cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Čas za vstajanje in počepanje

Kako dojenčku na pravilen način pomagati pri učenju vstajanja in počepanja, smo preverili pri Andreji Semolič.

Čas za vstajanje in počepanje

Preden bo otrok shodil, bo najprej poskušal vstajanje (v začetku ob opori) in počepanje. Pri tem lahko svojemu malčku tudi pomagate.

Kako to storiti na zares pravilen način, smo preverili pri Andreji Semolič iz Centra za razvoj otrok na Feldenkraisov način

 

Ko je še nestabilen

Na primerno visoko oporo postavite otroku zanimiv predmet in ga spodbujajte, da si predmet ogleda. Počakajte, da bo nakazal hoteni dvig.

"Ko boste videli, da se želi dvigniti, ga primite za gleženj nogice, ki sili v ospredje, in preverite, da je stopalo čvrsto na tleh ter mu s svojo roko nudite oporo. Z drugo roko ga primite za nasprotno pazduho. Dojenčka ne dvigujte, temveč mu samo nudite oporo! Dojenček se bo sam dvignil," opozarja Andreja Semolič, ki staršem svetuje, da vajo večkrat ponovijo z izmeničnim dvigom na sprednjo nogo.

 

PREBERITE TUDI: Prvi koraki - Kakšna je prava obutev za otroka?

 

Vstajanje ob gibljivi opori

Ko je otrok že sposoben samostojnega vstajanja ob opori, se bo ob različnih oporah sam dvigal in oprijemaje celo prišel do želenega cilja. Med oporami bodo nekatere opore tudi nestabilne, kar lahko skupaj tudi malo povadita. 

Otroka povabite, da vstaja ob žogi, ki pa jo sami vedno pridržite, da se mu ne spodmakne v celoti. Med gibljive opore sodi tudi vaše telo, ko sedite ob njem na tleh.


Učenje spuščanja na tla

Preden otrok sam shodi, se mora poleg vstajanja ob opori naučiti še spuščanja na tla. Omogočite mu, da se bo pri tem počutil varnega - medtem, ko bo poskušal sesti na tla, ga rahlo primite čez trebušček ali hrbet.

Ko bo spuščanje že dovolj usvojil, bo sam poskrbel za "reden trening" tako, da bo sam sebi metal predmete na tla, da jih bo lahko pobiral.

"Razvoj ga bo sam gnal v tej smeri obvladovanja ravnotežja. Če se otrok razvija v svojem ritmu in mu starši nudimo le ustrezne pogoje, bo sam po sebi obvladal ta zahteven položaj ravnotežja še preden mu bo uspelo narediti prvi samostojni korak. Zato staršem priporočam, da otroka ne postavljajo na noge in ga ne učijo hoditi tako, da ga vodijo za roke. S tem mu namreč vzamemo možnost pravilnega in koordiniranega razvoja hoje, pridobivanja ravnotežja ter občutenja telesa v prostoru," staršem svetuje sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Kako dojenčka učiti samostojnega hranjenja?

news-img

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju

Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran od vrveža in mestnih središč.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem