nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Porodnišnica



Sporočilo


čenča84 -> nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (21.11.2011 13:03:09)

Pozdravljene, za vse mamice, ki ste imele ne tako dolgo nazaj porod v nm porodnišnici, bi imela par vprašanj:   1. kako je sedaj z EA? Vem, da je plačljiva, za to bomo že zbrali :) Bolj me zanima, kolikšna je možnost, da dejansko ostaneš brez nje, kjub temu, da greš na predavanje in se daš na seznam?   2.Ker sem prvorodka, tudi približno ne vem, kako vse skupaj poteka. Moraš že od začetka ležati na postelji, ali lahko hodiš po porodni sobi oz. si na žogi? Kako je s tem v primeru EA?   3. Ali se lahko dogovoriš za porod sede? Spet,kako je s tem v povezavi z EA?   4. Ali pazijo, da presredkov vse vprek ne režejo in to storijo le,ko je nujno? Se da z babicam o tem pogovoriti?
Najlepša hvala za vaše odgovore :)




lenčy -> RE: nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (21.11.2011 13:08:43)

js mislim, da bi se dalo vse zment z babcami, samo rečt moraš. glede načina poroda vprašaj še v materinski šoli. js sicer epiduralne nisem imela, vse je potekalo hitro in sem bila zadovoljna z vsemi novomeškimi babcami in sestrami, ki so bili z mano.




Tasika -> RE: nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (21.11.2011 18:19:19)

Jaz sem imela ea, samo ne v nm. Načeloma dajo kakšno uro pred ea infuzijo, da imajo krvni pritisk pod kontrolo, in po tem ne moreš več iz postelje. No, malo lahko, kak krog okoli postelje, da bi se pa prosto sprehajala pa ne. žal.

Ko dobiš ea te pa ne spustijo iz postelje, ker je riziko da te noge ne bodo držale.




čenča84 -> RE: nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (22.11.2011 12:06:43)

Najlepša hvala za odgovore. Tasika, kaj pa v sedečem položaju lahko rodiš, če imaš EA? Sem brala, da je v kakršnem koli položaju lažje rodit kot v ležečem, ne vem, zakaj babice tok vztrajajo, da ležiš na postelji ko ena klada [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Kako dejansko sploh izgleda celoten postopek, ko prideš v P? Upam, da ne sprašujem preveč, samo bi rada dobila čim več info, da ne bom potem takrat svetlo gledala, ko mi ne bo nč jasn[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]




petea -> RE: nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (22.11.2011 13:13:37)

čenča84,
na hrbtu ležiš, ker je tako babici lažje spremljati porod

da bi se pa prilagajale tebi in bi se namestile malo nižje in v malo bolj čuden položaj - to pa res ne gre ...

z malo iznajdljivosti, odločnosti, vztrajnosti in prepričljivosti ti bo osebje morda uspelo prepričati, da bi raje rojevala v bolj pokončnem položaju

sicer nisem rojevala v NM, v splošnem pa je postopek sprejema tak: preoblečeš se v njihova oblačila, v sprejemni ambulanti s sestro izpolnita tvoje obrazce o poteku nosečnosti, morebitnih boleznih, težavah in posebnostih, porodni načrt ... Nato te pregledajo, odvisno od porodnišnice obrijejo in pošljejo na klistir, če je prisoten partner, se tudi on preobleče in kjer je potrebno, predloži potrdili o obiskovanju starševske šole in o plačilu za prisotnost pri porodu.

nato greš v porodno sobo, kjer se bolj ali manj udobno namestiš, priklopijo te na CTG, ti po potrebi namestijo metuljčka, EA ...  Če ti je voda že odtekla, ti praviloma ne dovolijo gibanja, prav tako pri EA praviloma le pod nadzorom.
Občasno te pregleda babica, da vidi, kako porod napreduje, po (njenih) potrebah ga pospeši. Ko si odprta in se začne faza iztisa, pa se praviloma porodna soba hitro napolni z osebjem, ki pripravi vse za rojstvo.
Sicer vedno redkeje, a še vedno pogosto prerežejo presredek, ki ga po rojstvu zašijejo. Otroka ti praviloma dajo takoj na trebuh, obema se okoli zapestja pritrdi identifikacijska številka, nato se prereže popkovnica, otroka odnesejo na mizico, kjer ga umijejo, stehtajo, zmerijo, oblečejo in ti ga dajo nazaj.
Ko se porodi posteljica, ki jo pregledajo, če se je izločila v celoti. V porodni sobi si še okrog 3-4 ure na počivanju in opazovanju ter ne smeš vstajati, nato vaju odpeljejo na oddelek.




vijolica2 -> RE: nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (28.11.2011 16:45:04)

Živjo....mene tudi zanima kako vse poteka v NM, saj nameravam tam roditi. Vprašala bi še kdaj se plača za prisotnost partnerja? 




petral -> RE: nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (28.11.2011 17:11:37)

2x rodila v Novem mestu

V prvi nosečnosti sem se pripravljala na porod z EA. Rodila sem brez nje,dobila sem neko inekcijo proti bolečinam,
ker ko sem prišla sem bila odprta samo 1 cm (za ea moraš biti najman 3cm) in so me dali na oddelek,
čez 3 ure sem šla v porodno, odprta sem bila 7 cm in je babica rekla da je to preveč za ea,
da bom prej rodila kot bo ea prijela.

V drugo sploh nisem razmišljala o ea. Rodila v eni uri (po 4 urah popadkov doma), brez kakršnih sredstev proti bolečinam
in z jasno glavo (po tisi inekciji v prvo se mi je zelo spalo in vrtelo, bolečina je ostala).

Postopek pa je opisala petea in je tudi v NM podobno.
Partner bo dobil položnico, ko dobi obleko za v porodno sobo in to je to.




phelps -> RE: nekaj vprašanj glede porodnišnice nm (29.11.2011 8:16:27)

Rodila sem v NM. Porod je bil zelo hiter - ko sem prišla v porodnišnico so bili popadki na 2 min, odprta 9 cm, zato so me poslali naravnost v porodno sobo. Moj je bil ves čas poleg, na formalnosti in papirologijo so čisto pozabili, niti kasneje ni dobil nobenega računa na dom. 




Stran: [1]