malancani (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


BARBARA R. -> malancani (13.12.2004 13:34:01)

Ojla!
Kam spadajo malancani? Nikjer nisem našla omenjeno kdaj se jih lahko začne dajati našim sončkom.In kako.
Hvala;

:muca:




Anonimen -> malancani (13.12.2004 14:54:45)

V družino razhudnikov, tako kot paprike in paradižnik.
Glede ostalega pa nimam izkušenj ;).




Seven* -> malancani (13.12.2004 14:55:23)

Buce. Komot ze das. Jaz bi jih mogoce edino olupila.




Seven* -> malancani (13.12.2004 14:57:20)

No seveda, pravimo jim bucke pri nas.. :)) Da ne bo pomote. Sistematika pa je zgoraj omenjena najbrz prava. Sem ze malo pozabila.. :)) Jakobbbbbbbbbbbbbbbb........pusti tipkovnico.......... ;)) .




Seven* -> malancani (13.12.2004 15:00:26)

Že botanično ime Solanum Melongea pove, da so jajčevci iz družine Solanace, iz katere je tudi krompir, čeprav mu niso prav nič podobni. V primerjavi s krompirjem jih poznajo v deželah s toplejšim podnebjem in jih gojijo predvsem zaradi plodu, ki je v kulinariki izjemno cenjen.

Tole bo zgleda prav. :)




BARBARA R. -> malancani (13.12.2004 15:15:16)

:bravo: Seven! Hvala za trud,kdo bi vedel če ne ti.

:muca:




NinaŠ -> malancani (13.12.2004 20:55:26)

Punce povejte mi kako jih pripravite? Skuhate (kaj zraven)? Spečete?.... LP




Kenny -> malancani (13.12.2004 21:38:00)

Meni so najbolši, če jih narežeš na 1 cm debele rezine, jih popečeš in skupaj s paradižnikovo omako daš v pekač, na malancane naložiš rezine mocarele in to v pečici pečeš, dokler se mocarela ne razpusti. Njam!:love:




BARBARA R. -> malancani (13.12.2004 22:51:31)

Evo mene; za en obrok je imela eno majhno bučko in 1/4 malancan.Na parih kapljicah olivnega olja sem popražila,zalila z vodo in še malo dušila.Zmiksala in dodala 1 žličko kisle smetane.....Pojedla je vse!
Morda bi tudi Anže!?

:muca:




NinaŠ -> malancani (13.12.2004 22:56:30)

Bomo poizkusili! LP




Pepa-2 -> malancani (13.12.2004 22:57:33)

Zanima me ali razhudnike prej razstrupite preden jih pripravljate? lp




NinaŠ -> malancani (13.12.2004 23:03:18)

Oprosti ampak - o kakem razstruplanju govoriš? Pojma nimam zakaj se tle gre!?! LP




Pepa-2 -> malancani (13.12.2004 23:06:32)

Ne vem, koliko daš na to, ampak dejstvo je, da so razhudniki strupeni. Razstrupiš jih lahko na več načinov, npr. pri paradižniku odstraniš pečke, melancane in ostale lahko posoliš, da spustijo vodo in jo nato odliješ ali pa jih daš v pečico na rešetko, da sok odteče. lp




NinaŠ -> malancani (13.12.2004 23:09:40)

Če ti po pravici povem tud slišala še nisem za to. Zdaj sem se kar mal ustrašila... Hvala, LP




Pepa-2 -> malancani (13.12.2004 23:14:46)

Marsikatera bo mogoče rekla, da smo mi vse to jedli ne vem koliko let pa smo še vedno zdravi. Če veš, pa ni odveč, da to narediš. Jaz to ponavadi naredim, ampak sama pa še vedno jem paradižnik s pečkami, ker mi je to najboljše. Ups, najokusnejše, ker dobro ni. Ko pa bo malček začel jesti paradižnik, pa se bomo vsi navadili po njegovo. lp




Anonimen -> malancani (16.12.2004 19:39:58)

Ja, ponavadi se jih nareže na fetke in posoli z debelo soljo in pusti par ur, da se "zasolzijo".
Potem pa vse skupaj spereš pod vodo.
Spustijo grenko tekočino, v kateri so snovi, ki škodijo telesu.
Tako pripravljeni imajo boljši okus, izgine grenčina.

Tiste sorte, ki so nekoliko svetlejše in okrogle, so boljše pa tudi manj semen imajo.




Seven* -> malancani (16.12.2004 22:48:02)

Jaz prvic slisim, da bi pri teh rastlinah bilo potrebno razstrupljevanje. Res, je da vsebujejo dolocene alkaloide, ampak alkaloide vsebuje tudi cokolada, pravi caj, kava, pa jih kljub temu konzumiramo..

A ima katera kaksen link, da podpremo to teorijo o razstrupljevanju?

Bila bi zelo vesela..




Anonimen -> malancani (17.12.2004 6:29:11)

Linkov sicer nimam, vem pa, da jih v deželah, kjer so tradicionalna hrana, pripravljajo tako in dejansko je okus drugačen. Predvsem na tistih, ki jih narediš na žaru, se pozna.
Je pa tako, da se pri nekaterih razhudnikih to tekočino da odstraniti, pri drugih pa ne.

No, nekaj o razhudnikih sem vseeno našla na hitro:
http://www2.arnes.si/~sspzkola/alkaloidi.htm
http://members.tripod.com/juzna_amerika/zanimivosti.htm






Anonimen -> malancani (18.12.2004 10:40:37)

Poskusite jih tudi pohane,Tako kot dunajski!!!Na žaru z tržaško omako so tudi odlične.

Lp neva:rozica:




Stran: [1]