hemangiom (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


kalaxy -> hemangiom (15.11.2006 15:51:13)

Pozdravljene,

Naša pikica je pri 1.mesecu starosti dobila zdraven noska eno rdečo pikico. Mislili smo, da se je opraskala in da bo zginilo.
Pa se je zadeva vedno bolj večala in dobila obliko jagode živo rdeče barve. Pediatrinja je rekla, da je to hemangiom, ki ne bo nikoli izginil razen, če bi ga želeli odstraniti.
Ne bi se tako sekirala, če ne bi bla pika na zelo vidnem mestu.Zelo je nevarno, da se poškoduje.Zgleda pa res bolj grozno.
Opazila sem tudi, da je tista stran pri znamenju postala otečena zato sem prosila pediatrinjo, da nas pošlje naprej.
Dobile smo napotnico za plastičnega kirurga in datum šele maja naslednjega leta.
Zelo sem zaskrbljena. A ima katera s tem izkušnje?

Prosim za pomoč.

kalaxy




SLAMlCA -> RE: hemangiom (15.11.2006 19:28:11)

Evo kaj naj ti rečem, naš ga tudi ima ampak našemu se ne vidi tako, tako da sočustvujem s tabo

1. Bodi srečna da ga ima na glavici in ne v glavici
2. Pripravi se na najbolj nadležno vprašanje ki ga sploh lahko slišiš KAJ IMA PA TO? Takšna vprašanja so mene osebno zelo bolela. Sploh očitki da nam je padel na tla in podobne teorije, ko sem imela slab dan sem tudi komu rekla da noče nositi kapice in smo mu jo z risalnim žebljičkom pritrdili. Ljudje znajo biti zelo zelo nesramni. Osebno nikoli nikogar ne sprašujem o kakšni nepravilnosti na obrazu .
3. To da je zateklo je čisto običajno pri hemagniomu, naš je imel do 1,5 cm v zrak.
4. Mogoče bo izginilo, našemu je eden podkožni izginil
5. Koliko je pa stara? Našemu je kake pol leta še rastel, sedaj se je pa ustavil. In tudi nabrekel ni več kot je bil.
6. Operirati ni pa nihče hotel, sicer kaj preveč tudi nismo prosili




taška30 -> RE: hemangiom (15.11.2006 21:04:02)

Živjo,
no pri nas je pa takole: Manci je pri cca. 1 mesecu začel rasti hemangiom na vrhu glavice. V manj kot 2 mesecih je iz nič zrasel do premera 1.5cm, bil je živo rdeč, svetil se je, dvignjen nad površino, dajal je vtis da se bo kar razpočil. K sreči so ga malo zakrivali laski. Mene je bilo ful strah da si ga ne bi razpraskala z nohtki, ker baje ful zakrvavi.
No, že pediater me je pomiril, da velika večina hemangiomov 'izgine' - torej, se zmanjšajo, obledijo, preraste jih normalna koža. Jaz sicer takrat tega nisem mogla verjet, ampka je res. Zdaj pri letu in pol je sicer še malo rdeč, ampak zelo bledo rdeč, je povsem zlit s površino (s prstom ga ne otipaš), se manjša in bledi.
2x letno sicer še vseeno hodimo na preglede k kirurgu plastiku na poliklliniko.
Takrat sem si skopirala kar nekaj člankov (oz. odgovorv zdravnikov na to temo) bom poskusila kaj poiskat.

Lp, Taška




petra81 -> RE: hemangiom (15.11.2006 21:06:57)

Mene pa zanima, zakaj nastanejo!!? Če katera ve!




taška30 -> RE: hemangiom (15.11.2006 21:08:02)

No, evo sem našla:

 
Pozdravljeni,

imam sina starega štiri mesece in pol. Približno tri tedne po rojstvu se mu je začel pojavljati hemangiom na glavi. Ta hemangiom zelo napreduje in sedaj meri cca 2,5 cm. Kadar joka ali kašlja oziroma se kakorkoli napenja ta hemangiom izrazito nabrekne in bojim se, da bi prišlo do razpoka. Zanima me, ali bo ob tako hitri rasti potreben kakšen zdravniški poseg (in kakšen), oziroma kako se to zdravi? Ali je nevarno, če se slučajno poškoduje in prične tečti kri? Kaj storiti v tem primeru? Zakaj in kako pride do hemangioma (nihče v našem sorodstvu ga ni imel)? Skratka, zanima me vse v zvezi z zgoraj opisanim hemangiomom.

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor in vam želim še veliko uspehov in napredovanja na področju plastične kirurgije!!




Pozdravljeni
Kar opisujete je tipična slika hemangioma oziroma razvoja take spremebe pri majhnem otroku.

Hemangiomi se pojavijo pred ali po porodu kot endotelijske proliferacije ( hitra rast celic , ki tvorijo notranjost žil. Tipično v dobi dojenja hitro rastejo in skozi otroštvo počasi zprijo in se manjšajo. Nikoli se ne pojavijo pri odraslih.

Naraven potek hemangioma , ki se je pojvail po porodu je hitra rast v prvih 6 do 8 mesecih. Največji je okoli prvega leta starosti nato prične počasi vpadati to obdobje traja do otrokovega 5 včasih tudi 10 leta. Hemangion pogosto izgine do 5 oz 7 leta. V približnp 50% primerov je koža po iginotju hemangioma povsem normalna. Pri ostali polovici po na koži ostanejo razširjene žilice , rumenkasto obravnaje , odvečna koža področej brazgotin. Celo zelo veliki in napihnjeni hemangiomi lahko popolnoma izginejo.

Kar se tiče zdravljenja pa takole: najpogosteje se odločimo le za opazovanje včasih pa tudi za druge vrstze zdravljenja od interferona alfa 2 , do sistemskih kortikosteroidov, lasejskega zdravljenja in kirurgije.

Če spremeba zakrvavi sama od seba ali zaradi poškodbe je pvra pomoč pritisk nato pa dnveno menjavanje obvez z antibiotičnim mazilom. Če spremeba zakrvavi je bost pritisnili s čito gazo ali obvezo in najverjetnewj odšli k zdravniku. Krvavitev se bo utavila po nekaj minutah pritiska.
Vsekakor vam svetujem pregled pri pediatru in v naši ambulanti , da vam bomo lahko svetovali glede ustreznega načina zdravljenja.


Lep pozdrav

Aleš

Pozdravljeni.
Moja hčerka je stara 7 mesecev.Pri dveh mesecih ji je na obrazu blizu ušesa začel rasti hemangiom.Sedaj je velik 7 mm.Bili smo na pregledu pri plastičnem kirurgu v marib.bolnišnici,kjer so se strinjali za kirurško odstranitev .Slišala pa sem,da se najboljši učinek doseže z laserjem.Zato me zanima,ali je možna odstranitev z laserjem pri dojenčku oz. koliko mora biti star in kakšna je cena.Hemangiom je dobro omejen in dostopen za odstranitev.
Hvala za odgovor




Pozdravljeni
Pridite na pregled v našo ambulanto na sredo popoldan pa se bova zmenila.
Starost dojenčka ni ovira. Glede na to da je henangiom sorazmerno majhen g lahko poseg opravimo s pomočjo anestetske kreme in lokaklne anestezije.

Lep pozdrav

Aleš

Aleš Leskovšek, dr.med
specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.
Klinični center/ ambulanta za plastično krg./ poliklinika C hodnik/ sreda od 15h do 18h
Naročanje: tel. 01 522 49-13 vsak delavnik med 13 in 15h (za dr. Leskovška)




potamčica -> RE: hemangiom (15.11.2006 21:21:30)

Našemu je tudi pri 2 mesecih iz male rdeče pikice zrasla rdeča bula na bradici. Pediatrinja je rekla, da bo samo zginilo. Pri 3,5 mesecih si je pa ta hemangiom ful spraskal, kar naenkrat je bilo vse krvavo, me je skoraj kap. Smo pritiskali z gazo pa se ni in ni hotelo ustaviti, smo ga peljali na urgenco (bilo je zvečer), so nas napotili na oddelek, kjer so mu dali gor neko gazo za ustavljanje krvavitve in nas poslali domov kljub temu, da je še vedno krvavel. Do doma smo prišli že spet čisto krvavi, smo se lahko samo obrnili in šli nazaj. Je bošček dobil 2 šiva, da se je krvavitev končno ustavila. Grozna izkušnja.
Čez dober teden so mu potem pobrali ven šive in zdaj se sploh nič ne pozna.




Seven* -> RE: hemangiom (15.11.2006 21:34:57)

Jaz vam lahko povem svojo izkusnjo.

Po telesu imam kar nekaj sicer majhnih a zelo vidnih hemangiomov. Pred casom se mi je en pojavil na spodnjem delu roke, nad dlanjo.. Po nesreci sem si ga ranila, ker je bil pac na taksnem mestu. Zadeva je tako krvavela, da sem morala iti na urgenco. Sicer je bila ranica milimeterska, tudi krvavela je tako, kapljico po kapljico, ampak krvavitev se ni ustavila. Tako da.. Hemangiomi niso sami po sebi nevarni, vsekakor pa pazite, da ne bo prislo na tem mestu do kaksne poskodbe, ker zna biti precej pasje. Sem se pa zdela sama sebi res smesna, ko sem z tisto mikro ranico cakala na operativni poseg. Krvavela sem pa tako, da so mi v roku ene ure spustile vse poveze in sem po tleh brisala s papirnatimi brisacami.. [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]




_andreja_ -> RE: hemangiom (16.11.2006 15:05:07)

zakaj pa to nastane oz. od česa?




kalaxy -> RE: hemangiom (17.11.2006 10:02:17)

Hvala za informacije punce.
Zdej sem potolažena, da to ni tako grozno in bomo počakali na plastičnega kirurga.
Zanima pa me, koliko časa ste čakale, da pridete na vrsto?
Naša pikica je stara 5 mesecev in prvi pregled na polikliniki imamo šele čez 6 mesecev. A se vam ne zdi to malo dosti za čakati?




taška30 -> RE: hemangiom (18.11.2006 15:16:17)

Živjo,
mi smo bili takoj na vrsti.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Pediater nam je napisal napotnico, jaz sem poklicala točno na tole št., ki je omenjena v članku in dali so nam datum. Ne vem točno kdaj, ampak vem da je bila stara okoli 2 meseca, ko smo bili že na polikliniki.
Pa nismo bili nek nujen primer.
Sicer gre pa tam itak bolj za opazovanje kot karkoli drugega. Pri nas je do sedaj zdravnik vedno samo pogledal in potipal (nazadnje niti to ne). Vse skupaj traja pol minute in že zdravnik odbrzi naprej. Tako da...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Edino taprvič nam je bolj 'na dolgo' (2 minuti) razložil ukrepe v primeru da se rani in nam dal eno sterilno zapakirano debelo gazo za domov.

LP Taška




Stran: [1]