RE: DOWNOV SINDROM in govor... (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci s posebnimi potrebamiSporočilo


frost -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (20.11.2011 15:09:09)

Otrokov razvoj se NE zaustavi okrog 8.-10. leta, pa če ima downov sindrom ali bilokaj drugega. Vsi nabiramo izkušnje in se učimo celo življenje, razlika je le v tem, da nekateri znanja usvajajo hitreje kot drugi. Za večino otrok z DS (nikakor pa ne za vse) velja, da je njihov splošni razvoj počasnejši kot pri večinski populaciji. Za usvajanje določenih spretnosti potrebujejo načeloma tudi veliko več spodbud in ponavljanj kot ostali.
Če se pogovarjamo o mentalni starosti, bo večina rekla, da oseba z lažjimi MDR doseže mentalno starost okrog 13-15 leta, oseba z zmernimi MDR doseže mentalno starost okrog 6-8 let, oseba z težjimi MDR mentalno starost okrog 3-5 let in oseba z težkimi MDR mentalno starost do 3 leta. Velikokrat se uporabi izraz, da nekdo 'funkcionira na ravni 3-letnika' (ob tem je oseba stara recimo 20 let, ima DS in torej težko motnjo v duševnem razvoju-npr.). To je zelo ohlapen izraz, ki ga večina ljudi narobe razume. Namreč, ta oseba niti slučajno v svoji glavi ni 3 letni otrok, niti ne razmišlja kot 3 letni otrok, niti ne dojema sveta kot 3 letnik. Obvlada pa večino spretnosti na nivoju 3 letnika. To je oseba, ki ima vendar 20 let izkušenj in to niti slučajno ni primerljivo z izkušnjami ki jih ima mali otrok. Nihče ni večni otrok in kot vsaka druga oseba tudi osebe z MDR vse življenje napredujejo in se učijo. Res je, da imajo otroci bolj plastične možgane in se zato lažje in hitreje učijo nekje do 6.-8. leta. To še ne pomeni, da se razvoj potem ustavi, niti ne pomeni tega, da oseba potem kaj počasneje dojema. Le možgani potrebujejo več časa, da ponotranjijo nove informacije in se na njih prilagodijo. Osebe z MDR načeloma dojemajo in se učijo počasneje kot večinska populacija. To pomeni, da je lahko marsikaj zamujeno šele po končanem šolanju, ker za te osebe preprosto ni visokošolskih programov. Oseba z težjimi MDR je recimo do 21. leta v Posebnem programu vzgoje in izobraževanja, kjer usvoji osnove skrbi za samega sebe in nekaj temeljnih znanj. Ta oseba je dosegla recimo mentalno raven 5-letnika,obvlada torej pri 21h letih večino stvari, ki jih obvlada 5 letnik. Potem pa...konec! Nič več spodbud, nič več izobraževanja, preprosto se domneva, da je oseba dosegla svoj limit.
V glavnem, malo sem zabluzila, se opravičujem. Specifično glede vstopa v šolo bi jaz rekla, da samo vi veste, kdaj je vaš otrok pripravljen. Če je usvojil vse, kar je v vrtcu moral usvojiti, potem je pripravljen na vstop v šolo. Načeloma se to odlaga samo zaradi socialnega razvoja. Torej, kako se otrok vključuje v družbo, kako se razume z vrstniki, zna razreševati konflikte primerno njegovi starostni ravni, je pripravljen na to, da bo v šoli po par ur sedel in poslušal ter zavestno usmeril svojo pozornost v nekaj, kar ga ne zanima nujno? Če je odgovor na vse to ne, potem otrok po mojem mnenju ni pripavljen na šolo.

olimia -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (20.11.2011 18:29:55)

mislim da je frost dobro razložila glede šolanja. jaz mislim, da bo naša ostala še eno leto dlje v vrtcu ravno zaradi socializacije in pa tudi iz tega vidika, ker je v skupini svojih vrstnikov, kjer je med mlajšimi (rojena je oktobra) in sem osebno mnenja, da ji bo eno leto bivanja v vrtcu in vključevanja v manj zahtevne procese samo koristilo. tudi iz vidika pozornosti, ki je precej kratkotrajna, v šoli je pa le treba sedeti - bolj ali manj celo dopoldne s krajšimi odmori. bomo pa videli kako bo, ko bomo na tem
ekofaca -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (29.12.2011 18:44:24)

Naj še jaz povem mojo zgodbo. Sama nimam otroka z DS ampak ga ima moja starejša sestra. Imave kar veliko razliko v letih. Jaz sem stara 14 ona pa 24. Sestra ima lažjo obliko DS. Govoriti je začela z 3 leti, je zelo pametna,zna poštevanko,abecebo,pozna skoraj vse slovenske pesmi - nekaj tudi angleških, zelo rada piše- bodisi kakše pesmi ali zgodbe, rada poje,govori, se smeji. Z družino poznamo nekaj otrok z DS ampak oni se sploh ne morejo primerjati z mojo sestro glede na sposobnosti, ki jih ima moja sestra. Ker sem sama v obdobju pubertete se z sestro večkrat skregave. Ona bi se cel cas rada pogovarjala z mamo ampak jaz nimam vedno časa- se morem učiti. Ampak ona tega ne razume. In ko ji povem, da zdaj nimam časa postane hitro užaljena.
Ko je bila stara 19 let je še zdraven dobila epilepsijo. Napadi so dokaj gosti. Za mojo družijo je bil to še dodaten šok,sploh za mojo mamo.
Naj še povem, da mama bolj drži za sestro kao, da je ona bolana, pa da potrebuje več pozornosti kot jaz..., ati pa drži za mene. Midva z atijem se zelo dobro razumeva. Jaz sem njegova hčerkica[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Drugače pa sestre ne bi zamenjala za nobeno drugo sestro.
Masha_M -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (7.12.2012 8:46:37)

Evo, tukaj še ena sveže pečena mamica Downovčka. Zdaj je star 3 mesece in pol, ob njegovem rojstvu sem bila nekaj dni pred 31. rojstnim dnem.
olimia -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (7.12.2012 14:08:52)

Masha - sva že na drugi temi govorili, ampak lepo, da si osvežila temo naših sončkov, kjer si lahko z izkušnjami pomagamo.
Lepo napredujte in sporoči vmes, kako se vaš malček razvija
Masha_M -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (7.12.2012 15:05:16)

Zdravo še tukaj Olimia!

Zaenkrat mu gre prav fino! Fizioterapevtka pravi, da na nekaterih motoričnih področjih celo sledi ta počasnejšim od zdravih vrstnikov, da pa seveda ni in ne bo nek vrhunski športnik. [sm=smiley1.gif] Zdaj se pri 3,5 mesecih že lepo smeji, gode, pase kravice, prijema stvari, odlično fokusira pogled in sledi predmetom, tako da je zaenkrat vse kolikor toliko super.

Kolki so bili 1A, ščitnica okej, na levo uho čisto malo slabše sliši, učke morajo še enkrat pregledati, po operaciji na črevesju je lepo okreval, pridno papa (kakih 14 dni nazaj smo se pošteno borili s skritim refluksom, saj je praktično čez noč prepolovil vnos hrane, zdaj pa smo dobili sirup za regulacijo želodčne kisline in smo po par dneh spet na starih poteh) in pridobiva na teži. Ob rojstvu je imel ASD, VSD in anevrizmo atrijskega pretina, a se je ASD že sam zaprl, VSD zmanjšal in anevrizma izginila, tako da imamo kardiološko kontrolo šele čez 3 leta! [sm=smiley20.gif]

Moram priznati, da je zaenkrat prav čudovito živeti v neki iluziji, da imam doma čisto običajnega dojenčka, saj razen fizioterapije drugih težav in/ali prilagoditev nimamo. No, ampak vem da pridejo še časi, ko se bo njegov DS bolj izrazil in ko bodo odstopanja od vrstnikov vedno bolj izrazita. Takrat znam imeti pa še kak bolj črnogled trenutek, a zaenkrat se imamo zelo lepo!
olimia -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (10.12.2012 10:50:18)


IZVIRNO SPOROČILO: Masha_M

Moram priznati, da je zaenkrat prav čudovito živeti v neki iluziji, da imam doma čisto običajnega dojenčka, saj razen fizioterapije drugih težav in/ali prilagoditev nimamo. No, ampak vem da pridejo še časi, ko se bo njegov DS bolj izrazil in ko bodo odstopanja od vrstnikov vedno bolj izrazita. Takrat znam imeti pa še kak bolj črnogled trenutek, a zaenkrat se imamo zelo lepo!


Sej ni iluzija... tvoj otroček je tako kot ostali, samo otrok, ki bo tvojo pozornost (in očetovo ter pozornost ostalih najbližjih) potreval v precej večji meri, kot čw ne bi imel DS in pa dlje časa bo to tvoj mali otrok, ker bo razvoj šel počasneje. Tako so meni predstavili hči, ko sem imela zelooooo pesimističen pogled na vse skup, predvsem zaradi srčka.
In res je tako; zdej pri 5 letih se zna že sama zaigrat in jo lahko brez težav pustim samo v drugem prostoru pri igri, jaz pa kuham, grem na WC ipd. Pač pri otroku, ki nima DS je to že vsaj dve leti prej... Ampak jaz šele sedaj gledam na vse bolj optimistično (PA NE VEDNO!, ker sem mi še kdaj sesuje svet, ko pomislim na vse, kar jo in nas še lahko čaka). Veselimo se vsi vsakega najmanjšega napredka - veš kako lepo je, ko bo tudi on shodil, ko bo sam držal pribor in jedel, su obul copatke, se oblekel, ko bo izgovoril prve besede in pozneje ko boš slišala težje besede, stavke, ko je vse vsak dan bolj razločno, ko se zna vklopit med vrstnike... To je veselje in optimizem. In veselili se ga boste tudi vi- res bo vse pozneje kot pri zdravem (jaz sem sedaj videla, ko imam še druga dva otroka), ampak BO in takrat boste ponosni nanj.
klaja -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (13.12.2012 18:29:00)

Masha_M pozdravljena med nami, lepo da si se oglasila!

Tudi mi imamo 6 letnico z DS in včasih kar pozabim, da je karkoli narobe z njo. Pridejo pa vmes trenutki, ko me vržejo iz tira in se zjočem ter sprašujem kaj vse nas še čaka. Ni lahko, vendar ko vidiš kako otrok napreduje in te iz dneva v dan preseneča z novimi dosežki, pozabiš na vse padce. Predvsem pa je pomembno, da ti bližnji stojijo ob strani.
Naša je postala taka carta, da zjutraj ko gremo v vrtec vsakega pozdravi, nekaterim se vrže v objem... Zdaj so se starši že privadili, v začetku šol. leta je sicer malo zadržanosti, zdaj pa se je že vsi razveselijo. Razen mogoče kake izjeme, ki se kar umakne, ko jo zagleda,...

Olimia kako pa je kaj z govorom?

Frost hvala za obširno razlago.
olimia -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (16.12.2012 21:03:01)


IZVIRNO SPOROČILO: klaja


Olimia kako pa je kaj z govorom?
Govor se je pri njej lepo razvijal, vendar zaradi številnih operacij in kateterizacij se nam je to poznalo, saj se je v tistem času zapirala vase, posledično je govorni razvoj takrat zelo miroval. Sedaj pri 5 letih lahko rečem, da je govor razumljiv za večino ljudi, predvsem osnovno sporazumevanje. Medtem, ko nekaj razlaga, zna biti včasih še težava, ker določene besede pa še niso lepo izgovorljive in če ne poznaš vsebine, si lahko zmeden. Seveda jo domači in v vrtcu ''vse'' razumemo. Smo jo pa navadili, da če ne razumemo, mora razložit in takrat se zna zelo potrudit. Ji pa dela nekaj črk težave pri izgovorjavi; Ž, S, K, R... pa verjetno še kakšna.

A Julija ima odloženo šolanje? V kakšen program jo boste vključili; redna OŠ?
klaja -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (18.12.2012 9:02:58)

Ja Julija ima odloženo šolanje, ne bom pa je dala v redno OŠ. Pri nas pa je ravno govor njena šibka točka, saj razlaga in razlaga v nedogled, ampak kaj ko je nihče nič ne razume, ima nek svoj jezik. Sicer lepo izgovori par besed, to je pa tudi vse. Pa se trudimo z enimi vajami, pa drugimi, ampak ne ona bo po svoje in pika, ne moreš je prepričat, da bi se vsaj potrudila. Tako naprimer atija kliče kala, pa ni šanse, da bi rekla ata, čeprav je pred 2. letoma zelo lepo in razločno rekla ata. Zakaj taka sprememba, ne vem, so še bile tudi druge besede, ki so pa sedaj magično izginile. Upam, da se ji bo odprlo.

Super za vašo, da tako lepo govori!
Masha_M -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (18.12.2012 9:29:30)

Punce, a je katera poskusila z znakovnim jezikom s svojim sončkom? Meni je mama kmalu po postavljeni diagnozi dobronamerno prinesla eno knjigico na to temo, ker je to baje zelo uspešno tudi pri tistih Downovčkih, ki slabo ali nič ne govorijo. Moj je jasno še mnogo mnogo premajhen za to, ampak po moje bom kasneje vsekakor poskusila.
Masha_M -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (27.12.2012 10:12:35)

A katera ve kje se odvija največ komunikacije med starši naših otročkov z Downovim sindromom? Sem se poskusila registrirati na forumu sekcije za DS pri Sožitju, pa mi javlja nek error. Sem jim pisala mail, javila napako in prosila za navodila, pa mi nihče ni blagovoljil niti odgovoriti. [sm=smiley13.gif] Šalabajzerji jedni! [sm=smiley19.gif]
olimia -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (27.12.2012 15:44:21)

Jaz sem včlanjena v sekcijo za DS, ki mislim, da bo začela delovati samostojno, ne več pod sožitjem. In imamo sedež tudi v NM, kjer se družimo z družinami, ki imajo otroke z DS, imamo terapije...
Kar mal vztrajaj, al pa kar pokliči na Sožitje oz na sekcijo...
Masha_M -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (28.12.2012 9:35:14)

Vem da bi bilo najlažje poklicat tja, ali pa celo stopit do nih. Samo tistih enkrat na teden po dve urci se vedno najde kaj drugega vmes. Al pa enostavno pozabim in zamudim pravi čas. [sm=smiley13.gif] Jaz sem čovjek moderne ere in raje komuniciram elektronsko. Napišem mail ko imam čas, prejemnik pa ga prebere in odgovori ko ima čas in ni potrebe da si nastavljamo reminderje in smo vsi ob istem času available. [sm=zmeden.gif] Enkrat bom že prišla do njih... Samo očitno zna dolgo trajati. [sm=smiley36.gif]
grašek -> RE: DOWNOV SINDROM in govor... (23.10.2013 12:54:17)

Pozdravljene,

že dolgo nazaj ste se pogovarjale o uporabi znakovnega sporazumevanja pri otrocih z Downovim sindromom. Sama se ukvarjam s tem področjem za dojenčke in malčke, ki nimajo posebnih potreb in sedaj sem začela razvijati tudi metode, ki bi bile primerne za otroke z DS. Če katero zanima, naj mi piše na ZS ali sem.
Nika00 -> RE: Downov sindrom (24.7.2015 13:03:45)

Pozdravljene!

Imam mlajšo sestro z Dowovim sindromom in sicer z translokacijsko obliko, ki se lahko deduje naprej. Skrbi me, saj sem lahko sama prenašalka, testov pa še nisem šla delat. Kolikšna je sploh možnost da je moj otrok lahko dawnčk, oz. ima katera kakšne izkušnje s tem? Že v naprej hvala za vse vaše odgovore.
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 5 6 [7]