šumniki (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci s posebnimi potrebami



Sporočilo


suzanica -> šumniki (11.8.2013 12:56:32)

Ojla, Ali ima mogoče kdo kakšne vaje za šumnike od logopeda? Sicer ga obiskujemo, zdaj pa nimamo več termina ker gre na porodniško. Hvala.




Hope2 -> RE: šumniki (12.8.2013 10:52:47)

logopedinja mu je na A4 format narisala krogec in usta. potem pa mu je dala razlicne slike predmetov, kjer so bili sumniki in sicniki. ko sta prisla do sumnika, je mali moral dat slikco na krogec ( krogec pomeni sobico), narediti je moral sobico in izreci sumnik.
pri sicnikih je moral naredit nasmesek, sirok nasmesek in izgovorit sicnik ter slikco polozit na usta.


to sva pol mogla vadit se doma. ko ne izgovori sumnika, mu recem naredi sobico in izgovori. nas je imel probleme le pri sumnikih( pa ne vedno) in je moral vadit vseeno se sicnike.

potem pa se vaje za razvoj misic
- pihanje balona. naj se kar matra, cetudi nic ne napihne.
- pihanje skozi slamico. strgas en mini koscek robcka, ga pomeckas v mini zogico in mali piha skozi slamico, da premika zogico. da bo se bolj zanimivo, ti ga cakaj na drugi strani sobe in mu s prsti drzi gol, pa naj pride do tebe in zadane.
- vlecenje vase s slamico. spet koscek papirja. mali naj da slamico na papircek in potegne vase zrak, tako da se papircek zalepi na slamico. potem pa ta papir naj polozi na drugo mesto, npr v tvojo dlan. ves cas mora vleci vase zrac, ce ne papircek pade na tla. pa razdaljo podaljsujta.




suzanica -> RE: šumniki (15.8.2013 21:18:25)

hvala. bomo še to poskusili.




gondola -> RE: šumniki (4.9.2013 9:45:59)

Pri mojem sinu pa je logopedinja rekla, da se je šumnikov pač treba naučit, ga opozarjat in popravljat. Opozorila je tudi, da bo verjetno za nekaj časa ves govor postal malo okoren, ker potem otroci šumnike 'rinejo' tudi tam kamor ne spadajo, vendar se zadeva s časom stabilizira. Tako je tudi bilo.
Za L in R pa smo imeli vaje.




SU -> RE: šumniki (11.11.2013 15:08:21)

Tudi za šumnike so vaje, če jih otrok ne zna izgovorit. Če ne zna, ga ne moreš popravljati, ker ne ve kako izgovorit-kam dat jeziček, kam gre zrak..........
Jaz sem delal s sinčkom, ko je hodil razne vaje. Mislim, da so za izgovorjavo vseh glasov fine vaje razgibavanja jezička-npr. oponašaš lizanje sladoleda, premikanje brisalcev, ližeš nebo ipd.-da jeziček miga sem, tja, gor, dol... [sm=smiley1.gif]
Potem pa sva oponašala kako šumi listje (ššš, ššš, ššš...), ko ga veter raznaša, kako podiš kokoši itd. (š, š, š, š, š....) ipd. Reči, kjer se dogaja nekaj takega, kjer lahko uporabiš Š. Upam, da ste prišli vsaj do stopnje, ko je otroček ugotovil kako mora nastavit usta, kam dati jeziček itd.
Ni fora le v tem, da glasu ne izgovarjajo. NE ZNAJO ga izgovorit... in to je bistvo, predno ga potem opozarjaš. Opozarjaš ga potem, ko glas že zna izgovorit. Potem pa vadiš izgovorjavo besed, kjer je -šumnik na začetku (žaba), -šumnik v sredini (miška), -šumnik na koncu (koš) itd. itd.




bastian111 -> RE: šumniki (3.3.2015 11:21:57)

Pozdravljeni,
Vaje, ki jih je moj Gal delal so mu pomagale zelo. Vem, da si je z palčko nekako nastavil jezik in skozi vaje mu je vse uspelo. Pomagalo pa je kar veliko branje knjig. Brala sem mu ob vsaki priložnosti in ga ob njegovih napakah ne popravljala, pač pa še enkrat vprašala. Nap: "Blas je sel na morje" Kdo je šel na morje ? Ja Blaž. zdaj pa razumem.




Stran: [1]