Stroški, občine, subvencije (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Vse o pralnih plenicahSporočilo


zdrave ritke -> Stroški, občine, subvencije (13.1.2015 8:40:53)

Za nakup plenic za enkratno uporabo starši v dveh letih in pol odštejete tudi 1.400 €, medtem ko vas nakup kompleta pralnih plenic stane do 300 €. Prihranek se še poveča, če pralne plenice uporabljate pri več otrocih ali jih prodate potem, ko jih ne potrebujete več. Plenice za enkratno uporabo se zdijo cenejše zato, ker se nakupi porazdelijo preko dveh let in pol.

Če bi plenice prali posebej, bi vas to v dveh letih in pol stalo dodatnih 120 – 190 €. Večinoma pa se perejo skupaj z drugim perilom in je torej strošek nižji, zaradi pogostejšega pranja pa je potrebnih manj drugih otroških oblačil.

Otrok do kahlice porabi okvirno 5.000 plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja 874 kg odpadkov, ki večinoma končajo na odlagališčih. Po statističnih podatkih se je v Sloveniji leta 2012 rodilo 21.938 otrok, ki bodo plenice uporabljali 2,5 let. Tako lahko grobo ocenimo, da letno nastane preko 38.000 ton odpadnih plenic, njihovo odlaganje pa nas vsako leto stane več kot 3,8 milijonov €. Ta strošek v celoti nosijo gospodinjstva.

Plenice za enkratno uporabo predstavljajo 2–3 % odpadkov iz gospodinjstev. V krajih po Evropi, kjer ločeno zberejo preko 80 % odpadkov ugotavljajo, da plenice predstavljajo 15 % mešanih ostankov. Odlagamo jih v zabojnik z mešanimi odpadki, zaradi vonja in drugih tveganj je zato te zabojnike potrebno pogosteje prazniti. To pa dviguje ceno odvoza in odlaganja odpadkov.

Začetni nakup paketa pralnih plenic lahko staršem predstavlja eno od ovir, zato smo pripravili članek, v katerem smo ocenili stroške nekaterih občin za ravnanje z odpadnimi plenicami. Pralne plenice namreč prinašajo prihranke tako občinam, kot staršem in zato številne občine v tujini za nakup ponujajo različne spodbude.

Preden je Vrtec Vrhnika pričel uporabljati pralne plenice, smo izvedli anketo med starši. Med drugim smo jih povprašali tudi, če bi podprli subvencioniranje nakupa pralnih plenic s strani občine. Z DA je odgovorilo 83 % staršev!

Kaj o takih spodbudah menite vi? Zbiramo tudi predloge, kako prepričati prvo slovensko občino, da se odloči pomagati pri nakupu pralnih plenic. In če se katera odloči, nam to seveda sporočite! [sm=smiley1.gif]
zdrave ritke -> RE: Stroški, občine, subvencije (27.2.2015 22:54:55)

http://ebm.si/p/zw/2015/izziv-slovenskim-obcinam-katera-bo-prva/

Na nas se včasih obrnejo starši z vprašanjem, če njihova občina na kakšen način olajša nakup pralnih plenic.

Mislite, da bi se s takšno pomočjo zanje odločilo več staršev?

Če jih že uporabljate - kako dobrodošla bi bila pomoč občine pri nakupu?
zdrave ritke -> RE: Stroški, občine, subvencije (2.4.2015 9:00:36)

Dobra novica! [sm=smiley1.gif] Na 4. seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana je bila podana svetniška pobuda glede spodbujanja (osveščanje in promocija, nakupni boni, izposoja) uporabe pralnih pleničk! Držimo pesti, da bo pobuda sprejeta.
zdrave ritke -> RE: Stroški, občine, subvencije (5.5.2015 9:45:48)

Dobra novica prihaja tudi iz Sevnice! [sm=bravo.gif] Občina Sevnica nakup pralnih plenic KISS vključuje kot novo možnost koriščenja enkratne denarne pomoči, ki se izdaja v obliki darilnega bona za starše ob rojstvu otroka. Več informacij pa tukaj.
Stran: [1]