služnostna pravica (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja



Sporočilo


simi73 -> služnostna pravica (29.5.2006 18:24:35)

Bom poskusila kar tukajle, če pa sem zgrešila forum me pa prestavite...
Zanima me, kaj konkretno pomeni, da ima nekdo služnostno pravico?
npr. na parceli, ki je predvidena za gradnjo bodo ob meji delali javno kanalizacijo, v pasu 5m od nje na obe strani, pa ima podjetje, ki s tem upravlja služnostno pravico. Ali to pomeni, da v tem območju ne smeš ničesar "gor postavit"? Jasno mi je, da imajo pravico na tem območju, da opravijo posege po potrebi (za vzdrževanje ipd). Kaj pa lastnik? Tu mi  stvari niso nič več jasne...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Ali lahko npr. preko tega območja spelje cesto? 
Kakšne pravice ima potem lastnik zemljišča na katerem je podpisal služnostno pravico nekemu podjetju?

za vso pomoč hvala in lp.[sm=rozica.gif]





Anonimen -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 18:37:05)

lastnik nima, kolikor je meni znano, v bistvu nobene pravice.




nejcko -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 18:58:46)

Mislim, da lkot lastnik komot voziš po tisti cesti in jo tudi sam uporabljaš, ne smeš pa tistemu, ki ima služnostno pravico kakorkoli preprečiti dostopa.

Aja, pa kot lastnik plačuješ katastrski dohodek, pa urejati si dolžan okolico itd. Zoprnija, amapk tako pač je.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anonimen -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 19:02:46)

Ali to pomeni, da v tem območju ne smeš ničesar "gor postavit"?


na to sem mislila, vozi se pa lastnik lakho po svoji zemlji. seveda pa tudi tisti, ki ima na tem delu služnostno pravico.




nejcko -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 19:08:44)

Aja, to sem pa spregledala ... graditi ali karkoli gor delati lastnik ne sme, ker s tem, normalno, "souporabniku" zapre pot. Maš prav. Spliš, v bistvu je lastnik čisto brez pravic, samo dolžnosti ima.




sazi -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 21:08:29)

obsajajo služnostne pravice za različne namene. Ni isto služnost za dostop na parcelo ali pa služnost za izgradnjo komunalnega voda. Če ima podjetje služnostno pravico v širini 5 m, da izgradi nek vod pomeni, da tam res ne moreš ničesar postaviti, oni pa ta del lahko uporabijo izključno za ta namen, kot je v služnostni pravici zapisamo (mora pisati v Zemljiški knjigi).
Lastnik parcele pa ima pravico do odškodnine. Kaj je s temi odškodninami in kako se uveljavljajo pa je zame že prehuda znanost.




mala maja -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 22:06:03)

kot ti je napisala že sazi obstajajo različne služnosti.

Če si lastnica parcele na kateri je služnostna pravica dovoza poti do sosednjih parcel . le te ceste ne smeš zapret in tudi ne na njej gradit. Tudi objekta ne smeš gradit na mejo ampak mora biti prav tako odmaknjen od ceste.
Verjetno imajo služnostno pšravico lastniki parcel katero uporabljajo služnost  poti po vaši parceli le to zabeleženo tudi v vašem zemljiškoknjižnem izpisku.

Če se gre za gradnjo nekega komunalnega vode in če pač v pogodbi piše da imajo služnostno uporabo 5 m stran od voda to pomeni da 5 m starn ne smeš graditi. Lahko preko tega voda spelješ dovoz, samo moraš ti dobiti soglasje upravnika tega komunalnega voda.  ne vem pa zakaj 5m ponavadi se šteje 2.5m.

Če je predmet služnosti neka pot ki se uporablja ze več kot 20 let pa prav tako ni vpisana v ZK je prav tako ne smete zapreti, ker se po 20 letih služnostna pravici prisostvuje. se pravi če tvoj sosed več kot 20 let uporablja neko pot  po tvoji parceli pa čeprav nima podpisane in notarsko uverovljene služnostne pravice mu ti ne smeš zapreti pot.

Če te še kaj zanima mi piši na ZS.




nejcko -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 23:01:51)

A je sploh kakšna možnost, da se taka služnostna pot "ukine"? Recimo, da ima sosed lasten dostop do ceste, pa kljub temu uporablja "služnostno" pot po sosedovi parceli že več kot dvajset let.




baguSka -> RE: služnostna pravica (29.5.2006 23:04:14)

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

A je sploh kakšna možnost, da se taka služnostna pot "ukine"? Recimo, da ima sosed lasten dostop do ceste, pa kljub temu uporablja "služnostno" pot po sosedovi parceli že več kot dvajset let.


ja itak!!! nm so jo tud zaprl, ker so sosedi dokazal, da gremo lahko po drugi strani!!! pozanimi se.




Anonimen -> RE: služnostna pravica (30.5.2006 0:15:41)

jutri dobiš odgovor...zdej je prepozna ura, se mi ne da mislit...a boš zdržala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




simi73 -> RE: služnostna pravica (30.5.2006 7:29:20)

pikec, ni take panike[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ti si kar malo spočij možgane[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Vsem ostalim pa hvala za odgovore. To sem si kar mislila, da kakšnega objekta gor na služnost ne smeš postavit, a za cesto na služnosti je pa potem tud treba soglasje upravitelja komunalnih vodov imet[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] noj, ja bomo že nekako.
hvala še enkrat vsem in lep dan (kljub kislemu vremenu) vam želim.





mala maja -> RE: služnostna pravica (30.5.2006 8:21:09)

na služnosti je pa potem tud treba soglasje upravitelja komunalnih vodov imet noj, ja bomo že nekako.
IZVIRNO SPOROČILO: simi73


ne glej jaz sem te razumela da gre pač po vaši zemlji nek komunalni vod(kanalizacija, vodovod, telefon, ker si pisala 5m sem pomislila celo na kakšen kolektor ali toplovod)
Čer ti hočeš preko tega voda (se pravi da ga prečkaš in narediš dovoz do parcele ker ti gre po robu komunalni vod) moraš da ti lahko ta dovos narediš dobit soglasje upravitelja tega komunalnega voda

NEJCIKo ča tvoj sosed uporablja to pot več kot 20 let pa se do sedaj ni noben pritoževal pa bi mu sedaj to radi preprečili da bi na ntem mestu lahko gradili ker tako in tako samo on uporablja to pot, je pa druga.- Kot ti je napisala že ene če ima on drugo pot do svoje parcele in je tista pot tudi uradna nima kaj delat na tvoji poti tudi če jo uporablja že več kot 20 let. Gre se za to če takšno pot uporablja več ljudi. Napo da si ti pod hribom pa vsi do vrha vozijo po tej poti je ne smeš zapret.




simi73 -> RE: služnostna pravica (30.5.2006 8:34:46)

IZVIRNO SPOROČILO: mala maja


ne glej jaz sem te razumela da gre pač po vaši zemlji nek komunalni vod(kanalizacija, vodovod, telefon, ker si pisala 5m sem pomislila celo na kakšen kolektor ali toplovod)
Čer ti hočeš preko tega voda (se pravi da ga prečkaš in narediš dovoz do parcele ker ti gre po robu komunalni vod) moraš da ti lahko ta dovos narediš dobit soglasje upravitelja tega komunalnega voda





maja saj si me pravilno razumela, sam sm jst mal čudno napisala[sm=smiley9.gif]
na moji parceli, kjer bova gradila, bodo delali kanalizacijo, pa me je zanimalo ali lahko tam čez kakšno cesto speljem al pa kakšno drevo posadim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] je pa res, da gradila gor itak ne bom, ker gre kanalizacija ob robu parcele, pa nima niti smisla tja hišo gor postavljat. je pa itak dovolj velika parcela, da lahko hišo kam drugam postavim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
hvala za info in pomoč[sm=rozica.gif]




Stran: [1]