| 
				  Anonimen ->  RE: gluhi štruklji  (2.11.2008 10:10:37)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   GLUHI ŠTRUKLJI   40 dag bele moke (tip 500)   ½ žličke soli   1 do 1 ½ dag kvasa   1 rumenjak   5 dag masla   toplo mleko   Zabela: pražene drobtine   Ti štruklji so gluhi, ker so brez nadeva.    Pripravimo kvašeno testo. V kvas damo sladkor in dve žlici mleka, nato stresem v moko, prilijemo toplo mleko in naredimo krepko testo. Dolijem 5-6 dag raztopljenega masla, margarine ali 2-3 žlice pogretega olja. Testo naj vzhaja vsaj za enkratno količino, tudi eno uro. Na pomokanem prtu razvaljamo ozek, daljši pramen, drobno ga zavijemo v štrukelj, nekaj cm premera. Nato jih stisnemo z dlanjo v 10 cm dolge posamezne štruklje, vzhajajo naj 40 minut. Skuhamo jih v vreli vodi (manj kot posode naj bo vode). Vzhajan štrukelj polagam v vodo (ne sme jih biti preveč, ker se nakuhajo). Pokrito naj vro 3-4 minute, nato jih z vilico prevrnemo. Spet naj pokrito vro 3-4 minute. Nato jih položimo na desko in z nitko (ne z nožem, da ji ne potlačimo) prerežemo, da vidimo, če so kuhani. Če so predolgo kuhani, upadejo in so gosti. Boljši je prej preverit, kot da se prekuhajo. Nato damo kuhat druge. Zabelimo jih z drobtinami. Štruklji so lahko tudi kot sladica - s čežano, dušenimi jabolki ali kompotov. Lahko so slani ali sladki. 
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |