|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vprašanja
8.4.2022 10:02:27   
Admin
Jesenski klepet z strokovnjakinjo!
Pridruži se nam v živi debati TUKAJ. Ves teden od 17. do 21. oktobra 2022 svoje strokovne nasvete deli dula Urška P. Iršič.
user posted image
 
user posted image  Nosečke, povprašate jo lahko karkoli, kar vas zanima o nosečnosti, pripravah na porod in samem porodu – v porodnišnici in doma. 
user posted image  Mamicam, ki že imate dojenčka skuša odgovoriti na vsa vprašanja, dileme, težave z zvezi s poporodnim obdobjem, nego novorojenčka oziroma dojenčka.
user posted image  S starši, ki imate že malce večje otroke pa deli svoje izkušnje glede vzgoje otrok. Urška je namreč tudi mamica štirih otrok, tako da dobro pozna vse lepe in manj lepe trenutke, ki jih prinaša starševstvo.

Več o njej si preberi TUKAJ: https://www.ringaraja.net/clanek/v-zivo-na-forumu-vprasajte-dulo-ursko_10920.html

Vprašaj jo karkoli: ANONIMNO! Začnemo v ponedeljek!
Lahko vprašanje zastaviš takoj, pa dobiš odgovor takoj v ponedeljek. ;)

Spodaj najdeš nekaj njenih odličnih odgovorov na vprašanja nosečk in mamic iz prejšnjega gostovanja. Morda pa najdeš že pravi odgovor zase.

* Urška bo z nami v živo, ker pa je tudi sama mamica in jo njeni otroci potrebujejo, vas prosimo za razumevanje, če odgovora ne dobite takoj. Hvala.


< Sporočilo je popravil Admin -- 13.10.2022 10:41:35 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
11.4.2022 12:49:26   
Zago
Pozdravljeni,
sem v 16. tednu in imam nekaj vprašanj.
- Pri porodu želim imeti dulo. Ali so v vseh štajerskih porodnišnicah dule zaželjene oz. so poleg partnerja sploh dovoljene.
- Koliko časa prej moram rezervirati dulo?
- Kljub temu, da sem iz celjskega konca, me v Celjsko porodnišnico najbolj ne vleče. Odločam se med Mariborsko, Ptujsko ali Slovenj Graško. Katero glede na vaše izkušnje priporočate?
- Kje vse in kako pogosto se moram mazati s kremo proti strijam.

Že vnaprej hvala za odgovore!

Lep pozdrav, Zala

(odgovor članu Admin)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
11.4.2022 14:56:17   
Umma3
Mene pa zanima naslednje:
- je v kateri porodnišnici možno, da te spremljata dva spremljevalca, dula in partner, na primer? Če ne, ali je bolje, da je z menjo dula ali partner, kdo mi lahko bolj pomaga uveljaviti svoje želje pri porodu?
- ali lahko zavrnem vaginalne preglede v nosečnosti in pri porodu? Kako pomembni so v resnici, da vedo, da je s potekom nosečnosti in poroda vse ok? Ne bi rada vztrajala pri nečem, če pa lahko s tem škodim otroku.
Hvala za odgovore. user posted image  



(odgovor članu Zago)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
11.4.2022 15:35:43   
Dula Urška
Zdravo Zala🥰. Hvala za vaša vprašanja.
Najprej iskrene čestitke ob nosečnosti.
Trenutno so brez predhodnje najave dule "dobrodošle" samo v porodnišnici Jesenice, a močno delamo na tem, da se to spremeni. Vsaka dula ima potem še svoje načine, kako se dogovori z vodstvom porodnišnice, da lahko spremlja mamico. Moj način je takšen, da skupaj z mamico napiševa prošnjo za drugega spremljevalca ob porodu in jo naslovima na vodstvo porodnišnice. Lepa beseda, lepo mesto najde ;) . Skratka vse je stvar dogovora.
Dulo najbolje da rezervirate čim prej, namreč priprave na porod z dulo so zelo obsežne, zanimive in lepe :) . Dule mamic ne pripravljamo samo na lep porod, pač pa jim stojimo ob strani tekom nosečnosti in tudi po porodu smo prisotne. Prav poporodno obdobje je ponavadi polno izzivov. 
Glede porodnišnic vam težje svetujem, ker ne poznam vaših želja in pričakovanj. Sem pa tudi jaz iz Celja, tako da če boste želeli, dajte me kontaktirat zs in bova lažje predebatirale vaše želje in glede na te, vam lahko svetujem porodnišnico.
Ali se bodo pojavile strije ali ne, je odvisno od mnogo faktorjev. Velik del prispeva vaša genska nagnjenosti k temu pojavu.Svetujem mazanje področij, kjer se vam zdijo, da je koža zelo napeta, suha in občutljiva.
Upam, da vam bodo moji odgovori v pomoč ❤🙏.
Želim vam lepo nosečnost in sanjski porod🤰🌺.
Dula Urška

(odgovor članu Zago)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
11.4.2022 16:08:51   
Dula Urška
Zdravo.
Hvala za vaše vprašanje.
Trenutno sta dva spremljevalca dovoljena samo v porodnišnici Jesenice. A kot sem napisala en odgovor višje, se tudi drugod da dogovoriti za prisotnost obeh.
Iskreno, jaz kot dula se zelo potrudim, da mamica ne rabi izbirati med dulo in partnerjem. Namrec oba sta pomembna in nenadomestljiva v svojih vlogah. Dula ima znanja o porodu, tehnikah lajšana bolečin, pozna želje mamice in ker ni čustveno vpeta, lažje komunicira z mamico glede njenih želj med porodom. Na drugi strani je tudi partner tisti, ki se "rojeva" v novo vlogo- vlogo očeta. In dula drži varen prostor tudi njemu, da je za svojo partnerko lahko prisoten v vsej svoji ljubezni🥰.
Vsak pregled v nosečnosti lahko zavrnete. V kolikor so vaše zavrnitve informirane in ste s tem vi pomirjeni. Predlagam, da ne zavračate vseh pregledov, pač pa glasno izrazite željo, da jih ne želite v kolikor niso nujno potrebni. Vsakič znova prosite, da vam pojasnijo zakaj bodo nek pregled naredili, čemu služi in kako nujen je. Pregledi med porodom( pri zdravi nosečnici, zdraven plodu in normalno odvijajočem se porodu) niso potrebni, saj obstaja mnogo drugih zunanjih znakov iz katerih lahko razberemo kako poteka porod. Naj bo komunikacija jasna in spoštljiva. Vaša pravica je, da o svojem telesu odločate vi.V kolikor boste imeli dulo, vas bo tudi ona naučila kako poslušati svoje telo in skupaj lahko dosežeta, da se vaše želje glede poroda uresničjo🥰❤🤰.
Želim vam lepo nosečnost in krasen porod❤.
Dula Urška

(odgovor članu Umma3)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
13.4.2022 14:45:24   
prekmurka_25
Pozdravljeni, zanima me, kako lahko pri porodu doma sodeluje bratec? Ali dula tudi sorojence vključi in kakšna vse je lahko njihova vloga in kakšne so omejitve?

(odgovor članu Dula Urška)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
13.4.2022 18:15:26   
Dula Urška
Pozdravljeni,
Uu zanimivo vprašanje. Seveda! Sorojenci lahko sodelujejo. Otroci so brez predsodkov in porod lepo sprejmejo. Njim je to nekaj naravnega.
Dule poskrbimo, da se tudi otroci dobro pripravijo na porod, z njimi se veliko pogovarjamo, pokažemo filmčke o porodu, knjige...Ko se porod odvija, jim vedno znova pojasnjujemo kaj se dogaja, kako se dojenček rojeva, kaj čuti mamica. Izredno pomembno je, da se z otrokom komunicira odprto in odkrito, ter da se ga dobro pripravi na porod.
Lahko povem tudi iz osebne izkušnje.Moji otroci so bili prisotni pri mojem četrtem porodu doma, vsi trije imajo na porod prekrasen spomin in z veseljem vsak po svoje pripovedujejo kako so ga doživeli. To so neprecenljiv spomini in izkušnje❤.
Kar pogumno ;) 
Če potrbujete še več informacij o tej temi, mi lahko pišete privat ;) 

(odgovor članu prekmurka_25)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
14.4.2022 9:39:01   
5ri
Pozdravljeni,
moje vprašanje pa se nanaša na odnos med bratcema. Otroka sta stara 5 in 7 in sta zelo povezana. Opažam pa, da ko pride k nam na obisk kdo od prijateljev ali prijateljic starejšega, se mlajši pogosto počuti, da je izločen in potem nagaja. Kaj menite, je bolje, dati takrat starejšemu čas s sovrstniki in mlajšega zamotiti posebej ali vztrajati, naj se skupaj igrajo? Vidim, da je mlajši ljubosumen in bi hotel imeti brata le zase.

(odgovor članu Dula Urška)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
14.4.2022 19:36:45   
Dula Urška


IZVIRNO SPOROČILO: 5ri

Pozdravljeni,
moje vprašanje pa se nanaša na odnos med bratcema. Otroka sta stara 5 in 7 in sta zelo povezana. Opažam pa, da ko pride k nam na obisk kdo od prijateljev ali prijateljic starejšega, se mlajši pogosto počuti, da je izločen in potem nagaja. Kaj menite, je bolje, dati takrat starejšemu čas s sovrstniki in mlajšega zamotiti posebej ali vztrajati, naj se skupaj igrajo? Vidim, da je mlajši ljubosumen in bi hotel imeti brata le zase.






Pozdravljeni.
Oh ti odnosi med brati/sestrami so veliko krat polni izzivov :).
Ponudila vam bom nekaj rešitev in upam, da vam bo kakšna koristila❤.
1. Pomembni so tudi občutki starejšega otroka. Kako se on odziva, ko ima obisk? Si želi zasebnosti ali ga bratec ne moti? Če ga moti, predlagam, da spoštujete njegovo "zasebnost" in tisti čas bratca zamotite z nečim drugim, ali pa povabite kakšnega njegovega prijatelja.
Če starejšega bratca ne moti prisotnost mlajšega, potem  razložite mlajšemu kakšni so "pogoji", da se igri pridruži ( da sodeluje, ne nagaja...)  in kakše bodo "posledice" če se dogovora ne bo držal ( v smislu, da takrat pač več ne bo smel biti zraven pri igri).
2. Če vidite, da ti dogovori ne bodo uspešni, predlagam, da tisti čas izkoristite in delata nekaj kar je mlajšemu še posebej všeč- naj bo to vajin čas🥰.
3. Enostavno "pustite" in naj se zmenijo sami. Jaz imam zelo dobre izkušnje s tem- namreč včasih sem te stvari urejala, se pogovarjala, razlaga, posredovala, reševala... pa nisem bila preveč uspešna. Potem sem v neki točki otrokom predlagala, da se zmenijo sami. In na moje presenečenje, so se 🥰. 
Včasih je samo kakšno obdobje takšno, ko neke situacije zahtevajo posredovanje in že čez en mesec mine in pride kaj drugega 😅.
Najpomembnejše je to, da se imata rada❤ . 
Hvala za vaše vprašanje in lep pozdrav,Dula Urška.

(odgovor članu 5ri)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
6.6.2022 14:49:50   
Orhideja24
Pozdravljena. Sem novopecena mamica, 2 tedna starega fantka. Imamo tezave z spanjem, namrec nas fantek nikakor noce zaspati, ko pa zaspi pa spi najvec pol ure do uro in pol, ista zgodba podnevi in ponoci. Cisto sem ze obupana saj vec ne vem kaj naj storim. Hranimo se izkljucno z materinim mlekom.Hvala za odgovor in lep pozdrav 

(odgovor članu Admin)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
6.6.2022 15:23:23   
Umma3
Sem nekako človek, ki razmišlja, da je najbolje porod prepustiti osebju v porodnišnici, vseeno pa ob vseh teh negativnih izkušnjah razmišljam, da bi bilo dobro, da bi imela porodni načrt. Kako naj se ga lotim? Kako naj vem, kaj naj napišem? Kdaj naj ga napišem? Komu ga dam in kdaj? Ga uskladim tudi s partnerjem? Kaj če napišem kakšno "neumnost", torej nekaj neizvedljivo? Koliko vztrajati pri svojih željah, gledena to da nisem strokovnjakinja in ne vem, kaj je dobro zame, za otroka?
Hvala za odgovore.

(odgovor članu Orhideja24)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
6.6.2022 18:25:52   
Dula Urška


IZVIRNO SPOROČILO: Orhideja24

Pozdravljena. Sem novopecena mamica, 2 tedna starega fantka. Imamo tezave z spanjem, namrec nas fantek nikakor noce zaspati, ko pa zaspi pa spi najvec pol ure do uro in pol, ista zgodba podnevi in ponoci. Cisto sem ze obupana saj vec ne vem kaj naj storim. Hranimo se izkljucno z materinim mlekom.Hvala za odgovor in lep pozdrav 




Pozdravljena. Najprej čestitke ob rojstvu fantka❤.
Draga mamica, razumem te❤. Ni lahko, je pa to kar opisujete normalno pri tako majhnih dojenckih.
Razumeti morate, da dojenje ni samo hranjenje. Je tudi tolažba in zavetje dojenčka. Na dojki se dojencek naje, odžeja, potolaži, pocrtlja.
To pojasni pogostost podojev.
Trebuscek 6 tednov starega dojenčka je majhen, kar pomeni, da ne more zaužit vecjih kolicin mleka, ki bi ga nasitile za dlje casa, zato se dojeni otroci dojijo bolj pogosteje.
To se bo sčasoma nehalo❤🙏.
Obdobje dojenčka zelo hitro mine, zato ne obupat, počivajte ko lahko, spustite pričakovanja o tem kako bi morali prvi tedni z dojenčkom potekati in poslušajte svojega otroka. Svetujem, da veliko "gnezdite", da je okolje dojenčka čim bolj mirno, da ste vi dobro- takrat bo tudi vaš dojenček dobro.
On trenutno rabi samo vas🙏❤ . 
P.s.Čestitke za polno dojenje- to je nekaj najboljšega kar lahko daste svojemu otroku ;) . Kar pogumno dalje, če pa rabite uporo, pa me lahko kontaktirate tudi v zs ;) 
Lp, dula Urška



(odgovor članu Orhideja24)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
6.6.2022 18:41:49   
Dula Urška


IZVIRNO SPOROČILO: Umma3

Sem nekako človek, ki razmišlja, da je najbolje porod prepustiti osebju v porodnišnici, vseeno pa ob vseh teh negativnih izkušnjah razmišljam, da bi bilo dobro, da bi imela porodni načrt. Kako naj se ga lotim? Kako naj vem, kaj naj napišem? Kdaj naj ga napišem? Komu ga dam in kdaj? Ga uskladim tudi s partnerjem? Kaj če napišem kakšno "neumnost", torej nekaj neizvedljivo? Koliko vztrajati pri svojih željah, gledena to da nisem strokovnjakinja in ne vem, kaj je dobro zame, za otroka?
Hvala za odgovore.





Pozdravljeni❤.
Želela bi poudariti, da porod ni nekaj kar se dogaja mimo vas, ampak je vaše ❤.
Porodni načrt lahko napišete sami ( na netu imate primere), lahko pa ga spišete skupaj z dulo. Dule vsako poglavje posebej razložimo, vi poveste svoje želje, me povemo kaj je mogoče in varno in potem to  "spravimo" na papir.
Če se bojite, da bi preveč posegali v svojo varnost, predlagam, da v porodnem načrtu uporabljate zapise v smislu " če bo moje in otrokovo zdravstveno stanje dopuščalo, želim roditi v vodi" ...
Porodni načrt je napisan za primer naravnega poroda, brez večjih komplikacij. V primeru, da je vaše ali otrokovo stanje ogroženo, se porodni načt več ne uresičuje. Glede tega se ne rabite bati- vaša in otrokova varnost je vedno na prvem mestu.
A raje Izhajajva iz dejstva, da je porod naraven fiziološki zaključek nosečnosti. Razmislite kaj si želite zase in za vašega otroka tekom poroda. Kakšno porodno zgodbo si želite? Porodni načrt NI kompliciranje, ampak je oseben zapis o željah pri porodu do katerih ima vsaka porodnica pravico, da se jo sliši in upošteva. Vi rojevate, vaš porod je, vaš dojenček, toraj naj bo tudi porod po vaše ;).
Vso srečo, če pa rabite nadaljno vodstvo, se mi lahko javite v zs ;) 
Lp, dula Urška

(odgovor članu Umma3)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
7.6.2022 19:54:38   
Lelly28 RR
Pozdravljeni, mene pa zanima kako se spopadati s trmo pri 22 mesečni punčki? Je namreč takšna, da že od majhnega ve kaj hoče in nikakor ne najdemo načina kako jo včasih prepričati, da kaj naredi. Ne pomaga niti lepa beseda, niti da bi jo podkupili, ne da jo fizično odnesemo stran. Kakšen nasvet? Hvalaaa

(odgovor članu Dula Urška)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
8.6.2022 14:34:43   
Dula Urška


IZVIRNO SPOROČILO: Lelly28 RR

Pozdravljeni, mene pa zanima kako se spopadati s trmo pri 22 mesečni punčki? Je namreč takšna, da že od majhnega ve kaj hoče in nikakor ne najdemo načina kako jo včasih prepričati, da kaj naredi. Ne pomaga niti lepa beseda, niti da bi jo podkupili, ne da jo fizično odnesemo stran. Kakšen nasvet? Hvalaaa





Pozdravljeni.
Čarobne rešitve žal ni. Lahko pa vam z zagotovostjo trdim, da mine😅. Upam, da vam bodo v pomoč naslednji ( preizkušeni) nasveti.
Pri mojih otrocih so delovali naslednji "prijemi":
1. Preusmerite pozornost na nekaj drugega.                ( Naprimer, da se ne želi obut. Začnite  razlagat kako lepo zunaj čivka ptička in jo nujno morata it pogledat.) 
2. Jasne meje, ki se ne spreminjajo. Dejstvo je da nas otroci skoz testirajo in ko vidijo, da popustimo je to za njih znak "aha- samo dost dolgo se morem dret, pa bom dosegel svojo". Zato se striktno držite pravil, vendar izbirajte svoje bitke ;) 
3. Bodite bolj vztrajni, kot je vaš otrok ;) .Vedno prvo preizkusite vse "nežne" prijeme, če pa ne delujejo, potem si vzamite čas in vseeno vztrajajte pri svojem. Naj otrok trmari, joka, cepeta...vi mu držite varen prostor, da izrazi vso svojo frustracijo, ampak od svojih zahtev ne odstopite. Sčasoma spoznajo, da bitke z vami ne bodo dobili in da se bolj splača že kar v osnovi naredit kar se mu reče.
4. Že v osnovi se izognite situacijam, ki izzovejo izpade in trmo pri otroku. ( Primer- Če vidite, da imate vedno težavo, kadar gresta skupaj v trgovino, potem za nekaj časa obiske trgovin odložita.)

Vzgoja otrok je izjemno zahtevna in vsi se kdaj znajdemo na točki, ko se nam zdi da nič ne deluje. Nikar ne obupat, obdobja odraščanja se hitro menjujejo 🙏❤.Vse dobro.
Doula Urška

(odgovor članu Lelly28 RR)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
19.10.2022 9:52:20   
Umma3
Ena o dojenju - rabim pomoč. Obožujem dojenje in res mi je lepo dojiti, ampak moja 1,6-letnica res že malce pretirava :( Nikoli ni želel sprejeti dude, se mi pa zdi, da sem duda jaz. Ponoči spi dobesedno na meni, večino časa priklopljena na dojko. Takoj ko se skušam umakniti, je strašanski jok. Nimam namena, da bi še zaključila z dojenjem, le omilila bi rada tole situacijo, ki postaja nevzdržna (ja, vem, bi morala začeti z nekakšnim redom takoj, saj se je s tem spanjem na meni lotila že takoj od rojstva dalje).
Kako naj jo sočutno odstavim s sebe? ;) Vsak nasvet dobrodošel, saj sem res pošteno utrujena od tega napolspanja. Hvala za pomoč.

(odgovor članu Dula Urška)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
19.10.2022 10:02:59   
Ajra RR
1. Koliko časa pred porodom se moram dogovoriti z dulo, če jo želim zraven? Kakšne so okvirne cene in kaj lahko pričakujem - katere "storitve"?

2. Ali masaža presredka pred porodom, pa pitje malinovega čaja lahko res pomaga pripraviti presredek na porod? Oziroma kaj lahko storim sama, da v čim večji meri preprečim prerez oziroma raztrganje presredka? Lahko pri porodu izrecno "prepovem", da me prerežejo?

_____________________________

Strokovnjaki odgovarjajo, vprašanje jim lahko pošljete tudi anonimno.

http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki

(odgovor članu Umma3)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
19.10.2022 12:49:35   
Anonimen
Pozdravljeni,
Ravno sem izvedela, da me čaka sprožen splav zaradi nerazvijanja ploda (izvedela sem pri dobrih 7 tednih). Zanima me, če lahko podate kakšne informacije o tem kako to izgleda, ali je to vedno splav s tabletko? Koliko časa preživiš v bolnici, na bolniški? Ter kaj to pomeni za naprej, kdaj se zopet lahko odločim za zanositev, ali so zaradi splava kakšne posledice?
Že v naprej hvala.

(odgovor članu Ajra RR)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
19.10.2022 21:54:29   
Dula Urška
Draga mamica, pozdravljena.

Vas zelooo razumem, saj sem trenutno tudi sama pred tem izzivom.

Kot prvo bi priporočala, da sama pri sebi razjasnite kaj je tisto kar želite in kaj res več ne želite glede dojenja. Ko boste z zagotovostjo vedeli, boste dosti lažje vztrajali pri svojem. Nočno dojenje je res naporno, zato razumem da tukaj prvo želite potegniti meje. Moj nasvet je, da ko se hčerka zbudi, ji ponudite dojko- ko začutite, da ima dovolj, jo odstavite. Ce in ko bo jokala, ji ponudite vodo, objem, nežno ji prigovarjajte, da jo imate radi, da ste tam za njo. Ko bo ugotovila, da se več ne splača zbujati za vodo in pogovor, bo tega sčasoma manj. Podoje ponoči krajšajte in zmanjšujte postopoma- jaz temu pravim sočutno odstavljanje. Cilj je da pridete "na zeleno vejo". Mogoče ji tudi čez dan omenite, da "zizi" ponoči spi :).

Včasih deluje če vskoči partner in vi odidete (za nekaj časa ali za par ur ponoči) spat v drugo sobo- mleko namreč otrok vonja in je še toliko bolj mikavo.

Upam, da vam bo kakšen nasvet prišel prav in želim vam čim več prespanih noči.
Pa samo to bom še dodala- obljubim, da mine ;)

lp, dula Urška

(odgovor članu Umma3)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
19.10.2022 22:25:16   
Dula Urška

IZVIRNO SPOROČILO: Ajra RR

1. Koliko časa pred porodom se moram dogovoriti z dulo, če jo želim zraven? Kakšne so okvirne cene in kaj lahko pričakujem - katere "storitve"?

2. Ali masaža presredka pred porodom, pa pitje malinovega čaja lahko res pomaga pripraviti presredek na porod? Oziroma kaj lahko storim sama, da v čim večji meri preprečim prerez oziroma raztrganje presredka? Lahko pri porodu izrecno "prepovem", da me prerežejo?



Pozdravljeni :)

različne dule imamo različne pristope, ponudbe in cene, najpomembnejše je to, da najdete tisto, ki vam najbolj odgovarja.

Bom napisala kaj imam najraje jaz in kakšna je moja ponudba.
Toraj, najraje vidim, da me nosečnice poiščejo čimprej v nosečnosti namreč tako lahko v miru gradimo odnos, se spoznavamo in do poroda resnično spletemo eno pristno vez, ki je izjemno pomembna med samim porodom. Nekatere mamice sicer začutijo potrebo po duli kasneje v nosečnosti- tudi to je ok.

Moja ponudba zajema celostne priprave in suport med nosečnostjo, porodom ter v poporodnem obdobju.

v nosečnosti se z mamico srečam 4krat. Na teh srečanjih predelamo morebitne travme prejšnjih porodov, strahove, predelamo kako poteka porod, kako ga razumemo, kaj lahko storimo same za dobro lego otoka, veliko govorimo o optimalnem porodu in kako ga speljati. Cilj je, da je mamica na dan poroda opremljena z znanjem in zaupanjem vase, v svoje telo in v otroka, ki ga nosi. Veliko časa namenimo tudi debati o poporodnem obdobju.
Mamicam sem na razpolago ves čas- kadar imajo kakšne strahove, dileme ali vprašanja, mi vedno lahko napišejo.

Od 37-42 tedna sem tudi 24ur na dan dosegljiva. Takrat čakam porod. Med porodom izvajam različne tehnike lajšanja bolečin, pomagam partnerju, držim varen prostor družinici, ki se rojeva. Po porodu mamico obiščem še dva krat. Na teh obiskih svetujem glede dojenja, pokažem masažo, jogo, nego za dojenčka. Ker sem svetovalka za nošenje otrok, zraven prinesem tudi nosilke, da mamica lažje izbere primerno zanjo in za njenega otroka.

Dula v grščini pomeni "Ženska, ki služi" in res služimo mamicam. Cena "dula storitev" se gibljejo med 600-1500€- odvisno od dule- moja cena je bolj pri spodnji meji :)- za več inf. me lahko kontaktirate v zs.

Ali se bo presredek raztrgal ali ne je veliko odvisno od tega kako bo potekal sam porod. Bolj kot je porod naraven, manj verjetno je da bi bila potrebna epiziotomija. Če vidimo, da je presredek zelo neelastičen, potem za iztis izbiramo položaje v katerih je pritisk na presredek manjši. Žal je elastičnost presredka v večini dedna, a vseeno priporočam masaže- že iz vidika da se na porod pripravljate tudi na takšen način.

VEDNO lahko zavrnete postopke v porodnišnici, vendar je smiselno se prej dobro informirat in pripravit.

Tudi malinov čaj bo pobožal najmanj vašo dušo in pozitivno vplival na mehčanje materničnega vratu. zelišča so zagotovo čarobna :).

Želim vam lepo nosečnost in magičen porod.

lp, dula Urška

(odgovor članu Ajra RR)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
19.10.2022 22:33:38   
Dula Urška
Pozdravljeni.

Zelo mi je žal za vaš negativen razplet nosečnosti in verjamem, da je težko sprejet trenutno situacijo. Splav je vedno boleč dogodek v življenju ženske in rada bi vam povedala, da niste sami- veliko nas je. Ni pravih besed, ki bi jih lahko napisala, da bi vam bilo lažje, kot to, da me lahko kontaktirate v zs, če potrebujete nekoga, ki bo prisluhnil.

Na vaša vprašanja bom odgovorila jutri, saj moram preverit informacije, ki jih imam glede splava, da bodo točne in korektne.

Držite se.
lp, dula Urška

(odgovor članu Dula Urška)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
24.10.2022 0:03:48   
Umma3
Iskreno mi je žal za tvojo izgubo in točno vem, kako se počutiš. Ni pravih besed, ki bi potolažile, je samo objem, ki ga pošiljam v upanju, da vsaj malce omili bolečino.
Sicer nisem strokovnjakinja, lahko povem samo svojo izkušnjo. Jaz sem prvič sicer spontano splavila in ni bilo potrebna tabletka, sta pa dve moji cimri zaradi smrti ploda obe dobili tabletko. V nekaj urah sta splavili in šli še isti dan domov. Če je vse ok, mislim da je vedno tako. Jaz sem sicer potrebovala še abrazijo, čiščenje in zaradi res velike izgube krvi in slabosti, sem ostala na opazovanju še čez noč. Na bolniški sem bila en teden, ampak tudi tu ni pravila, je odvisno od osebnega zdravnika. Po splavu sem naravno zanosila precej hitro, brez težav, nekje štiri mesece kasneje. 
V drugo je bil splav bistveno težja preizkušnja, ampak to je že druga zgodba.
Želim, da čim prej žalost v tvojem srcu ovije mavrica. <3


IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Pozdravljeni,
Ravno sem izvedela, da me čaka sprožen splav zaradi nerazvijanja ploda (izvedela sem pri dobrih 7 tednih). Zanima me, če lahko podate kakšne informacije o tem kako to izgleda, ali je to vedno splav s tabletko? Koliko časa preživiš v bolnici, na bolniški? Ter kaj to pomeni za naprej, kdaj se zopet lahko odločim za zanositev, ali so zaradi splava kakšne posledice?
Že v naprej hvala.
 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
26.10.2022 22:17:46   
Anonimen
Umma3, res hvala za prijazne besede in vse informacije ❤️
Iskreno upam, da je v tvojem naročju že kakšen mavričen otrok, po dveh tako težkih preizkušnjah 😔❤️



(odgovor članu Umma3)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: V ŽIVO: Dula Urška odgovarja na vaša vpra...
15.2.2024 9:35:32   
dordle12
There are deadly traps and intriguing riddles. You've come to the perfect location if you've always wanted to have a real adventure. In these incredible and addictive games, players assume the roles of fireboy and watergirl, two characters composed of distinct elements.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...