PinkaPolonka -> RE: na koncu z živci (24.6.2008 14:32:35)
|
Sama tudi nisem prepričana v to, da gre pri tvoji mami za manično depresijo. V najbljižnem sorodstvu imamo osebo s to motnjo in se obnaša prej destruktivno do sebe kot do drugih. 3x poskus samomora, 4xprisilna hospitalizacija... Osnovne značilnosti pa so: V MANIČNI FAZI: - ima bolnik privzdignjeno, veselo ali razdražljivo razpoloženje - ima povečano samozavest in zelo dobro mnenje o sebi - se počuti zelo pomembnega (grandiozne ali megalomanske ideje) - potrebuje zelo malo ali sploh nič spanja - govori hitreje kot običajno - ima prehitevajoče misli in ideje - je raztresen, ga lahko hitro preusmerimo na drugo temo - je nemiren, agitiran - se nagiba k impulzivnim dejanjem, zapravljanju, zlorabi alkohola V DEPRESIVNI FAZI: - se počuti bolnik na tleh, žalosten, potrt, brezvoljen - lahko shujša - ima težave s spanjem - nima energije in se lahko počuti zelo utrujen - se počasi premika - lahko je tudi nemiren, agitiran ali nervozen - se počuti nevrednega, brez izhoda - se s težavo koncentrira in usmerja pozornost - se ne zanima za delo, hobije ali druge aktivnosti - se počuti tako, da bi najraje končal svoje življenje (misli na samomor) Res pa je, da je potek bolezni ter lajšanje drugačen pri vsakem bolniku. Zagotovo pa psihiatri ne dajejo tablet na zalogo (saj so take osebe nagnjene k zlorabi alkohola in drugih substanc, tudi tablet), ampak so strogo dozirane. Preveri, kakšne tablete sploh dobiva, če so to stabilizatorji razpoloženja (litij, antiepileptiki oz. atipični antipsihotiki, kar preveriš v navodilih za uporabo) gre za manično depresijo, vendar pa sem mnenja glede na prebrano, da ne gre za manično depresijo. Za lažjo prvo orientacijo (so zdravila sledeča): Za obdobje manične faze: - Stabilizator razpoloženja litij – pomaga kontrolirati simptome manije,
- V kolikor pride so manije se uporabi stabilizator razpoloženja karbamazepin ali valproat
- Uporabljajo se še Antipsihotiki, ki zmanjšujejo nemir in motnje mišljenja, halucinacije...
- Lahko tudi Benzodiazepini.
Za obdobje depresivne faze: - Stabilizator razpoloženja lamotrigin
- Antidepresivi, ki se uporabljajo le med depresivno fazo bolezni in za krajše obdobje.
Sama bi na tvojem mestu, najprej preverila zdravila, ki jih jemlje. Pregledala navodila ter se podučila o vseh možnih variantah, preverila kako jemlje zdravila, pregledala vse strani na netu o manični depresiji... Žal psihiatrični bolniki s to obliko bolezni potrebujejo stalni nadzor in velikokrat pomoč. Mi smo bili primorani preko sodišča, da smo lahko pomagali, odvzeti OPRAVILNO SPOSOBNOST, tako da imam poleg 2-eh malčkov, doma še 36 letnika, za katerega sem, dokler ne ozdravi, prav tako odgovorna. Kar pa ni mačji kašelj...samo za primer, v eni od maničnih faz, je kupil pri okolistu očala za 1200€ [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] , račun pa je bil poslan na moje ime domov.
|
|
|
|