cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

BLOG: Prvo leto šolanja na domu

clock-img

2.5.2021

Letošnja izkušnja šolanja na domu me je naučila, da je šolanje otroka doma kar velik izziv, če sta oba starša zaposlena; še posebej, ko gre za tretjo triado.

BLOG: Prvo leto šolanja na domu

Čeprav s šestošolko, ki se letos skupaj s svojo sestro prvošolko prvič šola na domu, ravnokar vstopava v mesec intenzivnih priprav na zaključne izpite, že lahko naredim oceno našega prvega šolskega leta šolanja na domu.

S predvidevanjem seveda, da bosta obe uspešno opravili izpite in bomo lahko tudi drugo leto nadaljevali s tovrstno šolo.

 

Prva reč, ki si jo lahko z veseljem priznam, je, da smo se lani poleti zares pravilno odločili, ko je padla odločitev za šolanje na domu, saj smo se izognili številnim težavam, zapletom in prerekanjem s šolo zaradi koronaukrepov v šolah.

Javna šola, kakršna je namreč postala zaradi vseh teh ukrepov, po naših družinskih vrednotah ni več šola, v kakršno bi želeli poslati svoje otroke. Kljub vsem prednostim javnega izobraževanja.

In kot kaže, drugo šolsko leto ne bo kaj veliko drugače, zato že začenjamo z načrtovanjem naslednjega šolskega leta, ki bo predvsem za starejšo hči velik izziv, saj se ji bo število končnih izpitov več kot podvojilo. Zato že danes vem, da bova drugo leto rabile pomoč privatnega učitelja. Pa ne zato, ker bi bila snov zame - kot njeno domačo učiteljico - pretežka (konec koncev sem vendarle izdelala osnovno šolo z odliko), temveč predvsem zaradi pomanjkanja časa.

Letošnja izkušnja šolanja na domu me je namreč naučila, da je šolanje otroka doma kar velik izziv, če sta oba starša zaposlena; še posebej, ko gre za tretjo triado. Če ne želiš seveda vseh popoldnevov, ko zaključiš s službenim delom, prečepeti za mizo ob razlagi snovi, ki jo tudi bistri in samostojni otroci vsekakor potrebujejo.

Tudi otroci, ki se šolajo na domu, potrebujejo vodja, ki jim bo razdelil snov, preverjal, kako jim gre, jih spodbujal in motiviral k učenju tiste snovi, ki bo na zaključnih izpitih (ki se jo pač morajo naučiti, pa če jim je točno ta snov všeč ali ne), ter osebo, ki jim bo lahko priskočila na pomoč vsakič, ko nečesa ne bodo razumeli. Kot učitelj v šolskem razredu.

Kar je ob delu na domu včasih časovno nemogoče in neizvedljivo. Kot bi moral kirurg sredi zahtevne operacije sinu pomagati pri matematični nalogi. Enostavno ne gre.

 

Pomanjkanje časa domače učiteljice je bil torej naš glavni izziv, ki se ga bomo drugo leto lotili nekoliko drugače - s tedensko pomočjo učitelja, ki bo vsaj malo prevzel vodenje šolanja na domu.

Poleg tega je starejša hči kljub pogostemu druženju z enakomislečimi družinami velikokrat potožila, da pogreša družbo vrstnikov (predvsem punc in morda kakšnega simpatičnega fanta), ki jih pestijo enake težave kot povprečno 12-letnico. S čimer mlajša hči ni imela nobenih težav, saj smo se šolali skupaj še z dvema družinama, kjer je našla dve sošolki podobnih let.

"S prvošolkami pa se res ne morem pogovarjati o tem, kako mi je všeč kakšen fant in kako se spreminja moje telo," mi je svojo težavo zelo jasno razložila starejša hči. In sem jo seveda povsem razumela. Hkrati pa sva skupaj ugotavljali, da se včasih tega ne moreš pogovarjati niti s sošolkami, temveč le z dobrimi prijateljicami.

In tako sva tudi sredi šolanja na domu pristali pri enakem življenjskem izzivu, ki jo je mučil tudi v lanskem oziroma lanskih šolskih letih, ko je še obiskovala "normalno" šolo - kako najti dobro prijateljico, ki bo po možnosti enako stara kot ona in jo bodo celo zanimale enake reči.

 

Pri nas je trenutno na sporedu svet Harryja Potterja. In kot učiteljica na domu sem naše domače šolanje lahko prilagodila hčerinemu zanimanju in ji dopustila, da je dva dni namesto šole cel dan brala zadnjo knjigo Harryja Potterja v angleščini. Ker vem, da se tudi tako uči. In v resnici nauči veliko več, kot če bi ji besede wizard, wand in invisible cloak predstavljala skozi angleško lekcijo iz učbenika.

Če k temu dodamo še vse tiste snovi, ki se jih verjetno ne bi lotili v istem časovnem zaporedju kot v javni šoli (ali jih svojih otrok sploh nikoli ne bi učila, če sem povsem iskrena), do potrebnega znanja za končne izpite pridemo veliko bolj lahkotno ter prilagojeno tako hčerama kot naši družini, kot če bi obiskovali javno šolo.

Res je, ni lahko biti učitelj dvema šolarkama na domu. Še posebej, če si hkrati tudi zaposlen. Toda vendarle se neštetokrat ujamem pri razmišljanju, kako sem globoko hvaležna za to možnost in kako zelo je dragoceno, da lahko izobraževanje hčera vodimo sami glede na njun ritem, zanimanja in sposobnosti ter tudi zmožnosti naše družine. Zmožnosti, ki niti približno niso vsak teden enake, temveč se spreminjajo glede na vreme, letni čas, počutje, družbene razmere in podobno. 

In prav ta svoboda je tista, ki je pri šolanju na domu lahko darilo ali problem. Kot pri delu od doma. Ali jo polno izkoristiš in svoje delo/šolo povsem prilagodiš svojemu stilu življenja ali pa se preveč razpustiš in izgubiš nadzor nad delom.

In tako se vsak teden skupaj s hčerkama tudi s pomočjo šolanja na domu učimo pomembne življenjske lekcije - razkrivanja, kdo sem in kaj hočem ter kako to združiti s potrebami in zahtevami skupnosti.

Vsekakor lekcija, ki jo je dobro vaditi vsak dan. Tudi v šoli. V šolski stavbi ali doma.



 

helena primicHelena Primic je sodelavka uredništva portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.       

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem