III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja



Sporočilo


Nika v službi -> III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 9:31:31)

Ja, me zanima, s koliko dodatnimi stroški gre računati, če kupiš hišo, zgrajeno do III. podaljšane gradbene faze?

Oprema oz. pohištvo je pač logično strošek, tega ni treba šteti, koliko je pa ostalih zadev - instalacije, tlaki, beljenje (ali je že pobeljeno?)....

Tako eno okvirno številko mi povejte. Aja, hiša okoli 200 kvadratov, K+P+N+M.




kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 9:41:19)

Morš vedet, da se, če postaviš hišo do tretje podaljšane faze in jo pol prodaš, da največ zaslužit, tko da se ti bolj splača gradit z nule, kot pa bajto kupovat. Tretja podalšana faza pomeni, da je zunanja ureditev fertik, pa fasada, notri ni pa ne inštalacij, ne tlakov, nič. Pol ti pa pridejo štromarji, pa stolčejo pol bajte, pa vodovodarji stolčejo tam, kjer štromarji niso, pa estriharji pred bajto mešajo beton, pa knaufarji pustijo kup navlake pa morš zunanjo urediev itak še enkrat delat. Plus tega je pa gradnja za prodajo vedno manj kvalitetna, kot pa če gradiš zase.
Torej se bajte v tretji podaljšani fazi nikakor ne splača kupovat, če mene vprašaš.




Saša27 -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:02:50)

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Morš vedet, da se, če postaviš hišo do tretje podaljšane faze in jo pol prodaš, da največ zaslužit, tko da se ti bolj splača gradit z nule, kot pa bajto kupovat. Tretja podalšana faza pomeni, da je zunanja ureditev fertik, pa fasada, notri ni pa ne inštalacij, ne tlakov, nič. Pol ti pa pridejo štromarji, pa stolčejo pol bajte, pa vodovodarji stolčejo tam, kjer štromarji niso, pa estriharji pred bajto mešajo beton, pa knaufarji pustijo kup navlake pa morš zunanjo urediev itak še enkrat delat. Plus tega je pa gradnja za prodajo vedno manj kvalitetna, kot pa če gradiš zase.
Torej se bajte v tretji podaljšani fazi nikakor ne splača kupovat, če mene vprašaš.


Se popolnoma strinjam, imam namreč pred nosom celo takšno naselje, tako da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] jaz nebi nikoli. Pa še okolica zrihtana enkratno, pol pa vsa navlaka od vodovodarjev, pa štromarjev, centralhajcarjev, knaufarjev,... ni pa ni konca. Je pa res, da ljudje so še naivni, tukaj so šle hiše za med.




kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:14:41)

To ti je idealen biznis ta hip, sam hudič je, ko človek nima jajc it v to.




sazi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:39:45)

Torej se bajte v tretji podaljšani fazi nikakor ne splača kupovat, če mene vprašaš.


če gledaš striktno s finančnega vidika, se res mogoče ne splača. Sama sem se za tak nakup odločila iz razloga, da bo hiša relativno kmalu končana, ker iskati parcelo, urejati papirje in graditi od začetka traja nekaj let, toliko časa pa mi nimamo.

Zdaj pa še k odgovoru na vprašanje: za 200m2 hiše se potrebuje še  80 - 100.000 EUR.

3. podaljšana faza je res hiša končana od zunaj, znotraj pa ni nič. Nekatere hiše se kupijo že s predelnimi stenami in stopnicami, ene pa nimajo nič od obojega.

pobeljeno? NE sej ponekod ni niti stenm za inštalacije se vse razturi in navrta, lahko vgradiš še stensko gretje.... polno faz pred beljenjem

prednost nakupa take hiše je v tem, da si veliko stvari lahko narediš po svoje.




Nika v službi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:43:34)

Ej, kalbo in Saša27, hvala. Težava je v tem, da mi sami ne bi šli v gradnjo, ker se na te zadeve prav nič ne spoznamo.
Sicer imamo hišo (kalbo, saj veš, kako sem spraševala glede obnove dvorišča, ograje, itd.), vendar je potrebna temeljite obnove, pa še parcela je precej majhna.

Sem začela računat, da bi hišo lahko solidno prodala, potem pa za ta denar pač kupila novo na boljši lokaciji in predvsem na večji parceli.

Sedaj pa itak večinoma vsi ponujajo zgolj hiše do III. pod. grad. faze. Pri hiškah, ki sem jih gledala, je opcija tudi izgradnja na ključ.

Kako pa je s tem?

Glavna težava pri vsem tem pa je, da ne jaz ne mož nimava absolutno nobenega gradbeniškega znanja (niti veselja), tako da bi nekaj delala v lastni režiji pač odpade.
Opcija bi bila edino, da obrtnike "nadzoruje" moj oče, ki pa se na te zadeve precej dobro spozna. To običajno pozitivno vpliva na kvaliteto, vem, ker smo doma obnavljali pritličje in smo imeli obrtnike - knaufarje, keramike....

Kaj torej pravite - koliko evrčkov bi bilo potrebno rezervirati za ta dodatna dela?

Vsaj neko oceno, no. Plis!





kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:49:27)

Če že kupuješ bajto, jo kupi do tretje faze, ne pa do podaljšane tretje. Bajto je pa do tretje podaljšane faze najlažje postavit, pol se pa začne arbajt.




Nika v službi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:49:29)

Sazi, hvala za tvoj odgovor in oceno. To sem potrebovala.

Kako pa ste vi to rešili? Ali obstajajo kakšne firme, ki ti uredijo vse te obrtnike ali se to lahko dogovoriš kar z investitorjem oz. izvajalcem? Sama se ne bi rada preveč preganjala in iskala delavce za posamezne faze - instalacije, tla, ipd.

Hiške, ki jih gledam, imajo predelne stene in stopnice.




Anonimen -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:51:26)

Kaj pa montažne hiše na ključ?




gumbek -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 11:52:53)

No tako je s tem soseda je kupila hišo do 3 podaljšane faze hiša ima 200 kvadratov vcena je bila 200.000 eur,sedaj ko sta pa vse spedenala pa sta vložila vanjo se 105.000 eur. Meni osebno so všeč tiste hiške pri Tržiču in so če še prav vem tud taka kvadratura in je njihova cena 3 pod. faza 140.000 eur če je pa vse fertik in ti prvlečeš svojo kramo je pa mislim da 210.000 eur.




sazi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:05:58)

Nika, mi2 sama organizirava gradnjo in iščeva in predvsem čakava (grrrrrrrrr) mojstre.

prednosti lastne režije:
-kvaliteta izvedbe, če uspeš najti in DOČAKATI (spet grrrrr) preverjene mojstre
-cenovno ugodneje
slabosti:
-ČAKANJE
-lastno angažiranje

prednosti dokončanja na ključ:
-nič organizacije
-hitrejša izvedba
slabosti:
-lahko pri kvaliteti vgradnje kaj ne štima (kar lahko tudi pri lastni režiji)
-ponavadi dražje

za 1. možnost sva se odločila, ker
- sva videla, kako dela izvaja izvajalec den na drugih hišah in nama niti slučajno ni bilo všeč
- smo že večkrat kaj obnavljali, dograjevali in podobno in imamo že nekaj mojstrov, ki obvladajo zadevo, so ap žal zelo zasedeni in jih kar naprej čakava
- sva oba po izobrazbi gradbene stroke in imava nekaj pojma, pa še veseli naju vse načrtovanje, prav tako pa nama to isto in neskončno možnosti in nasprotujočih si nasvetov tudi  kravžlja živce

smo precej na začetku in načrtujemo selitev naslednje poletje (ali pomlad, če bo sreča)

kupovanje hiše brez fasade - tega zdaj skoraj ni, ker se prodajajo hiše v večjih soseskah, kjer se gleda na enotni skupni izgled in je na zunaj vse tipitop - pri nas je že super tratica[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

ker smo šele na začetku, če nimava skupne vsote, ampak glede na najino "zmišljevanje" - sva kar zahtevna, bo prej 100, kot 80.000, če ne še kaj več.

Pa za veliko stvari prevejava cene na internetu in ne moreš verjeti, kako te kakšne izbrane, malo dražje stvari (pa ne neki ultralux) pridejo ceneje, če jih kupiš na netu in npr. Nemčije, kot pa da jih kupiš tu v trgovini.




Nika v službi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:06:55)

Kalbo, ampak če ponudnik prodaja hiše do III. podaljšane faze, kako naj jaz kupim samo do III. faze?! Kaj je pa sploh razlika, kaj pomeni dejansko podaljšana?!




kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:08:40)

Kot sem že rekel, ljudje čisto legalno zaslužijo po 15 do 20 starih mio na eno tako bajto. To pa ni tako malo denarja. Za ta denar ti nardiš skor kompletno četrto fazo. Če pa kaj sam postoriš, pa še za manj. Precej neumno se mi zdi vreči skozi okno toliko denarja, za eno leto podaljšanja gradnje.
Ne vem kakega gradbeniškega znanja za izvedbo hiše v lastni režiji pa tudi ne rabiš. Prišparaš pa vsaj tretjino denarja. Treba je vedet, da v tem poslu nekateri bogato služijo in ljudje, ki dajejo graditi bajte na ključ zadevo krepko preplačajo, pa še narejeno ni kot je treba.

Oprosti, ampak stavek v katerem praviš, da z možem nimata znanja in veselja je meni mimo, ker sem človek, ki se vsega loti in se rad sproti uči. V zibko nam znanje ni blo položeno. Vsega, kar znamo smo se nekoč morali naučiti. Mene kar srce zaboli, ko vidim mlade ljudi, ki se zakreditirajo do konca življenja pa še čez, da kupujejo bajte do tretje podaljšane faze, namesto da bi jo nardili v lastni režiji in se zapufali le za pol življenja. Ko gredo ljudje v trgovino obrnejo vsak Euro, ko pa kupujejo bajte jim pa stotisoči evrov kar na enkrat ne pomenijo nič. Že pri obnovi kopalnice pol denarja prišparaš, če sam zbiješ dol stare ploščice, zdaj si pa predstavljaj koliko takšnih enostavnih del je od začetka pa do konca novogradnje.

Klikni na Larin podpis, pa si preberi njen dnevnik gradnje, pa boš videla, da je gradnja lastnega gnezda precej naporna ampak nadvse prijetna zadeva. Pa malo prečekiraj tisti forum, kjer se nahaja ta dnevnik. Že tam najdeš obilo nasvetov in izkušenj. Z veseljem ti pa tudi sam odgovorim na marsikako vprašanje v zvezi z gradnjo, ker mi je to v veliko veselje. Le pogum in nikar ne meči denarja skozi okno.





kofetek2010 -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:09:10)

III.pgf = streha, fasada, okna, zunanja vrata (hiša zgleda kot, da je gotova)

III.gf = streha, cegli




kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:09:41)

Kalbo, ampak če ponudnik prodaja hiše do III. podaljšane faze, kako naj jaz kupim samo do III. faze?! Kaj je pa sploh razlika, kaj pomeni dejansko podaljšana?!


Podaljšana pomeni, da maš urejeno okolico in fasado, pa se mi zdi, da še okna, nisem pa čisto ziher.




pety78 -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:13:34)

Definicije izrazov, ki se v besedilih večkrat ponavljajo in je prav da so točno opredeljeni.
ID - idejni projekt - idejna zasnova objekta, ki predstavlja podlago za projekt za gradbeno dovoljenje. PGD - projekt za gradbeno dovoljenje - kompletna projektna dokumentacija: arhitektura (tlorisi, prerezi, fasade), statični izračuni, strojne in elektroinštalacije, pridobljena ustrezna soglasja. PZI - projekt za izvedbo - projekt PGD obdelan v detajlih. PZR - projekt za razpis - projekt s podrobnimi popisi del in arhitekturnimi, strojnimi in elektro načrti, ki ga razpošljemo ponudnikom za izvedbo del. PID - projekt izvedenih del - projekt PZI z vsemi spremembami, ki so nastale med izvedbo

I. gradbena faza - izkop, temelji

II. gradbena faza - zidarsko zaključena kletna etaža (s stropno ploščo)

III. gradbena faza - objekt grobo zidarsko zakjlučen, s streho

III. podaljšana gradbena faza - objekt grobo zidarsko zakjlučen, s streho, okni in zunanjimi vrati ter fasado

IV. gradbena faza - objekt grobo zidarsko zakjlučen, s streho, okni in zunanjimi vrati ter fasado, grobi razvod inštalacij in notranji ometi

Dozidava ali nadzidava - pomeni poseg na nepremičnini in predstavlja povečanje tlorisnih površin, kar zahteva pridobitev gradbenega dovoljenja pri pristojnem upravnem organu Graditeljstvo - pomeni področje, ki je veliko širše kot sama arhitektura, gradbeništvo ali stavbarstvo in zajema pravzaprav vso problematiko našega okolja od ekologije, urbanizma, projektiranja, izgradnje, vzdrževanja, ....... Obnova - pomeni posege, ki predstavljajo predvsem vzdrževalna dela Prenova - pomeni poseg na nepremičnini na obstoječi tlorisni površini, ki pomeni tudi spremembe na konstrukciji, ki zahtevajo priglasitev del pri pristojnem upravnem orgnu. Gre za spremebo tlorisne zasnove, ali za zamenjavo vzidanih gradbenih elementov pri čemer se spremenijo pogoji nosilnosti konstrukcije ali gradbeno fizikalne lastnosti objekta ali njegovih delov. Umetniški in umetno-obrtni izdelki, so tisti izdelki, ki so konstrukcijsko povezani z objektom, predvsem pa predvideni in izvedeni na osnovi načrtov; gre na primer za mozaike, terazzo, reliefe ali skulpture, kovane ograje, kamnoseške izdelke in druge izdelke, ki so v objektu vgrajeni. Vgrajena oprema je tista oprema v objektu, ki je predvidena že v načrtih in je prilagojena konstrukciji oziroma njenim dimezijam, razvodu instalacij, je pritrjena na konstrukcijo in se je ne more prestavljati brez posebnega vzroka. Sem sodijo na primer kuhinjsko pohištvo, vzidane garderobne omare, pohištvo, ki ima tudi funkcijo predelne stene, itd…Posebna vgrajena oprema je tista vgrajena oprema, ki zagotavlja višjo kulturo bivanja, tako sem sodijo vgrajene savne, pritrjena telovadna oprema, jacuzzi, bazeni, vinske kleti, šanki, …..




Nika v službi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:13:55)

Montažno bi takoj imela, ampak potrebuješ parcelo. Svoje obstoječe hiše ne morem preprosto podreti, ker potem bi morali vsi skupaj nekam v najem, dokler montažna hiša ne bi bila dokončana. Pa še zagonskih sredstev ne bi imela, če bi lastno hišo podrla, torej bi morala montažno financirati iz kredita.

Jaz gledam hiše pri nas v Ljubljani, celo v bližnji okolici, kjer sicer stanujemo. Hiše, ki jih imam naciljane, so energetsko varčne hiše, nekaj čez 200 kvadratov na parceli dobrih 300 kvadratov. Pridejo okoli 300.000€, kot rečeno III. podaljšana gradbena faza. Fasado, predelne stene in stopnice imajo, instalacije pripeljane do omarice na hiši.





kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:14:26)

U hvala za tole[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].




pety78 -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:16:07)

IZVIRNO SPOROČILO: Nika v službi

nekaj čez 200 kvadratov na parceli dobrih 300 kvadratov.



To pa ja ni nič parcele. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] A ne bi šli potem raje malo ven iz Ljubljane?




kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:18:20)

Montažno bi takoj imela, ampak potrebuješ parcelo. Svoje obstoječe hiše ne morem preprosto podreti, ker potem bi morali vsi skupaj nekam v najem, dokler montažna hiša ne bi bila dokončana.


In kako misliš zdaj? Hiša v tretji podaljšani fazi tud ni gotova čez noč. Se mi pa vseeno zdi montažna hiša bolje kot kupiti hišo do tretje podaljšane faze. Tu največ zgubiš, preverjeno.
Malo si poglej montažne, tud niso slabe, čeprav bi sam postavil zidano na klasiko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




Nika v službi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:21:56)

Kalbo, saj se praviloma strinjam s teboj, ampak dejstvo je, da midva z možem na hiši ne želiva sama delat. Se mi zdi ful potrata časa, ki ga lahko kako drugače kvalitetno izrabim, pač sebi in svojim bližnjim v veselje. Sem pač človek, ki raje dam več denarja, pa da mi stvari nekdo drug naredi. Še belimo ne sami. No, to je tudi zato, ker imamo "malarja" v širšem sorodstvu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Kakor koli že, opciji sta samo dve - ali generalno obnovim obstoječo bajto (ampak spet izključno z zunanjimi izvajalci, pri čemer bi bil nadzorni moj oče) ali pa kupim novo, po možnosti na ključ.

Narava moje službe je taka, da precej potujem, doma sva z možem res zelo malo. In takrat je zadnje, da bi se želela še z gradnjo ukvarjat. Mi je bila že obnova pritličja povsem dovolj, pa sem samo domov (v prah in štalo) prihajala, pa sem imela dovolj.

Pa brez zamere. Zelo pa občudujem ljudi, ki kaj znajo postoriti in imajo s tem še veselje. Ja, ogromno denarja se na tak način prihrani, se absolutno strinjam.

Kalbo, a mi prideš ti bajto zrihtat, če kupim parcelo?![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




kalbo -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:28:51)

Sej če imaš denar, potem ni panike dat, samo tako razmišlja danes večina. Se za komplet bajto na ključ zapufajo do amena in to se mi zdi neumno.

Nardit in postavit ti je ne grem, skoordinirat gradnjo pa mogoče[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Še vedno pa se mi zdi, da je bolje postavit montažno, kot pa kupit do tretje podaljšane faze, ker imaš potem še vedno štalo, pri montažni pa ne.




Nika v službi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:30:14)

Ja, logistično to ni tako preprosto. Bi morala kupiti primerno parcelo in potem pač delati montažno bajto.
Dokler ne bi prodala obstoječe, bi brez kreditov težko financirala parcelo in montažno bajto....

Koliko pa pridejo montažne bajte?!




kofetek2010 -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:32:12)

IZVIRNO SPOROČILO: Nika v službi
Koliko pa pridejo montažne bajte?!


čist odvisno od velikosti, proizvajalca in do katere faze ti jo postavijo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 




Nika v službi -> RE: III. podaljšana gradbena faza - koliko še potem stroškov? (25.9.2007 12:32:53)

In ja, se strinjam, Pety, da nekih 330 kvadratov parcele res ni veliko, ampak naša obstoječa je cca. 200 kvadratov.
Prav velike niti ne rabim, ker nisem tip vrtičkarja. Potrebujem torej le malo travice, da stole in mizo pa marelo postavim, kaj drugega pa ne rabim. Ker me itak ni dosti doma.




Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>