Zazidljivost??? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja



Sporočilo


mml -> Zazidljivost??? (24.5.2006 17:35:34)

Pri nas se šele ukvarjamo z idejo o gradnji...se pravi ideja in želja sta...ostalo bo sledilo počasi...
No pa čisto resno...ali ima kdo informacijo, če je (in seveda kje in kako) možno preverit, kdaj se bo spremenila namembnost parcele (se pravi, da bo iz nezazidljive postala zazidljiva)? Ali gre za javne informacije ali gre to samo po principu "veze in poznanastva"?

Hvala




mika -> RE: Zazidljivost??? (24.5.2006 17:47:41)

nam so vse podatke povedali na občini. Lahko pa vprašaš tudi na geodetski upravi. Kakšen je  postopek spremembe namembnosti, pa ne vem.




trdozimc -> RE: Zazidljivost??? (24.5.2006 17:52:41)

Najprej moraš poznati številko parcele, ki te zanima, nato pa se pozanimaj na občini, kjer imajo zazidalni načrt za celotno občino v kateri je parcela. Parcela lahko spada v različne kategorije in če spada npr. pod kmetijsko zemljišče je treba najprej spremeniti namembnost parcele, če pa je zemljišče npr. kmetijsko prve kategorije, pa boš zelooooo težko, če sploh, spremenila namembnost parcele. Možnost spremembe je odvisna od politike in interesa občine, malo pa tudi pomaga, če koga poznaš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]! LP 




Anonimen -> RE: Zazidljivost??? (24.5.2006 20:53:30)

mml - se ti posvetim jutri. A boš zdržal(a)? Podrobno....obljubim.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




petra a -> RE: Zazidljivost??? (25.5.2006 8:23:03)

na geodetski upravi ne boš opravila ničesar, ker nimajo s tem nič

pojdi na občino-na oddelek za prostor, tam lahko dobiš pisno (lahko tudi ustno) lokacijsko informacijo o parceli...na občini tudi vložiš zahtevo za spremembo namembnosti ali pa za spremembo plana...ponavadi želijo da jim prineseš s sabo kopijo katastrskega načrta (načrt parcele-dobiš na geodetski upravi), da lažje najdejo na svojih podlagah 




bubče -> RE: Zazidljivost??? (25.5.2006 8:50:42)

no, pri nas je tako da...najprej se pozanimaš ali je parcela v zazidljivem ali ne (kmetijsko)...torej, če je kmetijska lahko daš pobudo za spremembo namembnosti (naj bi se vse pobude obravnavale drugo leto (2007)....vendar je več možnosti, da postane kmetijska zazidljiva, če je v bližini zazidljive okolice oz. območja, saj kar tako eno parcelo sredi najboljših kmetijskih površin ne bo noben hotel datri v zazidljivo....pobude se obravnavajo najprej na občinski ravni, potem pa še na ministrstvu (tako da je malo verjetno, da če koga poznaš....da dobiš na podlagi tega možnost zazidljivosti...razen seveda, če si zelo visoko kje).... seceda se gleda tudi dejstvo, da se najprej poseljuje  tiste dele, ki so že zazidljiva, tako da kakega pretiranega širjenja ne bo več....in pa gleda se seveda tudi to, ali je v bližini dovolj možnosti za priključitev na komunalno infrastrukturo.....

tako na hitro in približno...kao to poteka v naši občini oz. na naši občini [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anonimen -> RE: Zazidljivost??? (25.5.2006 18:14:06)

V grobem ti je bubče vse razložila.

No je pa tko:
Nadomestila za spremembo in same spremembe (kot to pozna folk še od prej) NI VEČ!!!! Po novem zakonu od leta 2002.

Kako iz kmetijskega v zazidljivo parcelo?

Vse občine so dolžne do julija 2007 sprejeti stratejo prostorskega razvoja občine. To pomeni, da morajo biti plansko opredeljene vse namembnosti. To je da so določena območja za gradnjo, kmetijstvo, industrijo, obrt... in to na parcelo natančno. Ker se predlogi za strategijo obravnavajo skupaj s strokovnimi podlagami, ki so osnova za izdelavo Strategije razvoja (v nadaljevanju SPRO) je potrebno predloge obravnavat še pred začetkom izdelave SPRO-ja. Torej se predlogi sprejemajo še nekje letos, pol bo večina občin itak mela paniko s sprejemanjem SPRO-jev.
Se pa stvari presojajo skozi racionalno rabo prostora v smislu kot ti je že bubče napisala. DA nekih ekscesov daleč od naselij se ne sme delat, ker zakon tega ne dovoli in je kazensko odgovoren tisti ki to nariše in tisti ki to sprejme.

Najlažje o samem statusu parcele zveš če na občini pod katero spada kraj daš vlogo za izdajo LOKACIJSKE INFORMACIJE ZA PROMET Z NEPREMIČNINAMI. Ali pa zahtevaš, da jo pridobi prodajalec. Niti pod razno ne priporočam nakupa parcel, ki po planu ne spadajo v poselitveno območje naselij. Zakaj? Ker ni garancije, da bo zadeva zazidljiva.

Do sprejetja SPRO je pa še vedno možnost, da posreduješ na občino predlog o uvrstvi zemljišča v poselitveno območje (to je med zazidljive parcele). Ali pa se s tem predlogom obrneš direkt na firmo, ki pripravlja strovne podlage oz. samo strategijo.

Za veze in poznanstva dandanes je mal čudno rečt da so osnovni vir upravljanja s prostorom saj imajo vse informacije v zvezi s tem značaj IZPISA IZ URADNE EVIDENCE to pa pomeni, da so te informacije javno dostopne vsem, ki se zanje zanimajo in so jih občine NA ZAHTEVO dolžne izdati in seveda je občina tudi materialno odgovorna za vsebino izdane Lokacijske informacije.

UPam, da si kaj razumela...če ma bubče še kaj za povedat...me bo pa dopolnila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




mml -> RE: Zazidljivost??? (26.5.2006 8:59:10)

Hvala vsem...sem že malo bolj pametna. Skratka se bom pozanimala, kam sodi parcela, ki se nam zdi zanimiva, potem pa dalje...sicer bi najprej kakšnih 5 let tam prirejali piknike (ker za kaj drugega ne bo zadosti denarja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), potem pa se lotimo česa bolj konkretnega, seveda če bo vse OK.




Stran: [1]