Gina -> naš trmasti prvošolček (13.1.2005 11:27:18)
|
Varja, ne jezim se, zaradi samega dejstva, da kdo razmišlja drugače, ampak zaradi posledic, ki pri taki vzgoji pripeljejo. Moja mami je bila taka kot ti in na njena dva otroka je to različno delovalo. Moj brat je ob taki vzgoji postal neodgovoren, nesramen, žaljiv....V končni fazi je kričal na mamo pri dvajsetih in jo tudi udaril, ona pa ga je še naprej lepo prosila, naj vendar naredi to in to....Pri tridesetih je še vedno brezposeln, brez enega dneva delovne dobe, ker v službo pa že ne bo šel, ker bi imel potem šefa, tega pa on ne bi prenesel in živi iz mamine zapuščine. Po drugi strani delam v šoli. In srečujem zelo veliko staršev, ki ravnajo kot ti. Sedijo v garderobi in npr. čakajo, da si bo njihov sine lepo prosim zavezal čevelj. Ampak sine sedi in gleda....in traja pol ure prepričevanja, kaj bodo sedaj storili. Ali pa pridejo ponj za domov, ampak on bi bil še v šoli. In ga spet prepričujejo, ali ne bi šel raje domov, pa še krive se počutijo zraven. Nekateri otroci ostanejo pri tem, da se gredo te igrice samo s starši, drugi nadaljujejo to še z učiteljicami. V višjih razredih veliko takih otrok preraste svoje starše. Ne obvladajo jih več. Beseda jih ne prepriča. Sicer pa ta tvoja teorija o tem, da otrok pospravlja zame in da s tem ne razvija življenjske vrline,ne drži. Če se navadi na pospravljeno, mu to postane življenjski način, če se ne navadi, ga pa tudi ti, s svojim razumskim prepričevanjem ne boš naučila tega. Moji otroci bi ravno tako pospravljali za sabo, če bi jaz imela gosp. pomočnico. Morda pa jim kdaj ne bi bilo treba pomiti po tleh, kaj pa vem. Vsekakor bi imeli določene zaposlitve, ker se mi zdi, da se s temi zaposlitvami kvečjemu učijo neke odgovornosti in da jim popolnoma nič ne škodijo. Sicer pa - moja večja dva sama vstaneta, ko jima zvoni ura, ki si jo navijeta za kadar sama menita, da bo ok, se sama zrihtata in sama gresta v šolo. Ravno tako je s popoldanskimi dejavnostmi. Zvečer jima samo povem koliko je ura in niti slučajno ju več ne prosim kar naprej, naj se pripravita. To je njuna odgovornost!!! Otroci mater, ki jih pa kar naprej opozarjajo, pa prelagajo svojo odgovornost na matere. Nikoli ne odrastejo. Varja, tudi ti boš morala enkrat odrast. Mogoče tvoj večji razume na besedo, nobena družina pa ne premore dveh takih otrok. Takrat boš nehala obsojat tiste, ki smo to že doživeli oz. doživljamo. pa pa
|
|
|
|