Mansarda ali selitev ? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosiSporočilo


živa -> Mansarda ali selitev ? (13.3.2007 10:04:43)

Hojla!

Včeraj sva z možem začela premlevati naslednjo dilemo in ker več glav več ve, me zanima, kako bi vi premišljevali v najinem primeru. Torej -

Živimo pri moževih starših na obrobju Mestne občine Ljubljana, imava enega otroka, drugega menda dobimo oktobra. Odstopili so nama mansardo 9 x 8 metrov, od tega 20 kv. metrov zavzame stopnišče, razporeditev prostorov je zelo neugodna. Trenutno ima otrok svoj kabinet, vsi ostali prostori so natlačeni (v dnevni so npr. po vseh stenah knjižne police, delovna miza z računalnikom in standardna oprema), v kopalnico, ki je široka meter in pol (v banji ne morem stati pokonci, nimam kam postaviti pralnega stroja), se pride iz kuhinje. Zaradi mansarde ne morem postaviti niti pograda in v nobenem prostoru trenutno nimam toliko prostora, da bi postavila še eno otroško posteljico. Na podstrešju je stojna višina samo v špici. Gradbeni posegi niso dovoljeni in še nekaj časa ne bodo.

Hotela sva pomutiti in kaj dozidati na črno, dvigniti hišo za kak meter, pa ne upava kaj dosti. Lahko bi edino podrla vse notranje stene in prerazporedila prostore, speljala zunanje stopnice na balkon in uredila svoj vhod, morda uredila kako frčado, na podtrešju bi pogojno lahko uredila kako spalnico in "računalnico", ker za to ne rabiš stojne višine. V ta namen sva varčevala in bi uspela napraskati, če bi si še sposodila ali se zakreditirala - nimava službe za nedoločen čas - starih 10 milijončkov (kar se nama zdi ogromno).

Moževi starši pa imajo parcelo 1000 kv. metrov z vsemi načrti, plačanimi prispevki in dovoljenji ter s hišno številko - torej bi tam lahko takoj zidala hišo, ki niti ne bi bila dražja od adaptacije mansarde. Problem je, da je v občini Sevnica, ok. 75 km iz Ljubljane, eno uro vožnje do službe.

Kaj bi vi storili? Adaptirali v Ljubljani (kjer imamo varstvo, ampak tudi življenje s starši, blizu službe) ali zidali v Sevnici (brez varstva, na svoje, daleč od službe)?

Lp,

živa
Felicity -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:10:27)

Na svoje. Če se v mansardi že sedaj gužvate, potem pride še en otroček, vsekakor na svoje.

Če imaš dobro plačano službo in se ti splača vozit v Lj ok, drugače pa jo lahko vedno zamenjaš, ne?

Srečno!
Anonimen -> Mansarda ali selitev ? (13.3.2007 10:11:29)

Jaz osebno bi šla na svoje. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]
živa -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:12:57)

Ne, službe ne morem zamenjati, imam tako specifičen poklic, da to ne bi šlo. In ker sem ena redkih, ki dela v svoji stroki, nimam posebnih možnosti, da bi dobila službo kje drugje, sploh pa v občini Sevnica. Bog daj, da bi me tu obdržali!!! 

Mož ima za to malo več možnosti, jaz pa definitivno ne. Žal.

Lp,

živa
Anonimen -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:16:51)

Če se s starši razumete in je hiša v kolikor toliko dobrem stanju, bi jaz ostala v Ljubljani. Sploh če je tvoj mož edini otrok in ne bi bilo treba ostalih (dedičev) izplačevati.
Anonimen -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:26:04)

Jaz  bi se pa verjetno odselila. Še vedno lahko kasneje novo hišo prodata in prideta nazaj v lj..

Ne vem no meni se ni problem vozit. Je prav lušno vsak dan ko greš domov iz smoga in megle.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Pingvinčica -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:28:42)

Jaz bi tudi sigurno šla na svoje

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.3.2007 10:31:19)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
pety78 -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:37:19)

Jaz se ne bi vozila vsak dan tako daleč z malimi otroki? Če bi jih imela v vrtcu v Sevnici, pa premisli, ali bi lahko pravočasno prišla po njih v vrtec. Jaz bi definitivno ostala v LJ. Tudi jaz imam možnost iti v hišo v Celje in se voziti vsak dan v LJ. Saj sama bi se še, z otrokom pa ne. Ni pa variante, da je v vrtcu v Celju, ker ne bi pravočasno prišla ponj. Da bi pa še dodatno varuško plačevala....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pa da bi bila z otrokom le urco na dan? Ne, sem raje v mansardi. Sploh, če se razumeš s taščo in tastom in če lahko kdaj ponudita varstvo za otroke.

Kaj pa če bi parcelo prodali in si v LJ kupita kakšno stanovanje?
Tia27 -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:41:24)

Na svoje zagotovo,lp
fricka -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:42:39)

Jaz pa vem kako je, če si brez babic in občasne pomoči in bi iz tega razloga razmislila kako bo na svojem. Vsak prehlad terja že bolniško, zamud iz službe sploh ne sme bit, ker v vrtcu ne čakajo,... Otroci so tvoji od jutra do večera vsak dan, kar pogosto terja mnogo o0rganizacije. Stran od službe pomeni še verjetno pot do vrtca, kar pomeni eno uro prej iz službe? Vsekakor so prednosti in slabosti.
Kuba -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:46:13)

Na vašem mesti bi jaz prodala tisto parcelo + še tistih 10mio in si lahko kupita stanovanje kje bližje Ljubljani. Če sta njegova starša za to (če sem prav razumela sta ona dva lastnika te zemlje)
muki1 -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 10:47:17)

Kaj pa menjava? Da grejo starši v mansardo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pa jima primaktneta, če hočeta kaj po svoje uredit.
Samo vprašam.

75 KM pa tudi ni tako daleč, saj so tam okrog avtoceste. Je75 km tak kot pri nas 30km.
Celo življenje se stiskat na tako mali površini, pa da se niti pošteno zravnat ne moreš....to ni ravno najboljša rešitev.
A-N-J-A -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 11:26:18)

Jaz bi ostala  v Ljubljani[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
srki -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 11:38:55)

Jaz bi pa rajši ostala tam, kjer sta sedaj. S prostorom se bo že nekako porihtalo.
lenika -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 11:41:18)

Jaz bi pa začela počasi gradit in čez kakšnih 5-6 let bi se preselila, takrat pa varstvo za otroke tudi ne bibilo več tako nujno, otrci bi bili tako ali tako že v šoli. Do takrat bi pa živela v mansardi, saj dokler so otroci majhni, ne potrebujejo toliko osebnega prostora in so srečni, če se gužvajo skupaj. Drugače pa tudi mi živimo nad tastom in taščo in se razumemo in občasno varstvo še kako prav pride, še posebej sedaj, ko bom šla počasi nazaj v službo.
Naja31 -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 11:46:03)

Ne, v Sevnico pa se jaz ne bi preselila, in potem vsak dan vozila v Lj v  službo.

m@j@ -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 11:59:29)

Bi se kar podpisala pod leniko.
Dodala pa bi še, da itak ni hiša kar tko, tik tak narejena, da kar traja nekaj časa.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
in pa, ne adaptirajta, nekaj za silo, če se niti zravnati ne moreta. Tudi mladi smo vedno starejši, s takšnimi in drugačnimi poškodbami itd. kako pa se boš poblala s postelje, če te v križ vščipne, tam nekje tik pod streho? Te bodo z dvigalom ven potegnili?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Vem kako je, ko želiš rešiti situacijo, je vse dobro.

Boljša se mi zdi ideja prodati parcelo, pa po stanovanje mogoče malo ven iz Ljubljane, ker za ta denar bo v Lj. spet majhno.

Brez zamere.

Lp,
Anonimen -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 12:02:29)

Na svoje, ker lepšega občutka ni, ko pomisliš, da delaš kar hočeš in si res gospodar svoje riti.
natalia -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 12:06:05)

ja, na svoje- absolutno.
F*S*M -> RE: mansdarda ali selitev (13.3.2007 12:37:21)

Poglej tako v Sevnici je življenje definitivno ceneje kakor pa v Lj, pa tut eno uro ni tak bav bav, sploh pa ker bo v kratkem avtocesta cela Krško - lj in boš tipi topi v Lj, pa po mojem so tudi varuške cenejše kot v LJ, ker pri nas stane varuška tam nekje okoli 100 Eurov, kar se mi ne zdi pretirano in menim da Sevnica ni nič dražja kakor naše Zasavje. pa še full lepo je dol in predvsem ni 3/4 leta megle kakor v LJ definitivno boste v zimskem času večkrat videli sonce kakor pa v LJ.

Pojdite v novo hišo, saj tudi postavljena ne bo od danes na jutri ampak boste ene 3 leta ziher jo zidali in sušili stene.

No vsekakor je odločitev vajina

lp
cicido -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 13:39:13)

Mi smo lani zamenjali komplet streho, naredili  na vsaki starni eno frcado, da lahko vsaj stojimo in nas je vse skupaj prislo krepko cez tri miljone sit. Da pa bomo notri izolirali, postavli stene.... pa bo se dodatnih ohoho eurov pa se vedno ne bomo preseljeni. Ce imata parcelo, postavita hisko in pojdita na svoje. Na vajinem mestu midva tudi ne bi premisljevala.
živa -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 15:19:31)

Hoj!

Hvala za mnenja. Za parcelo, če bi jo prodali, bi dobili največ milijon (po občinskih cenah), nek sosed je ponujal dva, več pa res ne bi dobili. Žal mi je, ampak za 12 milijonov pa nikjer bliže LJ ne dobim kaj pametnega, kaj pametnega, vseljivega, ki bi bilo po možnosti še večje od naše mansarde in ne bi rabila še premoženja za adaptacijo. 

Kar se tiče cest, je pa pol ure do avtoceste Novo mesto - Ljubljana (tudi ko bo v celoti zgrajena), tako da so povezave slabe.

Jaz vidim plus v:
- več prostora 
- da si na svoje.

Minuse pa:
- oddaljenost,
- vožnja (sem se že vozila eno uro daleč v službo po lokalni cesti, pa sem bila po letu dni izmučena - in še brez otrok!),
- manj možnosti za interesne dejavnosti (če bi otroci slučajno kazali zanimanje); in če bi se otroci kam vpisali, me najbrž ne bi bilo pravočasno doma, da bi jih peljala - parcela je namreč v vaškem okolju, ne v mestu Sevnica, 
- ni varstva,
- manj časa z otroki (kar se mi zdi bistveno) 

Da pa bi čakala nekaj let, da bodo otroci v šoli - saj potem te tudi potrebujejo, ne? Kaj pa jim bosta mama in ata, če jih ne bo od 6h do 17h (ob idealnem delovnem času)? 

Ne da sva se že odločila, ampak če gledam s stališča otrok, bi bilo zanje najbrž bolje, če smo v Ljubljani. So v nenehnem stiku s starimi starši (mali je čisto zadovoljen v njihovem varstvu), imajo več možnosti za različne dejavnosti, pa še več časa so z mano in možem.

Ob strani pa seveda pustimo to, da nama moževa starša občasno stopita na živec.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  

Lp,

živa
Anonimen -> RE: mandarda ali selitev (13.3.2007 20:12:56)

IZVIRNO SPOROČILO: živa

Ob strani pa seveda pustimo to, da nama moževa starša občasno stopita na živec.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  


Odvisno od tega, kaj pomeni tale "občasno" in kako kvalitetna je hoja po živcih.
Anonimen -> Mansarda ali selitev ? (13.3.2007 20:17:47)

Še vprašaš?! Na svoje![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>