cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Decembrski korona ukrepi in cepljenje proti COVID-19

Kateri ukrepi so trenutno v veljavi in kaj se bo dogajalo v adventnem času? Cepivo od 5-11 let bo decembra že prispelo v Slovenijo.

Decembrski korona ukrepi in cepljenje proti COVID-19

Vlada z novimi odloki poskuša zajeziti epidemijo koronavirusa, ker se število obolelih ne zmanjšuje. Kaj nas časa v novembru?

 

Adventni sejmi in lokali

Trenutni odlok določa, da bodo morali biti advetni sejmi ograjeni in imeti ločena vhod in izhod. Hkrati mora biti na vidnem mestu objavljeno največje dovoljeno število ljudi. To velja tudi za lokale.

 

Trgovine

Za trgovine ni sprememb - še vedno velja pogoj PCT, izjema je, če greste v trgovino z osnovnimi življenjskimi potrebščinami in izdelki, kar pomeni tam, kjer prodajajo živila in pijačo, pri čemer to ne velja za trgovine znotraj trgovskih centrov. Enako velja za drogerije in lekarne - dokler so samostojne, torej ne znotraj trgovskega centra, PCT pogoj ni nujen.

 

Pošta in sprejem pošiljk

V odloku je vlada spremenila pogoje pri prevzemu pošiljk. Izvajalci stporitev morajo še vedno izpolnjevati pogoj PCT, medtem ko za uporabnike ni več nujen, razen če gre za prevzem v poštnih poslovalnicah.

 

PREBERITE TUDI: Od 17. novembra samotestiranje obvezno za vse učence

 

Šole in vrtci

V šolah in vrtcih ni sprememb - v šoli se učenci še vedno samotestirajo v šoli 3x tedensko, medtem ko v vrtcu testiranj ni, otroci pa ostajajo v strogih mehurčkih. 

Samotestiranje v domačem okolju je po novem določeno za otroke, ki so zaradi neustreznih domačih razmer nameščeni v vzgojne zavode.

 

Cepljenje otrok od 5 - 11 let

Evropska agencija za zdravila je prejšnji četrtek odobrila uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke, stare od pet do 11 let, slovenski pediatri pa naj bi ta teden že priporočili cepljenje.

NIJZ je Pfizerjevo cepivo že naročil. V Slovenijo pride v decembru.

 

PREBERITE TUDI: Cepljenje proti COVID-19 za doječe matere

 

GZS predlagala obvezno cepljenje nad 50 let

GZS je na odločevalce naslovila poziv, naj razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja proti COVID-19 vsaj za vse prebivalce, starejše od 50 let.

 

Koliko časa bo veljalo covidno potrdilo?

Iniciativa prebolelih covid-19 je na NIJZ sicer naslovila pobudo za podaljšanje statusa prebolevnikov s šestih na 12 mesecev, ampak kot kaže, bodo potrdila veljala 9 mesecev.

Evropska komisija namreč predlaga, naj bi potrdila veljala toliko časa - zaenkrat so se odločili le za nezavezujoče priporočilo, razmišljajo pa tudi o možnosti spremembe zakonodaje.

 

PREBERITE TUDI: COVID-19: Cepljenje v nosečnosti - DA ali NE?

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem