Okolica hiše - načrtovanje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja



Sporočilo


nananaja -> Okolica hiše - načrtovanje (14.12.2010 14:09:40)

Zamislila sem si preureditev dvorišča zaradi nadstreška za avto. Razmišljam o izrisu.
Zanimajo me izkušnje s krajinskimi arhitekti ali arhitekti, ki so vam izrisali načrt. Kako se izris zaračuna, po velikosti izrisa, urah dela... in kakšne so pribležne tarife dobrih arhitektov.




Poka -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (14.12.2010 19:24:53)

Cene so zelo različne, odvisno kaj si želiš. Do nekaj tisoč po mojem... Sama se redko poslužujem, no ja, je res, da imam doma strokovnjake s sorodnega področja, ampak rada sama načrtujem te stvari. Edino za rastline in to bom najela nekgoa, da mi svetuje, ker je tudi specifika in ne vem, kaj bo rastlo... Nisem razmišljala o najemu arhitekta, ampak sem pa videla pri znancu ful noro dobro urejeno okolico, ena boljših rešitev kar sem jih sploh videla pri nas, ampak je pa že videt, da ni bilo poceni, ne arhitekt, pa tudi nadstrešek, lopa in nadstrešek pri terasi, vse kombinacija les, kamen, steklo... Moram se pozanimat, pa to je tako v drugem planu. 




nananaja -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (15.12.2010 8:01:08)

Mene ne zanima cena izvedbe gradbenih del, nadstreška, tlaka... mene zanima samo svetovanje ureditve.




tajtaja -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (15.12.2010 11:58:42)

Malo vloži v nakup revij zunanjega interiera, potem dodaj konkretno situacijo, svoje želje, ideje...in to je to.




Ekaz -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (15.12.2010 12:39:42)

Mi smo dali izrisat načrt za ureditev okolice. Natančno smo povedali, da sicer želimo spremembo (do sedaj smo imeli namreč precej različnih tlakovanj, stopničk, škarpic - skratka nerodno za starejše in otroke - želieli smo imeti več trave in vse bolj na enem nivoju), ki naj bo čim bolj prilagojena našim zahtevam in takšna, da ne zahteva prevelikega posega (npr. da ne bi bilo potrebno odkopat pol hiše, na novo uredit drenaže, da ne zateka voda v hišo,...). Naredili so načrt, plačali smo ga 500 eur. Izgledalo je lepo, potem pa je prišle prvi gradbenik (rabili smo namreč mali bager, da bi zravnal teren) in rekel: ja, tole se ne da, pa tudi tole se ne da, tole bi moralo biti drugače - gledal je namreč skozi oči strokovnjaka za zemeljska dela, kar so pri izdelavi načrta po moje povsem spustili. Načrt je bil lep, vendar totalno neizvedljiv na način, kot smo mi želeli (s čim manjšimi posegi in posledično stroški). Prišli so štirje gradbeniki, in vsi so povedali isto. Zaradi tega načrta nismo uporabili. Fotografirala sem okolico, nesla slike v službo in smo malo debatirali. Vsak je nekaj predlagal, povedal svoje izkušnje in zadevo smo speljali.

Če bi še enkrat morala skozi to zadevo, ne bi več najela nekoga, da mi izriše načrt. Govorim seveda o že zgrajeni hiši in njeni okolici. Če gre za novogradnjo, pa po moje ni problema.




Hope2 -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (15.12.2010 15:05:42)

Sem tudi jaz slišala par takih zgodb, kot ekaz pravi.

Mi smo poklicali nekaj vrtnarjev, dali načrt oz tloris atrija, povedali situacijo in jih prosili za mnenje, skico oz ponudbo/predračun. Nato smo izbrali vrtnarja glede na ceno in idejo, kako idejo pa smo še ukradli od drugega in skompenzirali situacijo. Skice in ideje nam ni noben zaračunal. Pač so podali ponudbo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Je pa res, da se nismo spuščali v kaka huda gradbena dela. Prišel je le bager, skopal luknjo, naredili so drenažo in potem uredili vrt, nekaj stopnic, kamen, hrastovih tramov, ciprese, trava, lesena terasa.... Škarpo smo pa že prej naredili






nananaja -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (16.12.2010 10:07:04)

Sprašujem ravno zato, ker me skrbi, da bi dala kar nekaj denarja za nek načrt, od katerega potem ne bi imela neke hude koristi.
Najbrž se bomo čez zimo lotili debate, za pomlad in poletje pa upam, da se lotimo prenove.




mari1234 -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (10.1.2013 14:30:11)

Ama res nikoli ne bi naročila storitve ssvetovanja za tako pomembno odločitev pri nekomu, ki v kontaktu nima napisanega niti imena in priimka predstavnika - niti na predstavitveni spletni strani [sm=zmeden.gif]




Poka -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (3.2.2013 12:12:50)

Pri naju je bila pa itak zelo komplicirana parcela, je bilo treba veliko zemlej odpeljat, posekat drevesa, zravna ten del... In je to naredil en bagerist z večjim bagerjem, ki je imel res izkušnje - smo ga dobili po enih vezah. Nekaj smo anrdili z malim bagerjem, nekaj še pa itak morajo naredit letos spomladi.

V bistvu je bil tak teren, da si si bolj težko predstavljal kako bo izpadlo - in j eše geodet celo anjprej narobe izmeril parcelo in dovoz - tako da smo morali dokupit del zemlje, da se lahko sploh avto pripelje do parcele - prej je bilo preozko.

Potem pa ena napaka je bila - da ni prišel arhitekt niti pogledat parcele, ampak moj dela v tej panogi, da smo določene stvari prav naredili. Vseeno npr. je zdaj hiša postavljena preblizu enemu robu - da je komaj prostora za dva avta.... Moj tega seveda ne prizna - ker je sam naredil napako. Jaz tam skoraj padem k sosedom dol.

Ni bila enostavna parcela, uf... Tudi sosedov ne. Jaz sem šele zdaj dobila nekaj idej, kako bo kaj, ke rvidiš kako pada teren. Nihče ni imel nikogar in en bo imel za zrisat, razen en znanec bo svetoval kaj kje posadit, ke rima kao doktorat iz tega in menda to tud dela... No, pa če ga ne bi imela, bi pač sama. Pri sosedu je ful lepo izpadlo, pa so kar sami vse naredili.




mpritr1 -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (30.5.2017 15:16:33)

Z nekaj dobrih nasvetov se lahko urejanja vrta lotite povsem sami: http://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/hisni-mojster/oblikovanje-vrtov-z-nizkim-proracunom/

V vsakem primeru pa je to lepa odskočna deska, ko boste iskali izvajalca (hišnega mojstra ali vrtnarja...)




mpritr1 -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (26.3.2019 15:02:00)

Cene nadstreška se zelo širok pojem, vidim tudi, da ste že prejeli nekaj verodostojnih odgovorov na to temo. Če pa razmišljate še o drugih aspektih urejanja okolice, bo pa tole zelo dobrodošla informacija: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/urejanje-okolice/urejanje-okolice-hise-vrtov-cenik-vrtnar-ideje-trendi/




mpritr1 -> RE: Okolica hiše - načrtovanje (3.4.2020 18:58:54)

Zanimajo me izkušnje s krajinskimi arhitekti ali arhitekti, ki so vam izrisali načrt. Kako se izris zaračuna, po velikosti izrisa, urah dela... in kakšne so pribležne tarife dobrih arhitektov.


Tukaj ste pogledali? https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/izris-stanovanja/izris-stanovanja-fasade-hise-kopalnice-cene-ideje-trendi-preverjeni-arhitekti/




Stran: [1]