Disleksija (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci s posebnimi potrebami



Sporočilo


Margareta -> Disleksija (26.4.2006 11:32:07)


Pozdravljene,

zanima me, če ima katera otroka z disleksijo? Ste to ugotovile same, ali nemara učitelji v šoli? Ste v šoli dobile strokovno pomoč? Zanima me za sorodnika.

hvala in Lp




Tatjana.si -> RE: Disleksija (15.5.2006 14:29:16)

Moj Andrej ima disleksijo. Hodi v 5. razred osemletke. Lani je napredoval z 1 in slo. Takrat sem rekla, da na prej brez pomoči ne bo šlo. Septembra smo začeli postopek usmerjanja in komaj mesec nazaj je dobil odločbo. Učiteljice so večinoma bili gluhe na probleme. Enostavno, Andrej je bil v svojemu svetu in ni motil pouka. To se je njima zdelo ok. Veliko bolj so občutljive na vedenjske težave. To da je otrok neuspešen, zgublja samozaupanje in ima hudo nizko samopodobo ne moti ta šolski sistem. Seveda do 4. razreda so učiteljice nekako dobile pozitivno sliko o Andreju. V petem to več ni bilo tako. Takoj na začetku leta sem opozorila razredničarko, in zdelo se mi je da je gospa seznanjena z disleksijo. Eno je da si seznanjen, a drugo da imaš razumevanje in tudi ukrepaš razumevajoče. Gospa je tudi na delovnem sestanku insistirala na tem, da Andrej mora rit premaknit. Večinoma so dislektiki zaznamovani kot lenobni. Andrej je enostavno praktik in ne teoretik. Kaj pa je praktično v naši šoli? Koliko svojih kvalitet lahko kaže v šoli ki je močno teoretska? Pa ima on svoje kvalitete. Branje mu je obupno, tudi razumevanje prebranega, tudi spomin različnih zaporedij oz. naštevanja in kvalificiranja, analitika grozljiva. Sreča, da s številkami in večino matematike nimamo problem (razen teoretskih vprašanje). Rad igra šah, rešuje rubikovo kocko, zanimajo ga takšne prostorski in strategijske igrice. S druge strani sem prav pri matematiki pričakovala, da bo to oporna točka njegovega uspeha letos. Kot za nalašč dobimo učiteljico pri kateri na testu 1/3 točk so iz tekstualnih nalog. Vse nekaj poimenuj. Andrej je letos zgubil zanimanje za šolo. Sem jim pošiljala otroka, da ga zaničujejo. Mislim, da so naredili veliko škode letos. Mislim, da tudi zdaj, ko so dobili odločbo (brez katere niso hoteli ukrepati – hočemo vse črno na belo), enostavno niso sposobni spremeniti svojega stališča, svojih prepričanj. Kako pravi ena od učiteljic, da dokler tega ne doživiš doma, ne moreš razumeti. Zaradi zelo slabe klime v trenutni šoli, verjetno bomo naslednje leto kam drugam. V naši šoli so tu zelo na začetku. Če kdo ima drugačne izkušnje, naj napiše, prosim. Zelo ambiciozna sem, ker želim, da bi se moj otrok počutil uspešen in srečen. Pa ne mislim na visoke ocene, ali visoke plače. Mislim na visoki in široki občutek v svojemu srcu. Strah me je, da mu bodo to v šoli uničili.( Pa še nekaj. Ga ne bom dala in ne bom jim v šoli pomagala v tem.)
Srečno v borbi za uspešne dislektike vsem, ki jih v svoji okolici imate.
Iskreno.
Tatjana
 
 




Anonimen -> RE: Disleksija (15.5.2006 15:01:34)

tatjana, moj nečak je približno na istem, mogoče za odtenek v boljšem poiložaju, sestra tudi. te razumem v dno duše. upam, da vama bo uspelo in da bo fantek srečen.




Anonimen -> RE: Disleksija (19.5.2006 14:00:31)

Ko sem tole prebrala, sem pa dobila občutek, da so se pri mojem Janu zmotili. Da ni hiperaktiven, ampak dislektičen. Al' pa celo oboje? Bo treba preveriti.




Tatjana.si -> RE: Disleksija (19.5.2006 15:24:02)

Disleksija prevedeno na slovenski: primanjkljaji na posameznih področjih učenja ali skrajšano PPU,
Spodnji priročnik sem odnesla v šolo, da preberejo o disleksiji, na kar je razredničarka rekla da v odločbi nikjer ne piše da je to disleksija. Defektologinja na svetovalnem centru mi je razložila da je v slovenski prevod disleksije primanjkljaj...
Mojega sina so tudi ocenjevali kot hiperaktivnega, zmanjšana pozornost, pa predlagali zdravila, da bo to pomagalo uspehu. Moja odločitev je pač brez zdravil. No najnovejše je ugotovljeno da je hipodinamičen, kar pomeni da ne da hoče vse na hitro narediti, ampak da zalo težko začne delati. Kakorkoli, to kar ga zanima on naredi.
 
lahko pogledate naslednjo literaturo:
 
Kako razumeti študente z disleksijo in kako jim pomagati
 
 
http://www.statvoks.no/forward/goodpractice02_si.htm
 
Izdalo: Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje,
Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje,
Poljanska 6, SI-1000 Ljubljana
Urednica slovenske izdaje: Dušana Findeisen
 
Iz kazala:
1 Kaj je disleksija?
2 Dislekesija in izobraževalno okolje

spomin
branje
pisanje
črkovanje
pisava
matematika
strukturiranje
govor
3. Snemanje in ocenjevanje disleksije

Zakaj je potrebno prepoznati disleksijo
Tri faze prepoznavanja disleksije
4. Kako postopati z disleksičnimi študenti

Predavanja
Bralne naloge
Pisne naloge
Dajanje vrnitvene informacije o nalogah
Priprava študentov na izpite
Prilagajanje izpitov
 Za uspešne dislektike!
Pozdrav




sanasan -> RE: Disleksija (25.5.2006 9:59:15)

ja, mi imamo tudi enega, baje blažje oblike...ima težave s pisanjem in koncentracijo,orientacijo,  pozabljanjem, puščanjem stvari naokoli, zelo težko se spravi k delu, težko se organizira....v šoli ga označujejo kot lenega in neurejenega!!!!!!!!!!!!!!!
ugotovila sem pa sama, ko sem se začela učiti z njim in smo poiskali strokovno pomoč... prej so namreč to pripisovali neurejenim razmeram (ločitev staršev, zapuščanje mame...), kar je res še vse skupaj poslabšalo....
imam za povedat še kar veliko stvari....tole pošljem in vam napišem kaj več...
aja, poskusite z društvom bravo




sanasan -> RE: Disleksija (25.5.2006 10:36:10)

Nadaljevanje….
Tiste, ki sumite, dajte otroka testirati!!!!!!!!! Drugače boste vsi skupaj izgubljali živce in bili nesrečni. Pri učiteljih pa vztrajajte in se borite za svojega otroka!!! Namesto vas se ne bo nihče, vaš otrok pa bo doživljal čedalje večje travme in imeli ga bodo (so pa nekatere učiteljice resnično izjeme!!!) za lenega, nevzgojenega in še kup stvari bi se našlo!
Vse te motnje so med seboj pogosto tesno povezane in je med njimi pogosto težko ločiti. Obrnite se na pedopsihologe, defektologe, šolske pedagoginje…..In vztrajajte!!! Ne pustite se odgnati!
V Mb se lahko med drugim obrnete na Center Drava (Lavričeva ul.).
www.bravo.si
knjiga: Moj otrok vendar ni neumen!...(bom še poiskala, obstaja kup knjig…)
Nam so svetovali:
red!!!!!!!!!!!predvidljiv urnik!!!!!!!!! pri učenju odmori z manjšimi prigrizki oreščkov, suhega sadja ipd., pitje vode - veliiiiiiiiiiiiiko; med odmori tudi gibalne aktivnosti – skočiti v trgovino, odnesti smeti, kratek sprehod ipd.
Za pisanje se dobijo posebne vaje-vsak dan se piše cca.10 min
učenje s čim več pogovarjanja, učenje med sprehodi, pisanje miselnih vzorcev, kopiranje na barvni papir (nekatere moti bel papir), branje z ravnilom, označevanje z barvniki, različne pisave, simboli….
Vztrajati pri rednem pisanju, učenju, učnih in delovnih navadah. Z veliko vzpodbujanja in krepitve otrokove samozavesti….
Naš je sedaj v 6.r./9, z njim delam od konca 3.r., se izboljšuje, počasi. Njegova učiteljica (v prvih treh razredih) ni moža nikoli opozorila na težave, ki jih je imel že samo pri pisanju tiskanih črk. Če sumite, da mu ne gre, same poiščite pomoč, dajte testirati otroka. Prej ko odkrijete težavo, več mu lahko pomgate, boljši bodo rezultati. Mi smo pri pisanju lovili zadnji vlak. Mi je pa neka defektologinja povedala, da naj bi prav učiteljice prvih razredov dobile posebne materiale preko katerih se že kmalu ugotovi ali ima otrok težave. No, to boste vedele tiste, ki učite prve tri razrede...
Je pa potrebno veliko dela in potrpljenja z obeh strani!!! Moje izkušnje z učiteljicami: prejšnji dve leti odlične, letos na razredni stopnji pa bolj tako tako… Je preveč sposoben za odločbo kljub vsem naštetim težavam…In ker ima prav dober uspeh!!! Ne bi pa omenjala, koliko dela je vloženega v to [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]....Njegovega in mojega. Tako, da delam sama z njim, mi je pa v veliko pomoč njegova pedopsihologinja, ki nam vsem veliko pomaga in nas usmerja. Aja pa še nekaj, sem tudi sama iz pedagoške stroke…tako, da vsaka čast mamam, ki niso iz stroke in se aktivno ukvarjajo s takimi otroci! Želim vam veliko železnih živcev, otrokom pa čim manj stresa! J




sanasan -> RE: Disleksija (25.5.2006 10:39:33)

joj...tisti bravo ni pravi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

www.drustvo-bravo.si 




Margareta -> RE: Disleksija (26.5.2006 0:59:30)

Spraševala sem za nečaka. Star je osem let v 3. razredu devetletke. V bistvu je bilo tako, da sem mu sama (kot laik) postavila diagnozo. Namreč, po vseh težavah, ki jih je imel, sem sestri enkrat omenila, da ima tipične znake disleksije. Otroka, je odpeljala k psihologu, ki je diagnozo potrdil (čakamo še na specifične rezultate).
Čudno se mi je zdelo, da učiteljice v šoli niso opazile za kakšno motnjo gre. Ves čas so mo moji sestri pridigali, da doma premalo delajo.






Anonimen -> RE: Disleksija (26.5.2006 1:16:31)

Očitno imamo enake probleme, samo s to razliko, da moj Jan eno odločbo komisije že ima, pa ni nič kaj koristna. In zato dvomim tudi to, da bi bilo kaj koristi, če mu dajo še en papir, na katerem bi pisalo "disleksija". V šoli enostavno nimajo ne časa ne možnosti, da bi se primerno ukvarjali s tem. In ker je moj Jan drugače nadpovprečno inteligenten in normalno gibalno razvit, tudi ne vidim nobene potrebe po tem, da bi ga prepisala na posebno šolo.
Začarani krog - v čigavo škodo?




Anonimen -> RE: Disleksija (2.10.2007 21:19:33)

lp zanima me kam hodi vaš Jan v šolo . Saj nemorem verjet za te čudake -učitelje da ne pomagajo otrokom. SAMA IMAM SINA Z DISLEKSIJO IN IMAM VSO POMOČ NA ŠOLI .vSAKA UČITELJICA POSEBEJ MU POMAGA IN GA RAZUME .Imam pomoč bres odločbe, saj še čakamo na njo .Hodiva  na svetovalni center ,kjer mi pomagajo. Imeli so sestanek na šoli in pomoč je takoj stekla, kakor tudi RAZUMEVANJE.Jas pa imam večje težave doma ,ker samo bulji v TVin IGRCE,[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].Sicer pa kar zadnje 3 dni nekako najdeva razumevanje za naloge in učenje. zmorema kar do uro in pol popoldanskega učenja           lp. 




Anonimen -> RE: Disleksija (2.10.2007 22:24:54)

lp. veliko se pogovarjajo na vseh področjih na temo disleksija pa je malo pogovorov in primerov o otrocih. a nas je res tako malo ali pa starši ne želite pogovora o svojih otrokih.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]Če si kaj povemo več zvemo.




Anonimen -> RE: Disleksija (2.10.2007 22:27:58)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]to so samo naši sončki ,katerim je treba pomagati-.




naniplus4 -> RE: Disleksija (5.10.2007 9:37:55)

Problem pri učencih z disleksijo in/ali drugo učno težavo je predvsem na predmetni stopnji tudi v tem, da je naše šolstvo zelo storilnostno naravnano in se "hočeš nočeš moraš" držati določenih standardov. Tako za učence s posebnimi potrebami pogosto pač zmanjka časa. Iz lastnih izkušenj pa lahko povem, da če starši z otrokom delajo, če mu nudijo podporo in pomoč (pa ne v smislu udrihanja čez učitelje in šolo in sistema saj to bi morali pa v šoli), potem so tudi taki otroci uspešni. Problem nastane največkrat tam, kjer so starši prepričani, da je šola zato, da otroka uči in nauči. Pa to ni res. Vsaj pri teh otrocih ne. Ti otroci imajo posebne potrebe in imajo jih tudi doma, ne samo v šoli. Veliko veliko dela in vztrajnosti je potrebno.
Kar se tiče pa reagiranja brez odločbe: žal to ni mogoče. Ne gre, ni ljudi, ni časa, ni denarja. Žal je tudi tako, da smo učitelji, defektologi, specialni pedagogi ... za svoje delo plačani in ga (tudi) zato opravljamo. Imam pa včasih občutek, da starši mislijo, da bi se morali z njihovim otrokom ukvarjati že iz svoje srčne dobrote še po pouku, pred poukom in najbolje še za vikend malo (in roko na srce, dostikrat se tudi to zgodi). Brez plačila, jasno, saj smo vendar šolniki in imamo radi otroke. To je seveda res, je pa res tudi to, da imamo tudi mi svoje življenje in (žal mi je, ampak res je) ne živimo samo za vaše otroke ampak tudi zase in za svoje.
Vsem, ki imate otroke s posebnimi potrebami pa želim veliko poguma in vztrajnosti pri boju z institucijami (ne s šolo) - verjemite mi, ljudje zaposleni v šolah si prav tako kot vi želijo, da bi bil vaš otrok uspešen in zadovoljen.




Anonimen -> RE: Disleksija (8.10.2007 17:58:19)

lp.Niti slučajno nisem blatila po vseh učiteljih.Vendar pa le sem komu stopila na žulj. Govorim iz lastnih iskušen, da če hočejo in imajo srce ,lahko otroku pomagajo pa tudi bres odločbe. Vsaj za kratek čas. Ali pa mu dati lepo besedo, ne pa ga imeti za lenuha int. na naši šoli so učitelji v pomoč pa čeprav verjetno tudi zaston. Saj za besede jih še ne plačujemo. A morda pomislite koliko neplačanih ur delajo delavci drugje po podjetjih. Pa jih nihče ne vpraša boš alio ne . Delaj če ne pa idi,. To je moto marsikaterega podjetja. Učitelji pa samo plačaj . Mislim da bi nekateri še pozdrav kasirali ,pa brez zamere. Samo lepa beseda lepo mesto najde. Otroku pa to pomeni več kakor 100 ODLOČB lp




ankaa -> Cel kup dodatnih informacij o disleksiji (8.10.2007 18:46:55)

Jožica Č. 
Haj!
Katera ima otroka z disleksijo? Naj mi pove . Kako je z njenim otrokom ,jaz imam namreć velike težave z 10 letnim sinom.Noče nič delati za šolo, samo gleda tv, igra igrce pa mu tega nemorem vzeti ,ker se joka in me  ima za hudobno mamico.Zelo se trudiva pa imava le malo uspehov. V ŠOLI SE ZELO TRUDIJO Z POMOČJO VSEH UČITELJEV. Mene pa zanima kako je še kakšen otrok mojemu enak. Ali so tudi takšne težave. Lp
 
RE: disleksija
23.9.2007 7:30:51   
Naty-Taja
Kaj pa če bi mu snov nekako preko tv prikazali? Pa bi združili prijetno s koristnim. Mogoče bi pa šlo?
 
RE: disleksija
23.9.2007 8:53:15   
 purple 
Moj dvanajsletnik ima disleksijo, pa priznam, da nima takšnih problemov. Mogoče pa bi mu pomagala z računalnikom. Določene naloge lahko naredi tudi nanj.
 
 
 
RE: disleksija
23.9.2007 9:35:52   
 
IZVIRNO SPOROČILO: Jožica Č.
Noče nič delati za šolo, samo gleda tv, igra igrce pa mu tega nemorem vzeti ,ker se joka in me  ima za hudobno mamico.
YYYYY
Ti kar vzami - zaradi tega še nisi hudobna mamica. Ene meje mora pa tudi upoštevati. Najprej naj naredi naloge, potem pa pridejo na vrsto igrice.
Mogoče bi pa pomagalo tudi to kar ti je predhodnica predlagala - preko računalnika in TV se da tudi marsikaj naučiti.
 
 
RE: disleksija
24.9.2007 10:43:20   
Kakšne težave pa ima pri učenju?
Ali je to samo odpor do šole, učenja?
Moj ima disleksijo in je imel zaradi nje odpor. Sedaj je bolje. Veliko se učimo in delamo skupaj z njim.
Opiši malo probleme, ki jih ima. To kar si napisala, bi jaz razumela samo kot odpor do šole in učenja. Pri nas se je sin težko spravil pred knjige. Ko pa je bil za njimi pa je imel težave pri branju, slaba koncentracija, nerazumevanje nalog ...
 
RE: disleksija
24.9.2007 11:17:05   
popi 
Pa imate kako strokovno pomoč?Na svetovalnem centru(Lj) vama bodo radi svetovali.Ali v društvu Bravo.
lp
 
 RE: disleksija
29.9.2007 22:15:13   
Jožica Č. 
ponovno sem se odločila napisat nekaj o mojem sinu .To bo opis enega od mnogjh dnevov prosim za nasvet. danes je sobota.Sin se je vstal ob 8 uri prižgal TV in gledal risanke ob 9 uri sem ga vprašala če ima kaj naloge    Mama ,danes je sobota. Pusti me na miru . gleda naprej TV,jas pospravim  in ponovno vprašam ,če misli spet celi dan buliti v TV .mali se z dvignjenim glasom obregne aja imaš kaj proti .KO PRIDE DOMAV MOŽ mu vse povem pazite ura je že 11 .malega mož napodi ven ali za knjige .joka na vse načine ,sedi za mizo in toči potoke solz zraven nas ima za grde ,nesramne , kršimo mu pravice. Midva z možem nehaj delama ko se pripravljamo za kosilo ni sina nikjer drugje kot za TV ali pa ima v roki igrce. to počne ves ljubi dan .Nevem kaj več naredit . Hodiva k psihologu vendar je prva moja naloga ,da mu skrajšam TV na 1 uro dnevno. kako''kako. dajte predlog.SIN v šoli nima velikih težav, vsi mu stojimo ob strani on pa nas dobesedno IGNORIRA.Ne posluša in živi samo za svojim TVin igrcah.
 
RE: disleksija
8.10.2007 17:34:34   
Anonimen 
 lp vidim da ste kar prisotne pri tej temi. Kako se začne pri vas doma domača naloga. kdaj daste otroku prosti čas po šoli. Kako delata naloge. a mu jih vi berete navodila.koliko gleda TV .lp 
YYYYYYYY
Prosimo če istonaslovne teme odpirate v enem sporočilu.




Anonimen -> RE: Disleksija (27.11.2007 10:33:24)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] bravo,sedaj se tudi jas lahko pohvalim z delom in trudom pri sinu. Osvojila sva tempo učenja in urnik popoldneva . Uspevama kot raketa. Moram povedati ,da se stvari odvijajo čudovito kako pa vam ? Katere imate otroke z disleksijo. Pišite malo ,kje ste?lp




Kasim -> RE: Disleksija (30.11.2007 21:33:24)

 
POZDAVLENJI!

Star sem skoraj 24 let in sem absolvent na tehnicni fakulteti (naslednje leto bom diplomiru).

Danes sem po dolgih letih, cisto sam ugotovil da sem DISLEKTIK!
In sicer tako da sem prebral en prispevek v casopisu Žurnal.

Zdaj pa brskam po razlicnih straneh na internetu in moji simtomi so vec kot ocitni. 

Žalostno je to, da ze celo zivljenje hodim v solo in sem na oceh "strokovnjakov" oz. pedagogov a sem to ugotovil sele danes
in to cisto sam.
Tudi mene so celo zivljenje oznacevali za lenuha in povrsneza. In so mami v soli govorili naj veliko berem
in naj se bolje trudim pi pisavi in podobno.

-imam tezave pri pravopisu, slovnici in pri branju
-pri zaporednem ucenju
-pri koncentraciji
-problemov se lotevam cisto drugace kot ostali
-tesko delam vec kot eno stvar hkrati, skoraj nikakor
-skratka simtomov imam ogromno

Ampak pisem zaradi dveh stvari.

1.) dobro je, da ste pri svojih otrcih to zgodaj ugotovili.

2.) probajte otrokovo disleksijo "iskoristiti" pozitvno
ker ti otroci imajo druge sposobnosti, kot so inovativnost in podobno
sam tega nisem vedu, a sem vseeno koncal v poklicu kjer sem uspesen
in moja domislija in sposobnost pridejo prav
trenutno mi se kaze uspesna in lepa prihodnost

zato neskrbite in se otrokom se bolje posvecajte in jim pomagajte.

zelim vam veliko uspeha!

Lp






Anonimen -> RE: Disleksija (1.12.2007 22:24:04)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] zelo pohvalno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image],da si tako lepo uspel do sedaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Lepo nadaljuj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]mene in mojega sina ,[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]pa še čaka težka pot. Dal si nam poguma[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] in hvala za tako krasno objavo lp.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




sandrina1998 -> RE: Disleksija (3.12.2007 22:24:35)

Najprej lepo pozdravljeni!

Sem mamica deklice stare 9 let in tudi jaz sem odgovor na naše težave odkrila v časopisu Žurnal. Res je tako, da ko pebereš nekaj potem veš, da je to tisto pravo in da je to odgovor na marsikatero vprašanje v zvezi z otrokovim vedenjem in učnimi sposobnostmi.Naj malo opišem naše težave, da nekaj ni vredu sem ugotovila že v drugem razredu ko so se učili številke saj je zamenjevala števila npr.23-32,56-65...., to sem omenila njeni učiteljici, ki je rekla, da bo stvar predala specialni pedagoginji. No s tem se je tudi končalo, sicer sem zmeraj na sestanku vprašala kako zadeve tečejo in dobila odgovor, da hči redno obiskuje srečanja z pedagoginjo, tako je bilo tudi v tretjem razredu stem, da pravih rezultatov nisem dobila. Sedaj v četrtem r. pa sem novi učiteljici spet omenila stvari ji povedala da se do sedaj ni nič soremenilo in da jo prosim za pomoč, ker jaz nisem te stroke in brez nekih napotkov ne morem pomagati otroku s težavami. No sedaj pa so na šolo dobilo novo sodelavko za otroke, ki potrebujejo pomoč in sedaj se srečuje z njo, moram reči da ji tudi njena učiteljica veliko pomaga, jo spodbuja in ji nudi dodatne učne ure pri matematiki(tukaj je tudi največji problem). Sedaj ko pa sem brala te članke in forume pa sem ugotovila, da je tudi pravopisno zelo težko vodljiva(zelooo grda pisava zamenjevanje črk v-u, m-n, b-d, težko bere kar prebere si nič ne zapomni zato težave pri besedilnih nalogah pri mat. in tako naprej).
Sklenila sem, da se jutri odpravim z časopisom in vsemi zbranimi podatki v šolo, da bomo zadevo malo razčistili in da najdemo neki kompromis in naredimo strategijo pomoči, saj mislim, da bi bilo žalostno, če bi prepustili otroka kar toku dogodkov in samemu sebi.

Žal mi je vendar moram priznati, da sem tudi sama imela občutek, da je lena in da se odgovornosti izmika, sedaj pa bo vse drugače.







Anonimen -> RE: Disleksija (4.12.2007 9:32:29)

LP. Čudi me da te niso v šoli napotili v svetovalni center,za pomoč. Nevem kaj bi oni lahko pomagali deklici brez odločbe. Najprej se obrni na svet. center ,v Mariboru je v Lavričevi ulici , DRUGAČE PA TI POVEM DA IMAM SINA V 5 R. IN SVA KOMAJ MALO DOJELA DA NAMA GRE MALO LAŽJE.Pa ne misli da je konec težav. Težave so večne. lp




pikolinna -> RE: Disleksija (4.12.2007 16:17:34)

Sandrina, res pojdita s hčero na Svetovalni center, v Ljubljani je na Gotski, lahko pokličeš po telefonu, razložiš in dobiš datum. Tam potem prideš mislim, da do psihologinje in v približno pol leta otroka stestirajo, kakšne težave ima. Nama so potem napisali priporočilo za šolo, npr. podaljšan čas pisanja, več poudarka na ustno spraševanje, večji razmak med vrsticami pri kontrolkah,... Ravno tako sva šla tja šele v četrtem razredu, prej je imel vsako leto drugo učiteljico, pa bolj mlado z manj izkušnjami, tako, da zdaj to priporočilo imava, razmišljam pa še o odločbi o usmerjanju. Pri nama šola zelo sodeluje, vsa ta priporočila so delali že prej preden sva dokončno imela papir v rokah.




sandrina1998 -> RE: Disleksija (4.12.2007 18:17:49)

LP!
Hvala lepa za nasvet saj nekaj se bo moralo narediti, jaz sem mislila prvo iti v šolo, da sploh vidim kakšno je njihovo mnenje, da vidim če se jim sploh sanja zakaj se gre ali mogoče oni meni samo prazno slamo mlatijo o pomoči pa to. Saj veste mi starši v dobri veri pripeljemo otroka v šolo kaj pa tam dejansko delajo pa ne vem. Še to me zanima, če je to testiranje treba kaj plačati , ker baje v drugih državah to krijejo starši?

No upam na dobro  rešitev in upam, da še ni prepozno. Učiteljica mi sicer stalno govori da se vidijo napredki pri učnem uspehu, pa vendar dokler ne bom prišla stvari do dna ne bom odnehala(se pravi dokler ne ovržejo ali potrdijo mojega suma).

Hvala še enkrat pa pozdravček,S[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka2.gif[/image]




purple -> RE: Disleksija (4.12.2007 20:38:13)

Pri nas so sina testirali preko šole in ministrstva za šolstvo. Testiralo ga je šest specialistov, po testiranju pa je dobil odločbo, katera mu zelo pomaga v šoli. Testiranje je brezplačno.

Hvaležna sem učiteljici in psihologinji šole, saj sta ravno onidve sprožli postopek, čeprav priznam, da ni enostavno ne zanj ne za nas. Je pač nas poseben fant in vsi skupaj se trudimo, da bi mu uspelo kar se da najboljše.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




pikolinna -> RE: Disleksija (5.12.2007 17:42:42)

Meni je omenila učiteljica v 4. razredu,  da bi bilo dobro iti naprej. Po telefonu sem se naročila na lj. Svetovalnem centru, datum sva dobila že čez en mesec, potem pa sva hodila tja na testiranja bi rekla 6, 7 mesecev. Itak je učiteljica že prej pomagala in svetovala kako delat z njim, ampak dokler nima črno na belem je to njena dobra volja, oziroma ni ji treba. Potem, ko se je pokazala kake težave ima otrok sva dobila priporočila in le tega ima sedaj tudi šolska svetovalna delavka. Dobiš pa na teh testiranjih list oziroma anketo, ki jo neseš v šolo, da jo tam izpolnijo, tisti, ki delajo z otrokom. Noben tak bavbav ni, ko enkrat začneš, gre potem čisto lepo. Aja, naš je bil na svetovalnem centru samo pri psihologinji in logopedinji. Če te še kaj zanima, samo vprašaj.




Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>