beljakovinski dan-sojini polpeti (Polna verzija)

Forum >> [Fit nosečnica/mamica] >> Hujšanje



Sporočilo


eva1 -> beljakovinski dan-sojini polpeti (11.9.2005 13:28:26)

Vse ki hujšate po ločevalni dieti-a se sme sojine polpete(one kupljene) jest, al ne?




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (11.9.2005 13:48:24)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




total -> beljakovinski dan-sojini polpeti (11.9.2005 13:51:05)

seveda da lahko,sam ni meso,tak da če ne maraš preveč mesa,je to idealno.




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (11.9.2005 20:42:31)

Ja, soja je napisana pod beljakovinami.




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (11.9.2005 22:18:38)

Jaz jih vedno jem na škrobni dan, poleg pa krompir in solato. V Rinini knjižici je soja na dan škroba (npr. sojina musaka).




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (12.9.2005 7:47:26)

Jaz tudi na škrobni dan, po Blackijinem nasvetu.




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (12.9.2005 8:34:50)

V moji dieti je napisana pod živili, ki pašejo k beljakovinam. Čudno.




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (12.9.2005 8:38:08)

Zmeda. Potem pa najbolje, da jih sploh več ne jem, oz. jih zamenjam z zelenjavnimi zrezki na škrobni dan.




Ajsha -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 9:03:45)

Soja je beljakovinsko živilo. Ima sicer tudi ogljikove hidrate, vendar manj kot beljakovin. Zaradi tega ni najbolj primerna za ločevalne diete. Kakorkoli že, šteje se jo k beljakovinskim živilom.

LP!




Ajsha -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 9:06:32)

Pa še tole za tiste, ki ne verjamee (zgolj) na besedo

[http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s020t.html]

LP!




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 9:09:50)

No, takole, tole sem našla na netu (če se vam ne da brati, naj povem, da ima daleč več beljakovin kot hidratov):

Soja
Soja spada med stročnice oz med živila z veliko visoko vrednih beljakovin in maščob ter malo ogljikovih hidratov. Soja ima pri preprečevanju bolezni zaradi pomankanja beljakovin zelo pomembno vlogo pri ljudeh, ki uživajo zelo malo mesa ali nič(vegetarijanci).
Vsebuje od 4,3 do 7,6% balastnih snovi. Pri dodatku metionina (esencialna aminokislina) pa lahko zviša vrednost beljakovin celo do vrednosti mesa in mesnih izdelkov. Ker soja vsebuje veliko lizina (esencialna aminokislina), ki jo je v drugih žitih zelo malo je kombinacije soje z dugimi žiti zelo pomembna za doseganje polnovrednega obroka hrane.

Otroci, ki ne uživajo mesa, mleka, jajc (vegetarijanci) počasneje rastejo in se razvijajo, kar ni priporočljivo za obdobje intenzivne rasti v mladih letih!

Sojo moramo kuhati dalj časa, če želimo ustrezni prebavni izkoristek. Vendar pa pri tem izgubimo na biološki vrednosti beljakovin, saj soja vsebuje tripsinski inhibitor in hemaglutenin, ki zavirata prebavo beljakovin.

Posebno dietetično vrednost dajejo soji maščobe, ki vsebujejo visok odstotek polinenasičenih maščobnih kislin od tega 5-11% linolne in 43-57%linolenske kisline. Polinenasičene maščobne kisline so nujno potrebne in jih telo ne more proizvesti samo torej so esencialne, sodelujejo pri nastanku nekaterih tkivnih hormonov (prostaglandidov in drugih) ter znižujejo krvni holesterol.

Soja ima pomen v prehrani bolnikov z sladkorno boleznijo, saj po zaužitju obroka obdrži nižjo raven krvnega sladkorja, kot pri enaki količini ogljikovih hidratov iz ostalih žit.

Dietetično živilo je tudi zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov (2,7 do 12%) in njihove sestave. Vsebuje 5,2% galaktose, 5,4% pentoze, 3,6% saharoze, 1,3% rafinoze, 0,8% invertnega sladkorja, 0,4% škroba 2,8% celuloze, 4% dekstrinov.

Soja je nadvse primerna pri shujševalnih dietah in pri ljudeh, ki so občutljivi na mlečni sladkor (laktozo).
Soja zmanjšuje absorbcijo nekaterih hranil v telesu zlasti rudnin, železa in cinka. Pri dodatku teh hranil lahko povsem odpravimo pomankanje le teh.

Vsebuje pa veliko kalcija 190-226 mg/100g (Kravje mleko 100-118 mg/100g)
Nekateri posamezniki sojo težje prenašajo (flatulenca in meteorizem). Težave odpravimo z dolgotrajnim namakanjem in kuhanjem.

Veliko ljudi misli, da lahko soja nadomesti meso vendar to ne drži, soja lahko le zmanjša uporabo mesa nadomesti ga lahko samo ob dodatku aminokisline metionin in v kombinaciji z drugimi žiti. Lahko se pojavi slabokrvnost.

Hranilna vrednost sojinega zrna:

Beljakovine 36,6 do 53,2 %
Maščobe 14,9 do 22,9%
Ogljikovi hidrati 2,7 do 12.0%
Celuloza 4,3 do 7,6%
pepel 3,7 do 5,9%

Soja vsekakor je izredno varovalno in zdravilno živilo!





Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 9:20:00)

Daj, skrajšaj: kaj pol na škrobni ali beljakovinski?

Na škrobni pa potem lako zraven krompirjeve solate zelenjavne zrezke al kako? Tiste iz štacune, se razume, zmrznjene.




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 9:25:14)

Ej, če se ti prvega stavka ne da prebrat ...
NA BELJAKOVINSKI DAN!




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 9:28:47)

Na, pa še tole si preberi o ločevanju (najbolje, da sprintaš, bo bolj preledno):

Kaj lahko jemo in katere vrste hrane lahko kombiniramo?

Vsa živila so lahko razdeljena na skupine:

A. OGLJIKOVI HIDRATI: kruh, testenine. riž, krompir. stročnice v zrnju (grah, fižol), kaša in kosmiči (pripravljeni z vodo).

B. ZELENJAVA IN GOBE: med zelenjavo spada tudi stročji fižol in avokado.

C. BELJAKOVINE: meso, ribe. jajca, sir (proteini)

D. MAŠČOBE: (rastlinske in živalskega izvora) maslo, olje, mast)

E. SADJE: med sadje spada tudi paradižnik



KOMBINACIJE:

Skupina A se lahko kombinira s skupino B in majhno količino D (npr. kruh, testenine, riž, krompir, stročnice lahko uživate z zelenjavo in svežo solato ter malo masla ali olja).
Skupina C se lahko kombinira s skupino B in majhno količino skupine D (npr. meso, ribe, jajca, sir lahko uživate z zelenjavo in svežo solato, ter majhno količino masla ali olja.
Vse skupine se lahko uživajo samostojno, razen skupine D, ker je nemogoče (neprijetno) uživati samo maščobe.


ZELO POMEMBNO!

Ne mešajte skupin A in C med seboj. (Ne smete uživati skupaj testenin in mesa, krompirja in mesa, fižola in mesa, rib in vseh prej naštetih živil).
Skupina E se lahko uživa samo samostojno, brez vode, na tešče, najbolje zjutraj.
V skupini C ne mešajte rib in mesa, temveč je potrebno uživati vsako posebej (prav tako tudi samo sir, samo jajca).


UŽIVATI NI PRIPOROČLJIVO:

KRAVJE MLEKO in mlečne izdelke, razen MASLA in KISLE SMETANE
SLADKO IN VSE IZDELKE, ki vsebujejo sladkor (sladice, čokolade, bombone)
KIS IN VSE IZDELKE, ki so konzervirani v kisu
KONZERVIRANA ŽIVILA, ki vsebujejo konzervanse (velja tudi za sokove)
MED lahko uživate samo samostojno ali v čaju




BigWhale -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 21:08:52)

Ker ni Seven, sem si jaz drznil odgovoriti, ker ze sprasujete.

http://www.nutritiondata.com/facts-001-02s020t.html

Tukajle pise, da ima surova zelena soja v zrnju, take vrednosti:

30% Carbs
39% Fats
31% Protein

Skoraj zlata sredina...

Ampak to niti ni tako zelo pomembno. Bolj pomembno je kako si potem to sojo pripravimo. Sojini polpetki? Niso samo iz soje, je se marsikaj drugega zraven. Ocvrti na olju in potem pol kile majoneze na vsem tem?

Ampak kaj pa jaz vem, ko slisim za shujsevalno kuro najprej pomislim na pohano pisko...




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 21:19:46)

No, evo. Beljakovin in hidratov pa se ne sme mešat, torej je že sama soja prekršek! V bistvu še večji kot pohana piška.




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 21:37:20)

Pa daj, Splišni, zdaj pa si mi pokvarila veselje. Pa tako sem vzljubila sojine polpete.




Anonimen -> beljakovinski dan-sojini polpeti (13.9.2005 21:39:37)

Veš kaj, Blacky, če isto hujšaš, ko jih ješ, jih ti kar daj. Saj smisel shujševalne diete je, da shujšaš, a ni? Za metabolizem pa itak močno dvomim, da ga bomo naučile drugače delovat.




Stran: [1]