Pralne plenice v vrtcih (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Vse o pralnih plenicahSporočilo


zdrave ritke -> Pralne plenice v vrtcih (13.1.2015 8:37:10)

Vrtec Vrhnika je na pobudo društva Ekologi brez meja v začetku leta 2014 pričel razmišljati o uvajanju pralnih plenic v svojih enotah. Vrtec v petih enotah obiskuje 700 otrok. Pred uvedbo pralnih plenic so preko ankete želeli izvedeti, kakšen bi bil odziv strašev. Razveseljivo je, da jih je kar 70 odstotkov podprlo uvajanje pralnih plenic v vrtcu. Med razlogi so najpogosteje navajali zdravstveni vidik, nižje stroške, prijaznost do okolja, ekološko naravnanost, izogibanje nevarnim snovem in manjše količine nastalih odpadkov. Po drugi strani pa menijo, da bi pralne plenice prinesle več dela vzgojiteljicam in da bi lahko bile nehigienične.

Po spodbudnih rezultatih ankete, so s projektom še neposredno seznanili starše in strokovne sodelavke ter jim predstavili način previjanja. S previjanjem so najprej pričeli v eni skupini in nadaljevali v celi enoti. Dobavitelj je medtem šival ostale pleničke in mesec dni kasneje so jih pričele uporabljati vse enote. Stroški nabave pralnih plenic so bili enaki lanski letni porabi plenic za enkratno rabo, a v vrtcu so prepričani, da bodo iste pleničke uporabljali vsaj dve leti. V prvih 3 mesecih so prihranili že 12.200 plenic za enkratno uporabo.

Kako pa otroke previjajo? Otrok pride od doma v svojih plenicah, v pralne jih v vrtcu previjejo dvakrat. Po zajtrku jih strokovna delavka previje v pralne plenice. Ko se vrnejo z bivanja na prostem (s sprehoda), jih ponovno previjejo, pojejo kosilo in gredo spat. Ko se prebudijo, jih previjejo v plenice za enkratno uporabo. Za previjanje porabijo enkrat več časa kot prej, a so zato tudi toliko dalj časa v neposrednem stiku s posameznim otrokom.

Kaj pa potem s pleničkami? Plenične podloge zavržejo v koš za odpadne plenice (zavijalček). Mokre in umazane plenice pa zbirajo v namenskih koših s pokrovom, v katerih jih hišnik dnevno odvaža v pralnico. V pralnici jih vsak dan operejo v profesionalnih pralnih strojih po naslednjem postopku: strojno izpiranje, predpranje, pranje na temperaturi 90 °C. Pralni stroji imajo avtomatsko doziranje pralnih sredstev, brez uporabe klora in mehčalcev. Po novem letu pa so jih pričeli prati z ‘zelenimi’ pralnimi sredstvi. Po pranju se pleničke 1,5 ure sušijo v velikem sušilnem stroju. Zato, da se oprane in suhe pleničke potem v pravem številu vrnejo v pravo enoto, jih je dobavitelj sešil v različnih barvah.

Zdrave ritke na Vrhniki - izkušnje vrtca s pralnimi pleničkami
Zdrave ritke na Vrhniki - izkušnje komunale s pralnimi pleničkami

Zanima nas, kaj vi menite o uporabi pralnih plenic v vrtcu? Kaj o tem menite vzgojiteljice, ravnateljice? Če uporabljate pralne plenice: kako ste to rešili z vašim vrtcem? Bi podprli odločitve vašega vrtca, da uporablja pralne plenice? Zakaj da in zakaj ne?
Umma3 -> RE: Pralne plenice v vrtcih (15.1.2015 16:20:59)

Kako pa lahko v našem vrtcu spodbudim, da bi uporabljali pralne plenice? To bi bilo super, če bi tudi pri nas uvedli pralne plenice oz. možnost uporabe le teh.
zdrave ritke -> RE: Pralne plenice v vrtcih (15.1.2015 18:28:35)

Najbrž bi bilo najbolje, da ravnateljico povprašate, če so o čem podobnem že razmišljali. Ravnateljica Vrtca Vrhnika je projekt podpirala od samega začetka in mislimo, da je bil to eden najpomembnejših dejavnikov, da so pralne plenice dobro sprejeli tako zaposleni kot tudi starši. Zelo pomembno je še mnenje, zavzetost in sodelovanje z osebami, ki so v vrtcu odgovorne za nabavo ter za zdravstveno-higienski režim.

Verjetno bi bilo lažje, če bi zbrali več podobno mislečih staršev in bi vodstvo o mnenju povprašali skupaj.
anap40 -> RE: Pralne plenice v vrtcih (29.1.2015 8:47:29)

Živjo, jaz imam pa odlične izkušnje s švedskimi plenicami ImseVimse, priporočam. Imajo vse tri različne variente - all in one, one size in pa 2dvojni sistem (plenička/vložek in prekrivne hlačke). Jaz uporabljam all in one in pa one size in oboje se mi obnese super.
zdrave ritke -> RE: Pralne plenice v vrtcih (28.2.2015 10:50:18)

Pripravili smo nekaj kratkih dejstev o polletnih izkušnjah Vrtca Vrhnika:

Vrtec Vrhnika v petih enotah skrbi za 700 otrok, v prvi starostni skupini jih je 220. Od septembra 2014 dalje uporabljajo pralne plenice, kar je podprlo 70 %
staršev.

REZULTATI:
• Strošek nakupa 900 kompletov pralnih plenic je bil enak letnemu strošku nakupa plenic za enkratno uporabo, a bodo iste plenice uporabljali vsaj dve leti.
• V enoti, kjer perejo pralne plenice, se je poraba elektrike povečala za 2 %.
• V štirih mesecih so prihranili 15.522 plenic za enkratno uporabo.
• Strošek odvoza odpadkov se bo znižal za 5.000 EUR letno.
• Previjanje je najprej trajalo enkrat več časa kot prej, a so s prakso ta čas uspeli precej skrajšati.
• Zaposlili so novo delavko v pralnici.

KAKO POTEKA PREVIJANJE:
• po zajtrku otroke previjejo v pralne plenice,
• naslednjič jih previjejo pred kosilom,
• po počitku jih previjejo v plenice za enkratno uporabo.

KAJ PA POTEM S PLENIČKAMI:
• plenice za enkratno uporabo, v katerih pridejo otroci in plenične predloge, zavržejo v ‘zavijalčke’
• mokre in umazane plenice zbirajo v koših s pokrovom,
• dnevno jih perejo na temperaturi 90 °C in posušijo v sušilcu,
• avtomatsko dozirajo pralna sredstva - brez klora in mehčalcev.
Stran: [1]