Kaj narediti v takem primeru? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi



Sporočilo


anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 18:44:25)

Sem hotela pisati anonimno,pa ne bom...

Da razložim:prej sem živela na vasi,v hiši in zraven naše hiše je živela (še vedno živi) moja babica,ki jo imam neizmerno rada. Vedno sem ji vse povedala,vse sva si zaupale,še vedno si,imele sva boljši odnos kot z mojo mami,ampak se je tudi ta z rojstvom mojega otroka zelo popravil. Ne bom govorila o svoji mami,ampak o babici. Stara je 74 let,garala je od malih nog,zelo redko jo vidiš da počiva-skoraj nikoli.Sicer nikoli ni bila zaposlena,ampak že od nekdaj je varuška otrok. PAzila je skoraj vse otroke na vasi, vključno z vsemi njenimi vnuki. Ker postaja vedno starejša,so pogostejše tudi njene bolezni,še posebno revma. V hiši,kjer živi z dedkom,stanuje še njen sin z družino (v svojem nadstropju). Ima dva otroka,ki se od rojstva pazita pri njej. Eden je že v šoli, drug pa je star 3 leta. Žena od njenega sina (mojega strica) je -kako naj se izrazim-briga jo za mojo babico.Kadar se njej zlušta,ji poturi oba otroka,poleg tega da ju pazi cele dneve. Kadar je večji otrok v šoli,jo mora (kljub temu da jo bolijo noge)peš hoditi iskat v šolo,ker pač njena mamica ne želi da bi ostala v podaljšanem bivanju. Službo oba končata ob 15.30,prideta pa domov kadar se jima zalušta. Po službi opravita še vse potrebno...nakupi,frizer,...ker ve da sta otroka v zelo dobrih rokah. Trenutno imam moja babica zelo hude bolečine v roki in ji je zdravnik predpisal (poleg zdravil) strogo mirovanje. Ona seveda ne more biti pri miru,če mora skrbeti za dva otroka.:( Babica se mi vsakič ko pridem do nje,potoži,da ji je zelo težko,da zelo težko pregura čez dan,ampak nobenemu se ne upa nič reči.Dobesedno se obeh boji!Vse bi bilo lepo in prav,če bi ji vsak kdo od njiju kdaj priskočil na pomoč.Ampak NIKOLI ji ni še noben rekel:Mama,ti pomijem posode,rabiš pomoč?. NIKOLI!!!Jaz sem na žalost nekaj km stran od nje,vendar imava na žalost samo en avto in dopoldne zelo težko pridem do nje.Kadar pa mi le uspe,ji pomijem posode (kljub temu,da imam tamalo sabo),pometem po stanovanju,pobrišem...vse kar takrat pač rabi,da ji naredim.Ampak jaz se sama ponudim za pomagat ona mi sama ne bi tega rekla. Oz. če jo prašam,reče: Saj ni treba. Ampak jaz vztrajam in potem je tako vesela, ko njej ni treba.9nebesa Normalno,saj ni mlada da bi skalala gor pa dol!

Veliko stvari je še,ki bi jih lahko napisala,pa jih zdaj nimam časa pisati (imam mojo :duda: zraven.

Moje vprašanje je sledeče: Ali naj se vmešam in kaj rečem tema dvema,ker ju totalno nič ne briga za mojo babico? Ker ne morem več gledat kako jo IZKORIŠČATA!Smili se mi!

Prosim,če mi lahko mi pomagate z nasveti.

Hvala vam!

Anita




Anonimen -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 18:51:05)

Ja, jaz bi jima verjetno povedala, kaj si mislim, če bi bila na tvojem mestu. Imaš zlato babico, (spominja me na mojo), vse življenje je delala za druge, sedaj pa se lahko malo spočije in naj drugi njej kaj pomagajo. Pa ne mislim s tem tebe, ti si itak pridna, temveč na tvojega strica in teto.
Druga možnost, če seveda sploh obstaja je, da bi za kakšen teden povabila babico k sebi na obisk, da bi se pri tebi malo spočila in še vidve bi se lahko družili.




anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 18:59:31)

Ankica-to bi TAKOJ naredila,vemdar nimava prostora.Sicer pa onadva nikamor ne gresta,ker ju tudi nikamor ne peljeta. Nazadanje sem ju jaz šla eno nedeljo iskat in sem ju peljala na sladoled. Da sta šla vsak malo od doma.Pa sta bila tako vesela,da sta oba jokala.Glede tega se jaz tako sekiram,da res ne vem kaj bom...ker jo imam ZELO rada.




anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 19:04:06)

PA še to-je babica mislila,da bo letos ta mjalšega otroka dala v vrtec,ker ima pač že 3 leta in bi lahko šla.ampak NE-ker bo seveda madam preveč plačala in je škoda denarja,saj jo ima lahko babica :grrr::grrr:

Tudi jaz sem vedno govorila,da ko bom imela svojega otroka,ga bo ona pazila,ker njej pa najbolj zaupam (poleg mojega :love: seveda). Pa jo bom raje dala v vrtec,ker je ne mislim še bolj utrujat.Pa sama tudi pravi,da se boji kaj bosta onadva rekla???




Anonimen -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 19:13:54)

Uf, kakšno nespoštovanje. kot da je babica en suženj, ki nima pravice do svojega življenja. Potem res ni druge, da se pogovoriš s stricem in njegovo ženo, kako sta neuvidevna in nesramna, egoistična in ne vidita ničesar okoli sebe. Če drugega ne, jima bo mogoče kapnilo, da babica ni stroj, če jima boš rekla, da če se babica ne bo sedaj mogla spočiti, potem kmalu otrok sploh ne bo nikoli več mogla paziti ker bo preveč bolna.
Pa saj ni babica mama teh otrok, ona je njuna babica.
Babica se nima kaj bati, kaj bosta onadva rekla, saj jima ni prav ničesar dolžna.

To mi res ne gre v račun. Smo ljudje res postali taki egoisti, da nas briga samo lastno udobje in ne vidimo potreb in želja drugih, hočemo jih samo izkoriščati?
Anitaz, dobro, da ima babica vsaj tebe.:rozica::rozica:




Nina_ -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 19:16:28)

jz bi jima 100% rekla...vsaj njemu,ker je itak on tvoj sorodnik...jz mam tut z babico ful fajni odnos,jo mam najrajš na svetu in vem da bi se za njo potegnala...pa tut če me onadva ne pogledata več




anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 19:17:23)

ANkica-bojim se,da jo ne bosta napadla (z besedami mislim). Ona ja pa isti tip ploveka oz. (jaz sem ista kot ona),da se takoj začen sekirat.




Vilma -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 19:39:05)

Jaz bi babico prvo vprašala, če jima lahko povem. Veš, mogoče ona tega noče. Poleg tega sem skoraj 100% prepričana, da bo proti!
Ampak tisto, kar se nam zdi prav, ni nujno da je dobro za ostale. Napisala si tudi, da se jih boji. Če boš babičinemu sinu in njegovi ženi kar povedala, zna bit za babico še slabše.
Jaz bi se prvo fejst z babico pogovorila. Ji poskusila predstavit pozitivne strani tega, da jima ti poveš. da bo pripravljena, da ne bo to prevelik šok zanjo.
Poleg tega je tudi tako. Tudi, če ti bo babica danes rekla, da ne smeš povedat, se bo mogoče čez pol leta premislila. Ker ji bo dopizdilo in ker bo vedela, da ti lahko zaupa in ker bo ona ratala bolj pogumna.
Včasih je bolje hiteti počasi ;)

Držim pesti zate in za tvojo babico :)

Pozdravček :rozica:
Vilma




Marogica -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 19:53:37)

Mislim, da mora v tem primeru urgirati samo babica in noben drug. Tudi če boš ti kaj rekla, se boš na koncu zamerila teti in stricu ti in babica.
Kolikor sem razumela iz tvojega posta, reče tvoja babica vedno "saj ni treba", kadar govoriš o pomoči. Mogoče sta jo teta in stric tudi dostikrat vprašala, pa je enako dogovorila in je sedaj ne vprašata več.
Mogoče je bila tvoja babica celo življenje preveč ustrežljiva in ljudje smo pač takšni, da te stvari izkorišćamo in se sščasoma sploh ne vprašamo ,če je nekomu težko ali ne, ker nikoli nič ne reče ali pojamra.
Mislim, da ne dobra rešitev, če se boš vmešala. Babica mora sama "gor prit", da se tako ne dela in se naučiti reči NE.




Petra P. -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 19:55:33)

Taka "vmešavanja" so strašno nehvaležna reč. Običajno jo po tisti dobi "po glavi" ki je nekaj dobrega hoto naredit...




anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 20:02:24)

Marogica....NIKOLI jo še nista prašala za pomoč!Ker tudi če mi babica ne bi tega povedala,sta po karakterju taka,da ju ne briga za druge-glede pomoči.Glede babice pa sploh!Pač onadva uživata 100 na uro in imata otroke samo takrat 24 ur na dan,kadar so na dopustu.Zakaj potem imata otroke??Tako imaš lahko 10 otrok,pa še veše ne da jih imaš??Poleg tega ne kupita za otroke nobene hrane za k babici!S tisto bogo atovo peznijo komaj preživita!Ona tako ali tako nima penzije,ker ni bila nikoli zaposlena.Še ko je otroke pazila,jih je na pol zastonj.




Marogica -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 20:12:28)

anitaz, popolnoma razumem tvoje ogorčenje, ki je najbrž upravičeno. Vendar kot sem povedala, se mora babica v vseh stvareh naućiti rečti NE. SAj hiša je najbrž njena? Jaz bi pač zaropotaala, če bi nekdo v moji hiši tako z menoj delal. Ona pa očitno ne naredi ničesar, da bi to stanje spremenila. Če se jih boji, pa se naj odselijo. Saj tako se ne da živeti-v nenehnem strahu.




anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 20:16:11)

Hiša je BILA njena!Zdaj je pa že na njiju napisana (babičina VELIKA napaka) in sta "lahko" ??? dedek in babica notri do smrti??Oz. imata pravico???V hiši,ki sta jo sama zgradila...babica pa ne bo nikoli rekla NE,ker se pač ne upa!!Je pametno da čakam in gledam kako jo mučita iz dneva v dan?Bojim se,da mi bo nekoč še pošteno žal.




Anonimen -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 20:22:00)

Anita, koliko razumem, bi babica rada rekla ne in sebe razbremenila vendar si tega zaradi svojega značaja ne upa. Babica pa ve, da tako ne mora več naprej. Mislim, da je Vera najbolje napisala, da se moraš najprej z babico pogovoriti, potem se pa vsi skupaj usedite za mizo, skupaj s sticem in njegovo ženo ter predebatirajte zadevo. Verjetno bosta skušala malo pomanipulirati in spreobračati stvari, češ da vse le ni tako slabo, zato si lahko na list papirja napišeš oporne točke, da te ne bodo mogli zmesti. Pa tudi babica mora povedati, da ni več mlada, da mora počivati in ne zmore več 100% skrbeti za otroke.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.8.2005 21:51:41)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Anonimen -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 21:57:04)

Uf, težka zadeva, najraj bi ti rekla da jima povej vse kar jim gre.Tudi jaz bi to naredila, ker sem ena tistih ki se ne sekirajo kar si drugi mislijo.Ampak ti si drugačna in tvoja babi očitno tudi.
Če boš jima kaj rekla, bo babi jezna ker si se vmešala, njima itak ne bo pasalo da se vmešuješ, ona pa vse to dela zaradi ljubega miru v hiši.
Če misliš, da ti bo enkrat žal da to nisi naredila pa naredi.
Mogoče pa le najprej poskušaj babico prepričat naj se sama upre.
Se pa res sprašujem kam je šlo spoštovanje do staršev, če sin tako svojo mamo izkorišča?
Ali pa morda onedva sploh ne vesta kako slabo gre babici, ker jim nikoli nič ne potoži in o svojih zdravstvenih težavah govori samo tebi?
Kje pa je tvoja mama (ali oče) da bi se vmešala, ker je morda bolj na mestu da se ona z bratom pogovori, ne pa sa se ti "tamlada" v to mešaš?




bskrle -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 21:57:48)

Opogumi babico, morda s pomočjo zdravnice ali osebe, ki ji zaupa. NAj pove sinu,da ne more varovati.
Morda babica lahko prosi tudi zdravnico. Skratka, fino je, če to pove babica ama ali katera tretja oseba, kiniv žlahti.




TaRe* -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 22:07:12)

Jaz pa ne bi bila tiho...babica je le babica.stric in njegova žena pa nista vredna počenega groša,če ne opazita,da je babica bolna,pa da težko pride skoz mesec...jaz bi jim že dala :hudicek:
Podobna situacija je bila pri nas,ker imam tudi babico,ki je zlata vredna,vse bi dala za tamlade,ko pa ona kaj rabi,jo le s težavo uslišijo.Parkrat mi je pojamrala,kako in kaj(grem zelo malo domov,ker sem zdaj na drugem koncu Slovenije).Ko pa mi je bilo zadosti,sem jim povedala svoje....zdaj je malo drugače..,pa upam,da bo tudi boljše .




Pupica -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 22:15:49)

Ne vem kaj narediti, jaz sem dobila :(( v oči...

Je pa res, da bodo pol samo čez tebe pljuvali...Jaz mislim, da moraš babici dopovedat, da mora včasih tudi sama povedat, kdaj je pa dovolj, in da ne zmore več.Da je stara in da tudi ona rabi pomoč!!!!

Matr eni pa so:pujs::pujs::pujs::pujs::pujs::pujs::pujs::pujs:




SanjaS -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 22:28:02)

anitaz, vidim, da ti večina svetuje napad. No, meni se zdi, da bi v vseeno morala razmisliti kakšna akcija bi povzročila najbolj ugodne posledice.Mislim, da babici ne bi koristilo če bi ju nadrla ali kako drugače napadala z navajanjem njujnih cvetk v odnosu do babice in lastnih otrok. Mislim, da se pač ne zavedata, da njujni otroci ves čas vidijo kako se onadva vedeta do babice in brez skrbi, ko bosta stara bodo njujni otroci vzorec ponovili. No, naj se vrnem k osnovnemu problemu. Mislim, da bi babici bolj koristilo, če bi se ti postavila v malce drugačno vlogo oz. da bi uporabila malce drugačen pristop: šla bi na obisk k njima in jima zelo zaupno predimenzionirano razložila kako bolna je babica in da te zelo skrbi zanjo ker jo ti nikakor ne moreš prepričat, da bi malce manj skrbela za otroke in da ti vidiš, da onadva seveda nimata časa ob svojih velepomembnih službah, da bi opazila kako bolna in izčrpana je in da ju v bistvu prosiš za nek pameten nasvet v zvezi s tem kaj bi lahko naredili, ker je babica čisto nemogoča in se ne pusti prepričati da bi malo spustila vajeti iz rok in spremenila način življenja...Skratka: vključi ju v projekt "reševanje babice, ki se ne pusti prepričati"... Nikar ne obtožuj, delaj se kot da ona dva nikakor nista del problema ampak svetla rešitelja, ki ti pomagata reševati problem, ki ga ti nikakor ne zmoreš rešiti (kar v bistvu drži, a ne?). Vedno premisli kakšne so posledice določenih dejanj, nikar ne ravnaj čustveno, ker gre za ljudi, ki se niso sposobni ozreti naokoli iz zaznati trpljenja drugih.
No, to bi bil moj predlog, upam da ti bo v pomoč. Lp.




nejcko -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 22:29:31)


Se strinjam, da je na nek način najbolje, da se ne umešavaš - imaš pa še vedno možnost, da poskušaš stvari speljati na svoj (babičin) mlin na diplomatski način.
Jaz bi enkrat v pogovoru s teto ali stricem napeljala na temo vrtec in varstvo. Rekla bi, da razmišljaš, če ne bi še ti dala tamale babici v varstvo (bodi pozorna na njuno reakcijo!!!). Glede na to, kam se bo pogovor razvil, pa potem med vrsticami povej, da se ti vrtec niti ne zdi slaba ideja, ker:
- je babica stara
- je bolna
-lahko se ji kaj zgodi vpričo otroka
-lahko se otroku kaj zgodi
-lahko babica otroka nehote poškoduje, ker ji pač roke zaradi revme "ne delajo" več dobro in nima moči itd. itd.

Mogoče jima bo potegnilo! Poskusi, jaz na tvojem mestu bi.




Anonimen -> Kaj narediti v takem primeru? (24.8.2005 23:03:57)

Moje mnenje - seveda, vmešaj se!
Babica vsega tega ni dolžna, to je njena dobra volja. Navada pa je kljub temu železna srajca in tudi ona se zagotovo zaveda, da ju je sama tako navadila in ker ju ima rada, ju ne želi prizadeti in jima nič ne reče, pa čeprav zato trpi sama. Prejšnja generacija je bila žal navajena tako, da si za svoje bližnje naredil vse in se odrekel vsemu, ne glede na sebe. Ampak časi se spreminjajo. Ni več potrebe, da bi bilo tako.
Sploh pa v tem primeru.




Anonimen -> Kaj narediti v takem primeru? (25.8.2005 8:06:28)


Ni dovolj, da si prijazen in te imajo ljudje radi.. vcasih je potrebno reci tudi NE, da te ljudje tudi spostujejo.
Cist naravno je, da ne spostujeta tvoje babice, ker ona vedno vse naredi. Na neki tocki se celo zdi, da bolj kot bos pomagal.. bolj te bojo spostovali.. ampak v resnici te samo bolj izkoriscajo.
Ko reces kdaj tudi NEE!!.. brez obcutka krivde, te bojo ljudje tudi spostovali.
Tako pac deluje cloveski UM.
:rozica:




anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (25.8.2005 8:12:06)

celo stran sem zdele napisala,pa me je vmes kar odjavilo??? bom še eenkrat se potrudila.




anitaz -> Kaj narediti v takem primeru? (25.8.2005 8:23:42)

Moja starša še vedno živita v sosednji hiši,problem pa je v tem,da je moj oče in stric z ženo že 3 leta skregan z njimi in posledično tudi z mamo (doooolga zgodba,ki s tem ni povezana).Zato moja mami kadar le more,"uide" k njej,ampak moji mami ne pove toliko kot meni ravno zato,ker oni med seboj ne govorijo.A me razumete al sem preveč zapletla?

V glavnem-onadva sta tok nesramna,da jo za njo res nič ne briga!!Točno vesta,da ima ta teden (inm prejšnji) zdravnika in fizioterapijo,pa ima še vedno otroka!Ne pomisli,da bi mogoče ju dala k svojim staršem,ki sta že oba v pokoju in tudi mnogo mlajša!Pač-mbabica je bolj pri roki,in ni potrebno otrok vozizi,pa pripravljati ruzake za oblečt!Je bolj tko komot!
PA da še čez teden ni dovolj varstva-itak babica skoooz kuha-pa da bi za vikend onadva kdaj njiju povabila na kosilo??HA ha!!Tega ne bomo doživel!Ona še med vikendom dopoldne pripelje otroka dol,ker se pač ona more učit:grrr: ,če se pa nima za učit,pa ima že kaj za pospraviti!A babica pazi na tamale dve pa še kuha za njih!!!!Grozno!
Z babico se slišiva vsak dan,pa mi velikrat joka v telefon.Mene kar trga od jeze na njiju!Ampak zaupa pa sve samo meni.Saj tudi moji mami pove kaj,ampak o njiju zelo malo,ker itak ne govorijo med sabo.

Aja-pa položnice-kdo mislite da jih plačuje??babica oz. dedek s svojo bogo pokojnino!!!Elektriko in vodo!Celo telefon pa onadva plačata!!Uvvvaaauuu!!!zato se pa babica ne upa nikamor klicat,da ne bo preveč telefona imela za plačat!Zato sem ji jaz nabavila mobitel, da me lahko pokliče kadar želi in jaz njo,da se ne bo sekirala če lahko iz stacionarnega kliče ali ne.
tako kot je KErensa rekla...stari ljudje so navajeni delati celo življenje...babica je garala od malih nog-ampak to ne pomeni,da mora tudi zdaj!!
JAz res ne vem kaj bom naredila,ampak če bom (upam,da bom) spregovorila-kako naj to storim?Po tel. ali osebno?Ker tukaj se znam razpizdit pa kje drugje,samo ko pa zares pride do tega,sem pa prpa!Pa kar zatrokiram in pozabim na vse!Pa to ni povezano s šolo ali karkoli,tam nisem trokirala.Samo glede pogovora z ljudmi.

kaj naj torem storim?

:rozica:Hvala vam,res hvala za vaše odgovore!:rozica:

Anita




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>