cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Objemi so pomembni za razvoju možganov dojenčka

Noben starš ne pozabi prvega objema z dojenčkom, raziskave pa kažejo, da ti najzgodnejši objemi okrepijo možganske reakcije in pomagajo premagati travme, ki jih lahko doživi novorojenček.

Objemi so pomembni za razvoju možganov dojenčka

Raziskava, ki je zajela 125 otrok (tako rojenih ob roku kot nedonošenčkov)v Nacionalni otroški bolnišnici Columbus v Ohiu, je pokazala, da ima zgodnja, nežna naklonjenost staršev in skrbnikov trajne učinke na način, kako se otrokovi možgani odzivajo na nežen dotik. To pomeni, da bi lahko zgodnja izpostavljenost objemom nedonošenčkom pomagala občutiti naklonjenost in jo prepoznala kot prijetno, hkrati pa spodbujala pozitivne možganske reakcije.

 

Vsakdo, ki je bil v porodnišnici v zadnjem desetletju, ne dvomi o prednostih stika prsi na prsi in stika s kožo na kožo, a nove informacije dokazujejo, da ure, ko se crkljajo na maminih in očetovih prsih, lahko vplivajo na razvoj nedonošenčkov.

 

PREBERITE TUDI: Te male oči mislijo, da si popolna

 

Raziskovalci so dojenčkom merili EEG (s tanko mrežico, ki so jo namestili na otrokovo glavo so preverjali možganske reakcije), preden so jih odpustili iz bolnišnice. Dojenčki, rojeni na rok, so imeli močnejši možganski odziv v primerjavi z nedonošenčki, ki so morali kmalu po rojstvu prestati boleče zdravstvene postopke in so imeli šibkejše možganske reakcije.

 

Raziskovalci so bili presenečeni, ko so ugotovili, da na dojemanje dotika lahko vplivajo zgodnji medicinski postopki (saj nedonošenčki pogosto dobijo zdravila proti bolečinam). Toda dobra novica je, da lahko objemi pomagajo zatreti negativne izkušnje.

 Raziskave so pokazale, da bolj kot nedonošenček čuti podporo staršev, močnejši so možganski odzivi.

 

Po mnenju ene od avtoric, dr. Natalije Maitre, raziskave kažejo, da je stik koža na kožo nujno potreben za dojenčke, ki dlje časa preživijo na oddelku za intenzivno nego novorojenčkov. Kadar dojenček dlje časa ostane na oddelku za neonatologijo, mama in oče nista vedno na voljo za objeme.

 

"Kadar starši tega ne morejo storiti, bolnišnice razmislijo o zaposlenih in fizioterapevtih, ki bi poskrbeli za dotike, ki jih v bolnišničnem okolju včasih primanjkuje," je dejala Maitre za Science Daily.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Starejšega sina nisem videla 35 dni

 

Za starše, ki so lahko prisotni na neonatologiji, je lahko nežen dotik način za obvladovanje razmer, v katerih se mame in očetje pogosto počutijo povsem nemočne.

Vedenje, da lahko nežni objemi pomagajo preprečiti bolečino pri vbodu igle, je razlog, da starši čim pogosteje vidijo svojega otroka - drugega razloga ne potrebujejo.

 

Starši pogosto čutimo, da nam srce vsakič, ko objamemo otroke, raste, resnica pa je, da njihovi možgani rastejo celo hitreje kot naši dotiki.

 

VIR: Mother.ly


DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem