Tudi neumni moramo živeti :) (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Kerensa* -> Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:42:33)

Odpiranje te (takšne) teme mi je bilo odsvetovano. Predvsem zato, ker sem očitno (no - več kot očitno) trn v peti predvsem Volgi in Frodo (by the way - kje pa je Frodo zadnje čase?), ki potem za sabo potegneta še (najmanj) Milijonarko in Kofetarice in na koncu iz teme nastane vse, razen tistega, kar bi si jaz želela. Ampak - who cares? Večina me že dovolj dobro pozna (vsaj virtualno), da ve, da se mi za to fučka.

Torej... Kerensa gre pa zdaj res na maturo. Alea iacta est. [sm=smiley4.gif]

Pravzaprav gre z mano tudi moj zelo skeptičen g. Mož, kateremu je učenje še večja španska vas, kakor meni. Ampak tudi za to se mi fučka. Jaz sem se čisto dokončno odločila (ja, presneto veliko let sem potrebovala za to odločitev), da bom leta 2012 v spomladanskem roku maturirala in potem ravno še ujela 3. rok za izredne vpise na Pravno fakulteto.

Osnova je tudi že določena oz. izbrana. Splošna matura, torej obvezno slovenščina, matematika in angleščina. Kakor sem prebrala, je za slovenščino samo ena stopnja/raven, pri matematiki in angleščini pa bom izbrala osnovno. Za matematiko zato, ker o njej nimam pojma, pri angleščini pa zato, ker jo pogovorno sicer znam, kar se slovnice tiče, sem pa tam nekje, kakor za matematiko. Dva obvezna izbirna predmeta bosta sociologija in zgodovina. Ne samo zato, ker me od tistega, kar je na voljo, še najbolj zanimata, temveč tudi zato, ker se mi zdi, da mi bosta na fakulteti še najbolj prišla prav. Snovi še nisem pregledala, ampak dopuščam možnost, da bom izbrala višjo raven. Tretji, neobvezni izbirni predmet je zaenkrat še pod vprašajem, ampak če bo (bom videla, koliko časa mi bodo vzelo obveznih 5 predmetov), bo pa to psihologija. Stopnja/raven - se še nisem izjasnila.

Točkovanja sem pregledala in o tem, da bi bila kakšna Zlata maturantka, ne mislim sanjati (bi bila pa tega vesela, jasno). Čisto zadovoljna bom, da maturo naredim, pa čeprav z eno samo točko nad minimalnim zahtevanim številom. To je namreč pogoj za vpis na fakulteto, na kateri 99% tistega z mature ne bom potrebovala. In kdaj kasneje tudi ne.

Aja, moje vprašanje, saj res. [sm=smiley4.gif]

Grem direktno na maturo, brez maturitetnega tečaja (tistih 1.000€ raje dodam k šolnini 1. letnika na faksu), kar pomeni, da se bom samostojno učila doma. Zanima me, ali ima oz. bo/bi imela katera vsake toliko malo časa, volje in živcev, da bi se on-line učila z mano? Kar tukaj, na RR? Če ne drugega, vam bo smeh (predvsem na moj račun - beri naslov teme) zagotovljen.

Z učenjem začnem pa 1.9.2011... v vednost. [sm=smiley4.gif]




madona77 -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:47:11)

Bravo. Čestitke[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

P.S. Daleč od tega, da si neumna.[sm=smiley20.gif]




Kerensa* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:47:42)

Saj vem, da nisem neumna [sm=smiley4.gif]. Samo o določenih stvareh pa nimam pojma.




arabela* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:47:58)

super zate, rade volje pomagam[sm=smiley1.gif]




Kerensa* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:48:27)

O... me veseli, Saraya. [sm=smiley31.gif] Pri katerem predmetu pa?




Micy -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:48:50)

Hoj

KERENSITA, KERENSITA, čas je že bil da si se končno in res dokončno odločila za ta korak.

Te bom podpirala.
Jest sm dober mesec nazaj diplomirala in oktobra se bom vpisala na MAG. PROGRAM, me še kar nekaj vleče. Pa še na porodniški sem tako da, zakaj pa ne.

Kerensa, držim pesti zate.[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=smiley1.gif]




Kerensa* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:49:55)

Hvala, Micy, hvala. [sm=smiley31.gif]

Zazdelo se mi je namreč, da je že čas, da (sama sebi, ne ostalim skeptikom) dokažem, da lahko. Če hočem. In zdaj zares hočem.

A veš, zakaj? Ker je Harvard za nas, reveže, takorekoč ukinil šolnine. [sm=smiley36.gif]




arabela* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:55:14)


IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

O... me veseli, Saraya. [sm=smiley31.gif] Pri katerem predmetu pa?



nasplošno če bom kaj znala, sem tud sama dve leti nazaj delala maturo, pa še morda kaj vem[sm=smiley36.gif]




Kerensa* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 9:56:15)

Velja, Saraya. [sm=smiley20.gif]

Zdaj se grem pa zrelaksirat na sprehod po Stari Ljubljani... se vrnem okrog 13-ih in bom full vesela, če se tačas najde še kakšna, ki bo/bi pripravljena pomagati. [sm=smiley1.gif]




Felicita -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 10:20:49)

Kerensa*, tvoj plančič ma par napak - namreč, na višjem nivoju lahko vzameš samo matematiko in tuji jezik. torej, zgodovina, sociologija in psihologija avtomatsko imaš na osnovnem oz. ne rabiš nič izibrat.
pozanimaj se, kako je s seminarsko za sociologijo, ki jo 'moraš' oddat (predvsem kam jo oddajaš, kdo jo ocenjuje glede na to da ne greš na maturitetni tečaj) - prinese namreč 20% ocene na maturi (enako velja za psihologijo).
http://www.ric.si/splosna_matura/predmeti/zgodovina/ - za zgodovino si poglej teme, preden kar zagrizeš v učbenik za 1. letnik - imaš namreč 11 širših določenih tem, ki jih moraš obvladat - na maturi je potem ena iz obče in ena iz narodne zgodovine.

p.s.: jest se javim za inštruiranje slovenščine, sem ravno letos enega nadobudneža spravila čez maturo *proud*




katy83 -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 10:26:19)

ma ne no, mislim, da smo vsi, ki te "poznamo" veseli, da si se tako odločila. Bravo! Pogumno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
In, ja če boš karkoli rabila, ti samo tu gor napiši, sem pripravljena pomagat, če bom le znala. Na področju matematike mogoče kaj, pa...aja, za zgodovino tak veš, da se kupi taka knjiga zgodovina na maturi, kjer je not obdelanih vseh 10 tem, ki se tisto leto pojavijo na maturi, se tisto naučiš, si prebereš in zgodovina je rešena. Mogoče ne ravno s super oceno, ampak je. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

vso srečo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka2.gif[/image]




katy83 -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 10:27:25)

no, evo je Felicita potrdila to z zgodovino[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]...ok, edino da je 11 tem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Klemy82 -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 10:30:24)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Kerensita....za soco in zgodlo me kr pipni, pa za anglo tud lahka, ostalo pa prepuščam kakšni drugi.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 10:58:59)

Lepo, kerensa. Lahko malo pobrskam po zgodovini, če se ti bo kje zataknilo. V knjižnici najdeš pretekle vaje za maturo, da naštudiraš sistem, pazi na seminarske in na teme, ker ti povosod ni treba vsega znat, kar je treba, pa se moraš precej poglobiti.




mateyka -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 11:09:37)

hej Kerensa, ful sem vsesela zate [sm=smiley1.gif]
če želiš, lahko z možem pomagava kolikor lahko pri angleščini [sm=smiley4.gif] vso srečo in - veliko vztrajnosti ti želim; da bodo rezultati [sm=smiley1.gif]




alda -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 11:16:56)

ZA slovensko in angleško slovnico sem ti na voljo!!!
Za matematiko pa se rajš vzdržim, ker je moje bolj švoh področje![sm=smiley1.gif]




al1* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 11:17:02)

Ne rabiš še enega predmeta. na maturi jih je pet: trije obvezni (mat, slo in ang/nem) in dva izbirna - torej soc in zgo. Lahko pa, se mi zdi, 21-letniki izberejo še šesti predmet.
Se mi pa zdi, da je letos matura že po prenovljenih učnih načrtih, tako da je treba gledat nove izpitne kataloge.






alda -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 11:21:39)

pa sociologija: ja to mi pa že hmmm let manjka samo diploma, tako da,..saj veš kje me najdeš [sm=smiley1.gif]




tecnobica -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 11:30:02)

SUper! [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Vedno podpiram take, ki se odločijo karkoli dokončati.

Po moje, če te bo kaj begalo, da kar tukaj gor vprašaš. Ti bo že katera pomagala. Jaz sem sicer že dosti ven iz tega, ampak če bom znala, pa če bom sploh prebrala (ker sem bolj malo tle gor), ti bom pomagala.
Res pa je fajn, kot pravijo druge, poišči maturitetni katalog in si preberi, kaj moraš znati. Da ne boš preveč naštudirala. [sm=smiley36.gif]




bumerang -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 12:03:28)

Najprej povem, da sem po par vrsticah prebranega prebrala datum, kdaj je bil post napisan. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]

Potem pa, a misliš, da ti bodo potem kaj manj srale po glavi? Boš še vedno imela procesijo za sabo. Tu je itak vedno tako, da najprej pogledaš kdo je kaj napisal in potem napišeš ustrezno avtorju. Pa pomožnosti zablejaš enako kot tista poznana ovca pred tabo samo da še malo bolj na glas in bolj grleno. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Sicer pa čestitke, pravilno si se odločila, in srečno!




nusi -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 12:04:08)

živo in čestitke ob odločitvi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Upam, da uspešno opraviš maturo, samo ne je z levo roko jemat. matura ni težka za nekoga, ki je ravno 4 leta gulil to snov, ker pa si ti že par let stran od šole se poskusi čimbolj resno lotit zadeve. Na matematki sem imela vse točke, lahko kaj vprašaš, samo ne vem kolk mi je kej v glavi ostal [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], bom pa z veseljem še sama malo ponovila zraven.




nusi -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 12:05:59)

aja pa še to - vsaj včasih je bilo tako, da so na veliko jemali sociologijo in psiihologijo, posledično je bilo potrebno veliko število točk za dobro oceno, ne vem če je še tako.




arabela* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 12:30:29)


IZVIRNO SPOROČILO: Felicita


p.s.: jest se javim za inštruiranje slovenščine, sem ravno letos enega nadobudneža spravila čez maturo *proud*




meni to tud najbolj leži[sm=smiley20.gif], od navedenih predmetov[sm=smiley2.gif]




Kerensa* -> RE: Tudi neumni moramo živeti :) (20.8.2011 13:03:55)

O, ti mater, koliko vas je! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Hvaaalaaa (že vnaprej). [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Felicita - ne vem, no. Pred sabo imam oba obrazca, predprijavo in prijavo k splošni maturi. V rubriki "Predmeti izbirnega dela" so 3 možnosti (za 3 predmete - 2 obvezna in 1 prostovoljni) in pri vsakem je možnost izbire osnovne ali višje ravni. Bom pa za vsak primer še enkrat pregledala, kako je s tem. V končni fazi bom tako ali tako že extra zadovoljna, če po 15-ih letih izven šolskih klopi spackam vsaj osnovo osnovne ravni. Kako je pa z oddajo seminarskih nalog in podobnega, moram pa še ugotoviti - še nič ne vem. Živim čisto blizu RIC-a in sklepam, da mi bodo 15.11.'11, ko je treba oddati predprijavo, tam vedeli povedati tudi vse ostalo.

Katy83 - ja, mi je poznano. Knjigo "Matematika na maturi" že imam, imam pa namen "potegniti" z Interneta tudi vse ostale predmete (ogromno vsega, vključno z zapiski, starimi kopijami maturitetnih pol in raznoraznimi tematskimi vprašalniki), se najde na dijaškem portalu).

Al1* - kakor sem jaz videla, je 6. predmet možen za vse. Sem pa nekje v fazi pregledovanja Zakona o maturi, Zakona o "21-letnikih" in ostalih reči, tako, da bom kmalu ugotovila tudi to. Izpitne kataloge oz. vse, kar je na spletni strani RIC-a, sem si pa že downloadala.

Bumerang - ah, kje pa. Saj ne mislim, da bi mi v prvem postu omenjene gospodične sploh lahko srale po glavi. Saj tudi same vedo, da več od tega, da pišejo po forumu, ne morejo. Ampak iz tega njihovega pisanja potem na trenutke nastane cela kolobocija in potem jaz vsake toliko slišim nekaj v stilu "pa kaj ti je bilo treba tako temo odpirati, zdaj je pa spet "nornhaus" na Čveku". [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (20.8.2011 13:15:38)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>