Drage mamice, (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi



Sporočilo


žabica -> Drage mamice, (14.9.2004 13:28:42)

Velikokrat sem prebirala ta forum in ker sem tudi sama mamica skoraj tri leta stare hčerkice sem se odločila, da se Vam pridružim pri izmenjavi izkušenj, ki so kot veste, največja pomoč pri vzgoji naših malčkov. Moja Zalka se je na lepem odločila, da ne bo več kakala. Ko jo vprašam zakaj noče pravi, da ne sme. Prišlo je že tako daleč, da mi je zdravnica svetovala naj obiščemo kirurga ali pa si pomagamo s svečkami. Odločila sem se za svečko. Ker pa vem, da to ni dolgoročna rešitev vas prosim za nasvet, kako naj ji pomagam.




Donja -> Drage mamice, (14.9.2004 13:51:49)

Probaj nekako izvedet, preko igre, zakaj ne sme akat. Drugače pa ne vem, kako ti naj pomagam. Čimveč se pogovarjaj z njo o tem. Hodi v vrtec? Je bilo kaj narobe? Ko je bil moj star dobra tri leta, je kar naenkrat začel lulat v hlače. Pa sploh ni povedal, da je lulal. Doma in v vrtcu. Sem ga takoj k zdravniku peljala na kontrolo vode. Pa je bilo vse ok. Ga za to nismo nič kregali, pač pa preoblekli in dalje igrali. Je pa malce kasneje zbolel. Je pa zdravnica kasneje rekla, da nekateri tako pokažejo, da se bolezen bliža.
Želim ti čimprejšnje kakanje.

LP




žabica -> Drage mamice, (14.9.2004 14:17:49)

Najlepša hvala za težko pričakovani odgovor. Zala je že nekaj časa v vrtcu in ni bilo problemov. Problemi so se začeli na morju ko je šla v štirinajstih dneh samo dvakrat in jo je zelo bolelo. Bojim se, da jo je strah tega, da bi jo bolelo.:metulj:




ronja5 -> Drage mamice, (14.9.2004 18:28:21)

Mislim,da je pomembno tudi to,da pazita na prehrano!S tem mislim čimveč sadja in stvari,ki naredijo blato mehkejše.Pa seveda obvezen zajtrk,več manjših obrokov,veliko tekočine,... vse kar je dobro za prebavo.Moj nečak je imel podobne težave skoraj dve leti.Vzroki so bili seveda psih. izvora.Preveč strogi so bili glede kahlice.Otroku je treba dati čas,eni so čisti prej,drugi kasneje.Ampak verjetno pri tebi ne gre za take težave.Vsekakor poskušaj počasi,s pogovorom,mogoče masažo trebuščka,ali pa morda kakšno nagrado,takrat,ko ji uspe!
Želim vama vse dobro! Ronja




Nina Nana -> Drage mamice, (14.9.2004 18:30:30)

Kuhaj nekaj časa zelo redko hrano (juhice, kompoti, jogurt, da bo naslednje kakanje manj boleče.
Motiviraj jo z novim-dišečim toal.papirjem ali vlažnimi robci, ki si jih bo izbrala v trgovini.
Ali pa ji obljubi kakšno presenečenje - kino, igrala, bazen ...
Upam, da se bo vse uredilo.

LP




karmy -> Drage mamice, (18.9.2004 20:27:27)

probaj tvojo pikico dajat na kahlico vsake 2 dni.. in bolj pogosto bo kakala ne bo problemov z bolečinami ;) večkrat je tudi problem sadje.. banane full zapirajo male.. moj brat je meu boleče izkušnje iz takšnega sadja k zapira.. u glavnem poskušaj cim večkrat jo dat na kahlo in ne 2 krat v 14 dneh.. to boli.. še posebej naše :angel: ...

papa :rozica:




Anonimen -> Drage mamice, (28.9.2004 14:11:23)

Tudi naš zaradi psihičnih zapor ob odvajanju iz pleničk ni kakal po 5 dni. Tudi jaz mu nisem nič omenjala, da je kaj čudno, zakaj ne kaka in podbno. Pomagal je samo kivi. Čeprav še sedaj prav pogosto ne kaka, prej je vsak dan vsaj enkrat (v pleničke), sedaj pa približno na dva do tri dni. To traja kakšen mesec, ampak mislim, da se bo počasi navadil. Saj se mu zdi fino, ko sedi na stranišču in kaka, jaz pa prinašam vse mogoče igrače, s akaterimi se tam potem igra.




Anonimen -> Drage mamice, (28.9.2004 16:09:40)

Glede na to, da gre verjetno za psihološki vzrok ("Ne smem kakati!",) bi ti priporočala majhen trik, ki ga sama velikokrat uporabljam s prvošolčki, ki imajo zaradi strahu pred šolo prave trebušne krče.

Otroci ponavadi neradi govorijo o sebi, radi pa svoje življenje projecirajo na druge. S tem si lahko pomagamo, ko poskušamo odkriti njihove težave.
Tako da: sestavi zgodbico o punčki ali fantku z vsem možnim ozadjem in ji jo pripoveduj, vmes pa sprašuj različne stvari. Npr. živela je deklica, ki je imela zelo rada zajčke. Kaj misliš, zakaj je imela tako rada zajčke? itd.
Po daljšem pripovedovanju zgodbo napelji tako, da ta deklica noče kakati. In jo potem vprašaj, zakaj noče.
Kar bo odgovorila, verjetno velja zanjo.

Pazi, da bo zgodba prijetna in zanimiva in ne preveč neposredna. Njeni odgovori, ki se ne nanašajo na kakanje, pa ti lahko služijo kot detekcija uspešnosti oz. zanesljivosti projekcije.




Janeja -> Drage mamice, (28.9.2004 22:04:32)

Splišni,
kot bi brala našo zgodbo. Več dni zapored nismo kakal, vse smo probal, nazadnje pa ugotovil, da kivi dela čudeže:bravo:

U pleničko je kakal z veliko težavo, na kahlici pa itak nikol ni hotel sedet.

Zdaj pa kaka vsak dan na stranišču in se mu prav fajn zdi, ko "drekec nardi štrbunk":)-:)-:)-







india -> Drage mamice, (2.10.2004 16:14:06)

Ojoj!
To je sicer problem, ki ga pri svojih 6 otrocih še nisem imela, sicer pri najmlajšem ( upam, da ne), morda do tega še lahko pride. :(
Morda jo poskusiš prelisičit s kakšno igro,jo motivirat pri sedenju na kahlici s kakšno pesmico, igračko in podobnim. Sicer pa se res posluži čim redkejše hrane, poskušaj s sadjem, juhami in nemogočimi kombinacijami,ki ponavdai povzročijo, da se kakanje omili. Pa malo se odpovejta sladkarijam,ki zapirajo.
A si se že pogovorila z vzgojiteljico v vrtcu? Kako pa je tam?:zmeden:
Upam, da se bodo stvari čimprej uredile, saj je gotovo tudi zanjo to zelo moteče, predvsem pa boleče.
Pa lep pozdrav, MIŠKA




Stran: [1]