|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ali je pranje res zapleteno?
13.1.2015 8:25:53   
zdrave ritke
Za shranjevanje umazanih pralnih plenic priporočamo uporabo vedra s pokrovom. V vedro namestite mrežasto vrečo za pranje, ki jo lahko kupite ali sešijete sami iz starih zaves. Plenice odlagate v suho vedro. V stroj jih prenesete kar z mrežo za perilo, ki naj bo odprta, da med pranjem plenice popadajo iz mreže in se lepo operejo.

Kako očistiti pokakano plenico?
Pri pokakani plenici seveda najprej odstranite blato, kar je lažje, če uporabljate plenične podloge. Blato skupaj s podlogo mirno odvržete v stranišče. Če pa je podloga samo mokra, jo lahko tudi operete in ponovno uporabite. Kadar pride kakec čez podlogo, pleničko lahko očistite z WC papirjem, splaknete z vodo, plenico močno ovijete in shranite v vedro do pranja.

Prati na 95 ali 60° C?
Perete pri temperaturi, ki jo priporoča proizvajalec - pogosto je to 60 stopinj. Pranje pri 90 stopinjah po navadi ni potrebno, tudi če material iz katerega so plenice izdelane to dopušča. S pranjem pri temperaturi 60 stopinj prihranite energijo in podaljšate življenjsko dobo plenic. Plenice lahko perete z drugim otrokovim perilom. Ko je že nekoliko večji, pa jih lahko operete skupaj z vsem perilom. Glavnemu programu za pranje lahko dodate predpranje brez praška.

Kaj pa praški?
Prašek dodajajte previdno, saj na plenicah pušča usedline, ki so pogosto krive za to, da postanejo smrdljive in trde. Uporabljajte minimalno količino, lahko tudi manj od polovice običajne merice. Koliko ga dejansko potrebujete, da bo perilo lepo oprano, ugotovite s poizkušanjem. Poraba je namreč odvisna od različnih dejavnikov: trdote vode, pralnega praška, itd. Seveda pa namesto pralnega praška lahko uporabite tudi pralne oreščke ali pralne kroglice.

Lahko uporabim mehčalce?
Večje količine mehčalca zmanjšujejo vpojnost plenice. Mehčalci vsebujejo številne alergene in lahko izzovejo alergične reakcije. Če pleničke sušite v sušilnem stroju, mehčanje tako ni potrebno. Tiste, ki jih sušite na zraku, pa ob pospravljanju premečkate in pogladite z rokami.

Kaj pa kis za mehčanje?
Pri zelo trdi vodi lahko pri bombažnih plenicah, ne pa pri bambusovih, kot mehčalo uporabite kis (jabolčni ali alkoholni), vinski kis namreč ni primeren, saj na svetlejšem perilu lahko pusti barvo. Kis dozirate v posodico za mehčalec ali v predal za glavno pranje.

Če so pleničke zelo trde, ste verjetno uporabili preveč pralnega praška ali pa je perilo premalo splaknjeno. Lahko jih še enkrat splaknete ali povišate raven uporabljene vode.

V primeru madežev, lahko plenice sušite na soncu, kar je najbolj naraven način beljenja. Obesite jih tako, da je plenica obrnjena z madežem navzven. Pomaga tudi namakanje in večkratno pranje. Sicer pa so madeži le vidno moteči in po nekaj pranjih izginejo.

Kako pa perete vi? Imate kake posebne ‘trike’?

Racman: Vzdrževanje
Iskreni.net: Je pranje pleničk res preprosto opravilo?
Pravljična: Kratek vodič skozi labirint pralnih plenic
Mama sem: Pralne plenice
Little Tree Hugger Shop: The Scoop on Poop--Cleaning Cloth Diapers. . .Easier Than You Think!

_____________________________

Zdrave ritke so projekt Društva Ekologi brez meja, ki spodbuja uporabo pralnih pleničk.

Več o projektu: www.ebm.si/o/sl/projekti/zdrave-ritke in www.facebook.com/Zdraveritke
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ali je pranje res zapleteno?
13.1.2015 20:17:42   
Lineja6
Tako, prispevam našo izkušnjo še semle :)

Pranje opravi pralni stroj, ki ga naštimam na program za dojenčke, kar pomeni dodatno izpiranje že v osnovi. Perem na 40 in 60 stopinjah, še nikoli nisem na 95. Pa moram priznat, da so vse pleničke bele, nič poflekane, če kdaj kak kakec ne gre takoj popolnoma ven, gre pa z naslednjim pranjem zagotovo.

Za pranje uporabljam pralni prašek izvedbe "sensitive", doziram ga bolj previdno, kar pomeni precej manj od priporočila na etiketi. Ampak to že itak vedno delam tudi pri ostalih oblačilih. V predalček za mehčalec vijem malo alkoholnega kisa, da so bolj mehke. Tudi to počnem tudi z ostalimi našimi oblačili. S pleničkami perem še pralne robčke za čiščenje ritke (uporabljam jih tudi za brisanje pri hranjenju) in ostalo naše belo perilo, kar se pač nabere. Na začetku, ko je bila hčerkica majhna in je non-stop kakala in je bilo posledično več previjanja (in tudi porabljenih tetra plenič zaradi kupčkov itd.), sem prala 1x dnevno, sedaj pri 8 meseceh peremo običajno 1x na dva dni. Če je veliko flekcev, dodam v boben še sol za odstranjevanje madežev (tudi to doziram po svoje in precej manj od navodil).

Sušilca nimam, zato je sušenje izključno na zraku, običajno so suhe prej kot v enem dnevu (če dam centrifugiranje v stroju na maks. obratov).

Nič kaj težkega, sploh ko osvojiš rutino :)

(odgovor članu zdrave ritke)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ali je pranje res zapleteno?
15.1.2015 20:18:07   
Tejko24
Evo, tudi moja izkušnja.

Več kot zadovoljni z odločitvijo in nakupom. Pralne plenice uporabljamo 4 mesece, imamo jih 22 kar pomeni, 12 bombažnih in 10 bambusovih. Peremo nekje na 3, včasih 4 dni. Za pranje uporabljam eko pralni prašek narejen doma (recept sem našla na spletu) in domač mehčalec. j Po priporočilu proizvajalca perem na 40 stopinj, občasno na 60, če se mi zdijo zelo umazane. Sušilca nimamo zato jih sušimo zunaj ali na radiatorjih. Kot je že predhodnica napisala, če je centrifuga na max, so plenice suhe v enem dopoldnevu, seveda se prej posušijo bombažne.
Za se rešit madežev je pa preverjeno najbolj učinkovit sonček :) Dokler nisem poskusila, nisem verjela! Ko se plenice sušijo zunaj ob sončnem dnevu, jih obrnem tako, da je madež obrnjen proti soncu, ki "pobeli" madeže in plenice so kot nove. (pozimi to ni vedno mogoče) :)

Otrok že sam po sebi prinese več dela tako, da pralne plenice niso tak bau bau user posted image kot si nekateri predstavljajo.



(odgovor članu Lineja6)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ali je pranje res zapleteno?
15.1.2015 23:46:58   
Milni Mehurčki
Uporabljamo Racmanove bambusove plenice in pralne robčke (imam bambusove in bombažne, ampak so mi zaradi mehkobe boljši bambusovi). Plenice in robčke perem na 3 dni skupaj z ostalim perilom na 70 stopinj, enkrat na mesec pa na 95 stopinj. Sin je star 8 mesecev, uporabljamo jih od začetka in so še danes kot nove.

Kot so napisale predhodnice, se kakec včasih pozna, ampak ga sonce lepo pobeli, ali pa se to še enkrat spere pri naslednjem pranju.

Uporabljam pa Froschev prašek za belo perilo in občasno alkoholni kis, vsake toliko časa pa plenice operem kar s pralnimi oreščki, poleg pa dodam belilo z aktivnim kisikom - oboje kupljeno pri plenicah Racman.

Sicer pa jaz ne uporabljam dodatne mreže za v koš, ampak dam vsako plenico in robček posebej v stroj, ker se rado naredi, da se plenice "sesedejo", ker so mokre, pa se mi zdi, da se potem težje dobro operejo.

Enkrat sem si za hec štopala, koliko časa porabim za to, da dam plenice prat, jih obesim in nato posušene zložim in dam nazaj na poličko - vse skupaj mi za eno pranje vzame 20 minut mojega časa. Meni se to ne zdi veliko in mi še danes ni težko opravljati tega dela.

(odgovor članu Tejko24)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ali je pranje res zapleteno?
15.1.2015 23:51:51   
Milni Mehurčki
Še to - ker nimam sušilca in ker se sušilec itak odsvetuje za sušenje plenic, sva z možem kupila viledino stojalo, ki je fajn ozko in visoko, tako da mi v stanovanju zasede čim manj prostora. In ker smo imeli v letošnjem poletju težave z vlago v stanovanju, sva septembra kupila še razvlaževalec (110 €), tako da imam sedaj plenice suhe v enem dnevu, prej pa so se mi v stanovanju sušile tudi 3 dni, ker seveda poleti nismo vklapljali radiatorja, v sobi, kjer sušim, pa ni najbolj suh zrak. Seveda sem jih pa poskušala čim več sušiti zunaj, na svežem zraku, le rjuho sem porala povezniti čez stojalo, da mi muhe niso pokakale plenic.

(odgovor članu Milni Mehurčki)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ali je pranje res zapleteno?
16.1.2015 15:04:27   
zdrave ritke
Hvala vsem za te informacije in namige glede pranja. Omenjate, da jih večinoma ne sušite v sušilcu. Ima mogoče kdo izkušnje s sušilcem - ali kaj bistveno skrajša življenjsko dobo plenic?


_____________________________

Zdrave ritke so projekt Društva Ekologi brez meja, ki spodbuja uporabo pralnih pleničk.

Več o projektu: www.ebm.si/o/sl/projekti/zdrave-ritke in www.facebook.com/Zdraveritke

(odgovor članu Milni Mehurčki)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ali je pranje res zapleteno?
28.2.2015 11:30:57   
zdrave ritke
Naletela sem na tale članek: http://www.greenlifestylechanges.com/greening-your-camping-cloth-diapers/

Me zanima kaj naredite na dopustu? Vzamete raje normalne, ali tudi takrat uporabljate pralne?

_____________________________

Zdrave ritke so projekt Društva Ekologi brez meja, ki spodbuja uporabo pralnih pleničk.

Več o projektu: www.ebm.si/o/sl/projekti/zdrave-ritke in www.facebook.com/Zdraveritke

(odgovor članu zdrave ritke)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?