cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Cukrarna je postala UNICEF-ova varna točka za otroke

Cukrarna je najnovejša UNICEF-ova varna točka za otroke. V Sloveniji imamo zdaj več kot 1090 varnih točk na javnih prostorih.

Cukrarna je postala UNICEF-ova varna točka za otroke

V aprilu so se mreži UNICEF prostovoljcev pridružili tudi zaposleni v Cukrarni. Opravili so izobraževanje, na katerem so pridobili znanje, kako otrokom zagotoviti varno zatočišče in podporo v primeru stisk. 

 

Varne točke

V več kot 1090 Unicefovih Varnih točk, ki so v 22 letih zaživele v kar 105 krajih po vsej Sloveniji, se na leto zateče več kot sto otrok.

Razlogi so različni - od otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je potrebno posredovanje strokovnih služb kot so šola, policija ali center za socialno delo, saj primeri zajemajo medvrstniško nasilje, nadlegovanje in težave v družini, do manjših težav, kot so blažje poškodbe, izgubljeni ključi, pomoč pri reševanju domačih nalog in drugo, ki jih Varne točke lahko rešijo same, brez posredovanja strokovne pomoči.

 

PREBERITE TUDI: Nasilje med otroki

 

Skupaj z otrokom poiščite najbližje Varne točke

Kot so povedali na Unicefu, izkušnje kažejo, da otroci potrebujejo dodatno spodbudo pri iskanju pomoči. Zato svetujejo, da starši, učitelji in drugi odrasli, ki delajo z otroki, poiščejo in obiščejo Varne točke skupaj z otroki že prej, ko otrok (še) ni v stiski.

Tako jih bo otrok dobro poznal in točno vedel, kje se nahajajo in se bo vanje tudi lažje in prej zatekel, če/ko jih bo zares potreboval.

 

Seznam Varnih točk lahko najdete tudi na spletni strani Varnetocke.si, ki omogoča prikaz najbližjih Unicefovih Varnih točk glede na vašo trenutno lokacijo, najdete pa tudi številne praktične nasvete za pomoč v stiski.

 

PREBERITE TUDI: Ali novodobni starši vzgajamo otroke brez zmožnosti empatije?

 

Tudi na avtobusih

Ljubljana je leta 2019 postala prvo mesto na svetu z mobilnimi Unicefovimi Varnimi točkami.

Otroci v stiski tako lahko pomoč poiščejo ne le v različnih javnih prostorih s posebno nalepko (smejočo hišico, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu), temveč tudi na prav vseh avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP).

 

Varne točke
V več kot 750 Unicefovih Varnih točk, ki so v 17 letih zaživele v kar 105 krajih po vsej Sloveniji, se na leto zateče več kot sto otrok.
V lanskem šolskem letu so zabeležili deset obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb kot so šola, policija ali center za socialno delo, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje in težave v družini.
V več kot sto primerih so se otroci znašli v manjših težavah, kot so blažje poškodbe, izgubljeni ključi, pomoč pri reševanju domačih nalog in drugo, ki so jih Varne točke lahko rešile same, brez posredovanja strokovne pomoči.

 

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem