Ds in avtizem (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci s posebnimi potrebami



Sporočilo


firbcna -> Ds in avtizem (6.6.2006 13:41:05)

ssNašemu sončku so poleg DS posumili tudi na avtizem (težka motnja v duševnem razvoju z elementi avtističnega vedenjskega vzorca).

Zanima me, če je tu še kdo s takšnim primerom ali mogoče pozna kakšnega otroka z DS in avtizmom. Diagnoza bo sicer postavljena/ovržena jeseni. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]





stančka -> RE: DS IN AVTIZEM (6.6.2006 15:52:43)

Ojla, sem nova na forumu,..nisem vedela, da je ta kombinacija sploh možna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Upam na vse najboljše.

lp, s




StBarbara -> RE: DS IN AVTIZEM (6.6.2006 17:26:07)

Prov te kombinacije ne poznam, poznam pa primer otroka, ki ima res " hudo obliko" avtizma.




petra2 -> RE: DS IN AVTIZEM (7.6.2006 13:14:28)

Firbčna,
ravno pred kratkim sem bila na seminarju o avtizmu. Predavateljica je naštevala vse, kar  jih moraš upoštevati, da ločiš avtizem od podobnih stanj. Rekla je tudi, da DS izkuljučuje avtizem, torej ali imaš DS ali avtizem, obojega pa ne.
Pa še to govorila je o tem, da je otrok avtist ali ni (ker obstajajo točno določeni znaki) in da otrok ne more imeti samo nekaj vedenjskih vzorca. Torej v smislu ali je otrok avtist ali ni. Otrok torej je avtist ali ni avtist in ne more imeti samo znakov avtista. To nam je razložila s prehladom, ali si prehlajen ali nisi. Če tudi imaš samo znake prehlada - si prehlajen in imaš samo znakov prehlda.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
lp, petra






petra2 -> RE: DS IN AVTIZEM (7.6.2006 13:17:33)

Uf, uf... parkrat sem se zatipkala, ampaj upam, da sem bila kljub temu jasna.
lp, petra




sarasas -> RE: DS IN AVTIZEM (7.6.2006 14:15:24)

Živjo!
Tudi midva imava sina z DS (20 mesecev), firbčna - pred kakšnim letom sva si že dopisovali.
Tvoje sporočilo me je kar zbodlo in tudi jaz sem mislila, da diagnozi ne moreta biti hkrati pri istem otroku. Ampak, ko sem malo pobrskala po netu, sem našla, da je možno (glej npr. http://uk.geocities.com/grahamdavidcook@btinternet.com/index.htm).
Uf, upam, da vam avtizma ne bodo potrdili, to bi bilo kar težko za Bora. Kako pa mu sicer gre? Kako je v vrtcu?
Naš mali eno leto še ostaja v razvojnem oddelku, potem pa bomo videli, kako bo naprej.

Srečno! In veliko poguma, karkoli se že zgodi.




firbcna -> RE: DS IN AVTIZEM (8.6.2006 12:16:38)

Ja, je možna kombinacija. V bistvu lahko gre za dve popolnoma ločeni diagnozi. Sej pravim, da moramo ugorovit ali je avtizem le "posledica" DS ali je to še dodatna genetska napaka. Odgovor bomo izvedeli jeseni.

Bor v vrtcu uživa. Ravno ta teden je "prestopil" v razvojni oddelek. Mislimo, da je tako najboljše zanj. Govor še ni razvit, prav tako še uporablja pleničke. Bomo videli kaj bo prinesel čas. Sem optimistična [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].




Gina -> RE: DS IN AVTIZEM (1.7.2006 16:56:13)

Petra, a mi lahko malo razložiš prosim. Npr. da ima otrok Auspergerjev sindrom. Ima znake avtizma, vendar daleč od zelo zelo tipičnih, saj se npr. komot koga dotakne in tudi v družbi nekoliko drugače funkcionira - se druži, kot sem prebrala - in nikakor nima vseh tipičnih znakov avtizma, pa vendar je avtist. Vendar ne glede na vse, avtizem dokazujejo posredno, preko znakov, tipičnih za avtizem. Vsaj jaz nisem prepričana, da bi to že delali z magnetno resonanco ali čim podobnim, čeprav sem brala, da se avtizem menda jasno vidi na vijugah malih možganov. Torej se lahko strinjam s tezo, da avtizem imaš ali pa ga nimaš, vendar nisem zihr, da druge, netipične vrste avtizma, kot npr. Ausperg. sin., prepoznajo pri vseh otrocih. Po moje niti diagnosticirani niso vsi. Me pa ta tema zelo zanima, tako da so vse informacije dobrodošle.




petra2 -> RE: DS IN AVTIZEM (2.7.2006 11:49:14)

Gina,
pri avtizmu govorijo o spretru,kjer so lahko znaki "milejši" in "bolj izraziti". Ne glede na to, pa imajo vsi avtisti določene znake. Aspergerjev sindrom je ena izmed milejših oblik avtizma, nekateri so celo ločujejo od ostalih avtističnih motenj.
O MRI je bilo tudi govora na seminarju, kjer sem bila - vendar je še vse v povojih, če sem prav razumela - a spremembe se naj bi kazale predvsem v sprednjem -čelnem delu možgan (če sem si prav zapomnila so to ugotovili Francozi).
Se strinjam, da mogoče niso vsi otorci diagnosticirani, problem pa je  v samem diganostičnem materialu (npr. Denver avtista ne odkrije) in v tem, kdo bo otroku diagnozo dal. Vse se premika zelo počasi - vsaj pri nas.
Če te še kaj zanima, mi lahko pošlješ privat sporočilo. Z veseljem ti povem tisto, kar še vem.
lp, petra




Stran: [1]