znaki bronhitisa (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci



Sporočilo


*sweety* -> znaki bronhitisa (4.3.2007 20:33:25)

punce kakšni so znaki bronhitisa? Moja lubika že dva dni hrope in kašlja, ampak ne non stop.Seveda imamo tudi zamašen nosek. Ponoči pa normalno spi in je kašelj ne zbudi. Ali je lahko to začetek bronhitisa? Hropi npr. takoj ko vstane, potem recimo za čas kosila in potem spet popoldan, vmes pa nič?Vročine pa nima. stara pa je 15 mesecev.

HVala za kakršenkoli nasvet




sjug -> RE: znaki bronhitisa (4.3.2007 22:25:34)

Ponoči ko spi štej dihanje. Če diha s frekvenco 25, 26 vdihov na minuto ali več je to znak, da je treba k zdravniku. V glavnem odrasli dihamo nekje 16 dihov na minuto - tako za primerjavo. Je pa pomembno, da je otrok v pravi fazi spanja in ne med sanjanjem, ker takrat se frekvenca dihanja poveča. Priporočam, da nekajkrat na noč štopaš dihanje. Če diha tam okoli dvajset je panika odveč.




Metuljček Cekinček -> RE: znaki bronhitisa (5.3.2007 6:56:44)

sjug, to je po napačna informacija [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Normalno dihanje pri otrocih je 24 vdihov na minuto med trdnim spancem. Šele takrat, ko je vdihov več kot 30 na minuto, je treba poklicati zdravnika. Ko je pa vdihov več kot 35 na minuto, pa se je treba takoj odpraviti k zdravniku.




vanč -> RE: znaki bronhitisa (5.3.2007 10:41:25)

Če nimate vročine,če nima oteženega dihanja in če ne piska v pljučih je panika odveč. Če hrope pomeni, da ima moker kašelj in se mora samo izkašljat. Jst bi na tvojem mestu vsak dan delala paro, ker s tem ji boš pomagala, da se bo čimprej izkašljala. Jst se s tamalim zaprem v kopalnico in iz tuša točim vročo vodo dokler se cela kopalnica ne zamegli od pare in nato vdihavava to paro 15 minut. Samo ne delat tega tik pred spanjem, ker to pospešuje čiščenje sluzi in nekaj časa po pari lahko pospešeno kašlja.
Glede števila vdihov ima prav Metuljček Cekinček. (Do 30 na minuto ni še nobene panike) Mi smo jih imeli že 60 na minuto.To pa je bila ornk panika!




bobek05 -> RE: znaki bronhitisa (5.3.2007 19:52:29)

Mi pravkar prebolevamo blago obliko bronhitisa. Pediatrinja nam je dala sledeča navodila, kako prepoznati začetke bronhitisa:

1. Po samem videzu ali obnašanju vašega malčka lahko veste že v naprej da bo prišlo do težav /postanejo nemirni ali utrujeni, sitni, nespeči, izgubijo apetit, nekateri dobe nahod, dražeče pokašljujejo...

2. Pri dojenčku je navadno prvi znak hitrejše dihanje. Vedeti morate, kako hitro diha vaš otrok, ko je zdrav.

3. Povečuje se razmerje med izdihom in vdihom. Normalno je 2:1. Dolžino vdiha in izdiha predosite tako, da dihate skupaj z otrokom.

4. Piskanje je lahko komaj slišno, slično v izhidu ali med vdihom in izdihom.

Za blag bronhitis velja:
- frekvenca dihanja malo poraste
- ugrezanje je komaj opazno
- izdih je malo daljši
- piskanje je komaj slišno

Za zmeren bronhitis velja:
- frekvenca dihanja: do 50%- ni porast
- ugrezanje opazno
- izdih je lahko 2x daljši
- piskanje je slišno z izdihom

Za hud bronhitis velja:
- frekvenca dihanja: več kot 50%-ni porast
- ugrezanje močno izraženo
- izdih je več kot 2x daljši
- piskanje je med vdihom in izdihom ali lahko izgine

Nam pediatrinja ni omenjala, da bi mali hropel, je pa imel izdih komaj opazno daljši. Kašljati je začel šele 3. ali 4. dan bolezni (in baje še bo kašljal ene 2-3 tedne), vendar se zdaj že izkašljuje (imeli smo pa zdaj 1 teden pumpico). Je bil pa vse kaj je našteto pod točko 1.
naj še omenim to, da sploh nisva vedela, da imamo bronhitis, ker je izgledalo kot spet ena viroza oz. prehlad. Naju je potem pediatrinja opozorila na kaj morava biti pozorna pri znakih bronhitisa - torej na dihanje. Ko otrok spi, njegov izdih ne sme bit "podaljšan" - ne vem kako naj drugače razložim (nama je pediatrinja pokazala kako to izgleda).




Jessy -> RE: znaki bronhitisa (5.3.2007 20:44:37)

Moja je pred enim tednom imela bronhiolitis. Znaki:
- en dan vročina 38 C, naslednji dan nič, nato spet, nato spet nič...
- stalno je pokašljevala in bila smrkava
- ko ji je začelo piskati v pljučih sva šli k zdravniku, ki nama je povedala, da ji moremo šteti vdihe v spanju. Normalno število je okrog 28 vdihov. Do 40 vdihov na minuto je sprejemljivo, če je čez pa takoj k zdravniku, da gre na kisik.
K sreči ni bilo potrebno in je šlo samo na bolje.




eya -> RE: znaki bronhitisa (5.3.2007 22:35:39)

Nam so tudi rekli, da je za dojenčka normalno, da vdihne okoli 40x na minuto. Vendar hitreje lahko dihajo tudi zaradi vročine, tako da to ni edini znak za prepoznavanje bronhitisa.




jana26 -> RE: znaki bronhitisa (6.3.2007 7:22:33)

Pri nas se je vročina pojavila šele 4 - 5 dan po prvem pojavu kašlja in skreta v nosu.

Je pa bilo od drugega dneva močno otežkočeno dihanje (dihanje s trebuščkom), piskanje pri izdihu in vdihu in tudi nivo kisika v krvi moočno zmanjšanj - pod 90, dihanje v spanju je bilo slišat tudi če si bil precej stran.

Kar se pa tiče število vdihov/izdihov pa je čisto individualno, bi morali šteti vdihe ko je otrok zdrav, da se vidi ali gre v za močno odstopanja v času prehlada/bronhitisa.

Smo pa že dvakrat prebolevali bronhitis v bolnici, vsak mesec bili prehlajeni in potrebovali vlažne inhalacije z ventolinom (od 5. meseca naprej) sedaj pa jemjemo zdravila (zjutraj in zvečer) in kot kaže je boljše, saj smo bili prvi mesec od jemanja zdravil, skoraj čisto zdravi.




Stran: [1]