|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Tablete RITALIN
9.12.2006 7:48:16   
NinaNo
Moj 7-letni sin ima probleme s koncentracijo. Poleg tega je še zalo nemiren in moteč d drugih otrok v razredu. Psiholog mi je omenil tablete Ritalin, katere naj bi mu pomagale pri koncentraciji. Zanima me ali ima katera že iskušnje s temi tabletami?! Z možem imava pomiselke, saj se bojiv kakšne reakcije bo imel. Prosim svetujte mi kaj naj narediva!user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Tablete RITALIN
9.12.2006 17:22:10   
Anonimen
Ne poznam jih, nimamo izkušenj, sem pa brala že komentarje o njih, konkretno se jih ne spomnim, ker je že dolgo tega, vem pa, da nisem nikoli nič dobrega o njih prebrala, same kritike.

(odgovor članu NinaNo)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Tablete RITALIN
9.12.2006 23:38:28   
*zvezdica*
Osebno ne poznam teh tablet...mi jih pa večkrat omeni mami, ki dela v šoli. Vem, da je imelo že kar nekaj njenih hiperaktivnih učencev predpisan ritalin za večjo koncentracijo. Kolikor vem ful pomagajo.

_____________________________

Marcel in Zarja

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Tablete RITALIN
9.12.2006 23:47:20   
Marogica
SEm našla en članek o hiperkativnosti in Ritalinu. SE mi zdi kar objektivno napisan

http://www.mladina.si/tednik/200223/clanek/zdravila/index.print.html-l2

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu *zvezdica*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Tablete RITALIN
10.12.2006 8:31:38   
NinaNo
Marogica hvala za link. Res je zelo objektivno napisan, toda jaz bi rada mnenje kakšne mamice, ki ima že iskušnje, saj menim da bi mi najbolj realno povedala. Torej mamice raspišite se prosim!!!

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Tablete RITALIN
10.12.2006 9:44:18   
eva1
http://med.over.net/phorum/list.php?f=126

Pojdi na iskanje in vpiši hiperaktivnost ali ritalin-veliko je mamic ki piše v tej temi!

(odgovor članu NinaNo)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Tablete RITALIN
25.12.2006 1:12:12   
krica
sam delam z otroci, ki jemljejo Ritalin. Pred uvedbo je vsekakor potrebno testiranje pri psihologu. Preden ga dobi in uro potem ko ga dobi.
Rezultati so največkrat zelo dobri.
Je pa to odločitev, ki jo morata sprejeti vidva kot starša.

LP

_____________________________

BREZPLAČNE nagradne igre

Mali oglasi
z vpisom malega oglasa sodelujete v veliki nagradni igri

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Tablete RITALIN
6.3.2007 13:17:58   
popi
Zdravo!
Prvič sem tu.Povsod iščem odgovore,nasvete....Čeprav smo dali že marsikaj skozi ,bi rada našla mamico z podobnimi težavami.No,niso težave...Ampak bi se bilo lepo pogovoriti z nekom ,ki ve kako to gre.
Ker nam še kar gre,z dneva v dan,vedno kaj novega.7 letnik v drugem razredu z hiperaktivnostjo,ki moti druge,ni pri miru,je glasen zahteva kar nekaj potrpežljivosti,iznajdlivosti pa še kaj
Trenutno smo prenehali z ritalinom ,ker ga je bolel trebuh.Po obisku pedopediatra bomo videli kako bo naprej.je pa res ,da ko jih je jemal je bil drug otrok,otrok ,ki je zlahka komuniciral,obdržal pozorost in itd
Zdaj vem kaj bi rada od tablet.Da nimajo stranskih učinkov in predvsem ,da otroku pomagajo.
LP

(odgovor članu NinaNo)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Tablete RITALIN
3.4.2007 4:37:12   
Anonimen
Tudi moj 9-letnik jemlje Ritalin. Polovičko tabletke zjutraj, polovičko pa po 3. šolski uri. Toliko, da "zdrži" ure pouka. Ko ni pri pouku (popoldan, vikendi, počitnice), mu tablet ne dajemo.

Razlogov za to, da smo se na koncu odločili še za Ritalin, je (vilo) več. Na prvem mestu pa je hiperaktivnost, katero so mu zdravniško dokazali šele dve leti nazaj, čeprav sem nanjo sumila že v 1. razredu osnovne šole. V šoli, kjer je bil prej, očitno s hiperaktivnimi otroci niso imeli nobenih izkušenj. Mojega sina so označili za nevzgojenega, nesocializiranega in motečega user posted image , razredničarka pa ga je celo ozmerjala s teroristom user posted image . Kadarkoli je zjutraj prišel k pouku, mu je rekla:"A spet si tukaj?"  user posted image  Ja kje pa naj bo drugje ob osmih zjutraj kot pa v šoli, mater?! user posted image  Nič čudnega, da sta se mu tako razredničarka kot šola zamerili do konca in da je še dodatno prav pridno kravžljal živce vsakomur, ki je prišel mimo. user posted image

Potem se pa jaz prišla k pameti. V šoli sem takorekoč udarila po mizi in razredničarki v obraz povedala, da če po 22-ih letih pedagoškega dela nima več živcev za to, potem naj se ne znaša nad mojim sinom, ki si nje ni sam izbral za razredničarko. Zbobnali so skupaj malo manj kakor pol šole, vključno z ravnateljico, šolsko svetovalno delavko, pedopsihiatrinjo od ne-vem-kje, specialno pedagodinjo in na koncu še socialno delavko z našega CSD-ja. Z diplomatsko previdnostjo so me označili za mlado in nesposobno mater user posted image  in me poslali v svetovalni center na Gotsko. Jap... mene. Ne otroka. user posted image

Ko sem se nehala smejati, sem poklicala otroško psihologinjo, zaposleno na centru za izvenbolnišnične psihiatrične dejavnosti, in naročila sina na pregled. Kakor večinoma, sem bila nad državno inštitucijo razočarana, saj je rekla, da je moj sin popolnoma običajen otrok. S svojo osnovno šolo sem daleč od medicinske izobrazbe, ampak mama sem pa vseeno in po nekaj prebranih člankih in knjigah mi je bilo kristalno jasno, da je moj otrok hiperaktiven, pa naj kdor hoče reče, kar hoče. Samo kaj, ko sem potrebovala papir o tem.

Našla sem zasebno zdravnico, ki mi je sum na hiperaktivnost potrdila in me z napotnico poslala na komisijo na Polikliniko. Tam je mojega sina v enem dopoldnevu pregledalo 7 različnih specialistov (jaz sem pa v čakalnici skoraj krepnila od dolgčasa user posted image ) in kot posledico sem dobila samo še odločbo o tem, da je moj sin zaradi hiperaktivnosti uvrščen med otroke s posebnimi potrebami. S to odločbo sem na Ministrstvu za šolstvo po še dveh kontrolah dobila za sina prilagojen učni načrt (v običajni osnovni šoli), dodeljen pa mu je bil tudi specialni pedagog za 5 ur na teden, kar je maksimum.

Vse to prej kakor v pol leta. Sama. Toliko torej o sposobnosti šolskega sistema in o moji nesposobnosti kot mati... user posted image

Kopijo odločbe je dobila tudi sinova šola (mesec dni pred zaključkom 2. razreda) in sledilo je seveda povabilo na razgovor. Spet s celo skupino kvazi - strokovnjakov, ki so z diplomami in magisteriji ugotovili, da "se ne splača" user posted image , da učni načrt začnejo upoštevati takoj, ampak šele v 3. razredu, s septembrom. Za vmesni čas pa so mi "prijazno" svetovali, naj se udeležim (spet jaz in ne otrok) kakšnega svetovanja user posted image  , "dodelili" pa so mi še kontrolo socialne delavke na domu. Ki je prišla in seveda ni ugotovila nič spornega oz. nič takšnega, da bi bilo sinovo obnašanje lahko posledica le-tega. Da bi se pa kdo poučil o sami hiperaktivnosti, pa seveda ni šans. Saj so strokovno usposobljeni - saj vedo! user posted image

To in še nekaj dodatnih dejavnikov me je med poletnimi počitnicami prepričalo, da sem sina prepisala v drugo šolo v tisti konec LJ, kjer smo dejansko živeli (prej smo ga vozili drugam). Tukaj so mojega sina namerno dodelili v razred, kjer je bila razredničarka po izobrazbi tudi diplomirana defektologinja, kar je že v štartu zmanjšalo polovico problemov. Sklicali so poseben sestanek, kjer je bil vsem, ki so bili v kontaktu z mojim sinom, predstavljen njegov specifični učni načrt. Da kdo ne bi poznal hiperaktivnosti, nisem zasledila. Vsi so vedeli, o čem govorim. Nova specialna pedagoginja je z glavo pri stvari 5x na teden in 2x tedensko so mu posebej organizirali individualni dopolnilni pouk slovenščine in matematike. Več z razpoložljivim kadrom pa res ne morejo, to pa tudi jaz vem.

Vsak mesec imamo razredničarka, specialna pedagoginja in jaz poseben sestanek, na katerem pregledamo učni načrt, ga primerjamo s sinovimi dosežki in z "normativi" in zaenkrat smo prišli samo do tega, da je nadpovprečno inteligenten, česar pa zaradi svoje hiperaktivnosti ne more izkazati na vseh področjih. Ko smo podaljšali odločbo in imeli vmes ponovni pregled, sem omenila še sume na nekaj dodatnih motenj, o katerih sem se sama informirala, ker se mi je zdelo, da vse pa le ni hiperkativnost, vendar motenj do sedaj še nismo definirali oz. zdravniško dokazovali (disleksija, akalkulija, dispraksija, Tourett,...), ker niso bistvene za samo odločbo. Jih pa upoštevamo pri vsem ostalem, kolikor se le da oz. vsakič posebej pomislimo - kaj pa če to ni hiperaktivnost, temveč Tourett - in potem kolikor toliko primerno ukrepamo.

In kako izgleda moj hiperaktivnež?

Ne spi pri miru, temveč se obrača kakor ventilator user posted image . Govori v spanju, čeprav večinoma nerazumljivo. Razmeroma dolgo je bil v plenicah, kasneje pa je še kar nekaj časa močil posteljo. Kadar mu kaj govoriš, imaš občutek, da te ne posluša. In večinoma te res ne. Z mislimi odtava po svoje ali pa se med "poslušanjem" z nečim zamoti - s svinčnikom tolče po mizi, zvija si prste, vleče majico ali brca z nogo ob stol. Če pa že slučajno vsaj malo "sodeluje v pogovoru", te po nekaj besedah prekine in načne čisto drugo temo. Med jedjo govori s polnimi usti, napol binglja s stola in z žlico poskuša zaigrati kakšno melodijo ob rob krožnika ali kozarca user posted image . S čimerkoli se že igra, pa tudi ne glede na to, ali sam ali v družbi, začne divjati, posledično pa metati stvari okrog sebe, meče se ob tla, zaleteva v pohištvo, vpije in še marsikaj. Druge otroka provocira, jim jemlje stvari samo zato, da bi potem videl njihove jezne reakcije, čemur se on smeji, ko jih pa od sovrstnikov dobi po betici, pa pride domov prijokat user posted image . Čas oz. uro popolnoma ignorira, ne drži se nobenega dogovora, ker sproti vse pozabi. Karkoli dela, dela na hitro, kar pomeni tudi površno in velikokrat narobe. Predočenje napake ga privede do histerije, kričanja, joka, metanja ob tla, zaletavanja v steno ali pa obratno - do tišine. Karkoli ga vprašaš, je tiho ali pa reče "ne vem". Ne priznava nobene krivde in ne prenaša nobene odgovornosti, dolžnosti ali zadolžitve. Za šolsko snov je nazainteresiran, tistega pa, kar ga zanima, mu nikakor ne moreš preprečiti. Kot hiperaktivnež je popoln športnik, čeprav ni niti malo športno grajen. Suhec je, saj gredo vse kalorije ven iz njega, še preden vanj pravzaprav pridejo user posted image . Po 16-ih urah budnega stanja ni niti malo zaspan. Hitro postane obseden s kakšno modno muho, vendar ga tudi hitro neha zanimati. Na srečo, drugače bi jaz bankrotirala user posted image . Nikoli, ampak res nikoli, ni tiho in pri miru. Če ne drugega, se praska in nekaj brunda sam sebi v brado. Ves čas se zvija, namesto, da bi hodil, raje poskakuje ali teče, včasih gre tudi v rikverc ali diagonalno user posted image , ko ga je zanimala toplota radiatorske cevi na stropu, sem ga pa tudi že našla, da je bingljal dol z nje. Še danes ne vem, kako je prišel gor user posted image . Stalno je lačen in žejen, pozna pa se mu nikjer ne, samo na jeziku. Ni agresiven, ni napadalen, ni pokvarjen. Loči dobro od slabega, vendar ga premami vpliv okolice oz. vrstnikov. Želi si biti v središču pozornosti, kjerkoli je. Hoče biti prvi v klopi, prvi v vrsti, prvi vprašan, prvi postrežen pri kosilu. Če ni, pa jok in stok in razbijanje. Ima zmanjšano sposobnost koncentracije (najdlje 15 minut), slabši kratkoročni spomin, a toliko bolj izrazit dolgoročni spomin. Natančno ti bo povedal, kje in s kom je bil pred tremi leti na izletu, če ga pa vprašaš, kaj je zjutraj jedel za zajtrk, pa nima pojma. Je zelo čustven (pozitivno in negativno). Hitro znori, hitro je užaljen, zjoka se ob dokumentarcih na TV-ju, na srečo pa se tudi hitro potolaži. Ima šibkejši socialni čut - ne razume, da nekoga boli, ko ga udari, ali pa mu je to smešno. Včasih ne dojame, da tisto, kar ima nekdo drug, ni tudi njegovo. Misli, da pač pripada vsem. Med poukom ne sedi pri miru, ampak se sprehaja po razredu, moti sošolce, gre ven iz razreda na WC, potem pa še na sprehod po šoli user posted image . Če ima srečo, je do konca učne ure nazaj user posted image . Ne zapiše si, kaj ima za domačo nalogo, zapomni pa si tudi ne. Ne zna paziti na materialne stvari, kar pomeni, da konstantno izgublja radirke, copate in dežnike. Izgublja in pozablja in si niti slučajno ne zapomni, kje jih je odložil, komu posodil oz. kje nazadnje videl. Zjutraj, ko gre v šolo, bi pa še glavo pozabil doma, če je ne bil imel na vratu user posted image .

In še mnogo, mnogo je tega. Nemogoče je opisati vsakdanjik, ker niti dva dneva nista enaka. Vsak dan ima kakšno novo pogruntavščino, kakšen pa je pod vplivom Ritalina, se mi pa niti sanja ne, ker ga takšnega vidijo samo v šoli. Ko pride domov, učinka že zdavnaj ni več. Tako, da jaz kar verjamem razredničarki, da mu Ritalin pomaga. Dlje je skoncentriran in manj je fizično aktiven oz. moteč med poukom.

Kar se pa znanja tiče, pa dvomim, da kaj pomaga. Kmalu po začetku jemanja Ritalina je dobil prav krasen cvek pri družbi. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu popi)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Tablete RITALIN
3.4.2007 10:34:51   
popi
Ravno danes sem premišljevalac kako bi bil fin poznati kako mamico z podobnimi težavami.Za izmenjavo izkušenj,mnenj...
No,pa vidim da nisem sama.
Je še kakšna taka na RR?
lp

_____________________________

Pleši na glasbo,ki jo slišiš.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Tablete RITALIN
3.4.2007 23:27:01   
ankaa
Z Ritalinom nimam iskušenj, se pa pri svojem delu srečujem tudi z otroci, ki imajo težave s koncentracijo in nekaj malega s hiperaktivnimi otroci. Vsak otrok, pa naj bo hiperaktiven ali s težavami koncentracije, ima malo drugačne težave in zahteva individualno obravnavo, kar pomeni, da se izhaja iz otrokovih težav. Z otrokom delam individualno, kar je že v osnovi dober štart za delo na področjih: dnevnih aktivnosti (da se samostojno obleče,...), šolskega dela in prostega časa. Najprej se pozanimam za otrokova močna področja, ki ga zanimajo in preko igre izvajam terapevtsko obravnavo. Na ta način ga upočasnim in skušam pritegnit njegovo pozornost. Pogosto pomaga tiha, umirjena glasba, ni pa nujno, za nekatere je to lahko zelo moteće. Pri nekaterih zažge zanimiv didaktični materjal, pri drugih spet izdelek narejen v terapiji s katerim se potem še zaigra,... (vse zelo odvisno od starosti otroka in interesov). Pri težavah s koncentracijo poskušam stopnjevati čas, ki ga tudi merim, ko izvede neko aktivnost od začetka do konca. Fino je, da se stvar zaključi, a ne za vsako ceno, ker ga potem zlepa ne pridobiš na svojo stran (terapija postane muka, napor). In kakšno je moje mnenje o tabletkah? Lahko, da pomagajo trenutno, ne morejo pa odpraviti bistva problema. Za način kako pomagati svojemu otroku, ve najbolje otrokova družina, ki ga pač najbolje pozna.

(odgovor članu popi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Tablete RITALIN
4.4.2007 16:23:41   
Moja
Pozdravljeni,

a je kdo od vas slučajno že dobil namig, da obstaja zdravilo CONCERTA, ki je v bistvu podobno kot Ritalin le da s podaljšanim delovanjem? Daš ga samo zjutraj in naj bi deloval skozi ves dan. Dobi pa se ga samo v tujini (Avstriji). Meni so ga svetovali na svetovalnem centru. Do sedaj je sin jemal Ritalin (1 tableto zjutraj doma in 1 tableto dopoldan v šoli). Sedaj smo začeli s tem novim zdravilom in me zanima, če ima že kdo izkušnje s tem. Ali so kakšni pozitivni napredki pri otroku?
Zdravilo je sicer kar drago (nekaj manj kot 88,00 EUR škatlica s 30-imi tableti), vendar se baje to od ZZZS dobi povrjeno. Mi še nismo prišli do ZZZS.

(odgovor članu ankaa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Tablete RITALIN
11.4.2007 1:55:48   
Anonimen
Meni ni tega še nihče omenil, Monja, najverjetneje pa tudi zato ne, ker se, kot praviš, zdravila ne dobi v Sloveniji. Naši "specialisti" pa še naših zdravil ne poznajo, kaj šele tujih! Cena sama sicer ni nizka, se mi pa ne zdi pretirana, glede na to, da ima moj sin 1 tableto na dan (2x polovička). 88€ na mesec ali na dva meseca ni hudega. Zapravimo več za sladkarije. user posted image

(odgovor članu Moja)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Tablete RITALIN
18.4.2007 7:45:29   
Moja
Torej, mi smo poskusili s temi novimi tabletami, vendar prvih štirinajst dni ni bilo vzpodbudno, tako, da nama je psihiatrinja povečala dozo na dve tableti zjutraj. To naj bi začel z današnjim dnem. V šoli in doma je bil teh štirinajst dni še posebno razdražljiv. Smolo imava tudi s šolo, saj šola nima ustreznih izkušenj in zato vseskozi vso krivdo glede sinovega obnašanja obešajo na naju z možem, češ, da je tak samo zaradi vzgoje. Da noben otrok ni tak brez ozadja ... Ravno včeraj sva bila z možem na sestanku v šoli; kjer je bilo prisotnih 5 "strokovnih" članov iz šole, midva in sin. Predstavili naj bi nama program (zavod za šolstvo je namreč dodelil sinu pravico 5-ih ur na teden za dodatno oz. individualno pomoč, ki jo je šola dolžna izvajati). Res so ga predstavili na hitro (nimam nič proti temu, saj sva dobila tudi na papirju), vendar pa so potem (predvsem ravnatelj šole) začeli udrihati po nama. Da sprva nisva hotela obiskovati strokovnjakov, kar seveda ni res; da otroka voziva v šolo prej kot smo bili dogovrjeni (dogovorjeni smo bili od 7-ih naprej, vozila sem ga 7.25 in tako ogrožala sama sebe na cesti, saj sem potem morala divjati nad omejitvami, če sem hotela priti v službo pravočsno - nisem namreč iz Ljubljane); da ga ne hodimo iskat pravočasno (dogovorjeni smo bili do 15h, mož ga hodi iskat nekje med 13h30min do 14h00, izjemoma malce kasneje, vendar nikoli po 15h - mož je namreč pismonoša in ko raznosi, gre lahko domov - vendar je tudi on v službi v Ljubljani); potem so nam očitali, da mu ne dajemo redno tablet (kar seveda spet ni res; nobenkrat ni bil brez tablete; Ko sem bila na bolniški zaradi operacije desne roke, sem otroka spremljala v šolo peš, tako sva morala od doma malce preje (približno 20 - 25 min hoje z otrokom), a sva v šolo prihajala nekje okoli 07h40min - ob 08h00min pričnejo s poukom, enkrat pa me je že na začetku poti pobral sosed in nas zapeljal do šole, kar je seveda pomenilo, da sva prišla približno 20 min prej kot običajno, zato sinu nisem dala tablete v garderobi (dajala sem mu jih namreč v šoli tik presen je šel v razred, tako mi je bilo svetovano) ampak sem prosila učiteljico v jutranjem varstvu naj obvesti njegovo razredničarko, naj mu da tableto (v šoli je namreč dobival še po polovičko Ritalina, zato so imeli tablete tudi v šoli). Seveda učiteljica sporočila ni posredovala razredničarki in sin tablete ni dobil tako, da je bilo med poukom oz. v podaljšanem bivanju precej nezaželenih dogodkov. Krivili so mene, češ zakaj pa mu niste napisali v beležko (če bi lahko pisala, bi 100% napisala, pa sem imela desno roko zaradi  operacije tudi delno v mavcu in tudi pod razno nisem mogla pisati z njo, vnaprej pa nisem mogla vedeti, da me bo nekdo med potjo pobral in peljal). Še danes mi je žal, da nisem sinu dala tablete kljub prezgodnjemu času za to, saj se na učitelje ne morem zanesti. Moram pa tudi povedati, da se je v šoli pa resno dogajalo to, da so mu nekajkrat pozabili dati tableto (tisto, ki so mu jo vsak dan morali dajati okoli 11h), pa vendar za njih to ni prekršek, jaz, ki pa nisem nikdar pozabila na to, pa mi očitajo ravno to. Vse to in še več so nama očitali, kljub temu, da sodelujeva z možem ves čas s svetovalnim centrom v Ljubljani in smo v stalnem kontaktu s šolo. Večkrat namreč tudi telefonsko kontaktiramo s šolsko pedagoginjo (ponavadi 1 x tedensko), sprejeli smo celo Ritalin (sprva nisem bila preveč za to, saj sem prebrala na forumih mnogo slabih mnenj glede tega zdravila, no potem pa smo se kljub temu odločili zanj (sin je namreč ob svojih afektih njvečkrat tudi agresiven), kasneje pa celo za to novo zdravilo. Ne vem sploh kaj naj še naredim, kam naj se obrnem, da bi lahko sina obvarovala takih negativnih mnenj o njemu. Bojim se, da ga bo ta šola doživljensko uničila. Eden od staršev je ravno ta teden podal prijavo glede nasilja našega otroka nad njegovim in nas je včeraj obiskal celo policist. K sreči je bil ta policist naš znanec (sicer se nismo videli že celo večnost) in naju je vsaj poslušal in obljubil, da bodo kolikor je v njihovih močeh še malo prtisnili na šolo in socialno službo (glede kakšnih prostovoljcev, ki jih lahko ponudi šoli, da je sin pod stalnim nadzorm ene osebe, ki se bo hkrati tudi individualno ukvarjala z njim - pri individualni obravnavi je namreč skoraj ves čas v redu). Jaz osebno mislim, da ne bom več dolgo zdržala teh pritiskov in blatenj s strani šole, saj sem z živci že čisto na koncu. Poleg sina imam še starejšo hči, ki pa je prikrajšana za najino pozornost, saj večino moči usmerimo v sinovo izboljšanje stanja, kar pa na hči vpliva zelo slabo, saj so njene ocene v šoli zelo slabe in pa seveda - sedaj poskuša najino pozornost pridobivati na način, ki ni najbolj primeren. Se opravičujem, da sem se tako razpisala, čeprav sem skušala malce skrajšati a ne znam drugače povedati. Lepo prosim, če ima kdorkoli kakršne koli predloge, ki bi mi lahko pomagalo prebroditi te težave in pomagati sinu, da ga v šoli ne uničijo, če ki lahko svetujete. Hvala vam vnaprej.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Tablete RITALIN
18.4.2007 8:45:33   
oka
Kerensa, veš, da si opisala mojega sina. Sorajda identično obnašanje za zadnje pikice. Nemirno spanje, večna lakota in žeja, ki se tudi pri nas poznata samo na jeziku, nezmožnost sedenja pri miru več kot minuto, modne muhe kot je npr. nogomet (zanimiv le nekaj tednov, zdaj bi bil gasilec, pred tem plezalec, pa rokometaš, pa vrtnar...). V šoli ne zna biti tiho, učiteljici vskakuje v besedo, je zelo glasen, domače naloge moram iskati kot pes sledec, saj si jih večinoma ne označi, pozabi zvezek v šoli. Prav tako ima tudi naš težave s kratkoročnim spominom, vzkipljivostjo in jokom, skratka, ko sem brala tvoj post, sem imela pred očmi mojega osem letnika in malce mi je bilo lažje. Jaz sem se naveličala obiskov razredničarke, ki mi venomer govori, kako je nemiren, pa površen... Imam pa srečo, da je teta mojega moža zelo aktivna v društvu Bravo in se zelo spozna na različne motnje pri otrocih. Pri našem je prišla do sklepa, da je legastenik, ima zelo nizko koncentracijo, kar pripisuje prezgodnjemu porodo (to mi je potrdila tudi njegova zdravnica v razvojni ambulanti), nemiren pa je po vsej verjetnosti zato, ker pri določenih predmetih ne zmore zbrano slediti razlagi, se začne dologčasiti... No ker pač vedenje ene "tete" ne velja, sem zaprosila za posvet s specialno pedagoginjo. PORAZNO! Ženska je po ogledu njegovih zvezkov, ki so milo rečeno katastrofa, saj je prevladujoča barva rdeča in ne modra, večno zamenjevanje črk B in D, M in N, spuščanje črk, mirno izjavila, da naš fante nima nobenih težav, da bo vse to minilo (pa še vedno ni, je le huje). Najbolj me je pogrega njena izava: "Ja gospa, zakaj pa vi na vsak način hočete imeti dislektika. MIslim, da ga sami želite imeti takega!". Z vsem tem se borimo že tri leta. Hvala bogu za moževo teto, ki mi je zrihtala testiranje na Gotski čisto mimo vrste in neobvezujoče. Testiranje imamo v maju in komaj čakam, da ga stestirajo, povejo kje je težava, da bom lahko potem ukrepala na pravilen način, saj risanje krivulj, ki nam ga je predpisala gospa pedagoginja še zdaleč ne rešuje problema.
Me pa pojezi, ko vidim kako danes šolski delavci reagirajo na otroke, ki imajo specifične učne težave. Vse vržejo v en koš, kot problematike, zanemarjene s strani staršev (meni je učiteljica rekla, da se ji zdi, da naš mulo odkar ima sestra trpi).

LP

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Tablete RITALIN
18.4.2007 10:03:07   
elizabeta p
Moja, kaj pa če bi se malo pozanimala katera šola je bolj razumevajoča do takih otrok, pa bi ga prešolala?
Ker tole kar si napisala mora biti res grozno. Upam da boste zrihtali, tako da bo za sina dobro.

(odgovor članu oka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Tablete RITALIN
18.4.2007 10:23:15   
popi
Ja ,bi ga pa jaz prešolala ampak ne vem kam (lj)?Kako naj se pozanimam za tako šolo?Jih kar direkt vprašam?Tako le ne gre.So razredničarka rekli,da je drugje lahko še huje.user posted image
lp


_____________________________

Pleši na glasbo,ki jo slišiš.

(odgovor članu elizabeta p)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Tablete RITALIN
18.4.2007 14:21:44   
Moja
Ja, jaz bi ga zelo rada prešolala, pa ne vem kam. Drugače je zelo bister fant, predvsem matematika mu gre odlično, zato ne bi rada, da konča kje v posebni šoli, kjer sem slišala, da ti otroci po končani šoli nimajo kaj dosti izbire za srednje šole pa tudi če so  superodličnjaki. Res bi rada, da uspem čimprej nekaj ukreniti, drugače bom pristala na psihiatriji. Z živci sem že čisto pri koncu. Problem v naši zdajšnji šoli je po mojem zaradi tega, ker se vsi med sabo poznajo (starši, učitelji, strokovni delavci). Živimo namreč v manjšem kraju in v to šolo sem hodila tudi sama. Tako, da je večina staršev od sošolcev mojega sina, mojih sošolcev. Jaz sicer nisem imela težav, ker sem bila zgledna in pridna učenka, vendar pa mi to nič ne koristi pri mojem sinu. Šola vztraja, da je to slaba vzgoja.
Kje bi se pa lahko pozanimala, kje imajo šole učitelje, ki obvaladajo take otroke? Jaz bi sicer rada, da bi moj sin šel v šolo, kjer vsaj nekoga pozna (to je npr. na OŠ Mirana Jarca za Bežigradom), pa ne ne vem, če imajo take učitelje (sin je namreč precej občutljiv na spremembe in posledica tega so običajno njegovi agresivni izbruhi). Eno leto smo namreč živeli v Ljubljani, tako, da je hči obiskovala 2. razred v tej šoli in moram reči,  da sem bila izredno zadovoljna. Mogoče sem imela samo srečo glede njene razredničarke, ali pa je res taka razlika med našo zdajšnjo in pa to šolo. Imela sem namreč možnost primerjanja, ker je hči 1. razred obiskovala v naši zdajšnji šoli, 2. razred v Ljubljani, 3., 4. in zdaj 5. razred pa ponovno v zdajšnji.
Pozna kdo kakšno šolo v Ljubljani, ki bi bila sposobna normalno delati s takimi otroci? Za vsak najmanjši namig bi vam bila hvaležna.

(odgovor članu elizabeta p)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Tablete RITALIN
20.4.2007 1:54:13   
Anonimen
Moja:
IZVIRNO SPOROČILO: Moja
šola nima ustreznih izkušenj in zato vseskozi vso krivdo glede sinovega obnašanja obešajo na naju z možem, češ, da je tak samo zaradi vzgoje.

Točno to se je dogajalo v šoli, kamor je prej hodil moj sin. In točno to je bil razlog, zakaj sem ga nenapovedano prešolala. Nimam ne časa, ne živcev in ne volje, da bi se s kvazi-strokovnjaki pregovarjala o svojem otroku, katerega oni gledajo 6 ur dnevno, če imajo srečo, jaz pa preostalih 18 ur na dan. Od rojstva.
Da noben otrok ni tak brez ozadja ...

Seveda ni. Ampak ozadnje v takem primeru je psihična motnja, ne pa nesposobnost vzgajanja staršev. In za takšno ugotovitev ne potrebuješ ravno diplome iz pedo-psihiatrije. 
Ravno včeraj sva bila z možem na sestanku v šoli; kjer je bilo prisotnih 5 "strokovnih" članov iz šole, midva in sin. Predstavili naj bi nama program (zavod za šolstvo je namreč dodelil sinu pravico 5-ih ur na teden za dodatno oz. individualno pomoč, ki jo je šola dolžna izvajati). Res so ga predstavili na hitro (nimam nič proti temu, saj sva dobila tudi na papirju), vendar pa so potem (predvsem ravnatelj šole) začeli udrihati po nama. Da sprva nisva hotela obiskovati strokovnjakov, kar seveda ni res; da otroka voziva v šolo prej kot smo bili dogovrjeni (dogovorjeni smo bili od 7-ih naprej, vozila sem ga 7.25 in tako ogrožala sama sebe na cesti, saj sem potem morala divjati nad omejitvami, če sem hotela priti v službo pravočsno - nisem namreč iz Ljubljane); da ga ne hodimo iskat pravočasno (dogovorjeni smo bili do 15h, mož ga hodi iskat nekje med 13h30min do 14h00, izjemoma malce kasneje, vendar nikoli po 15h - mož je namreč pismonoša in ko raznosi, gre lahko domov - vendar je tudi on v službi v Ljubljani); potem so nam očitali, da mu ne dajemo redno tablet (kar seveda spet ni res; nobenkrat ni bil brez tablete; Ko sem bila na bolniški zaradi operacije desne roke, sem otroka spremljala v šolo peš, tako sva morala od doma malce preje (približno 20 - 25 min hoje z otrokom), a sva v šolo prihajala nekje okoli 07h40min - ob 08h00min pričnejo s poukom, enkrat pa me je že na začetku poti pobral sosed in nas zapeljal do šole, kar je seveda pomenilo, da sva prišla približno 20 min prej kot običajno, zato sinu nisem dala tablete v garderobi (dajala sem mu jih namreč v šoli tik presen je šel v razred, tako mi je bilo svetovano) ampak sem prosila učiteljico v jutranjem varstvu naj obvesti njegovo razredničarko, naj mu da tableto (v šoli je namreč dobival še po polovičko Ritalina, zato so imeli tablete tudi v šoli). Seveda učiteljica sporočila ni posredovala razredničarki in sin tablete ni dobil tako, da je bilo med poukom oz. v podaljšanem bivanju precej nezaželenih dogodkov. Krivili so mene, češ zakaj pa mu niste napisali v beležko (če bi lahko pisala, bi 100% napisala, pa sem imela desno roko zaradi  operacije tudi delno v mavcu in tudi pod razno nisem mogla pisati z njo, vnaprej pa nisem mogla vedeti, da me bo nekdo med potjo pobral in peljal). Še danes mi je žal, da nisem sinu dala tablete kljub prezgodnjemu času za to, saj se na učitelje ne morem zanesti. Moram pa tudi povedati, da se je v šoli pa resno dogajalo to, da so mu nekajkrat pozabili dati tableto (tisto, ki so mu jo vsak dan morali dajati okoli 11h), pa vendar za njih to ni prekršek, jaz, ki pa nisem nikdar pozabila na to, pa mi očitajo ravno to. Vse to in še več so nama očitali, kljub temu, da sodelujeva z možem ves čas s svetovalnim centrom v Ljubljani in smo v stalnem kontaktu s šolo. Večkrat namreč tudi telefonsko kontaktiramo s šolsko pedagoginjo (ponavadi 1 x tedensko), sprejeli smo celo Ritalin (sprva nisem bila preveč za to, saj sem prebrala na forumih mnogo slabih mnenj glede tega zdravila, no potem pa smo se kljub temu odločili zanj (sin je namreč ob svojih afektih njvečkrat tudi agresiven), kasneje pa celo za to novo zdravilo.

Jaz samo upam, da sta jim z možem to tudi povedala. Jasno in glasno. In da sta jih na koncu vprašala tudi, če so razumeli, kar sta povedala. In se ponudila, da to tudi napišeta, če komu kaj ni jasno.
Ne vem sploh kaj naj še naredim, kam naj se obrnem, da bi lahko sina obvarovala takih negativnih mnenj o njemu. Bojim se, da ga bo ta šola doživljensko uničila.

Na komisijo Ministrstva za šolstvo in na MDDSZ. Na CSD raje ne, ker nimajo pojma.
Jaz osebno mislim, da ne bom več dolgo zdržala teh pritiskov in blatenj s strani šole, saj sem z živci že čisto na koncu.

Verjamem. Tudi jaz sem nekaj časa poslušala, ampak ko mi je pa počil film, sem pa udarila po mizi in jim jasno in glasno povedala, da sem mama jaz in da imam vse končne odločitve v zvezi s svojim otrokom v rokah jaz, ne oni. Dokler me sodišče ne označi za neprimerno mater in mi ne odvzame skrbništva, bo po moje - pa pika. In si nihče ni upal ugovarjati.

Oka:
Ženska je po ogledu njegovih zvezkov, ki so milo rečeno katastrofa, saj je prevladujoča barva rdeča in ne modra, večno zamenjevanje črk B in D, M in N, spuščanje črk, mirno izjavila, da naš fante nima nobenih težav, da bo vse to minilo (pa še vedno ni, je le huje).

Še ena kvazi - strokovnjakinja, očitno. Saj je samo teh nekaj tvojih vrstic dovolj, da še vsak skorajda laik ve, da gre za disleksijo, ki je v več kot polovici primerov povezana z legastenijo. Ti dve motnji pa nista "obdobje", v katerem se znajde vsak otrok, temveč motnji, ki se ne izboljšata, če se ju ne obravnava ustrezno. Pozdraviti se ju tako ali tako ne da, se ju pa da omiliti in s tem je treba začeti kar krepko pred puberteto.

Popi in Moja:
Ja ,bi ga pa jaz prešolala ampak ne vem kam (lj)?Kako naj se pozanimam za tako šolo?

Močno vama priporočam osnovno šolo v BTC-ju, kamor hodi moj Jan. Niso popolni, seveda ne, ampak če ne bi bili nadpovprečno sprejemljivi in zagnani, mojega sina ne bi bilo več tam. Verjemita - ena slaba izkušnja je bila dovolj. Na trenutke so prav nadležni s svojim telefoniranjem za vsako figo, ampak hej - tako vsaj vem, da mojega sina kdo opazi. Če vaju o šoli zanima kaj več, pa kar vprašajta.

(odgovor članu Moja)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Tablete RITALIN
20.4.2007 11:19:39   
popi
Na katero šolo pa hodi?Smo iz okolice btc-ja.Tam sta dve šoli,na Jarški in Nove jarše.Kateri razred obiskuje?Odgovoriš lahko tudi na zs,?
lp

_____________________________

Pleši na glasbo,ki jo slišiš.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Tablete RITALIN
20.4.2007 22:43:51   
Anonimen
Hodi v OŠ Nove Jarše na Clevelandski ulici in obiskuje oz. sedaj počasi že končuje 4. razred 9-letke. user posted image

(odgovor članu popi)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Tablete RITALIN
21.4.2007 12:17:06   
elizabeta p
Ne vem, mogoče če malo po forumih vprašaš starše.user posted image

Ali pa če bi prosila kakšnega zunanjega sodelavca, če vam priskoči na pomoč. Moj sin ima avtizem, usmerili so ga v redni vrtec s 3 urno pomočjo specialne pedagoginje. Vzgojiteljica ni še nikoli imela takega otroka in ne ve kako z njim delati, pa sva jo povabila z nama na en tečaj. Plačala sva midva in tako, pa ne vem ali nima časa ali se ji ne da. Jim govorim kako je z njim, dobili smo se da naredimo IP. Npr. vedo da on ne razume posledic in nevarnosti, pa da ga je treba skoz gledati, pa se jim je na sprehodu zadnjič zgubil.user posted image  Hvala bogu so ga našli!

No midva sva vse to povedala psihologinji in se je ona sama ponudila, da se dobimo na enem timu in se o določenih stvareh zmenimo. O ravnanju z otrokom, stimulaciji vzgojiteljice, da bi šla z nama in podobno. Meni se zdi to super, ker imam občutek, da nas staršev ne jemljejo resno. Če pa jim kaj takega pove strokovnjak potem je pa to druga pesem.

Vso srečo!!!user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Tablete RITALIN
2.5.2007 13:14:55   
amaya
Sama sem učiteljica in ti lahko nekaj svetujem iz mojega vidika. V razredu imam dečka, ki je na ritalinu. Z mamo imava dogovor, da tabletko vzame pred začetkom pouka, tako da le ta deluje čimdlje. Poleg tega ima učenec odločbo. To ti zelo toplo priporočam, saj se potem zanj izdela individualiziran program, ki se ga morajo vsi učitelji, ki učenca poučujejo držati. Moj učenec ima 10 let in sama menim, da je na žalost kar pozno pričel jemati Ritalin. Zakaj pozno? Ker je fant zelo bister ima pa velike luknje v znanju in sicer za prve štiri razrede. So pa dnevi, ko Ritalin slabno deluje. To so predvsem dnevi okoli polne lune, nihanja v vremenu, itd. Ti otroci so zelo občutljivi na spremembe. Poleg tega so ti otroci tudi zelo čustveno občutljivi in v vsoji notranjosti zelo krhki. Žal mi je ko berem, da so še vedno učitelji, ki tega ne razumejo in slabo opravljajo svoj poklic.

(odgovor članu elizabeta p)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Tablete RITALIN
10.5.2007 14:55:02   
sisi80
Še malo izkušenj. Tudi jaz delam z dečkom, ki jemlje Ritalin. Vzame ga zjutraj in po 2. šol. uri. Fant se lažje koncentrira, veliko ste napisale že same. Dodala bi samo to. Resnično moraš kot učitelj zelo veliko SAM narediti, da voziš z otroki in starši. Ta konkreten fant z nekaterimi odlično funkcionira, spet z ostalimi ne najde stika in jim še dodatno "nagaja", zato ga označujejo kot nevzgojenega, kljub odločbi. Je pa res veliko odvisno tudi od urnika (proti koncu pouka je težje) in dnevov samih.

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Tablete RITALIN
14.5.2007 23:11:17   
Moja
Spet sem tu. Do sedaj smo se že dokončno odločili, da sina prešolamo, samo še ne vemo kam. Le to vem, da v Ljubljano, kjer sva oba z možem tudi zaposlena. Zelo me je strah, da se bomo odločili za napačno šolo, ker takega pritiska s strani šole in staršev ne bom več zdržala. Jutri bom spet kasirala v šoli, ko bo roditeljski sestanek. Osnovna tema bo "Nasilje v šoli" in to zaradi mojega sina (predvidevam), ker pride predavat tudi neka psihologinja, ki je sicer že v pokoju, vendar je poprej delovala na Svetovalnem centru v Ljubljani. Enostavno trdijo, da je moj sin nevzgojen in od tega ne odstopijo. Mislim, da se bodo jutri name spravili tako starši kot učitelji. Z živci sem že čisto pri koncu. Sicer še ne nameravam povedati, da bom sina prešolala, vendar če me bodo jutri preveč bombardirali z očitki, jim bom verjetno z veseljem povedala. Na žalost imam eno pomanjkljvost, ki me zelo jezi. Namreč, vsakič, ko se nekdo spravi name s točo očitkov, pričnem jokati in takrat nisem sposobna govorit. Tako se mi je zgodilo tudi na zadnjem sestanku, ki sva ga imela z možem s celotno delegacijo v šoli zaradi potrditve delovnega načrta, za tistih pet ur, ki jih je sin dobil odbrene s strani Zavoda za šolstvo, vendar je bila glavna tema "Napad na naju z možem". Ravnatelj naju je dobesedno potolkel. Tako, da sem se ravnatelju kasneje pisno odgovorila na vse njegove očitke, ki  so bili vsi po vrsti neresnični. Na ta roditeljski sestanek najraje ne bi šla, pa moram, saj me bodo sicer še bolj ožigosali.
Glede prešolanja pa sem se pogovorila tudi  s strokovnjakinjami na Svetovalnem centru (vse so mi dale prav) in pa z zavodom za šolstvo, kjer so mi tudi dali zeleno luč (tudi glede dodeljenih ur, da se prenesejo na novo šolo). V Svetovalnem centru so tudi pripravljeni iti na pogovor na našo novo izbrano šolo že pred začetkom novega šolskega leta, da jim strokovno obrazložijo, kako je z mojim sinom.
Me pa zelo skrbi še nekaj pri mojem sinu. Tudi vaš otrok govori zelo grdo govori (v jezi) komurkoli, ki mu tisti moment stoji na poti? Moj je namreč ravno prejšnji teden rekel učiteljici, ki ga je silila pisati pravila vedenja in od tega ni odnehala (pisati so jih morali vsi učenci), da je neumna, da je krava ****, in še nekaj kletvic je uporabil. Vendar doma, po pravici povedano takih besed nikoli ne uporabljamo. Ne bom trdila, da nam ne uide kakšna kletvica sem ter tja,  vendar tudi približno ne tako grozna. To je rekel učiteljici v podaljšanem bivanju in ona mi je vse to napisla na listek in to zelo obtožujoče. Kot, da ga namenoma učimo, da to mora reči učiteljicam. Jaz sem ji sicer danes, ko sem šla po sina, povedala, kaj si mislim o tem, a ona si je že pred tem ustvarila mnenje o totalni nevzgojenosti mojega sina. Verjemite mi, da je vsakodnevna tema najinega pogovora s sinom ta, da se ne sme grdo govorit in kako naj se brzda, ko ga v šoli kdo jezi. Vendar zaenkrat se sin še ne zna krotiti (na žalost). Ima še katera probleme tudi s takim načinom vedenja pri tej motnji?  Prosim, svetujte mi, kaj naj še sploh naredim. Se mi zdi, da se moj sin v šoli čedalje bolj druži z zelo kritičnimi otroci, ki ga vlečejo samo še globlje v neprimerno vedenje. Bojim se, da ne on, ne jaz, ne bova zdržala do konca šolskega leta.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
Čarobni gozd v Supernovi
Supernova Ljubljana Šiška v marcu in aprilu prinaša pomladna doživetja za otroke Čarobni gozd.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?