Koliko risank na dan je še OK? (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja



Sporočilo


Nenya -> Koliko risank na dan je še OK? (16.11.2009 19:48:41)

Najina tastarejša (3,5 let) zdaj ko nimamo televizije gleda risanke na računalniku. Izbrali smo ji Smrkce, Čebelico Majo, Prihaja Nodi in Fifi. Vse risanke so po mojem mnenju primerne za 3,5 letnico. Risank na dan ne gleda fuuul veliko, največ 1,5h po največ pol ure naenkrat. Kar me skrbi je da je v zadnjem času začela recitirati oz dobesedno ponavljati prizore iz risank. Npr hodimo po ulici in ona pripoveduje prizor iz Nodija, kar sama sebi, tako polglasno. Pride zjutraj k nama v posteljo ob 5.30, ležimo in poskušamo zaspati nazaj in ona potihem recitira nekaj iz Smrkcev, jo opozorim naj neha ali gre v svojo sobo ampak to pa ne, Ko gleda risanke je dobesedno slepa in gluha za vse okoli sebe. Danes ji je ati ponujal čokolado med tem ko je gledala in ga sploh ni registrirala. Ko je čas da neha gledati - je kosilo, gremo ven ... je velikokrat reakcija zelo burna - kriči, zahteva še itd.
Celo na igrišču včasih kakšen stavek (situaciji primerno) iz risanke dobesedno pove. Razmišljala sem, ali naj ji zaradi tega risanke raje ukineva popolnoma?




TiaSara -> RE: risanke na računalniku (16.11.2009 20:43:03)

No, meni osebno se zdi uro in pol risank na dan veliko. Ne vem pa, če je potrebna zaradi opisanega kakšna panika. Predno zaključite z risankami, jo na to pripravite - npr. še dve risanki in konec, pa potem še tale in konec... Morda bo malo zmanjšalo reakcijo na koncu. Očitno so ji risanke zelo všeč in se močno vživi. Verjetno je smiseln tudi pogovor o tem, da so risanke in realnost nekaj drugega. Si pa mislim, da bi bilo za malo zelo hudo, če bi ji risanke kar naenkrat povsem ukinili.




Janeja -> RE: risanke na računalniku (16.11.2009 21:20:24)

Tudi naša 4,5 letnica je ista. Ko gleda risanko, ki jo zanima, je slepa in gluha za vse okoli sebe. Pesmice in dialoge iz risank zna na pamet...
Samo meni se pa to ne zdi za paniko zganjat. Če tako natančno lahko nekaj spremlja in si to tako hitro zapomni, mi je celo všeč in upam, da bo potem tudi za resnejše stvari (npr. v šoli) tako hitro dojemala. Vidim, da si enako hitro zapomni tudi pesmi in koreografije na plesnih.

Če vidiš, da loči med risanko in risanimi junaki in dogodki v realnem življenju mislim, da ni razloga za paniko.




sanja nk. -> RE: risanke na računalniku (17.11.2009 10:37:39)

No sicer mojadva več risank ne gledata, razen občasno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...kak Tom in Jerry...
ampak v njunih časih sta jih pa tako zjutraj pred šolo, pa ko sta prišla domov, pa zvečer pred spanjem...tam nekje 1 uro in pol na dan vse skupaj...to je čisto v redu še časovni razpon....več je pa res že pretiravanje




lukec -> RE: risanke na računalniku (17.11.2009 11:08:47)

Naš je tudi tak[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], največkrat dialoge iz risank vključi v svojo igro, tako da igra vloge. Gleda lahko pa pol ure na dan, uro in pol je kar veliko, po moje preveč.




Nika v službi -> RE: risanke na računalniku (17.11.2009 11:14:16)

No, jaz pa sem mnenja, da je toliko risank na dan čisto preveč. Pri nas naša 4-letnica pozimi gleda risanko na TV (pa še to ne vsak dan, ker smo pač leteči in jo velikokrat tudi zamudimo), občasno pa še kakšno na DVD-ju, ampak to je recimo 2 Fifi risanki naenkrat in to je to. In občasno pomeni 1x ali 2x mesečno.

Pri nas tudi sicer TV praktično ne gledamo, od malega je navajena, da je pri nas TV pač v drugem ali tretjem planu in sem kar vesela, da je tako. Je pa za starše seveda mnogo lažje, če otrok v miru in ves zamaknjen gleda risanke.... Imaš odmor, ki se prileže, ne da ne. ampak zaenkrat podpiram drugačno preživljanje prostega časa, pa čeprav gre na moj račun...




Metuljček Cekinček -> RE: risanke na računalniku (17.11.2009 12:01:05)

Mislim, da je to samo faza, ki jo bo kmalu prerasla. Pri treh letih in pol je bil tudi moj metuljček nor na risanke. Vsaj trikrat na dan je "težil", če lahko gleda risanko.

Zdaj so mu pa risanke nekje proti koncu seznama priljubljenih aktivnosti. Ga je kar minilo. On ne sprašuje, jaz pa mu tega tudi ne predlagam.

Se pa strinjam s tem, da ji do določene mere omejuješ gledanje risank, drugače bo cel dan pred ekranom.




kajajaka -> RE: risanke na računalniku (17.11.2009 12:04:24)

To, da recitira stavke iz risank je le znak, da je pametna punčka, ki se pač uči... kot se bo še celo življenje po malem.

To, da ji dovoliš 1,5 ure na dan gledat risanke, se mi zdi pa veliko.

Otroške očke ob tv in računaklniku še bolj trpijo kot odrasle. Zakaj raje z njo ne rišeš, greš na sprehod, se igraš s kockami... Veliko igric je, ki zapolnijo deževno popoldne in jih lahko starši skupaj z otroci preživijo.

Že res, da imaš ta čas, ko ona gleda risanke čas kaj pospravit ali naredit... ampak, meni osebno je bolj pomembno, da preživim kvaliteten čas z otrokom, pa čeprav potem samo zvečer ko zaspi nekaj na hitro skupaj zmečem in delno pospravim...

Stvar posameznika pač, ampak v dobro punčke jo poskusi zamotiti z drugimi oblikami igre (ne prepovedat risanke ji dat igrače in iti stran...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]kot to žal naredi veliko staršev) 




nuala -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (17.11.2009 12:42:56)

Meni se zdi 1,5 ure na dan prevec. Ni cudno, da recitira risanke...Si lahko predstavljas, koliko bi puncka odnesla od cesa koristnejsega, s katerim bi nadomestila ta cas pred TV? Branje knjig, kuhanje, pogovarjanje, ustvarjanje,...

Mojadva ( 5 in 7 ) imata cca 30  min risank na dan. Kaksen dan spustimo, kaksno dezevno nedeljo pa pogledamo kaksen DVD.





roberta -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (17.11.2009 12:51:26)

meni se zdi 1 uro in pol televizije (pa četudi risank) na dan preveč za predšolskega otroka... mislim, da je večerni program risank na tvslo (2 risanki) povsem ustrezno in da otrok s tem dobi svojo dozo, ki zadovolji tudi njega.

naša 4 letnica gleda te večerne risanke oz. če teh ne ujamemo, potem gleda druge, in sicer 30 minut na dan v povprečju. izjema je nedelja, ko gleda živ-žav, ki pa res traja kar kako uro in pol.




roberta -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (17.11.2009 12:55:28)

aja še to:

IZVIRNO SPOROČILO: Nenya

risanke je dobesedno slepa in gluha za vse okoli sebe. Danes ji je ati ponujal čokolado med tem ko je gledala in ga sploh ni registrirala. Ko je čas da neha gledati - je kosilo, gremo ven ... je velikokrat reakcija zelo burna - kriči, zahteva še itd.


v naprej se zmenite koliko risank lahko gleda - recimo 2 ali 3. in ko se konča, jo pozovita, da sama ugasne tv. če ga ne bo, ji povejta, da ga bosta vidva, če ga ne bo ona. in če je še vedno ne bo, ga dejansko pojdi ugasnit. če se bo drla, ji povej, da je bil tak dogovor in da jok in dretje ne bosta nič pomagala. da ko se bo pripravljena normalno pogovarjati, pa naj pride in se boste zmenili. in pojdi stran. in bo prišla. gotovo. takrat pa je čas, da ponovite, kaj je dogovor, kako se ga držimo, kaj se zgodi, če se ga ne držimo, itd.




Nenya -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (17.11.2009 13:40:48)

Že prej enkrat sem na RR spraševala za predloge aktivnosti z dvema otrokoma, 2 leti in 3,5 let v stanovanju, ki je najeto (ne, nimamo možnosti samo prebelit čez krace po steni ali kaj podobnega, žal).
Je pa tako, trenutno se najbolj zamotita z duplo kockami ali z risankami. Če jima dam risanke medtem ko kuham kosilo se meni to nikakor ne zdi sporno. Dobita tudi dovolj zraka, sprehodov in moje pozornosti.
Tastarejša je zelo fizičen otrok, najraje je zunaj, se giblje ampak žal to ni vedno mogoče. Striženja, barvanja ipd, se naveliča še hitreje kot tamlajša.
Zelo težko najdem nekaj kar bi obe počeli in ne bi bilo al pretežko za tamalo al prelahko za tavečjo, ker se pol slej kot prej ena naveliča in začne početi neumnosti.
Razna peka itd odpade ker nimamo pečice.
Tudi dogovorimo se vedno, oziroma jo prej opozorim, da bo treba končat, še dve, še ena - ponavadi to ne deluje.




roberta -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (17.11.2009 14:12:31)

ja, saj poznam to. smo mi na istem in tut mene je strah, kdaj bom samo kaj na stenah zagledala...

sicer pa jaz poskušam it v kako knjižnico ali pa do pošte ali pa kake knjige brat ali risat.... no, pa saj to je klasika, nič novega, ne? tudi jaz rabim kako idejo...


IZVIRNO SPOROČILO: Nenya

Tudi dogovorimo se vedno, oziroma jo prej opozorim, da bo treba končat, še dve, še ena - ponavadi to ne deluje.


torej ugasni ti. in pika. ni se kaj za pogovarjat in pogajat. ti si mama in glede določenih stvari (pomembnih stvari) imaš zadnjo besedo ti. prej ko bo to pogruntala, bolje bo.




Metuljček Cekinček -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (17.11.2009 14:18:48)

Nenya, v knjižnici si sposodi knjigo 365 dni brez televizije. Odlične ideje za preživljanje prostega časa z otroki!




bumerang -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (17.11.2009 14:50:39)

Zelo na kratko: Študije o škodljivosti TV so narejene za 1h gledanja na dan.




barni -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (19.11.2009 10:38:29)

Jaz sem se pa sprasevala, ce je z naso kaj narobe, ker risank pri 2 letih sploh se ne pozna?

TV je ne zanima, risanke se nikoli ni gledala. Ko smo kje na obisku, ji skusam predstaviti risanke, ce jih ze drugi otroci gledajo, pa je ne zanimajo.

Je pa res, da pri nas TV prizgemo okoli 18:30 zvecer da pogledamo kaj je novega, potem pa gre itak spat. Ko je prizgana TV, se ona raje igra s knjigicami in kuha kavico itd. Skratka risanke kot da ne obstajajo.

Samo ko berem vidim, da ste kar naklonjene temu, da otrok ne gleda prevec TV. Nam itak ne bi zneslo gledat TV 1,5 ure na dan, morda kvecjemu kak dan za vikend, pa se to ne, ker smo veliko zunaj in zdoma.





livia -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (19.11.2009 13:11:54)

Pri nas je isto. Čist not pade, spoh ne registrira kaj se okoli nje dogaja, ko gleda in seveda tudi ponavlja za svojimi priljubljenimi liki.

Moje osebno mnenje je sicer tako, da največ pol ure na dan risank. Ajde, če je bolna potem več z namenom, da leži in počiva na kavču. Drugače ji mi damo risanke gor 18:15, jih gleda pol ure in potem je Tv že čist vroč in zmatran in sama ugasne.

So mi pa vzgjiteljice priporočile, da je za to starost najbolj primerna risanka Pujsa pepa, za 4-5 let pa Želvica Franček. Pri nas se sedaj itak samo franček vrti, kljub temu, da smo stari toliko kot vi. To so jim baje na nekem seminarju povedali.




Anonimen -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (19.11.2009 14:15:49)

To, da recitira odlomke iz risank, se mi ne zdi nič takega, naša mi je zadnjič zapela celo pesmico iz enega dela Nodija, ki ga je videla prvič pol ure pred tem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Dober spomin?

Risanke so omejene, ker sicer pade notri in bi jih gledala cel dan, nekje do ene ure dnveno je dovoljeno, če je bolna, tudi več, sicer pa raje manj. Preden začne gledat risanke, s ezmeniva, koliko Nodijev bo, toliko jih naštimam, ko je konec, je konec. Če sama ne ugasne, ugasnem jaz.

Kako preživeti prosti čas? Kaj pa vem, naši najbolj paše igra vlog, ima cel kup punčk in medvedkov, ki jih preoblači kot v vrtcu, obuje v svoje nekdanje čevlje, potem pa jih "pelje" na sprehod, vsak medvedek ima svoje ime, pride jih iskat mama v vrtec, jaz pa sem včasih njena pomočnica.
Ali pa ji naredim šotor, dva stola skupaj in čez deko, da se skriva, tabori, ima piknik,...
Včasih iz kock gradiva gromozansko visok stolp in je najbolj zabavno, ko se mimo prikobaca mlajša sestrica in ga poruši.
Ali pa ji dam v roke metlo in pometa, to rada sama počne in pa čisti kopalnico. V staro posodo za stelex sem ji dala vodo in potem veselo celo kopalnico prešprica in drgne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




liliana -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (20.11.2009 9:54:07)

Ne vem kaj je narobe s tem, da otrok ponavlja prizore oz. dialoge iz risank.....moja tudi že kakega ponovi......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ta tv panika pa je meni že skoraj smešna.....res je pa, da so tudi v začetku 19. stoletja obstojali moralni razsodniki, ki so se zgražali nad prebiranjem romanov in govorili o njihovem uničujočem vplivu na mladino......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Televizija med drugim tudi spodbuja otroško domišljijo in pomaga pri sproščanju otroških fantazij.....

In tako kot se mi pri televiziji sprostimo, tako se pri televiziji po moje lahko tudi otrok sprosti......od pretiranega starševskega ukvarjanja z njim.....mogoče pa otroku tudi ni vedno fajn, da vsako minuto dneva rinemo v njega z raznoraznimi didaktičnimi pristopi, ko celo vsaka igrača, ki naj bi jo imel za igro mora biti namenjena učenju.....in mu je pravo olajšanje tista ura ali tiste minute, ko mu ne težimo z pretiranim starševskih usmerjanjem in učenjem.......in si lahko televizijo v miru ogleda, brez tega, da bi mu še tam na dolgo in široko razlagali, zakaj je Nodi zasadil rožo......




mamamajča -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (20.11.2009 10:05:29)

IZVIRNO SPOROČILO: Nenya

Kar me skrbi je da je v zadnjem času začela recitirati oz dobesedno ponavljati prizore iz risank. Npr hodimo po ulici in ona pripoveduje prizor iz Nodija, kar sama sebi, tako polglasno.

To dela tudi moj malček, vendar ima zelo ozek izbor risank.
Ozimroma, sam si ga je tako zožal, ker želi vedno gledati ene in iste.
Mene ne moti, da da pozna Nodija na pamet, zato, ker ga ne gleda cel dan na enkrat, ampak recimo vsak dan enkrat. To je pa velika razlika.

LAhko povem tudi, da ima dober besedni zaklad in nekaj zelo pozitivnih stvari se je naučil ravno iz Nodija.
Tudi to, da recimo 20min otrok zdrži pri risanki, je pozitivno. Tiste, ki koncentracijo hitro usmerijo drugam, pa spet drugam itd., že označijo za hiperaktivne.

Ponujaj otroku risanke, če vidiš, da pozitivno delujejo, ampak ji časovno pač omejiš.
En nodi traja pribl. 20min, to je dovolj.




mamamajča -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (20.11.2009 10:12:38)

IZVIRNO SPOROČILO: Nenya

Že prej enkrat sem na RR spraševala za predloge aktivnosti z dvema otrokoma, 2 leti in 3,5 let

Joj, upam, da se hecaš....





ronja -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (20.11.2009 10:16:05)

Hm, tudi meni se uro in pol risank na dan zdi veliko. Res je pa, da nimam neke realne predstave, koliko otroci gledajo risanke, ker nismo imeli tvja doma, niti ga mi zdaj nimamo... Tako da najina dvoletnica gleda risanke kdaj pri starih starših, samo je ne potegnejo preveč, ker ji one televizijske niso preveč všeč (jo čisto razumem), ne gleda nikoli več kot 2 minut skupaj. Animiran filem, ki ga imava na račkotu ji je bolj všeč, samo smo ga gledali samo skup, sicer itak takoj prčkata po račkotu in ga ugasneta[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], pa tudi ko smo skup, to nikoli ne traja 15 minut (na najino žalost, midva bi še[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]), to je pa nekje 1x na mesec. Zdaj sta pač še mali, pa ju to niti ne zanima toliko. Kasneje si bomo pa verjetno z veseljem vsi skup pogledali kakega šreka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Ampak kar se recitiranja tiče, sem sama spravljala ob živce celo familijo, ko sem recitirala prizore iz Zvitorepca, trdonje in lakotnika[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], sem znala vse stripe na pamet. lubi je bil baje isti in še zdaj si kaj odrecitirava (samo nama je to zabavno, se ne spravljava ob živce s tem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] - recimo: "no, pa smo tam, kjer ni muh!" " Teh res ni, so pa podgane" - ta je po moje največkrat uporabljena[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image])

Je pa svoje tudi dobro, da se lahko tako vživi in skoncentrira na eno stvar - mogoče bi bilo edino fajn, da bi to sposobnost prenesla še kam drugam, da bi kaj ustvarjala tako... Otroci majo sposobnost, da se neverjetno zatopijo v to, kar delajo - če gledajo risanke, pač v to. Samo je po moje škoda to zapravit samo zato, je fajn še kje drugje to razvijat...

jaz mam sicer srečo, da moji punci strašno uživata, če kaj delamo skupaj, pa čeprav je to pospravljanje posode iz stroja ali ločevanje perila (seveda mi zmešata barve, pa kaj potem - se jih pa tudi učita, ko jih spet zlagam po kupih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), mesenje kruha... (s slanim testom ne bo nikoli tak užitek kot s tistim, ki ga trenutno jaz uporabljam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] - in dobi tavelika svoj košček, mala pa "pod nadzorstvom"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]..., ne vem,kakšna je tvoja pupa...

Po svoje se mi pa zdi 1,5 ure veliko tudi zato, ker pač ta čas niste skup - ona je z risankami, ti delaš verjetno kaj drugega. In če hodi otrok v vrtec, pa vidva v službo, potem so popoldnevi že tako kratki in se mi zdi ena ura od tega časa veliko. (Ampak lahko da si bom bolj razumela, ko bom šla v službo, pa bom crknjena od vsega skup - ali pa ne, ker ju bom pogrešala, nimam pojma, bomo videli...) Ampak ti si cel dan z njima, ne? potem kar se tega tiče ni problem.

kar se aktivnosti tiče, kupi velike papirje in jih nalepi z blue-tackom na stene - s tem jih ne boš nič poškodovala, v naravi se meni zdi super knjiga Igrišča narave, so tudi za zimski čas. Sicer so v glavnem za otroke, ki že hodijo, tak da pri nas še ne pride v poštev, samo za tvojidve bi pa že bilo...

kar se peke pa še zavarovane bojo - onidve pa lahko tam gori tudi kracata, če je treba.
Za aktivnostitiče, lahko malo improviziraš, ne rabiš vedno pečice. Recimo lahko narediš tako maso za oblikovanje iz kosmičev (krispijev) in nad paro stopljenih marshmellovow. To sem naredila za Ronjin 2. rd, da je lahko sama pomagala oblikovat torto za svoj rd. Mislim, da tudi starejši ne bi bilo mimo, ker pač vsak oblikuje po svojih sposobnostih. Lahko pa jima daš slano testo, tudi ni težko naredit, mogoče jima bo to bolj všeč kot rezanje.

Po moje se preveč obremenjuješ, da bi morala najt aktivnost, ki bo obema zelo všeč - saj lahko delata vsaka nekaj drugega. Lahko pa poizkusiš najt aktivnosti, ki imajo več faz, ena od teh je recimo otročje lahka, naslednja pa težka. Recimo mala podaja kroglice, večja jih niza, da delata ogrlico,...

Lahko jo pa malo "okoli preneseš", izkoristi to njeno navdušenost nad risankami za druge aktivnosti. Recimo ji lahko sprintaš iz neta razne prizore iz risank, da jih pobarva. Potem ji lahko razložiš, kako risanko naredijo in poizkusita naredit svojo risanko - seveda bolj enostavno, ampak saj je dosti teh otročje lahkih metod animacije (z blokcem,  z zrolanim papirjem,...), pa ji bo verjetno zelo zanimivo in tudi kar nekaj časa bo to delala, če bo hotela naredit par sekund risanke... Lahko tudi iz slanega testa/plastelina/fimota naredi smrkca, recimo. Pogovarjaj se z njo o risankah, naj sama naredi svoj scenarji, recimo. narišita en tak karakter na njeno majico, recimo. Izkoristi to v svoj prid...

ko kuhaš in bi rada imela mir, se recimo lahko pogovarjaš z njo: in jo sprašuješ, kako ata smrk skuha kako čarovnijo in probata še vidve to naredit... Tvoje začimbe postanejo magični praški, tvoje omake skrivne sestavine... In ji bo mogoče tudi kuhanje postalo zanimivo. Ne vem, ampak splača se poizkusit, saj nimaš kaj zgubit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Kar se kuhanja tiče, sicer jaz v glavnem kuham, ko se lubi vrne iz službe, prej pa samo kaj zelo nekompliciranega, kar je hitro narejeno . Razne njoke, domače testenine in podobno pa šele, ko sva oba doma, pa seveda ne vsak dan. Prej, ko smo same, pa samo kake testenine z zelenjavno omakco, rizi bizi, vaflje, šejke in podobno, s čimer imam 10-30 minut dela, recimo, pa če je pol ure, potem da ni treba bit skoz zraven, ker pol ure skup navadno nimam, 6x po 5 minut pa) Tak da ta taktika se meni obnese.

Imava namreč malo podobno situacijo - dve punčki, sva še doma in še enako razliko med njima, samo da sta moji mlajši. Je pa res, da je meni lažje, ker pač nimamo tvja in ga ni navajena in je ne zanima. Ampak se da tudi če je že navajena. Mi smo si za OI sposodili en star tv - in Ronja je bila NORA na topšop! Ona bi skoz to gledala! Valjda nisem pustila in se je zelo kmalu odvadila! Se je seveda takoj naučila prižgat tv, samo sem ga lepo izklopila iz štroma, pa je bilo. Enkrat je jokala, potem pa sva delali kaj drugega, pa je čisto pozabila na to, da tv obstaja.




mamamajča -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (20.11.2009 11:03:21)

Mam samo eno vprašanje.
Na raznih forumih se najde veliko mamic, ki povdarjate, da doma nimate Tv-ja, kar spoštujem.
me pa zanima razlog za to- a je to kakšno osebno prepričanje, finance,....?





Leela -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (20.11.2009 11:12:46)

jaz lahko povem kako je pri nas:

Je kar veliko risank gledal, uro in pol te celovečerne ali kako se reče (pošasti iz omare, carsi...), potem vse nodije, mojstre mihate, florjana, krtka, bacek jon... Sem pa velikokrat risanke z njim gledala, kaj komentirala zraven. take risanke niso tako slabe, imajo sporočilo, otrokom primerno podajo kako življensko situacijo... se je pa risank preobjedel in jih zdaj kake pol leta sploh noče gledat, niti pred dnevnikom, niti živžav. star je 4 leta.
To, da vse zna na pamet je logično. naš povzema po knjigah, ki mu jih berem, kaj se spomni tudi če je bilo pred več meseci.
lahko, da je samo faza, če se ti zdi preveč zmanjšaj, ukinila jaz ne bi.




uškinamama -> RE: Koliko risank na dan je še OK? (20.11.2009 11:14:20)

IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča

Mam samo eno vprašanje.
Na raznih forumih se najde veliko mamic, ki povdarjate, da doma nimate Tv-ja, kar spoštujem.
me pa zanima razlog za to- a je to kakšno osebno prepričanje, finance,....?





Imajo pa računalnik [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>