Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Starši čvekamo

Sporočilo

Seven* -> Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 9:39:01)

Ravnokar sem si ogledovala rezultate ankete, ki sem jo naredila ze pred casom. Anketa je sprasevala o tem kako mamice hranijo otroke do svojega sestega meseca. Rezultati se mi zdijo dokaj pricakovani, polno je do 6 meseca dojilo 2/3 mamic, ostala 1/3 dodaja oz, je skoz na prilagojenem mleku..

Zadeva mi je dala mislit v toliko, da se vcasih ze sprasujem, ce mogoce danes ze okolje vpliva na prisotnost mleka oz, se sprasujem, ce je mogoce vseskupaj posledica vecjega psihicnega pritiska, kot je bil vcasih. Ker, roko na srce 1/3 zensk z pomanjkanjem mleka oz. popolnoma brez mleka. Se mi zdi kar huda cifra.

Dajte, podajte kaksno mnenje, razmisljanje. Me zanima kako gledate na to. Pa brez prepriov prosim! [sm=bravo.gif]

natalia -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 10:10:58)

zdravo,

moje mnenje je, da družba zelo vpliva na dojenje. v porodnišnici glih toliko, da me sestre niso požrle od tega, ker nisem imela dovolj mleka in nisem mogla nahranit svojega otroka - pa sem na koncu le zagrešila in prosila za dodatek. kot bi odrezal, se je punca nehala jokat, jaz pa sem po dveh dnevih končno spala 5 ur.
Doma je bilo mleka v izobilju, dojile sva se, dokler moja punca, kar naenkrat ni znala več sesati, nekaj časa sem si črpala, pa mi je mleko presahnilo. zdaj sva popolnoma na dodatku in ni mi žal, da je tako. Obe sva zadovoljni, prespani in se zabavava!!

sem pa bila kar nekaj časa zafrustrirana ( ko ni znala pit na prsih), češ kakšna mati sem da ne morem nahraniti svojega otroka, ljudje so me čudno gledali, zakaj sem dojila samo en mesec, bla, bla.... ko sem se končno pobrala in si razčistla pri sebi, da pa to res ni tako pomembno, da je pomembnejše se otroku posvetiti in ga imeti neskončno rad. takrat sem se pobrala in danes ne obžalujem, da ne dojim.

tako, da - ja družba ZELO vpliva na novopečene mamice. po mojem ne bi smeli propagirat ne dojenja in ne nedojenja in bi bila to stvar odločitve, ne pa neke vrste pritisk na novopečene mamice.

lep dan

Kety -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 11:31:54)

Res je vse v glavi! Mogoče je vse preveč pritiska v porodnišnici, ampak dejansko se mama odloči. Jaz z dojenjem nisem imela težav in še vedno dojim (sinko bo star 9 mesecev), vendar sem že pred nosečnostjo veliko o tem premišljevala in se trdo odločila da bom dojila. Tudi pri meni mali ni znal od začetka dobro zagrabit bradavice, ampak sva se z malo truda naučila in po 6 dneh v prodnišnici sem lepo dojila in tudi mleka je bilo v izobilju. Mi je bilo celo ponujeno, da ostaneva dlje časa notri, da nama bo dojenje steklo...Meni se ni zdelo da forsirajo.

Mislim, da brez pritiskov in umirjeno bi vsem šlo,...ne vem...pomoje potem ko takoj ne gre, prehitro mamice obupajo ali pa jih psiha izda in potem res ne gre. Pri tej stvari moraš bit res 100% in bit pri tem sproščen. Sej ko enkrat steče je ok, vsaj mislim,...ali pa sem res imela srečo. Bomo videli pri drugem?!

Sem se mal zapletla. Sočustvujem pa z mamicami, ki si res želijo dojit in ne gre in ne gre. Potem je res bolje it na prilagojeno mleko in sta oba srečna - otrok in mama! Obe varianti sta mi OK, saj tudi sama občasno dodam adaptirano mleko!

katarina j. -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 14:25:17)

Meni se pa zdijo ti rezultati čisto pričakovani in konec koncev kar ok.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Saj ima sigurno tista 1/3 mamic razloge zakaj niso dojile. Verjetno so zraven kakšne težave, ali psihične ali fizične: mislim da je toliko dejavnikov da lahko kje stvar zataji.
Jaz sem oba dojila 9 mesecev, vem pa, da moja sestra ni mogla dojit pa se je trudila in jaz z njo. Menda je bil razlog predolgih mlečnih vodov (prevelike prsi), čeprav tudi to da je kadilka ni pripoglo k dojenju.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
No, mislim da se danes vse mamice kar lepo potrudijo/mo, da bi dojile, kar je super[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

viv_ -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 14:27:44)

Kaj pa če se katera odloči, da ne bo dojila? Ali nima te pravice? Vedno neko pomilovanje in iskanje razlogov... Lahko pa je šlo zgolj za odločitev o nedojenju!

In ni dojenje vse, kar lahko mati da svojemu otroku! Daleč od tega!

tina104 -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 14:44:11)

Jaz imam občutek, da so rezultati te ankete tako tako - se mi zdi, da več mamic ne doji kot ena tretjina. S katerokoli sem se pogovarjala, mi je rekla, da je dojila mesec ali dva, potem pa ne več. Kaj pa vem, mogoče samo jaz naletim na take mame.
Po mojem je najbolje, da se vsaka mama odloči, kaj je bolje. Jaz sem sicer 100% ZA dojenje, sem se za to odločila že med nosečnostjo in sem bila tudi vseskozi prepričana, da bom imela dovolj mleka. Po eni strani se mi zdi, da okolje, v katerem jaz živim zelo propagira dojenje, po drugi strani pa je ravno to isto okolje velik NASPROTNIK dojenja več kot 6 mesecev. Če samo omenim bolnišnico - ko sva bila z mojim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] pri 5 mesecih v porodnišnici, so se zdravniki in sestre čudili, da pri tej starosti še ne je nič drugega in me je pediatrinja kar skoraj nadrla, da pa zdaj pa je že čas za dodajanje. Pa ljudje v okolici tudi čudno gledajo, ko svojega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] dam na dojko, tako da mi zdaj sploh ni več do dojenja drugje kot doma, v avtu oz. pri nekaterih sorodnikih ali prijateljih, vendar samo nekaterih. Ena kolegica je zadnjič ravno pripomnila, kako ji je to smešno, ko vidi tako velikega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] na zizi.

arielca -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 15:25:17)

IZVIRNO SPOROČILO: viv

In ni dojenje vse, kar lahko mati da svojemu otroku! Daleč od tega!

S tem se pa strinjam, čeprav sem načeloma zagovornica dojenja. Ampak se mi zdi, da pretirano forsiranje dojenja mamice še bolj psihično obremenjuje, ker se ga prevečkrat enači z ljubeznijo. Roko na srce, dobra mamica skrbno in ljubeče pripravi tudi flaško in nahrani otroka, tako kot slaba mama otroka lahko zelo dolgo doji.
Dojenje da, a ne za vsako ceno!

Rezultati raziskave se mi pa zdijo kar realni... Čeprav nisem čisto prepričana v tisti 2/3 mamic, ki polno dojijo. Poznam mame, ki vsaj zvečer dodajajo, da otrok dlje spi, a smatrajo, da polno dojijo...

pravljica -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 21:03:55)

kolikor se jaz pogovarjam z mamicami, imam tudi občutek, da nas je manj kot 2/3 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

moje mnenje: problem je v tem, da prehitro obupajo (sploh v prvih dneh v porodnišnici po moje še ne bi smele dodajati, ker največkrat ne gre za samo lakoto, ampak za šok po porodu in ob tem, da otroček nima več vsega udobja, kot ga je imel v maternici)
če se otrok joče tudi pozneje ob dojenju, še ne pomeni, da je lačen, oz. če se to parkrat zgodi, še ni treba kar stekleničke pripravit (pri meni je že bilo tako, če se je okoli 4. meseca jokal in jezil ob dojenju...takoj je bil z vseh strani "revček lačen", čeprav je lepo napredoval...pa je šlo brez dodajanja in se še vedno veselo cartava z dojenjem...v porodnišnici se je tudi slabo začelo (samo 2. noč, drugače je bilo ok) in mi niso sestre nič forsirale dojenja, so mi takoj ponudile dodatek, pa sem odklonila, prinesle so mu dudo, te pa ni sprejel)

Grascakinja -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 21:32:38)

Spet se bo sprevrglo v eno brezplodno debato. Tiste, ki dojijo brez problemov ali ki so veliko trpele in vztrajale z dojenjem do nezavesti, govorijo, da je vse v glavi in da ni noben problem. Tiste, ki so dodajale, pa imajo za to svoje bolj ali manj utemeljene razloge.
Nehajmo že prosim.... mamice, ki iz katerega koli razloga ne dojijo, ne potrebujejo vsak teden nekoga, ki jim trka na vest in nikomur niso dolžne razlagat, zakaj ne dojijo. In polne dojilje se ne rabijo vedno hvalit, da polno dojijo in kaj vse so pretrpele. Vsak po svoje, pa vsak ve, zakaj tako.
Isto je z epiduralno, kajenjem in smučanjem med nosečnostjo in še kako podobno temo.

soncek&luna -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 21:38:19)

pupa25 se cist podpisem pod tvoj post, ce lahko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

sem pa ena izmed tistih, ki ze od zacetka ne doji... zakaj? moja stvar [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 21:42:57)

Evo jaz sem taka, da mi dojenje nikoli ni dišalo. Rekla sem si da 3 mesece bom že dojila, ker je za otroka zdravo, več pa ne. Poleg tega, da pač mi to ne diši, me je motilo to siljenje z dojenjem. Povsod le dojenje, dojenje, dojenje.... ko da je to vse kar lahko narediš za otroka.... Po moje bi dojila dlje če ne bi bilo takega siljenja z vseh strani, jaz sem pa itak človek ki naredi vse kontra.

Pa ja ko sem prišla iz porodnišnice se mi je uprla hrana in začela sem jesti toliko kot pred nosečnostjo. Pa obremenjevalo me je to, da sem priklenjena na otroka, jaz pač moram kdaj iti kam sama, brez otroka. Pa ja mem mi je dojiti v javnosti, ker pač predolgo traja in mi je bolj enostavno sam flašo namešat. Pa ja ponoči se mi tud ni dalo bit tričetrt ure pokonc, da nahranim mulca... lažje je dat flašo. Pa fajn mi je ko lahko nahrani otroka tud kdo drug......

Tako, da smo oba skenslal pri 3m. Ok prvič je bil zraven še faktor, da otrok ni znal jesti pri meni, drugič pa dejstvo da je otrok velikanski. Pa kaj, kot pravi viv, to so sam izgovori..... dejstvo je, da mi dojenje ni ok pa konc.

Aja zakaj anonimna...... zakaj pa ne, to je zdaj moderno.

Tko da pač, dojiti ali ne, pustmo to odločitev mamici in je ne obsojajmo kakorkoli se že odloči.

Bonnie_RR -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 21:49:01)

Moje mnenje o rezultatih ankete... Kaj pa vem... Se mi zdi kar realna cifra, glede na to kaj sem poslušala v porodnišnici, kaj vidim naokoli in kaj preberem tukaj.

Jaz sem med tistimi, ki ne dojijo. Moj, dobra 2 meseca in pol star, sin pije samo adaptirano mleko. Pa ne po moji ali celo svoji krivdi, ampak zaradi mojega zdravstvenega stanja.
Po porodu smo bili vsi prepričanja, da bom dojila brez problemov, saj sem imela toliko mleka, da so se še sestre čudile. Tudi takoj je znal dobro zagrabiti dojko, tako, da sva se že takoj od rojstva zelo lepo dojila. Je vse zgledalo super, dokler jaz 5. dan po porodu (CR) nisem dobila 40°C vročine z mrzlico. In sem imela tako zelo visoko temperaturo (najvišja je bila 40.5°C!) kar 1 teden, kljub 3 antibiotikom. Dobila sem zelo hudo obliko mastitisa, dojko sem imela tako zelo repeče rdečo in trdo, da so zdravniki, kar debelo gledali, ko sem jim jo morala pokazati. So mi vsi zdravniki zatrjevali, da antibiotiki ne škodujejo mleku in da naj, kar se da pogosto dojim, vendar so mi le-ti tako zelo skvarili mleko, da ga Nik ni hotel več piti in je ful shujšal. Mleko je postalo ful grde rumene barve in ga je bilo sčasoma vse manj.
No, da skrajšam, vročina mi je padla šele po tem, ko sem s težkim srcem sprejela odločitev, da preneham dojiti in si začela dajati mrzle obkladke in jemati tablete.
Res se je bilo ful hudo po celem tednu kalvarije, groznih bolečinah in vztrajanju pri dojenju, odločiti, da prekinem dojenje. Počutila sem se ful na podnu, totalno nesposobna mama. Vsakič, ko sem se spomnila na dojenje, so se mi vlile solze - kar same od sebe. Res mi je bilo ful težko in sem potrebovala nekaj časa, da sem sprejela dejstvo, da ne dojim in predvsem, da sem se prepričala, da sem storila vse, kar je bilo v moji moči, da bi lahko dojila. In sem se s tem počasi sprijaznila...

V dejstvu, da ne dojim, sem se poskušala osredotočiti predvsem na dobre strani in manj misliti na slabe. Danes si mogoče celo že težko predstavljam, kako bi bilo, če bi dojila, vendar bi si, če bi lahko izbirala, seveda vsekakor želela dojiti.

Res je, da ni vse v dojenju in da je tista, ki svojega otroka ne doji enako dobra, kot tista, ki ga doji.

Res je tudi, da je danes dojenje ful forsirano, vendar bi bila, po mojem mnenju, cifra tistih, ki dojijo svoje otroke, dosti nižja kot pa je oz. naj bi bila, če temu ne bi bilo tako.

Zamerim, pa tistim, ki, kljub temu, da vidijo trud mamic, da bi dojile pa jim vseeno na gre, v njih vzbujajo občutek krivde in jih imajo za nesposobne mamice.

Lp

Bonnie_RR -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 21:57:30)

Uau... pogum pa tak! Kaj se bojiš očitkov, da si anonimna?

No, zame je to osebna odločitev vsake posameznice.

Veš, danes je predvsem moderno, da dojiš, ne pa, da si anonimen...

Seven* -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 22:01:30)

Ja, kot ste napisale vsaka ima svoje stalisce in vsaka po svoje prav. Ne zdi se mi toliko problem v forsiranju dojenja kot v problematiki pomoci. Redke so namrec porodnisnice, ki ti resnicno pomagajo pri dojenju. Sama sem mnenja, da bi morala v porodnisnici biti ena oseba zaposlena samo za pomoc pri dojenju oz. tudi hranjenju po flaski. Ker to je znanje, ki ne pride kar samo od sebe. Nekdo ti mora otroka pristaviti, nekdo ti mora pokazati kako otrok pravilno sesa. Koneckoncev tudi hranjenje po flaski ni tako zelo samoumevna zadeva.

Izhajala bom iz tega, da prakticno vse tiste, ki ne dojijo nimajo mleka. Tistih, ki nocejo dojiti pac ne bom razumela nikoli, jih pa zato poskusam ne soditi. In ta post sem odprla, ker sem razmisljala, da mogoce tudi okolje (hrana, voda.. ipd) vpliva na produkcijo mleka. Koneckoncev je tudi vedno vec bolanih otrok in prezgodaj rojenih otrok. Kaj pa vem.. Pa se nekaj. Zelo veliko zensk se tozi, da so poskusale, a vseeno tako malo zensk karkoli vprasa. Forum za dojenje sameva, gor ni skoraj nic aktualnih tem. Ce je zelja res tako velika, zakaj ni vprasanj? Saj smo zato tukaj gor, da si pomagamo..

tejčica -> RE: Rezultati ankete o dojenju na forumu Novorojencek, dojencek (4.5.2006 22:09:28)

Zame je bilo na začetku dojenje nočna mora. Pri meni je bil problem ta, da nisem imela mleka, in to da so me v porodnišnici zaradi tega sekirali prav gotovo ni pomagalo. Vsi so samo govorili kako je to pomembno za otroka...vse to mi je bilo jasno, ampak kaj naj naredim če mleka ni!?! In ker tretji dan po porodu mleka še kar nisem imela, mala pa je jokala zaradi lakote, sem morala doživeti skoraj živčni zlom da so mali dali nadomestilo. Zanimivo pa je, da sem mleko dobila takoj ko sem prišla domov in porodnišnice. Po parih urah v domačem okolju, ko sva se z malo "pošlihtale" po svoje in sem se končno sprostila, sem dobila mleko. Še preveč sem ga imela. Polno sem potem dojila en mesec, potem pa je nek dogodek v družini name psihično zelo vplival in sem mleko skoraj čez noč izgubila. Kljub temu, da je bila dojena samo mesec, pa je naša sedaj že skoraj štiriletna pupa zdrava.

Torej jaz se strinjam s tem, da okolje zelo vpliva na prisotnost mleka. Pri meni definitivno.

Stran: [1]