Prosim pomoč! (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja



Sporočilo


SSJ007 -> Prosim pomoč! (20.5.2013 9:25:36)

Lep pozdrav!

Naj na kratko opišem situacijo: sem mamica 4,5 letne punčke, ki je bila do pred kratkim najbolj zlat otrok. Od vedno pa se zelo težko privadi na novo situacijo. Z njenim očetom sva ločena od njenega 10. meseca in ves čas je imela kljub zame zelo težki preizkušnji redne stike z njim. Dogovorjena sva, da jo vidi dvakrat na teden popoldne in vsak drug vikend, naj povem pa, da se ne držimo tega kot pijanci plota in se sproti dogovarjamo in prilagajamo. On pravi, da ji pri vzgoji ne popušča in da ima pdobne meje in zahteve do nje kot jaz.

Priznam, da sem se jaz zelo težko sprijaznila, da ne morem preživeti z njo celega in mirnega otroštva, ker jo močno pogrešam, ko je ni in ker mi nekdanji partner precej nagaja, izsiljuje za dodatne stike in ne želi spoštovati dogovora. vsa leta sem se z njo prebijala popolnoma sama, brez finančne ali kakršnekoli druge pomoči. Postali sva torej bojevnici:) Kljub temu pa je ves čas, odkar je bila dojenček nekako "rinila" k njemu. Se mu več smejala, bila čisto mehka in medena, ko je bil on zraven. Je namreč zelo karizmatičen moški in zna z otroki. Jaz sem pediatrinja, se veliko ukvarjam in študiram psihologijo otrok in mislim, da kar obvladam ta male. Priznam pa tudi, da sem imela kdaj "napade" ljubosumja - saj poznate tisti občutek, ko narediš sam vse 150%, smetano pa pobere nekdo drug. Res pa je, da je vedno izkazovala tudi veliko ljubezni in navezanosti name. Razumem tudi to, da je tisto, česar imaš manj, vedno nekoliko slajše in da punčke rabijo očete, da so malo zaljubljene vanj. Zato ji nikoli nisem in ne bom omejevala stikov.

Problem je nastal pred kratkim, ko sem jaz začela z novo službo in jo zjutraj v vrtec pelje moj partner. (Z njim se razume po moji oceni, odlično). Tudi popoldne jo pridem iskat kasneje, čez teden zaradi nemogočega usklajevanja služb enkrat prespi pri očetu (začasen ukrep). Postala je nemogoča. Dretje za vsako figo, izsiljevanje, jok, tako žalosten in nesrečen, da ga ne prenesem. Zavrača pomoč, pogovor, telesni stik, kriči, da me ne mara, da hoče živet pri očetu, da ga pogreša, da je tam lepše, ker ima svojo sobo in lepše igrače. Njene izpade mirno ignoriram oz, ji povem, da jaz imam pa njo zelo rada in da naj se pride stisnit ko bo želela. Nanjo se ne deremo, kaj šele kako drugače kaznujemo. Pri očetu sicer pokaže voljo in trmo, ampak on pravi, da nima takih izpadov in da ne govori, da pogreša mene.

Z razumom gledano, vem, da se na argumente 4 letnice človek ne more ravno zanest, ampak poraja se mi dvom - ali je dejansko jezna name ker me manj vidi in to izraža z jezo, me testira, če jo imam še vedno rada. Priznam, da me zelo prizadane s svojim zavračanjem mene, sprašujem se - ali je mogoče, da si dejansko želi živet k očetu? Zna 4 letnik to razumet? Nikakor je ne želim izgubiti, priznam da ne premorem tolikšne nesebičnosti, da bi jo kr spustila. Ne morem obupati nad njo, upam, da je samo faza.

Zelo težko je poslušat in gledat otroka, ki očitno trpi. Poskušam s pogovorom, igro vlog z lutkami, igricami, pravljicami, ignoranco, nič ne deluje. Zdi se mi, da je vse slabše. Njega se oklepa kot klop, meni pa mirno reče, da ni vesela, da je doma in da je pri njemu lepše.

Ima kdo podobno izkušnjo? Kaj menite? Faza? Potrebujemo pomoč? Ali jo mogoče potrebujem samo jaz:)?

hvala za odgovore




Tippi -> RE: Prosim pomoč! (20.5.2013 9:51:31)

Ja, jaz imam podobno ali skoraj identično izkušnjo.
Naj te najprej potolažim. Bo jo minilo! Je faza, ki mine. Pri njemu je na 'obisku', pri tebi živi, zato je to obnašanje na nek način razumljivo. Razumljivo je tudi to, da se pri njemu ne gresta 'trde', vsakodnevne vzgoje, ker je tam na obisku in je neprimerno se tisti kratek čas, ko je pri njemu kregat. zato se ji zdi, da je tam lepše. zato je verjetno tudi raje tam. Ampak zato ne imej slabe vesti, da karkoli narobe delaš. Res je punčka še mala, pa vendar, znajo tudi tako mali otroci.
Jaz sem 'ločitev' dala čez, ko je imela hči osem let in sem se prebijala skozi podobne stvari, ki jih zdaj ti opisuješ. Včasih je bilo huje, včasih lažje, vendar otrok slej ko prej odraste in dojame vse 'cake', kaj in kako. Kje je doma, in da ga oba starša enako ljubita, ne glede na to, kje preživi koliko časa. In da so ti izpadi izsiljevanja, nesmiselni. ja, to dojamejo slej ko prej.

ps. ko je enkrat pri desetih letih rekla, da bi šla rada k očetu, me je ful prizadelo. vsedla sem se sama s sabo in sprejela odločitev, da če moj otrok res tako čuti, da bo manj 'trpel', če bo pri očetu, sem mu to želela ponuditi! In sem tudi ji. Ob naslednji priliki, ko je histerično vpila, da gre k očiju, da je tam lepše, sem vzela kufer iz omare in začela pakirati. Prosila sem jo naj mi pomaga, a se je umaknila in rekla, da neee, da ji je tam dolgčas, da noče it. S tem je bila zgodba za vedno zaključena. Nisem jo silila, nisem ji govorila grdih besed o očetu, nisem ji nasprotovala, le omogočila sem ji, da se ji želja izpolni. Kar pa se nikoli ni zgodilo. Ker v resnici to ni želela, bilo je le čisto izsiljevanje. kasneje ko je odrasla, sva se o temu še pogovarjali. Se ne spomni več tega dogodka, jaz ji pa rada o tem povem, in se danes na ta račun znava nasmejat [sm=smiley1.gif]

Bi ti samo svetovala, potrpežljivost je na prvem mestu in veliko razumevanja. In ja, tudi če deklica dejansko misli tako, da je pri očetu lepše in se tam počuti bolje, se bo to slej ko prej izkazalo, ko bo malce starejša. Poskušaj upoštevati njeno željo in pri tem ne imeti slabe vesti, če se dejansko pri očetu počuti bolje.




ronja -> RE: Prosim pomoč! (20.5.2013 10:39:51)

ampak poraja se mi dvom - ali je dejansko jezna name ker me manj vidi in to izraža z jezo, me testira, če jo imam še vedno rada.

Nisva ločena, ampak je tudi mala imela napade histerije, čeprav v manj hudi obliki, kadar sem delala (pre)več v službi in sta bili dalj časa v vrtcu in manj časa z mano. Sicer me nista odrivali, sta pa postali precej bolj nemogoči kot sicer, sploh tamala, ona je borka in če kaj ni prav, se bori, da bi bilo drugače, popeni po domače povedano:D. Probaj bit nekaj časa res veliko z njo, pri nas je vedno pomagalo to. Tvoja je verjetno edinka in to ni tak problem, pri mojih sem pač s tistim, ki je imel krizo, bila več časa in včasih samo z njim/njo in to je do zdaj vedno delalo:).
Mogoče se ji je zamajal občutek varnosti - pri očiju je pa vse še vedno po starem, tam se počuti varna, on je vedno tam zanjo, kadarkoli jo vzame, je cel njen... Pri tebi pa te zdaj manj vidi, ni več ziher, da boš ves čas tam, ker te pač zjutraj ni. pogovori se z njo, razloži ji in vzami si čas samo zanjo. Če ne bo boljše, pa razmišljaj dalje in pojdita do kakega dobrega psihologa (verjetno koga poznaš, če si iz stroke), včasih se otroci lažje odprejo komu drugemu, kjer ni čustvene navezanosti zadaj in se ga ne bojijo prizadet, če bojo povedali po pravici.




kalbo -> RE: Prosim pomoč! (20.5.2013 11:57:00)

Sem otrok ločenih staršev in ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da je punčka samo zmedena, ker ima rada oba, čuti pa očitno napetost med vama. Ne, v bistvu ima rada vse tri, tebe, svojega očeta in tvojega partnerja in v tej mali glavici nikakor ne dojame, zakaj se ti in tvoj partner ne razumeta z očetom, zakaj oče ne mara "Tonija" al kako je tvojemu prtiskavcu ime ITD. Če ima oče "Frančiko" ima otrok rad tudi "Frančiko" in ne razume, zakaj ti vihaš nos nad njo....take stvari so za štiriletno glavico zelo obremenjujoče, še posebej tale.....naredim vse 150% smetano pa pobere drugi....to da zganjaš ljubosumje je velika napaka. Odrasla ženska si, zato se čimprej začni obnašat odraslo.

Prvo kot prvo izpade histerije in trme je treba sankcionirat, in niti slučajno ne smeš kompenzirat dejstva da si ločena s pomanjkanjem trdote pri vzgoji. To je prvo.

Čimprej nehaj negativno gledat na svojega bivšega in glej nanj kot na očeta svojega otroka. Otrok to negativo čuti. Pogovori se z njim in tudi on naj ne zganja negative na tvoje stvari (oblečene spodnje hlače ponoči in od moje mame partner, so ble tema pri meni recimo in seveda obratno ko sem prišel z vikenda). V bistvu morate situacijo začet sprejemat vi trije kot odrasli ljudje in šele potem jo bo tudi otrok. Sprejmite dejstva, odpustite si in delajte skupaj za dobro te deklice in negativo med sabo skenslajte.

Veliko zdrave pameti želim za punčkino dobro. Bognedaj pa punčki popuščat pri izpadih, ker imaš slabo vest. Takšno obnašanje je nesprejemljivo!!!




Paštetka -> RE: Prosim pomoč! (20.5.2013 12:04:08)

Joj, kolikokrat je pri nas kateri jezen name ali na atija. Jaz jim dam priložnost in pravico biti jezen. Hvala bogu, da izraža čustva. Meni se to zdi pomembno, da na kakršen koli način zna izraziti svoje stanje. Hujše je, ko se otrok potegne vase.

Ko sta moja jezna name, se počepnem k njiju, da me vidita, počakam par sekund in ju nato poskušam objeti brez besed. Če mi ne dovoli, počakam in ponovim za par sekund. Če me spet odvrne od objema samo čakam čepe pred njima in jima dam možnost. Ponavadi mi v tretje ni treba objet, ker me objameta onadva.

Pa objemamo se res precej. Prav tako si povemo, da se imamo radi, res, da mi mala zna tudi rečt, da nisem več njena prijateljica, vendar isti moja reakcija kot sem zgoraj opisala vsakokrat pali.

Igranje. Kaj pa če si vzameš vsak dan uro časa in se z njo igraš, kar si zaželi. Mojadva v vsem tem tempu, ki nam ga narekuje življenje komaj čakata, da se res aktivno z njima igram, vživim vloge,...v glavnem da onadva diktirata, kaj bomo delali.




kalbo -> RE: Prosim pomoč! (20.5.2013 12:12:13)

Super in lepo in prav, sam pozabljaš, da gre tukaj za drugo situacijo in je otrok zmeden, ker udeleženi ne znajo zrelo sprejemat situacije, ki so jo zakuhali!!!




josephine27 -> RE: Prosim pomoč! (20.5.2013 12:24:14)

Glede na to, da sta ločena že kar nekaj časa njeni izpadi so se pa začeli šele pred kratikim mislim, da gre v resnici res najverjetneje za jezo nate, ker ji ne posvečaš več toliko pozornosti. Sicer o ločitvah ne vem iz lastnih izkušenj nič. Lahko ti pa povem, da se je moj sin začel enako obnašat, ko je mož poleg službe začel delat magisterij in ni imel več toliko časa zanj. Nekaj časa je bilo res hudo, ker ga je sin tudi ko je bil prost rad kar ignoriral. Te dni ko je bil doma je napr. na vsak način želel k babici na obisk, zvečer ni več hotel, da bi ga on spravil spat itd. Če si ga vprašal je seveda trdil, da očeta ne pogreša...Mislim, da tvoja punčka samo izraža stisko povezano s to spremembo in da vse to z očetom nima veliko.




Paštetka -> RE: Prosim pomoč! (20.5.2013 18:43:15)

Otrok bo zmeden še velikokrat. Tako kot je zdaj zmedena mama. In vsem takrat najbolj pomaga najprej objem, ki ti da občutek, da se nanj lahko vedno zaneseš oz. da te ima rad in ti soji ob strani. In ko imaš ta občutek je odgovore dosti lažje najti. Ne rabimo vedno nekoga nekam usmerjati. Tisti odgovori, do katerih sami pridemo/jo so ponavadi najboljši.




bskrle -> RE: Prosim pomoč! (21.5.2013 8:04:56)

Predvsem veliko potrpežljivosti, 4letnice zanjo biti zelo trmaste, četudi imajo oba očeta in mamo doma.
Otrok to ločenost močno doživlja. Priporočam obisk pri psihologu, da se tudi ti malo pogovoriš in pomirš.
Vse dobro!




SSJ007 -> RE: Prosim pomoč! (21.5.2013 11:49:23)

Kalbo: hvala za odgovor, zdi se mi pa zelo grdo obsojati, da smo sami nekaj zakuhali, da ne sprejemamo odgovorno in da ne sankcioniramo histerije. Preberi še enkrat pozorno kaj sem napisala. Ne gre se niti za ljubosumje, ampak za to, da poskušam razumet, kaj se z otrokom dogaja. Ravno zato, da ji lahko ponudim tisto, kar ji manjka in ne da ji poskušam odvzet očeta. In lahko povem, da se ne sovražimo med sabo, smo sposobni it vsi skupaj na kavo, v vrtec na predstavo in imamo normalne odnose. Ne kregamo se zaradi gat ponoči niti nikoli ne govorimo grdo čez ostale. In moj partner ni pritiskač ampak večji oče otroku kot njen biološki oče. Gre se za to, da je en 4 letnik v stiski in ji želim pomagat. Tvoj nasvet mi sicer ne koristi prav dosti, hvala vseeno za čas in trud, priporočam ti pa malo bolj spoštljiv odnos do ljudi kot si ga pokazal. LP




SSJ007 -> RE: Prosim pomoč! (21.5.2013 11:58:24)

hvala vsem za odgovore. Ste me potolažili. Sicer se zelo veliko ukvarjam z njo, ena na ena, aktivno in 100%. Dejmo zdej pa hop kritike, da tudi to ni dobro. In ja, seveda tudi skuham, pospravim, likam, kosim travo in še marsikaj. Je pa ves čas aktivno vključena v naše življenje. Ogromno se objemamo, stiskamo, crkljamo, govorimo, spodbujamo, verjemite, v svojem poklicu sem videla skoraj vse. Poznam stiske in opozorilne znake, poznam finte in fore in vedenjske vzorce in obrambne reakcije. Poznam igre vlog, muzikoterapijo, likovno terapijo, otroški jezik in neverbalno komunikacijo. In vse to odpove ko je človek samo - mama.

Včeraj sem govorila z vzgojiteljico, povedala mi je, da je vse bp, da pa veliko govori, da me pogreša. In da ne bo pomote - pridem v vrtec ob 15h in sem cel dan z njo. Razlika med mano in vsemi vami je pa to, da je ona ob sredah in vsak drug vikend drugje. Nimamo časa, da nadoknadimo vse kar rabimo, da zadovoljimo potrebo po ljubezni. In to je otrok, ki se nalepi na nogo in reče :"mami, manjka mi ljubezni, pridi me stiskat da bojo rebrca popokala!" Zato je toliko težje, ko tak otrok naenkrat kriči :"pojdi stran!"

Računam še na kak komentar, kritiko, vprašanje, izkušnjo, ne šparat besed:)




uškinamama -> RE: Prosim pomoč! (21.5.2013 12:02:47)

pridi me stiskat da bojo rebrca popokala!"



iiiii, a dejansko to še kdo reče razen našega ?





ronja -> RE: Prosim pomoč! (21.5.2013 12:09:22)

Včeraj sem govorila z vzgojiteljico, povedala mi je, da je vse bp, da pa veliko govori, da me pogreša. In da ne bo pomote - pridem v vrtec ob 15h in sem cel dan z njo.

otroci ne vejo, kako majo drugi otroci. Ona te ima pravico pogrešat, čeprav si z njo še vedno več kot druge mame s svojimi, ker si že ob 15h pri njej. Pri nas je bilo isto, pa čeprav sta bili še vedno manj v vrtcu kot drugi otroci, ampak pač je bila razlika glede na prej. Ona vidi razliko od prej, ko si bila več z njo - zato ji je hudo. Sčasoma se bo verjetno navadila in bo boljše, je pa lažje, če ji razložiš, zakaj je tako. Ni več tako mala in se da marsikaj zmenit. Res so še ful občutljivčki v teh letih, ampak vseeno marsikaj razumejo. Povej ji, da jo ti tudi pogrešaš - to jim res veliiiiko pomeni - da niso sami v tem, da bi tudi ti rajiš bila z njo.




mateyka -> RE: Prosim pomoč! (21.5.2013 13:04:09)

eh, če moja tamala kdaj hoče mene kaznovat s tem, da mi odreka sebe, ko je jezna, kaj ne bo tvoja. meni se zdi to celo zelo verjetno. mislim, da se ona ne zaveda tega (da bi lahko to ubesedila), čuti pa. in to kaže tako, kot ona čuti in dojema tebe - tebe je manj, in zdaj boš mela ti njo manj (odreka sebe in se "da" onemu ki zgleda hoče - to je oče; ker jo ima zdaj več). tit for tat na nekem primarnem, otroškem nivoju. refleksija lastnega stanja.
no, imho anyway..




kalbo -> RE: Prosim pomoč! (22.5.2013 9:11:53)

IZVIRNO SPOROČILO: SSJ007

Kalbo: hvala za odgovor, zdi se mi pa zelo grdo obsojati, da smo sami nekaj zakuhali, da ne sprejemamo odgovorno in da ne sankcioniramo histerije. Preberi še enkrat pozorno kaj sem napisala. Ne gre se niti za ljubosumje, ampak za to, da poskušam razumet, kaj se z otrokom dogaja. Ravno zato, da ji lahko ponudim tisto, kar ji manjka in ne da ji poskušam odvzet očeta. In lahko povem, da se ne sovražimo med sabo, smo sposobni it vsi skupaj na kavo, v vrtec na predstavo in imamo normalne odnose. Ne kregamo se zaradi gat ponoči niti nikoli ne govorimo grdo čez ostale. In moj partner ni pritiskač ampak večji oče otroku kot njen biološki oče. Gre se za to, da je en 4 letnik v stiski in ji želim pomagat. Tvoj nasvet mi sicer ne koristi prav dosti, hvala vseeno za čas in trud, priporočam ti pa malo bolj spoštljiv odnos do ljudi kot si ga pokazal. LP


Kakor hočeš, sprejmi ali pa ne sprejmi. Že tale stavek da je tvoj partner večji oče otroku, kot biološki meni osebno pove zadosti o tem, da svoje ločitve ne sprejemaš kot nekaj običajnega, ampak ti to predstavlja težavo in to otrok zelo čuti tudi če si ti to želiš še tako skrit. Že moj post ki je bil v mojem običajnem direktnem stilu si sprejela užaljeno, namesto da bi v njem izluščila bistvo tvojih težav. Tudi če greste na kavo, predstavo bilo kam, je med vami negativna napetost, to pomeni, da se prenašate, ker se pač morate in to otrok čuti. Zna pa 4 letnica še kako izkoristit gužvo za izpade in tega ji ne smeš dovolit. Težave tvojega otroka niso znanstvene narave, ampak nekaj čisto običajnega.

Ločitev sta zakuhala ti in tvoj bivši, najbrš ne otrok. Tudi ti in tvoj tanovi partner sta skupaj zaradi vaju, ne zarad otroka. Vsi trije, mogoče štirje, če imqa tud tvoj bivši kako damo, ste v situaciji, ki jo morate prenašati zaradi vas samih in ne zaradi otroka, torej so težave, ki jih ma z vami otrok vašega izvora. Napisala si, da otroka ne kregate, ker je v stiski, se z njim lepo pogovarjate...lepo in prav, samo histerije ne smeš dovolit, tudi ob dejstvu da si ločena. Zarad tega otroka ne bo konec, mu bo pa dosti lažje, če se boste vi trije začeli sprejemat in ne samo prenašat. Tudi odnos med hčerko in tanovim ni tekmovanje proti odnosu z očetom in to je bistvo. Tud ti ne rabiš zganjat ljubosumja, si pač tisti starš, ki skrbiš za otroka 24/7 in bo pač očka tisti, ki bo za ugodje čez vikend...SPREJMI TO!!! To ni tekma in to ni obsojanje, to je samo gledanje na težave z druge strani.




kalbo -> RE: Prosim pomoč! (22.5.2013 9:17:44)


IZVIRNO SPOROČILO: SSJ007

Računam še na kak komentar, kritiko, vprašanje, izkušnjo, ne šparat besed:)


A dej nehi, ne šparat besed....misliš takšne, ki jih rada slišiš, al ti lahko povem tudi kaj kar ne slišiš rada? Pomojem preveč razmišljaš in premalo poslušaš tisto prvinsko zdravo pamet. In če je ob sredah z očetom? Te bo konec? Bo nje konec? Žal gledaš na čas ki ga otrok preživi z očetom kot nekaj negativnega, kot nekaj kar je tebi vzeto, na da se bo imela fino s svojim očetom. Sprejmi to in ko boš ti to sprejela, ne bo več napetosti, ki jo otrok čuti.




ronja -> RE: Prosim pomoč! (22.5.2013 9:51:39)

Glede ljubosumja mogoče ideja, kako se ga losat: vsakič, ko si malo jezna, ker "se ti trudiš z vzgojo, smetano pa pobere nekdo drug", si reci, če bi zamenjala z bivšim: ali bi bila za, da je mala večino časa pri njem, pa bo pri tebi na počitnicah in te bo mela "rajši" in bo hotela ves čas bit s tabo... no, vidiš:) Dobila si taboljši del:).

Razlika med mano in vsemi vami je pa to, da je ona ob sredah in vsak drug vikend drugje. Nimamo časa, da nadoknadimo vse kar rabimo, da zadovoljimo potrebo po ljubezni.

Ne, ona ljubezen že dobi, tudi ob sredah, samo ne od tebe. Tu ima kalbo prav, da poizkusi na to gledat kot na nekaj, kar hčerki da še nekaj več, ne na nekaj, kar je tebi vzeto. To, da ne bosta skup, sta se namreč sama odločila...
Pa razloži ji, zakaj imaš zdaj manj časa in ji povej, da jo ti tudi pogrešaš, to dela čudeže:)

Kar se histerije tiče, imam sama malo drugačen pogled kot kalbo, ker se pri nas res ni pojavljala kar tako, ampak navadno takrat, ko so nekaj pogrešali - navadno mene. Tamala je imela take izpade, samo in izključno takrat, ko sem "zamudila" v vrtec. Ona je imela svojo uro, do kam ji je ok, do tja smo lahko premaknili, naprej pa ne več, pa če sem se na trepalnice postavila. Brez problemov smo premaknili iz 12 na 15, na 15:30 pa ni šlo, enostavno je bila v stiski. V vrtcu ni imela nobenih problemov, ko sem prišla ponjo, me je bila vesela, zletela k meni, sem jo objela, v garderobi pa je planilo iz nje in je vedno našla nekaj, da je sprostila svojo frustracijo (ali se ni hotela preoblečt, ali ni hotela domov ali karkoli, eno bedarijo pač)... Pri njej je pomagalo, da sem jo stisnila in se ji opravičila, da sem pozna in ji razložila zakaj in da si tudi jaz zelo želim prit prej do nje. Potem se je vedno umirila. Vse ostalo ni delalo. Enostavno je rabila to zagotovilo.

Tavelika je imela izpade, potem, ko sem bila par dni v p., ko se je mala rodila. Nikoli ni imela problemov s tamalo, je pa bila čisto razštelana, ker se ji je zamajala varnost, da sem vedno tu zanjo. In tudi pri njej je pomagalo samo to, da sem jo stisnila in ji govorila, da jo imam rada in da tega ne more spremenit, ne glede na to, kako se obnaša, vedno jo bom mela rada.

Tamali prave histerije še ni imel,se kdaj pi*, če mu kaj vzamemo in se dere, ampak to ni tista histerija, to sta meli tudi punci, samo to me ne gane glih preveč, ker vem, da jim ni kaj hudega zato. Tisto pa me je bolelo, ker sem čutila, da so mali v stiski.

Vse tiste knjige in vsa teorija je že fajn, ampak v prvi vrsti poslušaj srce - če ti pravi, da ji je hudo, res hudo, ne da pač izsiljuje in probava meje, potem se odzovi na njeno stisko. Otroci ne pričakujejo, da bomo vedno vse rešili, neverjetno dobro znajo razumet, da česa tudi ne moremo rešit. Jim pa ogrooomno pomeni, če se z njimi pogovorimo, da VEJO, da vemo - da čutimo z njimi, da se zavedamo problema in da tudi če ga ne moremo rešit zdaj, bomo pozorni, če se bo to dalo kasneje,...

Recimo ji poveš, da zdaj imaš tak delovnik, da pač moraš zgodaj v službo, da pa zato lahko prideš ponjo že ob 15h. In se zmenita, da ji zjutraj daš lupčka, preden greš, tudi če še spi - da se ji bo lupček nalepil in ga bo zjutraj čutila, ko se zbudi:). In ji poveš, da zdaj morate to pregurat, da boste pa poleti na dopustu pa CEL dan skupaj, vsak dan! Da ima dete neko luč na koncu tunela, nekaj, česar se veseli, kjer ve, da boš samo njena, itd... Otroci res dosti razumejo! Tudi nam je lažje potrpet, če vemo, da bo enkrat pa ful luštno:).




kalbo -> RE: Prosim pomoč! (22.5.2013 10:46:52)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja


Vse tiste knjige in vsa teorija je že fajn, ampak v prvi vrsti poslušaj srce - če ti pravi, da ji je hudo, res hudo, ne da pač izsiljuje in probava meje, potem se odzovi na njeno stisko. Otroci ne pričakujejo, da bomo vedno vse rešili, neverjetno dobro znajo razumet, da česa tudi ne moremo rešit. Jim pa ogrooomno pomeni, če se z njimi pogovorimo, da VEJO, da vemo - da čutimo z njimi, da se zavedamo problema in da tudi če ga ne moremo rešit zdaj, bomo pozorni, če se bo to dalo kasneje,...



Rekel sem, da je izsiljevanje možno, otroc tud to znajo, še posebej če hoče starš kompenzirati nekaj, kar misli, da ni naredil prav. Z vsem ostalim se pa strinjam. Iskrenost , tudi priznanje in direktno opravičilo za napake otroci vedno sprejmejo z veseljem. Sam se sicer za pozen prihod v vrtec nebi opravičeval, bi pa rekel, da tud meni ni to všeč, samo tako je, ker je treba hodit v službo, da lahko živimo. Pri meni to vedno pali.
Podobno je pa z ločitvijo. Mogoče je otrok šele zdaj začel dojemat, kaj se je zgodilo s staršema v preteklosti.




ronja -> RE: Prosim pomoč! (22.5.2013 11:36:06)

Sam se sicer za pozen prihod v vrtec nebi opravičeval, bi pa rekel, da tud meni ni to všeč, samo tako je, ker je treba hodit v službo, da lahko živimo. Pri meni to vedno pali.

Hehe, saj glih to jim povem:D. Opravičim pa se, če recimo rečem, da bom prišla takoj po spanju/takoj po malici, pa pridem kasneje... Kar je fer, tudi v drugje se opravičim, če zamudim. Ko je mela mala krizo, je celo vzg. v vrtcu vedela, da je fajn počakat in enkrat, ko je ful lilo in je mislila, da mi ne bo ratalo prit na čas, ker ve, da sem z biciklom, jih je hotela pustit malo dlje spat, da ne bi bilo tamali hudo:). No, sem bila vseeno točna in je bilo vse ok:)




petea -> RE: Prosim pomoč! (22.5.2013 13:35:36)

IZVIRNO SPOROČILO: SSJ007
Z njenim očetom sva ločena od njenega 10. meseca in ves čas je imela kljub zame zelo težki preizkušnji redne stike z njim. Dogovorjena sva, da jo vidi dvakrat na teden popoldne in vsak drug vikend, naj povem pa, da se ne držimo tega kot pijanci plota in se sproti dogovarjamo in prilagajamo.

Priznam, da sem se jaz zelo težko sprijaznila, da ne morem preživeti z njo celega in mirnega otroštva, ker jo močno pogrešam, ko je ni in ker mi nekdanji partner precej nagaja, izsiljuje za dodatne stike in ne želi spoštovati dogovora.
Vsa leta sem se z njo prebijala popolnoma sama, brez finančne ali kakršnekoli druge pomoči. Postali sva torej bojevnici:) Kljub temu pa je ves čas, odkar je bila dojenček nekako "rinila" k njemu. Se mu več smejala, bila čisto mehka in medena, ko je bil on zraven. Je namreč zelo karizmatičen moški in zna z otroki. Jaz sem pediatrinja, se veliko ukvarjam in študiram psihologijo otrok in mislim, da kar obvladam ta male. Priznam pa tudi, da sem imela kdaj "napade" ljubosumja - saj poznate tisti občutek, ko narediš sam vse 150%, smetano pa pobere nekdo drug. Res pa je, da je vedno izkazovala tudi veliko ljubezni in navezanosti name. Razumem tudi to, da je tisto, česar imaš manj, vedno nekoliko slajše in da punčke rabijo očete, da so malo zaljubljene vanj. Zato ji nikoli nisem in ne bom omejevala stikov.

Problem je nastal pred kratkim, ko sem jaz začela z novo službo in jo zjutraj v vrtec pelje moj partner. (Z njim se razume po moji oceni, odlično). Tudi popoldne jo pridem iskat kasneje, čez teden zaradi nemogočega usklajevanja služb enkrat prespi pri očetu (začasen ukrep). Postala je nemogoča. Dretje za vsako figo, izsiljevanje, jok, tako žalosten in nesrečen, da ga ne prenesem. Zavrača pomoč, pogovor, telesni stik, kriči, da me ne mara, da hoče živet pri očetu, da ga pogreša, da je tam lepše, ker ima svojo sobo in lepše igrače. Njene izpade mirno ignoriram oz, ji povem, da jaz imam pa njo zelo rada in da naj se pride stisnit ko bo želela. Nanjo se ne deremo, kaj šele kako drugače kaznujemo. Pri očetu sicer pokaže voljo in trmo, ampak on pravi, da nima takih izpadov in da ne govori, da pogreša mene.

Priznam, da me zelo prizadane s svojim zavračanjem mene, sprašujem se - ali je mogoče, da si dejansko želi živet k očetu? Zna 4 letnik to razumet? Nikakor je ne želim izgubiti, priznam da ne premorem tolikšne nesebičnosti, da bi jo kr spustila. Ne morem obupati nad njo, upam, da je samo faza.

Zelo težko je poslušat in gledat otroka, ki očitno trpi. Poskušam s pogovorom, igro vlog z lutkami, igricami, pravljicami, ignoranco, nič ne deluje. Zdi se mi, da je vse slabše. Njega se oklepa kot klop, meni pa mirno reče, da ni vesela, da je doma in da je pri njemu lepše.



Nimam izkušnje ločenih staršev, ne primarni, ne sekundarni družini. So pa znana dejstva, da lahko otrok ločenost staršev izkorišča in izsiljuje, da če pri enem nečesa ne doseže, poskusi udobnejše pogoje pridobiti pri drugem.

Ker pišeš, da si pediatrinja, so me (negativno) presenetili deli tvojega sporočila, ki sem jih pobarvala ali podčrtala.

Tvoje izjave so si namreč nasprotujoče, hčer si lastiš, očetu otežuješ stike z otrokom, četudi jo kljub temu, da ima kot oče enake pravice in dolžnosti kot ti, dejansko vidi manj kot ti.
Verjamem, da se morda nekoliko težje prebijaš skozi življenje, ko kot samohranilka usklajuješ svoje službene in družinske obveznosti, ne razumem pa izjave o tem, da si sama finančno za vse, saj verjetno oče prispeva del sredstev za hčero, pa tudi navajaš novega partnerja, ki je očitno že resen član vaše družine in kaj prispeva zraven.

Kako preveriti, ali je samo faza ali dejanska želja? Tako, da se preseli k očetu in prihaja k tebi na obisk. In bo verjetno hitro jasno, kako je na stvari. Sploh ker pišeš, da imaš trenutno tako zjutraj kot popoldne težavo z usklajevanjem obveznosti, bi morda bila zelo dobrodošla vsaj kratkotrajna sprememba tako, da oče prevzame več skrbi za hči, to bi morda bilo precej dobro tudi zate, da te vsaj začasno nekoliko razbremeni in ti olajša uvajanje v novi službi.

Ali se bojiš, da bo pri očetu tako zadovoljna, da bo želela manj vajinih stikov? Bi to težko sprejela? Bi to bil zate (pre-)hud poraz, sploh zaradi tvojega poklica, da bi ljudem okoli sebe povedala, da hči živi pri očetu?






Lukka -> RE: Prosim pomoč! (22.5.2013 18:40:24)

Ah ne kompliciraj! Pri nas je isto! Mož je vse, jaz pa nula :) Pa sem se zdaj nehal sekirat. Pri meni mora pač pojest tisto kar ji dam, pri možu pač ne. Pri meni mora oblečt jopico, pri možu je ni treba. Pri meni je potrebno imet čevlje za po lužah skakat in lepe čevlje, ki se jih ni za umazat - pri možu z novimi skače po luži.
Da se razumemo - midva sicer nisva ločena, tako da verjetno je pri tebi situacija zate še malo bolj zafrknjena. Vse kar ti lahko položim na srce je to - NE KOPIRAJ NJEGA! Ker kopija je vedno slabša od originala. Zmisli se nove stvari. Če se pri možu igrata z novimi igračami, pojdita vidve na skakalnico v Planico peš, ko prideta domov pa na you tubu poglejta kakšen posnetek iz skakalnice. Recimo... Samo primer povem (sem se spomnil na skoke, ker je to pri nas zelooooo aktualen šport in skoraj vsak drugi mulc trenira skoke).
Je pa itak v obdobju, ko jo meče na polno (domnevam). Aja, KJE PA PIŠE IN KDO TI GARANTIRA, da pri njemu takih izpadov ni? Daj no daj, tudi pri njemu pravocira, samo on ti ne pove :)
Otroka ne boš izgubila s tem ko mu daješ meje avtoritete, temveč s tem, če ji boš vse v rit utaknla :)




ronja -> RE: Prosim pomoč! (23.5.2013 13:47:53)

Lukka, mogoče se je vseeno kdaj fajn vprašat, zakaj... A pri možu mala večkrat zboli? A se ji je kdaj kaj hudega zgodilo ali bilo na tem, da se ji zgodi? Ali njega manj uboga? Ali je z njim bolj srečna? Če je na prva vprašanja odgovor ne, na zadnjega pa ja, potem bi se na tvojem mestu ipak malo zamislila...

Aja, KJE PA PIŠE IN KDO TI GARANTIRA, da pri njemu takih izpadov ni? Daj no daj, tudi pri njemu pravocira, samo on ti ne pove :)

Ja, verjetno se pogovarjata - ne skrivamo vsi odnosa z otroki pred partnerji (pa čeprav bivšimi;). Normalno, da se in če bi ji lagal, bi verjetno to diskreditirala tamala, ker otroci so pa večlnoma zelo iskrena bitja. Če oba ves čas govorita, da teh izpadov pri njem ni, bi jima kar verjela. Sploh ker je bil odgovor, da se tudi skregata, ampak da ni pa tako - daje slutit, je človek premislil in povedal po pravici.

SS, to, kar je zmotilo peteo, je tudi mene - ne moreš rečt, da ti partner nagaja s tem, ko si želi več videt svojega otroka... To pomeni, da jo ima rad... Malo čudno se tudi bere, da imate vse lepo zmenjeno in da se ne drži... Mogoče ima kalbo vseeno malo point, ko pravi,d a morate razčistit svoj odnos - se mi zdi, da bi rada dala na ven vtis, da je vse ok, zadaj pa se kuha neka zamera (mogoče izhaja samo iz tega, da ga ima mala trenutno raje, ne vem... je pa fajn, da se to sama s sabo pogovoriš)...




tehnofil -> RE: Prosim pomoč! (24.5.2013 14:45:35)

IZVIRNO SPOROČILO: SSJ007
.... Poznam igre vlog, muzikoterapijo, likovno terapijo, otroški jezik in neverbalno komunikacijo. In vse to odpove ko je človek samo - mama...

Točno to mi je šlo po glavi. Študiraš psihologijo otrok pa .... vsi imamo težave takrat, ko smo sami čustveno vpleteni.

Predlagam ti ra vzameš v roke kakšno knjigo o relacijski terapiji. Npr. da začneš z "Rahločutnost do otrok" in nadaljuješ z "Skrita moč družine" in "Ljubezen umije spomin".

Rekel bi takole. 4,5 letni otrok že dobro razume. Ne zna morda povedati, čuti pa zelo dobro. Npr. rekel bi da je jezna na tebe in na očeta. Celo upravičeno, ker ji nista zmogla zagotoviti varnega okolja t.j. da je z vama obema in da ste vsi skupaj. To je bolečina, ki bo v njej vedno stala. To, da se jezi na tebe in ne na očeta je dobro znemanje. Namreč za tebe je bolj sigurna, da jo imaš rada in se zato ne boji toliko izraziti svojih čutenj - jeze, ki izbruhne.

Po moje reagiraš kar pravilno. Predvsem ji bodi na razpolaga, pa čeprav le da "znori". Ker ti si edina na tem svetu pri katerem se upa "znoreti". Pri vseh ostalih mora svojo jezo in čutenja potlačiti - kar pa veš da ni dobro.

Predvsem se boš morala navaditi na nov slovar. Pač za razliko od večine, ki ta slovar potrebujemo ko so otroci v puberteti, ga ti potrebuješ že sedaj. Enostavno si moraš znati njene besede pravilno prevesti. Ko ti reče da pojdi stran te v resnici prosi da ostaneš. Ko reče da daj mir te v bistvu prosi da vstrajaš. Vse kar ti grdega reče pomeni le "Ali lahko zdržiš z mano". Ali je tvoja ljubezen dovolj močna, da te vse te preizkušnje ne bodo odvrnile od mene.

Zato, ji predvsem ne grozi kot ti predlaga Tippi. Takšno dejanje pomeni le to, da je otrok v trenutku sam na celem svetu, da še tebi ne more zaupati. Sicer utihne ampak ta občutek bo še dolgo odzvanjal v notranjosti.

Še na eno stvar te moram opozoriti. NIKOLI ne more tvoj partner z vsem kar ima, premore in zmore nadomestiti njenega očeta. To ni v nikogaršnji moči. Oče ima takšno MOČ, kot jo ima mati. NIHČE je ne more zamenjati. Tudi če bi ga ne bilo, ali če bi bil mrtev. Sploh na hčerko je oče tisti, ki ima največji vpliv in v odrasli dobi si hči najde partnerja glede na podobo očeta in njen odnos z očetom.

Zato na partnerja ne glej več kot na njenega očeta ampak glej kot kar pač je - tvoj partner. Lahko ti pomaga, a oče ne bo nikoli. In na očeta glej kot kar pač je - njen oče. Če ne boš gledala tako, bo mala prej ali slej čutila, kot da se ji hočet očeta vzeti, in tega ne bo pustila - odrazilo pa se bo v vaših odnosih.




kalbo -> RE: Prosim pomoč! (24.5.2013 17:23:55)


IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

Še na eno stvar te moram opozoriti. NIKOLI ne more tvoj partner z vsem kar ima, premore in zmore nadomestiti njenega očeta. To ni v nikogaršnji moči. Oče ima takšno MOČ, kot jo ima mati. NIHČE je ne more zamenjati. Tudi če bi ga ne bilo, ali če bi bil mrtev. Sploh na hčerko je oče tisti, ki ima največji vpliv in v odrasli dobi si hči najde partnerja glede na podobo očeta in njen odnos z očetom.

Zato na partnerja ne glej več kot na njenega očeta ampak glej kot kar pač je - tvoj partner. Lahko ti pomaga, a oče ne bo nikoli. In na očeta glej kot kar pač je - njen oče. Če ne boš gledala tako, bo mala prej ali slej čutila, kot da se ji hočet očeta vzeti, in tega ne bo pustila - odrazilo pa se bo v vaših odnosih.


Prosim, če si te besede zapomni vsaka ločena mati in vsak ločen oče. Če oče želi biti oče, nikar ne bodi ljubosumna, nikar jima tega ne omejuj ali očitaj. Moj oče ni hotel niti znal biti oče, pa je moj oče še vedno. Lahko govorim, se prepričujem, on bo za vedno moj oče, čeprav to nikoli ni znal ali hotel biti, zato nikoli nisem razumel žensk, ki so postrani gledale očete svojih otrok in si želele, da bi bli očetje novi partnerji.




SSJ007 -> RE: Prosim pomoč! (9.8.2013 11:00:55)

Evo, po dolgem času še kakšen moj komentar. Verjetno je že pozabljena tema, pa vendar. ogoče v poduk vsem nam.

S koncem moje službe so se nehale vse težave. Zgodilo se je čez noč. Moj partner jo je nekega jutra peljal v vrtec in se želel pogovoriti z njo. Povedal ji je, da jo močno pogrešam in da jo imam neskončno rada. Vprašal jo je, če tudi ona kaj pogreša mene. Pritrdila ji je, učke so ji zažarele, ko je slišala od njega isto kar sem ji jaz govorila ves čas, ampak očitno je morala slišat od drugih. Še isti popoldan je bila tista stara deklica, nikoli več se ni ponovilo kričanje, jok, stiska. nikoli. Tako da se mi zdi, da je bil v ozadju res problem v tem, da je pogrešala mene.

Pa samo še kot kratek komentar - zdaj mi je na nek način žal, da sem delila z vami svojo zgodbo. Ker vidim, da si vsak mojo stisko in življenje razlaga po svoje. Saj ne veste, zakaj nisva več skupaj. Saj ne veste, da to ni bila ne moja krivda ne moja odločitev. In ja, mislim, da je človeško imeti v sebi jezo, zamero, žalost do človeka, ki je otroku vzel družino. Se spopadam z njo in je ne kažem otroku. Nikoli je ne pumpam proti očetu, čeprav pride miljon neumnosti od tam. In ne, ne omejujem stikov, sam je pristal na tako ureditev, celo nasprotno. Kadarkoli si zaželi, jo lahko vidi, odpelje, ni problem. In nikoli moj partner ni poskušal prevzeti vloge očeta. Kar se recimo za njegovo partnerko ne bi dalo reči. Strašno je vsiljiva in se prilizuje otroku, jo prepričuje, da je ona njena mama in podobno. Ni prijetno to poslušat in prenašat. Če si vklopiš vso moč in zavest in vso "psihologijo". Pač ni fajn.

In smo si pač različni. Jaz priznam, da težko razumem ljudi, ki tepejo otroke. Težko razumem, da je nekomu vseeno kje otrok je. Ne razumem niti tega, da obstajajo mame (in očetje), ki komaj čakajo, da otroka uturijo bivšemu, babici, varuški ... zato, da imajo mir. Ne razumem, ampak tudi ne obsojam tega. Res sem hvaležna za nasvete in kritike. Seveda nisem popolna. Kdo pa je? Želim si samo, da bi moj otrok trpel čim manj. Na kratki in dolgi rok.

Trenutno moj mladiček počitnikuje malo pri meni, malo pri očetu. Uživa neskončno, čeprav pride precej "razštelana" domov. Pa se ne razburjam, pogovarjamo se. In veste še kaj, res se je težko prenašat. JAz težko prenašam nekoga, ki me je tako prizadel in mi naredil res grde stvari. Ampak to je verjetno že za novo temo. Želim biti iskrena, ker se mi zdi, da so to stvari o katerih se na tem forumu še ne piše. In sem prepričana, da je veliko izkušenj, ki so podobne moji. Da je veliko negativnih občutkov, žalosti, jeze, zamer, razočaranj in sesutih življenj. In dejstvo da smo odrasli še ne pomeni, da smo roboti in znamo izklopit čustva. Lahko jih obvladamo, ne pa pozabimo. Zato spodbujam vse, da poveste kaj na temo negativnih, tistih kao prepovedanih občutkov. Brez obsojanja, brez pametovanja in brez posmehovanja. Mogoče nam bo lažje. In potem bo mogoče tudi našim otrokom lažje. Lp vsem!




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>