Diabetes in nosečnost (Polna verzija)

Forum >> [Zanositev] >> Upamo skupaj



Sporočilo


Bonda -> Diabetes in nosečnost (30.3.2006 21:59:57)

Ojla, punce! Sej ne vem, ali naj bom vesela ali žalostna.

Danes sem namreč izvedela, da sem NOSEČA!!!! Naredila sem test, ker mi je menustruacija izostajala že 5 dni. In res.

In zaradi tega sem zelooooooooo vesela, saj sva si tudi želela še enega otročka.

Po drugi strani pa imam visoke cukre, danes npr. kar 12, dve uri po zajtrku in še visok pritisk. In ravno danes sem imela posvetovalnico pri diabetologinji in sva se pogovarjali na to temo, vendar je rekla, da naj vse skupaj malo znižam, potem pa le veselo na delo.  Zjutraj še nisem vedela, da sem noseča, le to me je mučilo, na nisem dobila M. No, popoldne sem se skorajžla, kupila clearblue, in +++.

Joj, tolk me je strah, da sploh ne vem. Te visoke cukre sem imela ravno med zanositvijo. Joj, kaj naj?




emaa -> RE: Diabetes in nosečnost (31.3.2006 19:23:26)

ni sile kolikor vem, te bojo pa nadzorovali med nosečnostjo. Če imaš kako vprašanje, ga postavi digi ali Medvedki.




Medvedka -> RE: Diabetes in nosečnost (31.3.2006 22:19:35)

Ojla, Bonda!

Čestitke za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]!
Koliko si pa imela glikoziliranega hemoglobina - GHbA1c? Ker imaš tip 2, je vse skupaj morda malce bolj zoprno, saj si ne moreš z ničemer zbiti cukra, če ga imaš preveč, a ne... Za nas, tip 1, je to bolj enostavno - vzameš injekcijo, se špikneš, pa je. Pri tebi se visok cuker najbrž pa kar nekaj časa obdrži...
Če se prav spomnim, si pisala, da se kar malce bojiš injekcij - ne se bati, niso nikakršen bav-bav, iglice so čisto tanke in če si prav injeciraš, je niti ne čutiš. In kar je najpomembneje, cuker spraviš do normale.
Kakorkoli že, jaz ti predlagam, da čim prej pokličeš diabetologinjo in greš do Tomažičeve (ne vem, a si že itak pri njej ali ne), da bosta čim prej porihtali cukre. Če imaš kdaj kak visok cuker, ni panike, ne smeš pa stalno imeti povišanih sladkorjev, tu pa ti bo najbrž pomagal le insulin. Če še nisi poklicala Tomažičeve, ti svetujem, da to narediš takoj v ponedeljek...

Korajžno, Bonda!




Bonda -> RE: Diabetes in nosečnost (1.4.2006 22:33:56)

Hvala obema za vzpodbudne besede.

Zdej pa še nekaj podatkov: Hba1c je bil v četrtek 6,5, pritisk pa 147/90. Je rekla diabetologinja, da naj še vse skupaj malo znižam.

Imam pa še eno slabo novico: danes sem malo zakrvavela. Res sicer malo, in sedaj se je vse skupaj ustavilo.  Bolelo me ni nič, taka sluzasta kri pa je bila. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  Tako, da bom v ponedeljek najprej poklicala mojo ginekologinjo, potem pa naprej.  Me pa močno skrbi vse skupaj.




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (8.4.2006 10:57:24)

Bonda, javi kako in kaj. Rečem ti lahko samo, da skrbi dvigujejo pritisk in cuker:( Saj bo. Tud jaz imam visoke sladkorje, HbaIc pa sem imela sedaj 5,8; kar je krasno. Saj bo. Sicer pa boš ziher dobila insulin... Pa nič skrbet, jaz sem jim padala s stola, ko so mi kri jemali, pa sem se vseeno s prvim dnem, ko sem izvedela za sladkorno, začela sama pikat. Ko je sila, storiš vse.... Če je s pikico vse ok, kar verjetno že veš, samo hitro k Tomažičevi pa bo.....

Kar se mene tiče sem sedaj v 13. tednu, pikica pa je super. Edino včeraj sem bila pri tirologinji, ker mi je v nosečnosti odpovedla ščitnica in mi reče ženska, ko stopim not: "Ste se za splav odločili ne?!". HAlo?! Mene je skoraj kap. Čist sem bila iz sebe, pa še sedaj sem.....

V glavnem, smiri živce, vse bo super....

Pa pa




Bonda -> RE: Diabetes in nosečnost (10.4.2006 22:47:56)

Pozdravljene, Digi, Medvedka in Emamair!

Vam bom še tukaj povedala, in sicer to, da je vsega konec. Je verjetno narava sama poskrbela. Sem zelo žalostna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image], po drugi strani se pa tolažim, da je bilo mogoče preveč cukra in pritiska, da ni šlo, in da bi lahko bilo kaj narobe, če bi šlo do konca.

Sem šla pa že prejšnji teden do dr. Tomažičeve, in me je dala takoj na inzulin (ARH 8-6-8, IT 6), uvajanje sem imela, in tudi ona mi je rekla, da je tveganje zelo zelo majhno. Tako, da me sedaj razjeda še ena misel, ki sem si jo postavljala takoj, ko sem izvedela za mojo nosečnost. Ah, groza vse skupaj. Sej sploh ne vem, ali sem sama kriva, ali pa je bil ta splav čisto neodvisno on moje volje. Ne vem, je pa res, da sem težko sprejela  inzulin in to merjenje cukra, merjenje časa, OH, ... .

Z možem sva se odločila, da bova še delala na tem, vendar se bom bolj pripravila, psihično, še posebno s cukri.

Jutri spet pokličem dr. Tomažič, povedala ji bom, kaj se je zgodilo. Ne vem, kaj bo sedaj z inzulinom, ali mi ga po pustila, ali ne, je pa res, da imam kar visoke cukre. Kot, da bi mi izulin ne deloval nič.

Pa hvala vsem za spodbudne besede.




Karin* -> RE: Diabetes in nosečnost (20.4.2006 14:55:12)

Pozdravljene vse,
Bonda žal mi je za slab iztek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image].
Jaz bi pa vas vprašala kot preizkušene diabetičarke, kakšne so lahko posledice, če sem slučajno zanosila (sicer imam do [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] še 5 dni, prsa oz. bradavičke me obupno bolijo,...) če imam Hb1C pri zadnji kontroli mesec dni nazaj 7,7%? Zelo rada bi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] a Hb1C nikakor ne morem znižat, zadnej čase imam sladkorje sicer tam do 10, največji problem pa imam zjutraj? Mi lahko kaj priporočite, kako naj si znižam ta Hb1C?!

Hvala vsem in lp.




Bonda -> RE: Diabetes in nosečnost (24.4.2006 22:23:46)

Pozdravljena, Karin!

Tudi jaz se že privajam na življenje s sladkorno, tako, da zelo izkušena še nisem. Imam pa res eno veliko izkušnjo z nosečnostjo. In sicer, jaz sem imela tudi visok Hba1c v času zanositve, tudi okrog 7,5. Dr.  Tomažičeva (to je diabetologinja za nosečnice v polikliniki) je rekla, da so minimalne možnosti, da bi bilo z otrokom kaj narobe, in da to ni nikakšršen razlog za prekinitev nosečnosti (ki pa se mi je potem na žalost sama od sebe zgodila). Dala mi je takoj inzulin in me dala tudi na izobraževanje. Tam ti vse povedo, od tega, kako se daje inzulin, kdaj, in do tega, kakšno prehrano moraš jesti. Res vse, podrobno. Aja, ali imaš ti sladkorno tipa II? Ker se mi zdi, da sem jaz edina tu z dvojko.

Tako, da te še jaz potolažim, kakor so mene druge tukaj na forumu. Ni panike, le od sedaj naprej boš morala biti bolj disciplinirana, pa bo šlo. (joj, kako je lažje deliti nasvete...).

Tako, Karin, sporoči, če si noseča, in nasplošno, kako si kaj.




Karin* -> RE: Diabetes in nosečnost (25.4.2006 8:28:13)

Hvala Bonda,

takoj ko ti nekdo reče da ni panike se lažje diha. Sedaj se res trudim in imam sladkorje res lepe tako da mislim da se mi je Hb1C popravil (upam vsaj).

Drugače pa imam diabetes tipa I že 12 let. Hodi pa na preglede k dr. Tomažičevi in mi je rekla da je bolje da dokončam študij in imam nato otroke.
Nevem, zdi se mi kadarkoli pridem na pregled da nima časa, ali pa sem jaz tako utrujena od čakanja da komaj čakam kdaj bom šla domov.
Hodim na VŠUP in imam še dva izpita do konca, ter diplomo. Ker imam še tako malo sva se s fantom odločila da bova začela delat na [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image].

Upam da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] ne bo do konca leta!!!!!!!!!!!!! (Zdaj sicer še ne vem ali sem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image])

Cukrčke lepo se imejte
in oglasite se kaj.

lp




tejka24 -> RE: Diabetes in nosečnost (27.4.2006 21:27:36)

Živjo!

Bonda, mi je zlo žal, da se je tvoja nosečnost končala. Držim pesti, da bo kmalu spet ratalo!

Karin, tudi jaz sem zanosila med študijem pa je blo vse OK! Z možem sva načrtno delala na tem, da bi zanosila na polovici 4. letnika in uspelo nama je v prvem poskusu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Predavanja in vaje sem normalno spravla skozi. Izpite sem skoraj vse naredila. Čaka me še 1 in diploma. Ja in sem ponosna mamica 8 mesečne punčke.

Moj Hba1c je bil na začetku nosečnosti 7,4% pa se je vse super končala. Manca se je rodila v 39. tednu in ni bila prav nič pretežka (3260g). Je pa res, da sem celo nosečnost zelooo skrbela za cukre in si preračunavala OH-je. Hba1c moraš čim prej spravit na okoli 6%. Vse se da. Če je meni uspelo, ko ga nikoli nisem imela  pod 7,5% (pred nosečnostjo seveda),  bo pa tudi tebi!

Karin ali imaš črpalko? Če je še nimaš, ti jo zelo priporočam!

Kako pa kaj poteka tvoja nosečnost Digi?

Lep pozdrav vsem!

Tejka





Karin* -> RE: Diabetes in nosečnost (3.5.2006 9:04:26)

Hvala Tejka,
mislim, da sva si zelo podobni, kajti tudi moj Hb1C ni nikoli bil nižji kot 7,4%,
zdaj pa sem naredila test in sem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]. Jupiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!

Res sem vesela in upam da se bo vse lepo izteklo. Danes bom poklicala dr. Tomažičevo...
Sicer pa imam inzulinsko črpalko in cukre imam zdaj res lepe.

Malo me skrbi, ker sem imala dva tedna nazaj aceton v urinu,
brala pa sem da če se ti pojavi da je treba prekiniti nosečnost, kaj mislite o tem?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 

No fajn se imejte..




tejka24 -> RE: Diabetes in nosečnost (3.5.2006 21:22:14)

Živjo!

Karin, tudi jaz sem imela velikokrat med nosečnostjo aceton v urinu. To, da bi bilo treba nosečnost prekinit zaradi tega pa prvič slišim.

Največkrat se aceton pojavlja zjutraj. Vsaj pri meni se je. Menda je to zelo pogosto pri nosečnicah in je zato potrebno jest še eno malco pred spanjem (okrog 22). Sej ti bo itak Tomažičeva vse to razložila.

Lepo se imej in pazi na [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image].

Tejka




Bonda -> RE: Diabetes in nosečnost (3.5.2006 22:42:42)

Karin, čestitam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]! Želim ti srečno obdobje pričakovanja, pazi nase in na tvojega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image].




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (4.5.2006 13:24:41)

Halo punce, sem odprla novo temo (part 48)... Sem komaj sedaj videla, da tukaj pridno komunicirate:) KArin čestitke, Bonda ti pa kar novim bitkam nasproti.... JAz sem v 17 tednu in vse je OK, razen da ne vem ali se naj veselim ali jočem- trebuh imam že en mesec velik kot [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]. Sem srečala včeraj eno, ko ima rok 4 dni za mano pa je ravna kot deska[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Bonda -> RE: Diabetes in nosečnost (4.5.2006 22:36:03)

Digi, pozdravljena!

Ti bodi kar vesela, da imaš trebuh! Raje poglej iz druge strani: kaj če ga sploh ne bi imela???!!!  Pol bi se pa še bolj sekirala.
Drgač pa vidm, da si zelo pridna, kar se cukrov tiče. Jaz imam povprečje 7,4. In sem čisto nora na čokoladne zadeve. Ko kaj takega zagledam, in ko pomislim, da ne smem, se mi kar zvrti v glavi. Pol pa navalim, in požrem vse.

Kakšen inzulin ti uporabljaš? In ostale? Jaz sem ga jemala kakšen teden, in sem imela Actrapid za čez dan, in Insulatard ponoči. Pa se mi zdi, da sploh ni prijel, ker so bili cukri nespremenjeni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].




Karin* -> RE: Diabetes in nosečnost (5.5.2006 9:00:00)

Punce hvala vsem za vspodbudne besede!

Tejka to o acetonu sem brala v knjižici diabetes in nosečnost (ali nekaj takega)
napisala pa jo je prav dr. Tomažičeva. Nevem, pa saj je tudi čisto vseeno, če ti praviš da je bilo pri tebi vse v redu in imaš že enega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], sem res vesela.
Cukre imam zdaj res vse pod 7, še sama sebi ne morem verjet, da je to mogoče. Bonda tudi jaz sem imela napade na čokolado, da mi ni bilo pomoči, enostavno sem morala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Zdaj pa še pomislim ne...

Veste kaj me še zanima, ali vam je dr. Tomažič kaj "zatežila", ko ste rekle, da ste noseče. Mene je sicer malo strah kaj mi bo rekla, ker mi je vedno govorila da je moj Hb1C previsok in da ne morem razmišljat o nosečnosti, ker še ni pravi čas?! Pregled imam 9.5.06 prvič od kar sem zvedla da sem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image].

faj se imejte in pazite nase

lp




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (5.5.2006 11:34:56)

Halo deklince,
jaz imam črpalko in uporabljam humalog. Kar se tiče acetona pa res nič ni takega, tako kot je bilo rečeno dodatni obrok... Tud jaz ga imam tu in tam v urinu. Čokolada- joj, jo. Tud mene zgrabi manija za sladkarijami in moram priznat, da se pregrešim.... Ampak potem imam ponoči dirke in dodajam korekcijo itd. V  glavnem kriza. Aja, pred nosečnostjo sem imela novorapid in lantus, potem pa humalog in .... nekaj pač- par dni, potem pa itak črpalka. P.S. glih dans sem dobila darilo- plačilo črpalke.... He he he. Krasno. Ajde puince imejte se lepo....




Karin* -> RE: Diabetes in nosečnost (11.5.2006 11:20:20)

Živjo punce,
jaz sem bila v torek pri dr. Tomažičevi in sem res vesela ker ni nič komplicirala Hb1C pa sem imela 6,7%, si morte mislit da sem se poboljšala za cel procent v mesecu in pol. Ko sem v čakalnici čakala na pregled je bilo res lepo opazovati same [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] okoli mene......... dr. Tomažičeva je rekla da si moram do naslednjega torka večkrat meriti sladkor in si vse zapisovati kaj jem in kaj delam...
Za ginekologinjo pa mi je svetovala dr. Sketljevo, jo mogoče katera od vas ima oz. ima kakšno izkušnjo z njo?
Še nekaj me zanima, kdaj ste povedal svojemu delodajalcu da ste [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image], mene je mal strah da ne bom letela..., pa porodniška kdaj se začne?????????
Joj toliko vprašanj, upam da boste imele kaj časa za odgovore,
za vse se zahvaljujem in lepo pozdravljam.

Pa drugače kako ste?




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (11.5.2006 14:19:29)

Halo Karin, mislim da imamo tukaj vse dr.Sketljevo. Je čist OK, malo starejša gospa, ampak vredu. A v torek greš k Tomažičevi? Jaz tudi (16.5.).... ob 11 sem naročena, potem pa grem kar v porodnišnico k Sketljevi....

Pa pa




Karin* -> RE: Diabetes in nosečnost (12.5.2006 8:20:12)

Super Digi,
pol se bova pa srečali, jaz imam sicer pregled ob 10h, sam saj veš kako je vedno se čaka. Mal me pocukej, imam 170cm in sem športne (močnejče) postave.
V ponedeljek grem k svoji ginekologinji in jo bom prosila za napotnico za dr. Sketljevo, upam da ne bo delala težav.

lep pozdravlej vsem!




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (12.5.2006 8:25:26)

OK, se vidiva. Jaz pa bom z mamo[sm=smiley21.gif], ker še imam pregled oči in me mora nekdo nazaj na štajersko pripeljat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (12.5.2006 8:32:10)

Upsss, še eno vprašanje za vse.... Kljub temu, da mi je rekla Sketljeva, da naj ne hodim na 3D UZ, me zanima će je katera od vas bila in kdaj, v katerem tednu.... Me pač firbec daje in full bi imela filmček mojga  nerojenega črvička...

PA pa




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (19.5.2006 16:26:13)

Halo punce.... bila v torek pri Sketljevi in Tomažičevi... HbA1c = 5,4%!!!! Sem tipica kaj?! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Drugače otročiček raste.... 12.6. grem na PDC, 7.6. pa na pediatrično kliniko na UZ Timonovega srca..... Pa ve?!




Karin* -> RE: Diabetes in nosečnost (22.5.2006 13:16:38)

Živjo punce,

trenutno preživljam zelo težavna jutra oz. dopoldneve...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Meni nikoli v življenju ni blo slabo pa se res nenavadno počutim, kriza,
samo če se pa spomnim kaj dogaja v meni pozabim na vse skrbi.
V torek 30.5. imam prvi pregled pri dr. Sketljevi, me prav zanima njeno mnenje,
namreč moja ginekologinja mi je rekla da imam maternico malo srčkaste oblike, vendar ni panike (baje lahko splaviš), tudi moji kolegici so tako rekli in da je zdaj pač tehnika tako dobra da vse opazijo. Cukre imam lepe, seveda saj tudi bolj malo jem, ker nimam apetita. Ginekologinja mi je rekla da grem lahko takoj na bolniško če želim, ne vem, kaj ve menite?

lp
[sm=rozica.gif]




digi -> RE: Diabetes in nosečnost (25.5.2006 19:08:22)

Karin, če boš želela ohraniti cukre idealne, je bolje da greš v bolniško, ker namreč kot sladkorna bolnica itak spadaš v rizično nosečnost.... Jaz sem sicer srečnica, ker mi ni bilo nič slabo, ampak verjamem da bo tudi pri tebi minilo.... Jaz grem jutri v LJ na zaloker, da  dobim daljinc aza črpalk.... torej špunce pazite se nore štajerke na Lj cestah jutri:))))




Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>