golaž v ekonom loncu (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


MID -> golaž v ekonom loncu (21.11.2008 21:52:15)

...tako imenovan lonec imam,pa ga še nikoli nisem uporabila.Rada bi probala naredit v njem golaž,pa nimam jajc.Dajte mi prosim pomagat s svojim receptom tiste ki ga uporabljate.
Vsekakor pa tudi kakeršenkoli recept drugih jedi pripravljenih v tem tako imenovanem loncu ne bo odveč.
Že v naprej hvala,pa prosim čim bolj po domače razlago[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image].




Spark -> RE: golaž v ekonom loncu (21.11.2008 22:04:04)

Jaz bi si ga tudi rada kupila, ampak ne upam, ker ne vem ali bi ga znala uporabljati.




MAŠKA -> RE: golaž v ekonom loncu (21.11.2008 22:11:37)

Jaz najprej prepražim precej čebule, dodam govedino in začimbe, malo pokrijem z navadno pokrovko, da govedina izpusti tekočino, če se mi zdi, da je tekočine premalo še malo zalijem z vodo in nato lonec zaprem z originalno pokrovko. Vreti pustim cca pol ure, nato ga odprem, še prej ga ohladim s hladno vodo, da popusti pritisk, nato ga še zgostim z moko in vodo, dodam kakšno žličko kisa in je gotov.

Sigurno še katera skuha boljši golaž,  je pa ta način zelo hiter.




MAŠKA -> RE: golaž v ekonom loncu (21.11.2008 22:17:40)

Vsekakor pa tudi kakeršenkoli recept drugih jedi pripravljenih v tem tako imenovanem loncu ne bo odveč.


Jaz ta lonec uporabljam še za marsikatero drugo jed: kuham krompir, zelje, fižol, juho, pripravljam zrezke v omaki...
Ne rabiš nobenih posebnih receptov, upoštevati je treba le dejstvo, da se vse skuha v njem veliko hitreje.
Npr. krompir vre 8 minut, goveja juha pol ure, fižol, če ga zvečer namočiš 20 minut, svinjski zrezek 10 minut...)

Paziti pa moraš, da ga ne greš odpirat ko je še v njem pritisk, jaz ga vedno polijem z mrzlo vodo in pritisk takoj spusti.

Jaz si ne predstavljam kako bi ob službi kuhala, če ga ne bi imela.




MID -> RE: golaž v ekonom loncu (21.11.2008 22:59:07)

Super Maška,super,če se da še bolj po "kmečko"opisat bom še bolj zadovoljna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image].Se pravi,ko daš kuhat za juho,ko zavre še pol ure,al kako...sorry[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Ne smejem se tebi ampak sebi...sem totalno out,kar se ekonomca tiče...
Pomagaj še naprej prosim!




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.11.2008 23:39:52)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




barbara b -> RE: golaž v ekonom loncu (22.11.2008 6:33:20)

Ampak, nikoli in resnično NIKOLI ga ne odpiraj  dokler ni popustil pritisk!!!




Isabellabina -> RE: golaž v ekonom loncu (22.11.2008 11:13:10)

 Evo jaz tudi brez njega enostavno ne znam več kuhat.To je res prihranek časa pa še okus ti ostane.Edino nekaj so pozabile predhodnice povedat in to je ,da ko ti tisti ventilček pride na drug ring,moraš temperaturo čisto zmanjšat in nato kuhat še določen čas odvisno kaj kuhaš in na čem kuhaš...indukcijska plata,navadna plata,plin...Jaz recimo govejo juho ...zmečem vse v lonec in čakam da ventilček pride na drug rinček in nato zmanjšam na št.3 in kuham še cca.30 min---indukcijska plata

Sam ni pa vedno vredu da poliješ z mrzlo vodo pokrov ker se sčasoma začne pokrov zvijat in potem je fuč.To jaz naredim v primeru ,ko mislim da bo že preveč kuhano .,drugače pa lepo pustim da se pritisk sam da ven in ne odpiram na silo.

Kuham pa že 15 leto in imam že precej izkušenj.




Anonimen -> RE: golaž v ekonom loncu (22.11.2008 21:38:12)

IZVIRNO SPOROČILO: MAŠKA

Jaz najprej prepražim precej čebule, dodam govedino in začimbe, malo pokrijem z navadno pokrovko, da govedina izpusti tekočino, če se mi zdi, da je tekočine premalo še malo zalijem z vodo in nato lonec zaprem z originalno pokrovko. Vreti pustim cca pol ure, nato ga odprem, še prej ga ohladim s hladno vodo, da popusti pritisk, nato ga še zgostim z moko in vodo, dodam kakšno žličko kisa in je gotov.

Sigurno še katera skuha boljši golaž,  je pa ta način zelo hiter.


Eto, jaz sploh golaža ne kuham več drugače. Edino malo prej ugasnem plato, da pristisk sam popusti in potem odprem. Mi ni všeč pri polivanju z hladno vodo to, da puhne para ven. Sem pa pustila golaž kuhati že eno uro, ker sem bila zunaj z vozičkom, pa se je meso zelo razkuhal, ampak našim je bilo to tudi všeč. Otroci vsaj brskljali niso mesa ven. Kuham v njem pa še ješprenj (zelenjavo dam notri po odprtju, pa še ješprenj nakuha) in fižol, pa tudi segedin sem že...

Vprašanje za Maško; Ali v golaž ne daš paradižnikovega pireja?

Pa šeto, če bi še enkrat kupovala ekonom lonec bi gledala, da ima zraven tudi navadno pokrovko (poleg pokrovke z ventilom), ki paše na oba lonca.




MID -> RE: golaž v ekonom loncu (22.11.2008 23:36:25)

Hej punce!

Najprej naj se vam zahvalim za vaš trud.Bo potrebno kar v boj.Pred tem pa ostaja še eno vprašanje in sicer;kako se odmerja količina dodane vode?Mislim na kakšni podlagi.Koliko vode dodate za npr.kuhanje golaža iz kile mesa?
Zanima me tudi za ostale jedi.Sem prebrala na netu,da je krompir v oblicah kuhan v cca.12-ih minutah.Koliko vode se da h krompirju(npr 1 kg)?
Hvala že v naprej,pa brez zamere moji nevednosti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image].




Isabellabina -> RE: golaž v ekonom loncu (23.11.2008 10:07:53)

Živ!

Jaz pri vsej drugi kuhi dam vode kolikor mislim da bomo pojedli ,tudi pri golažu saj itak zgostiš z moko,....edino pri kuhanju krompirja dam vode samo do polovice...se pravi krompir je polovico v vodi..upam da je razumljivo napisano.Pa nč se bat  kuhat ,ko enkrat poskusiš, vidiš, da ni nič komplicirano,le pogum




Anonimen -> RE: golaž v ekonom loncu (23.11.2008 13:22:07)

Za golaž dam toliko vode, da je ravno meso pokrit, po odprtju pa dodajam ostale sestavine. Za ješprenj pa dosti več, čepav se ga ne nakuha toliko, kot z navadno kuho, zato ga pa še tudi kuham po odprtju ca pol ali tričetrt ure, da nabrekne in spusti tisto gostoto. Ga pa ne namakam prej, če bi ga, bi verjetno to bilo prej.




MAŠKA -> RE: golaž v ekonom loncu (23.11.2008 13:30:47)

Se pravi,ko daš kuhat za juho,ko zavre še pol ure,al kako...sorry


Ja točno tako. Not dam govedino in vodo, temeraturo da na full in v tem času, ko še nabiram ostalo zelenjavo skupaj, je že tik pred verenjem.




MAŠKA -> RE: golaž v ekonom loncu (23.11.2008 13:32:00)

Vprašanje za Maško; Ali v golaž ne daš paradižnikovega pireja?


Ja dam, paradižnikovo mezgo ponavadi. Sem prej pozabla napisat.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




kaya2007 -> RE: golaž v ekonom loncu (24.11.2008 15:32:34)

mene pa zanima kako velike ekonom lonce imate? bi si rada kupila enega v bližnji prihodnosti in sem videla, da ima ogledani proizvajalec prostornino od 2,5 do 6,5l, jaz pa res ne vem koliko bi mi rabili, saj ponavadi kuham le za dva (golaž npr. iz 1kg mesa, omako bolognese tudi iz največ 1kg, edino goveje juhe naredim ponavadi malo več).
pa še to, kakor sem vas razumela, ko enkrat zapreš ta lonec, ne moreš več poskušati kakšen okus ima jed? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] to me malo skrbi, jaz namreč vmes vedno še malo packam in izboljšujem.




Anonimen -> RE: golaž v ekonom loncu (26.11.2008 21:14:17)

IZVIRNO SPOROČILO: kaya2007

mene pa zanima kako velike ekonom lonce imate?


Jaz prisegam na set 4l (za golaž)in 6 l (juho, ješprenj)n  z dvema pokrovoma (navaden in z ventilom). Pred kratkim so ga imeli v Hoferju, ga je kupila moja kolegica in je izredno zadovoljna z njim. Jaz imam tudi tak set, samo brez navadne pokrovke, žal.
V ekonom loncu kuham meso v vodi (v bistvu prepražim čebulo, enako tudi meso, posolim in zalijem z vodo-govorim za golaž), da se zmehča ca pol ure. Potem odstavim, počakam, da ventil popusti oz. pecljiček obrnem, da prej para spusti ali pa lahko tudi daš pisker pod pipo, da v curku voda teče na pokrov-samo tega jaz ne delam, ker para zelo useka ven in potem so vse omarice mokre od pare. Itak ne moreš prej odpreti pokrova, preden pritisk ne popusti oz. pecljiček pade dol. Ko odprem, dam notri še ostale sestavine; moko, paradižnik, zelenjavo, začimbe in pokuham zelenjavo do mehkega (ca 15min-20min, lahko dlje packaš, pokušaš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). V bistvu notri kuham osnovo, da se zmehča (fižol, ješprenj, goveje meso+ čebulo+vodo+sol). Omaka bologneze se mi zdi pa tako hitro že navadno narejena, da se mi zdi brez smisla to kuhat v ekonom loncu. Krompir v koščkih tudi ne, v poštev pride cel.




Stran: [1]