
 
 SESTAVINE
 
 70 g jogurta
 50 g stopljenega masla
 1 vanilijev sladkor
 2 jajci
 110 g sladkorja
 250 g moke
 2 žlički sode bikarbone
 1 žlička pecilnega praška
 1 žlička cimeta
 rum po okusu
 paket čokoladnih solzic
 
 
 POSTOPEK
 Najprej penasto umešamo jajci, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo jogurt in maslo. Zopet premešamo in dodamo rum po okusu. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in cimet. To suho maso dodamo mokri masi in vmešamo. Masi dodamo čokoladne solzice in z njo napolnimo skodelice za muffine. Pečemo pri 180°C cca. 20 minut.
 Dober tek!
 
 Muffinom lahko dodamo še koščke sadja - suho(rozine, posušene marelice...) ali sveže ( breskve, jagode, borovnice...).
 
 
 Muffini - polnozrnati z banano, orehi in čokolado
 
 
 KOLIČINA
 12 kosov (1 pladenj)
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 malan
 
 
 SESTAVINE
 
 2 jajci
 25 dag moke iz celega žitnega zrna
 2 banani
 pest orehov
 pest čokoladnih koščkov (1 zavitek čok. kroglic za peko)
 2 žlički pecilnega praška
 1 žlička sode bikarbone
 10 dag rjavega sladkorja (mascavo)
 po 1 zavitek vanilijevega, rumovega in limoninega sladkorja
 1.5 dl jogurta
 1 dl do 1.5 dl mleka
 4 dag zmehčanega masla
 
 POSTOPEK
 
 Jajci stepemo in dodamo vse vrste sladkorja. Banani pretlačimo oz. zmeljemo. Dodamo jogurt, maslo in 1 dcl mleka, nato pa še moko s pecilnim praškom in sodo. Z mešalcem dobro premešamo. Če se nam zdi masa pregosta (odvisno je od tipa moke), dodamo še preostanek mleka. Na koncu vmešamo še orehe in čokolado in z žlico porazdelimo v jamice na pekaču za muffine.
 
 
 Muffin iz hruškovih kock
 
 
 KOLIČINA
 15 muffinov
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 pinky
 
 
 SESTAVINE
 
 2 skodelici moke
 1 skodelica mleka
 1 skodelica na kocke narezanih hrušk
 1/3 skodelice medu
 1/4 skodelice olja
 3 čajne žličke pecilnega praška
 1/2 čajne žličke cimeta
 1/2 čajne žličke soli
 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
 1 jajce (stepeno)
 
 
 POSTOPEK
 
 1. Posebej zmešamo tekoče in suhe sestavine, mešanico tekočih sestavin dodamo suhim in mešamo le toliko časa, da ne vidimo več suhih delov sestavin.
 2. V pladenj vložimo papirčke (ali ga namastimo) in napolnimo posodice do 2/3 s pripravljeno zmesjo.
 3. Pečico pred grejemo na 200 stopinj C in v njej pečemo pecivo 25 minut.
 
 
 
 Muffini s kakavom in rozinami
 
 
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 marta
 
 
 SESTAVINE
 
 2 1/4 skodelice moke
 1 jedilna žlica pecilnega praška
 3/4 skodelice sladkorja
 1/2 čajne žličke soli
 1/2 skodelice kakava
 1/3 skodelice nasekljanih orehov
 1 skodelica rozin
 2 veliki jajci
 1 1/4 skodelice mleka
 1/2 skodelice stopljenega masla ali margarine
 
 POSTOPEK
 
 Zmešaj moko, pecilni prašek, sladkor, sol, kakav, orehe in rozine. V drugi posodi stepi jajci, mleko in maslo, da dobiš gladko maso. Združi mokro in suho mešanico in mešaj tako dolgo, da se suhe sestavine navlažijo.
 Z jedilno žlico nanesi dobljeno maso v modelčke za peko muffinov, v katere si prej dal papirnate modelčke. Peci v predhodno ogreti pečici pri 175C 15 minut oz. tako dolgo, da bo zobotrebec, ki ga potegneš iz sredine muffina, čist.
 
 
 Muffini s kokosom in višnjami
 
 
 KOLIČINA
 16 kosov
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 majdi
 
 
 SESTAVINE
 
 Testo:
 25 dag moke
 3 žličke pecilnega praška
 10 dag kokosove moke
 10 dag sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 2 jajci
 1 dcl mleka
 75 ml olja
 15 dag polnomastne kisle smetane
 
 Nadev:
 1 kozarec višenj (odcejene 350 g)
 
 
 POSTOPEK
 
 Vse navedene sestavine zmešamo z električnim mešalnikom v gladko testo. Testo razporedimo v poseben naoljen pekač za muffine.
 Odcejene višnje potisnemo v testo. Pečemo pri 180 stopinjah 25 minut. Pečene muffine stresemo iz pekača in jih ohladimo na rešetki.
 
 Muffini z ovsenimi kosmiči in sadjem
 
 
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 Morska deklica
 
 
 SESTAVINE
 
 1 skodelica ovsenih kosmičev
 1 skodelica jogurta
 1 jajce
 1/4 skodelice sladkorja
 1 skodelica moke
 1/4 skodelice olja
 2 skodelici naribanih jabolk
 
 
 POSTOPEK
 
 Ovsene kosmiče prelij z jogurtom in pusti približno pol ure, da se dobro namočijo. Jajce in sladkor zmešaj in dodaj ovsenim kosmičem. Dobro premešaj, dodaj moko, olje in jabolka in spet premešaj. Peci v modelčkih za muffine, približno pol ure pri 200 stopinjah.
 
 Če želiš, lahko uporabiš tudi 1 vrečko pecilnega praška, da bodo muffini bolj narasli.
 
 Namesto sladkorja lahko v maso dodaš narezano suho sadje.
 
 
 Originalen recept, ki sem ga dobila iz Amerike, vsebuje dvakrat več sladkorja in olja. Namesto jabolk lahko uporabite tudi kakšno drugo sadje, npr. maline, borovnice, jagode,...
 
 Muffins smartiji
 
 
 KOLIČINA
 12 kosov
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 sinja
 
 
 SESTAVINE
 
 125 g masla ali margarine
 100 g marcipana
 75 g sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 1 ščepec soli
 4 jajca
 125 g moke
 1 zravnana žlička pecilnega praška
 150 g smartijev (tudi M&M)
 
 
 POSTOPEK
 
 Maslo ali margarino zmešamo z marcipanom (prej ga malo zdrobimo. Z mešalnikom mešamo tako dolgo, da dobimo gladko maso. Počasi dodajamo sladkor, vanilijev sladkor in sol. Nato začnemo dodajati jajca (vsako jajce mešamo z mešalnikom 30 sekund). Počasi dodajamo presejano moko s pecilnim praškom. Na koncu dodamo še smartije. Testo napolnimo v papirnate formice in v pekač za mafine do 2/3. Pečemo v pečici pri temperaturi 160 do 180 stopinjah cca 20 min. Ko so pečeni, jih pustimo še 5-10 min v pekaču.
 Lahko jih premažemo s čokoladno glazuro in okrasimo z enim ali več smartiji.
 
 Mufini s kokosom
 
 
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 marta
 
 
 SESTAVINE
 
 2 skodelici (475 ml) večnamenske moke
 1/4 skodelice (60 ml) sladkorja
 4 čajne žličke pecilnega praška
 1 skodelica (240 ml) kokosove moke
 pol čajne žličke soli
 1 veliko jajce
 3 žlice masla ali margarine
 1 skodelica (240 ml) mleka
 
 POSTOPEK
 
 Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, kokos in sol. Posebej zmešaj jajca, margarino in mleko, da dobiš gladko maso. Združi suho in mokro mešanico in mešaj tako dolgo, da se suhe sestavine navlažijo.
 Z jedilno žlico porazdeli dobljeno maso v model za peko mufinov (najbolje je, če vdolbinice v modelu obložiš s papirnatimi modelčki za peko mufinov).
 Peci v predhodno ogreti pečici pri 175 C cca 15 minut oz. tako dolgo, da bo zobotrebec potem, ko ga potegneš iz sredine mufina, popolnoma čist.
 
 
 Mufinsi s cimetom in rozinami
 
 
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 marta
 
 
 SESTAVINE
 
 35,5 dag večnamenske moke
 2 čajni žlički pecilnega praška
 1,5 čajne žličke mletega cimeta
 1/2 skodelice (120 ml) rozin
 1/4 čajne žličke soli
 1/2 skodelice (120 ml) rjavega sladkorja
 1 veliko jajce (90 g)
 1/4 skodelice (60 ml stopljene rastlinske maščobe
 120 ml mleka
 
 
 POSTOPEK
 
 Pečico ogrej na 190 st. C (ventilatorska pečica: 160 st. C). Model za pečenje muffinsov namaži z maščobo ali pa v vdolbinice pekača vstavi papirnate lončke za peko muffinsov.
 Zmešaj moko, pecilni prašek, cimet, rozine in sol.
 Posebej stepaj jajca, maščobo, sladkor in mleko, dokler ne dobiš gladke mase.
 Obe mešanici nato združi in mešaj samo tako dolgo, da se suhe sestavine navlažijo.
 Dobljeno maso nanesi z žlico v pripravljene modelčke (vsakega napolni do 3/4). Peci 15-20 minut oz. tako dolgo, da bo zobotrebec, s katerim prebodeš
 muffins, popolnoma čist, ko ga potegneš iz sredine le-tega.
 
 Ohlajene muffinse shraniš
 v dobro zaprti posodi.
 
 Serviraš lahko skupaj z marmelado.
 
 Mufini z mlado čebulo
 
 
 KOLIČINA
 12 kosov
 ZAHTEVNOST
 1 - enostavna
 RECEPT PRISPEVAL
 vijolica
 
 
 SESTAVINE
 
 Suhe sestavine:
 1 skodelica koruzne moke
 1 skodelica bele moke
 1 žlička pecilnega praška
 1 žlička sode bikarbone
 1 žlička soli
 1 skodelica drobno narezane mlade čebule
 
 Mokre sestavine:
 1 skodelica mleka
 2 jajci
 1/2 skodelica olja
 
 
 POSTOPEK
 
 Suhe sestavine dobro premešamo in jim dodamo mokre sestavine. Hitro premešamo in naložimo v modelčke za mufine. Pečemo 25 - 30 minut na 180 stopinj.
 
 Višnjevi muffins – biskvitni kolački
 
 SESTAVINE:
 250 g moke
 Pekač za kolačke (z vdolbinami) in 12 papirnatih modelčkov
 3 žlice pecilnega praška
 1 veliko jajce
 1 kozarec vloženih višenj (ali 200 g svežih ali zamrznjenih višenj)
 150 g sladkorja
 1 vrečko vanilijevega sladkorja
 8 žlic sončničnga olja
 40 g masla
 150 g pinjenca (tudi navadnega mleka, jogurta ali kisle smetane)
 
 PRIPRAVA:
 1. Papirnate modelčke posadimo v vdolbine pekača. Kdor takega pekača nima, naj na navaden pekač razporedi po dva modelčka skupaj – drugega v drugem. Pečico segrejemo na 180° C (z ventilacijo na 160°C)
 2. Moko zmešamo s pecilnim praškom. Vložene borovnice stresemo v sito in dobro odcedimo (tekočino od kompota popijte ali shranite, za ta recept je ne potrebujete).
 3. V skledi stepemo jajce. Med mešanjem dodajamo sladkor, vanilijev sladkor, olje, surovo maslo in pinjenec (jogurt, mleko ali kislo smetano). Po testu razprostremo moko in jo narahlo vmešamo, na koncu primešamo dobro odcejene višnje.
 4. Testo porazdelimo po 12 papirnatih modelčkih in pečemo 20–25 minut v srednjem predelu pečice. Nato pečico izklopimo in pustimo kolačke nekaj časa mirovati. Vzamemo jih iz modelčkov in ponudimo še tople, lahko pa tudi ohlajene .
 
 Muffini s čokolado in Beiley-em
 
 SESTAVINE:
 260 gr. moke
 2 mali žlički pecilnega praška
 1/2 male žličke sode bikarbone
 100 gr. zdrobljene čokolade
 1 jajce
 140 gr.sladkorja
 125 gr. masla
 250 ml mleka
 1 vanili sladkor
 4-5 žli Beiley's likerja
 
 Vse sestavine rahlo zmešaš in pečeš cca 20 minut na 160 st.
 
 
 
 
 Mafini s skuto in drobnjakom.
 
 2 lončka večnamenske moke*
 1 žlica kristalnega* sladkorja
 2,5 žlički pecilnega praška, ½ žličke soli*
 1,5 žlička suhega* drobnjaka, malo popra
 1 veliko jajce*
 1 lonček sveže skute*
 ½* lončka mleka
 4 velike žlice masla*
 1,5 žlice nasekljane čebule*
 Za 12 kosov, 1 lonček = 2 dl.
 Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, drobnjak, sol in poper. V drugi posodi zmešaj jajce, skuto, mleko, stopljeno maslo in čebulo. Prelij k suhim sestavinam in počasi mešaj, dokler se suhe sestavine ne namočijo.
 Modelčke (tudi papirnate) namaži z maslom in peči 15-20 minut na 190°C oz. dokler niso prožni na dotik v sredini.
 Pri teh mafinih je res najbolje, da uporabiš papirnate modelčke ali silikonski pekač, ker se zelo radi primejo.
 
 
 Korenčkovi mafini
 
 
 SESTAVINE:
 
 125 g olja
 125 g sladkorja
 240g jogurta
 160g korenja
 3 jajca
 3 žličke pecilnega
 380 g moke
 1žlička sode
 cimet
 Dobri so tudi naslednji dan.
 
 
 Krompirjevi mafini
 
 SESTAVINE:
 165 g zmečkanega krompirja
 360 g mleka
 ½ drobno narezane čebule
 2 jajci* 120g jogurta ali sladke smetane
 3 žličke pecilnega
 310 g moke
 1žlička soli
 
 V maso lahko dodaš še šunko, nariban sir ipd.
 Sestavine za korenčkove in krompirjeve mafine so za 12-15 mafinov. Med sabo pomešamo prve sestavine, nato še druge, nazadnje pomešamo oboje skupaj. Res so dobri tudi naslednji dan, lahko je še manj sladkorja, raje samo 1 žlička pecilnega in 1 žlička sode, lahko je manj maščobe (½ jogurtovega lončka namesto ¾, kot je v receptu)
 
 
 Kreolski muffinsi
 
 SESTAVINE:
 2 jajci
 350 ml mleka
 150 g raztopljenega masla
 polovica majhne rdeče ali zelene paprike, narezana na majhne koščke
 1 majhna sesekljana čebula
 100 g naribanega sira
 300 g moke
 pol čajne žlice soli
 2 jedilni žlici pecilnega praška
 2 jedilni žlici polente
 1 čajna žlica zmletega čilija
 
 
 Česnovi muffinsi
 
 SESTAVINE:
 
 250 g moke
 1 jedilna žlica sladkorja
 4 žlice pecilnega praška
 ½ čajne žličke soli*
 3 stroki česna (drobno nasekljanega dodaš k mokrim stvarem)
 1 jajce
 3 jedilne žlice raztopljenega masla
 200 ml mleka
 1 jedilna žlica nasekljanega drobnjaka
 
 
 Muffini iz skute in drobnjaka
 SESTAVINE:
 
 Za 12 kosov:
 2 lončka večnamenske moke
 1 žlica kristalnega sladkorja
 2,5 žlički pecilnega praška
 1,5 žlička suhega drobnjaka
 ½ žličke soli* malo črnega popra
 1 veliko jajce* 1 lonček sveže skute
 ½ lončka mleka
 4 velike žlice masla
 1,5 žlice nasekljane čebule
 Pečico segrej na 190°C. Pri teh muffinih je res najbolje, da uporabiš papirnate modelčke, ker se zelo radi primejo. Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, drobnjak, sol in poper. V drugi posodi zmešaj jajce, skuto, mleko, stopljeno maslo in čebulo. Prelij k suhim sestavinam in počasi mešaj, dokler se suhe sestavine ne namočijo.Modelčke (tudi papirnate) namaži z maslom in peči 15-20 minut oz. dokler niso prožni na dotik v sredini.1 lonček = 2 dl
 
 
 Muffinsi s čebulo in slanino
 
 SESTAVINE:
 
 1 čebula
 200 g slanine
 350 g moke
 4 žlice pecilnega praška
 ½ čajne žličke soli
 2 jajci* 75 ml mleka
 250 g kisle smetane
 
 Čebulo nasekljaš in popečes v maščobi od slanine. Slanino narežeš na majhne kocke in hrustljavo popečeš v kozici, maščobo dobro odcediš. Popečno čebulo in slanino dodaš čisto na koncu, ko so mokre in suhe sestavine že premešane.
 
 
 MUFFINS
 
 Osnovni recept:
 
 2 skodelici moke
 1/4 skodelice sladkorja
 2 žlički pecilnega praska
 1/4 žličke soli
 zmešaj skupaj, posebej zmešaj
 1/3 skodelice stopljenega masla
 1 jajce
 1 skodelico mleka
 Obe zmesi zmešaj skupaj, nadevaj v 12 namaščenih modelčkov in peči pri 200C 20-25 minut.
 variacije:
 jagodni: dodaj 1 skodelico borovnic ali jagod
 
 polnozrnati: 1 skodelico moke nadomesti z 1 skodelico polnozrnate moke, dodaj 1 žličko mešanih začimb (kot za medenjake) in 1/2 skodelice rozin
 
 jabolčni: dodaj 1 žličko cimeta, 1/4 žličke muškatnega oreščka, 1 skodelico drobno sesekljanih jabolk, povečaj količino sladkorja na 1/3 skodelic
 
 sir in slanina: dodaj v ponvi prepražene (da so hrustljavi) in odcejene 3 rezine slanine, narezane na manjše koščke in 1 skodelico naribanega sira. Sladkor zmanjšaj na 2 žlici.
 
 pomaranča in mak: dodaj 1 žlico pomarančne lupinice in 1-2 žlici maka
 
 banana: dodaj 1 veliko zmečkano banano in 1/2 žličke mešanih začimb
 
 
 
 
 Jabolčni mafini
 
 mokre sestavine:
 350 g naribanih jabolk
 125 g rastlinskega olja
 1 žlička vanilijevega sladkorja
 2 jajci
 120 g rjavega sladkorja
 
 suhe sestavine:
 130 g polnozrnate moke
 130 g bele moke
 1/4 žličke sode bikarbone
 3 žličke pecilnega praška
 2 žlički cimeta
 
 za 12 mafinov, 25 min., 180 stopinj.
 
 OBVEZNO VEDNO !!!!!
 - najprej posebej dobro zmešaš mokre in posebej suhe sestavine
 Suho mešanico vsuješ v mokro! NIKOLI OBRATNO!
 
 Segrej pečico že prej, da ti lepo zrastejo. Če imaš takšno z ventilatorjem, raje daj 20 stopinj manj ali pa (BOLJE) izklopi ventilator in peci pri predpisani temperaturi.
 
 Bananini muffini
 
 mokre:
 125 g margarine
 65 g sladkorja
 3 srednje velike banane
 1 jajce
 
 suhe:
 2 žlički pecilnega praška
 220 g moke
 1/4 žličke sode bikarbone
 1+ 1/2 žličke muškatnega oreščka
 
 25 min, 12 mafinov na 180 stopinj.
 
 
 
 
 Borovničevi muffini
 
 Sestavine:
 250 g moke
 3 Žličke pecilnega praška
 1 kozarec vloženih borovnic ( lahko tudi 200 g svežih ali zmrznjenih)- namesto borovnic lahko damo poljubno sadje oz. čokolado
 1 veliko jajce
 150 g sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 8 žlic sončničnega olja (jaz vzamem tistega, ki ga imam doma)
 1,5 dl pinjenca (oz. navadnega mleka, jogurta, kisle smetane)
 40 g masla
 
 Priprava:
 Pečico segrejemo na 180°C (ventilacija 160°C). Moko zmešamo s pecilnim. Vložene borovnice odcedimo.
 V skledi stepemo jajce. Dodajamo sladkor, vanilijev sladkor, olje, surovo maslo, mleko. Po testu razprostremo moko, jo narahlo vmešamo, na koncu damo še borovnice.
 Pečemo 20-25 minut. Izklopimo pečico in pustimo kolačke nekaj časa mirovati. (jaz jih pustim okrog 3 minute).
 Dober tek!
 
 
 
 Muffini z bananami in orehi
 
 Za pripravo 12 muffinov potrebujemo:
 500 ml zmečkanih banan (3-4 banane)
 125 ml stopljenega surovega masla
 1 jajce
 1 žlička vanilijevega sladkorja
 330 ml bele moke
 125 ml rjavega ali belega sladkorja
 2 žlički pecilnega praska
 1 žlička jedilne sode
 1/2 žličke soli
 150ml zrezanih orehov
 
 Muffini s korenjem in ananasom
 Za pripravo 12 muffinov potrebujemo:
 375 ml bele moke
 200 ml rjavega ali belega sladkorja
 1 žlička pecilnega praska
 1 žlička jedilne sode
 1/2 žličke soli
 1 žlička cimeta
 100 ml olja
 2 jajci
 1 žlička vanilijevega sladkorja
 250 ml naribanega korenja
 125 ml sesekljanega ananasa s sokom (iz pločevinke)
 
 
 Muffini s korenjem in jabolkom
 Za pripravo 12 muffinov potrebujemo:
 125 ml rozin
 500 ml bele moke
 200 ml rjavega ali belega sladkorja
 1 žlička jedilne sode
 2 žlički cimeta
 1/2 žličke soli
 500 ml naribanega korenja
 125 ml zrezanih mandeljnov
 125 ml kokosove moke
 1 veliko jabolko naribano
 3 jajca
 125 ml olja
 2 žlički vanilijevega sladkorja
 
 
 Muffini z borovnicami
 Za pripravo 12 muffinov potrebujemo:
 6 žlic masla, penasto umešanega
 125 ml rjavega ali belega sladkorja
 2 jajci
 250 ml mleka
 2 žlički vanilijevega sladkorja
 550 ml bele moke
 1/2 žličke soli
 1 žlička jedilne sode
 2 žlički pecilnega praska
 375 ml borovnic, svežih ali zamrznjenih
 
 
 
 
 
 MUFFINI
 
 Splošno:
 ð      suho mešanico vmešajte v mokro s čim manj mešanja
 ð      masa naj ne postane elastična
 ð      modele namastimo z margarino
 ð      pred pečenjem mafine posujte s cimetom
 ð      pečenje: 25 min
 ð      temp:180 na srednji rešetki
 ð      uporabite samo jajčne beljake
 
 
 
 Čokoladni mafini
 
 Mokre sestavine:
 120 g jogurta
 125 g margarine
 125 g sladkorja
 240 g mleka
 160 g čokoladnih koščkov
 2 jajci
 1 žlička vanilije
 
 Suhe sestavine:
 3 žličke pecilnega praška
 380 g moke
 1 žlička sode bikarbone
 
 
 Kokosovi mafini
 
 Mokre sestavine:
 65 g masla
 125 g sladkorja
 340 g mleka ali jogurta
 2 jajci
 suhe sestavine:
 3 žličke pecilnega praška
 310 g moke
 110 g naribanega kokosa
 
 
 Čokoladni muffini
 
 Sestavine: količina: 10 muffinov
 
 28 dag pšenične moke
 2 čajni žlički pecilnega praška
 2 jedilni žlici pecilnega praška
 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
 7 dag masla
 jajce
 2 dl mleka
 vrečka vanilijevega sladkorja
 jedilna žlica limoninega soka
 jedilna žlica ruma
 10 dag jedilne čokolade
 
 maščoba za model za muffine ALI 10 papirnatih modelčkov
 
 Predpriprava:
 Moko pomešamo s pecilnim praškom in sladkorjem v prahu ter presejemo v posodo. Razpuščeno maslo, mleko, jajce, vanilij sladkor, rum in limonin sok dobro zmešamo, vlijemo k moki in z ročnim mešalnikom zmešamo v mehko testo
 
 Priprava
 Pečico segrejemo na 200C. Jedilno čokolado grobo nasekljamo. Dve tretini čokolade vmešamo v testo. Z žlico napolnimo testo v papirnate modelčke ali v pomaščen model za muffine. Z ostalo nasekljano čokolado posipamo pripravljene pogačice. Modelčke zložimo na pekač (model z muffini postavimo na mrežo) in pečemo v pečici približno 20 minut. Čokoladne muffine ponudimo v papirnatih modelčkih.
 
 
 
 MUFFINI (recepti od Smilje)
 
 Čokoladni muffini
 
 Sestavine:
 260 g moke
 2 veliki žlici kakava
 1 pecilni prašek
 slaba žlica sode bikarbone
 
 1 jajce
 15 dag sladkorja
 0,8 dcl olja
 1 kislo mleko
 1 dcl navadnega mleka
 1 pest narezanih orehov ali jedilne čokolade ali lističev staciattele
 malo ruma
 
 Spečeš in po vrhu posipaš s cimetom.
 
 
 Kokosovi muffini
 
 Sestavine:
 270 g moke
 1 pecilni prašek
 1/2 žličke sode bikarbone
 30 g kokosove moke, ki jo prepražiš
 
 1 jajce
 15 dag sladkorja
 0,8 dcl olja
 1 sladka smetana (180 ml)
 2 banani
 
 Na vrh posipaš:
 1 žlička mletih orehov
 1 žlička kristalnega sladkorja
 1 žlička kokosa
 ½ žličke cimeta
 
 
 Borovničevi muffini
 
 Sestavine:
 140 g polnozrnate moke
 120 g bele moke
 1 pecilni
 1 žlička sode bikarbone
 
 1 jajce
 15 dag rjavega sladkorja
 naribana lupinica 1 oranže
 2 dcl iztisnjenega pomarančnega soka (lahko daš tudi kislo mleko)
 0,8 dcl olja
 
 Zmešaš in dodaš še 20 dag zmrznjenih borovnic ali jedilne čokolade.
 
 |   
	          | 
 |  |  |