sladice brez jajc in maščobe (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


cvetka.marjetka -> sladice brez jajc in maščobe (23.10.2009 22:37:50)

Ima katera kakšno idejo? V bistvu ne smem rumenjakov, beljaki so dovoljeni in nič maščobe. Lušta se mi sladkega, a... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Kaj bi lahko poleg; šamšnit, španskih vetrcev...

Hvala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




al1* -> RE: sladice brez jajc in maščobe (24.10.2009 10:04:15)

Če smeš skuto - tisto manj mastno

PEČENA JABOLČNA JED

  450 g jabolk
75 g polnozrnatega kruha
115 g lahke skute (lahko več)
3 žlice rjavega sladkorja
200 ml manj mastnega mleka
cimet   Jabolka olupimo, narežemo na cm velike koščke. Kruh, razrezan na majhne koščke, namočimo v vročem mleku. Zmešamo jabolka, namočen kruh, skuto, sladkor, cimet. Mešanico stresemo v pomačen pekač in pečemo 30 – 35 minut pri 220°C.


Ali pa recimo pečena jabolka - jabolka izdolbeš, spečeš, če smeš orehe lahko v vdolbino daš orehe, na koncu pa dodaš žlico marmelade.


Keksi iz beljakov

3 beljaki
15 dag sladkorja
15 dag kokosove moke
  sneg + sladkor + kokos. Narediš kupčke, pečeš pri 150° 15 minut.

PECIVO IZ BELJAKA   4 beljaki – sneg
140 g sladkorja
140 g moke
140 g lešnikov ali mandljev
  Spečemo v modelu pri 180°. Pustimo en dan, da se dobro ohladi. Narežemo na tanke rezine in v pečici popečemo.

ZLOŽENKA IZ JABOLK IN ROBIDNIC

  500 g jabolk
300 ml sladkega jabolčnika
1 žlica medu
1 žlička vanilijeve esence
200 g robid
1 vrečka (1 žlica) želatine v prahu
2 beljaka
  Jabolka olupimo, narežemo na kose in stresemo v kozico. Prilijemo polovico jabolčnika in dušimo. Preložimo v mešalnik in obdelamo v pire. Primešamo med in vanilijo. Polovici jabolčnega pireja dodamo polovico robidnic in mešanico spet gladko obdelamo. Pretlačimo skozi sito. Drugo polovico jabolčnika segrejemo skoraj do vrelišča, dodamo želatinoin mešamo. Polovico mešanice dodamo jabolčnemu pireju, drugo mešanemu. Počakamo, da se pireja ohladita in skoraj strdita. Sneg dveh beljakov primešamo jabolčnemu pireju. Polovico mešanice preložimo v drugo skledo. izmenično nalagamo eno plast na drugo. Če nočemo, da se plasti mešajo, vsako plast zamrznemo. Ko naložimo vse plasti, zamrznemo. Zloženko narežemo potem, ko je 20 minut stala na sobni temeperaturi.




cvetka.marjetka -> RE: sladice brez jajc in maščobe (24.10.2009 10:19:57)

al1* - Hvala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Podobni recepti so tudi v knjižici Dieta pri bolezni jeter, žolča in vnetju trebušne slinavke. Najbrž kakšne večje umetnosti brez rumenjakov, maščob (pa tudi brez oreščkov, svežega sadja) ne moreš naredit. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




al1* -> RE: sladice brez jajc in maščobe (24.10.2009 10:22:51)

Brez jajc in masla neke velike izbire glede sladic verjetno res ni. Ampak saj se najde kaj slastnega tudi brez teh "prepovedanih" reči. Jaz imam te recepte še iz časa, ko je bil moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image] na dieti za znižanje holesterola.




Hope2 -> RE: sladice brez jajc in maščobe (26.10.2009 8:50:57)

A kisle smetane tudi ne smeš? Moja prijateljica vse peče tako, da namesto 1 jajca da 1 žlico kisle smetane. Tako si peče biskvite, muffine itd.

Jaz sem si v času posebne diete pekla, proseni narastek. Skuhala sem si proseno kašo na riževem mleku ali vodi(lahko na navadnem mleku, je boljše), dodala sladkor, cimet (po želji stepeni beljak, ker pride bolj rahlo). Dala to kašo v pekač. Naribaš jabolka, razne oreške (sekljane) ali suho sadje (narezano), cimet, pimet (po želji sladkor) in dala čez kašo ter v pečici zapekla.

Biskvit lahko narediš tudi iz beljakov, sladkorja, nato pa temu snegu dodaš kokos ali pa nasekljane orehe, lahko tudi mlete orehe, mandlje, lešnike. Narahlo premešeš in daš pečt. Narediš oblate, vmes namažeš z marmelado ali kako kremo, ki jo lahko ješ. Narediš torto, rulado ali muffine.




Stran: [1]