peta bolezen (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci



Sporočilo


Salca -> peta bolezen (5.3.2007 22:19:31)

Pri nas razsaja peta otroška bolezen ali kdo ve kakšne so lahko posledice, če sploh so. Vem da je zelo nalezljiva.
Kdo ve kaj podrobnejšega?

salca




eya -> RE: peta bolezen (5.3.2007 22:43:54)

Peta bolezen (Erythema infectioum)Je virusno obolenje, ki se prenaša s kapljično infekcijo, preko dihal. Obolevajo majhni otroci, šolarji, pa tudi posamezni odrasli. Virus prizadene celice rdečega kostnega mozga, zato se lahko v fazi prebolevanja bolezni pojavi blaga do zmerna slabokrvnost.
Za bolezen je značilno, da nastopi izbruh izpuščaja nenadoma, brez poprejšnjih prehladnih znakov, prav tako ni povišane telesne temperature.
Inkubacija traja od 6 - 14, včasih tudi 21 dni.

Najbolj karakterističen znak bolezni je značilni izpuščaj, ki nastaja v treh fazah:
1. Bolezen se začne z živordečim izpuščajem na licih, ki spominja na metuljeva krila. Koža v predelu izpuščaja je topla, nekoliko otekla, meja proti zdravi koži je ostra.
2. Dva do tri dni zatem se pojavlja rdeč lisast izpuščaj na udih in obeh ritnicah, šele nato pa na trupu. Na notranji strani udov je izpuščaj močneje izražen, na trupu pa bolj na prsih in na ledjih.
3. V tej fazi izpuščaj menjuje svojo intenzivnost, občasno zbledi, lahko tudi izgine, a se ponovno pojavi, če se tuširamo s toplo vodo ali zdrgnemo kožo. Izpuščaj lahko traja od 2 - 30 dni, včasih tudi srbi in izgine brez posledic.
Zdravljenje
Zdravila ne poznamo, otrok naj nekaj dni samo počiva.




Stran: [1]