| 
	   
	    | 
		    
			  | čebelica01 ->  RE: kako se sploh barvajo pirhi?  (1.4.2010 13:11:21) |  
			  | 
 Čas je za barvanje jajčk - nekaj idej da bodo bolj naravni in užitni - naravne barve!!
 Lepe praznike
 
 Rožnati/lila/roza pirhi:
 z vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca
 Lahko pa vzamemo pol kilski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca
 trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
 jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode)
 
 Rdeči pirhi:
 teran
 jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa
 
 Skoraj črni pirhi:
 jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
 jajca kuhamo v pravem čaju
 
 Oranžni/pomarančni pirhi:
 v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca
 jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike
 
 Rumeni pirhi:
 v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca
 za rumena pa žafranika ali kurkuma
 v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov
 
 Zeleni pirhi:
 v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrad(na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo
 jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju
 
 Rjavi pirhi:
 rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule
 v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule
 vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
 jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave
 
 Vijolčni pirhi:
 za vijolična jajca je dobro rdeče zelje
 v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
 jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza
 
 Sivi pirhi:
 jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode
 |   
	          | 
 |  |  |