cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

5 pravil za pravilen gibalni razvoj dojenčka

clock-img

21.5.2023

Ali je gibalni razvoj dojenčka zares nekaj, čemur se morajo starši posvetiti, da bo potekal pravilno? Ali starši danes preveč pretiravamo v skrbi za gibalni razvoj, če pa včasih tega niso počeli, pa so otroci vseeno zrasli?

5 pravil za pravilen gibalni razvoj dojenčka

Ali je gibalni razvoj dojenčka zares nekaj, čemur se morajo starši posvetiti, da bo potekal pravilno? Konec koncev so dojenčki včasih bili v hojicah, niso obiskovali nobenih gibalnih uric ali drugih vadb za dojenčke, pa so se vendarle normalno razvili v odrasle ljudi.

Ali sodobni starši pretiravamo?

"Če smo odrasli zares iskreni sami s sabo, si moramo priznati, da nas ima veliko težave s križem ali hrbtenico, ker je bila ta prehitro preobremenjena že, ko smo bili dojenčki. Česar pa seveda ne smemo zameriti svojim staršem, saj niso imeli tega znanja o vplivih na razvoj dojenčka, kot ga imamo danes," odgovarja profesorica športne vzgoje, certificirana inštruktorica masaže dojenčkov po IAIM (CIMI) in mamica treh otrok Tjaša Horvat.

Horvatova v okviru športnega in turističnega društva Gibko Lendava vodi tudi vadbe ter masaže za dojenčke in mamice po porodu ter športne vadbe za malčke od prvega leta do vstopa v šolo, zato smo jo prosili, da nam zaupa zlata pravila za pravilen gibalni razvoj dojenčka.

 

1. Dojenčku dajte čim več dotikov

Gibalni razvoj dojenčka se pravzaprav začne že pred rojstvom oziroma v maminen trebuhu, kjer se otrok obrača in preteguje. Po rojstvu pa dojenček za pravillen gibalni razvoj najbolj potrebuje dotik, bližino in ljubezen. Prav z dotiki se namreč postopoma vse bolj zaveda lastnega telesa, se v njem počuti vse bolj varnega ter tako razvija samozavest in samozaupanje.

Sproščen dojenček je igriv, veliko miga z rokicami in nogicami ter tudi s tem razvija telesno koordinacijo. Dojenčki obožujejo tudi zibanje in guganje, s čimer razvijajo ravnotežje in so deležni pozitivnega vpliva na razvoj njihovih možganov.

 

PREBERITE TUDI: Dotik vpliva na dojenčkov genetski zapis

 

2. Naučite se pravilnega rokovanja z dojenčkom

Vpliv na dojenčkov gibalni razvoj ima tudi pravilno rokovanje (angleško handling) z dojenčkom. Za dojenčkov gibalni razvoj je pomembno, da nošenje, dvigovanje in polaganje, hranjenje in dojenje, previjanje in preoblačenje poteka v pravilnih položajih.

S pravilnimi prijemi namreč starši dojenčku dajemo spodbudne in pravilne informacije za gibalni razvoj ter tako preprečujemo, da bi prišlo do razvojnih nepravilnosti.

 

3. Dojenček naj bo čim pogosteje na tleh

Za pravilen gibalni razvoj dojenčka je zelo pomembno tudi to, da se starši izogibamo uporabi stolčkov, ležalnikov, gugalnikov in podobno. V teh pripomočkih, ki nam staršem res dajo več časa brez skrbi za dojenčkovo varnost, so namreč dojenčki v prisiljenih položajih in nimajo svobode gibanja.

Za dojenčkov pravilen gibalni razvoj so najprimernejše blazine za tla, na katere lahko odlagate dojenčka že od rojstva naprej. Novorojenčka obložite z mehkimi blazinami, da se bolj počutil bolj varnega, kasneje pa to ni več potrebno.

Dojenček ima namreč na blazini svobodo gibanja. Prosto lahko miga z rokami in nogami ter preizkuša svoje sposobnosti. Blazina je zelo primerna tudi z vidika varnosti, saj dojenček ne more pasti in se poškodovati.

 

4. Naučite se masaže dojenčka in se udeležita gibalnih uric

Za to, da bosta z dojenčkom zares čim bolj uglašena in boste lažje podprli njegov gibalni razvoj, Horvatova vsem mamicam priporoča obisk masaže dojenčka po IAIM kmalu po porodu, kasneje pa gibalne urice.

Raziskave so namreč pokazale, da druženje na tovrstnih srečanjih pozitivno vpliva ne le na dojenčke in njihov razvoj, temveč tudi na mame. Celo pomaga pri poporodnih depresijah, saj si mame na tovrstnih srečanjih lahko izmenjajo informacije, se pogovorijo, potožijo in vidijo, da niso same.

"Ko se mama s pomočjo masaže dojenčka uspe povezati z dojenčkom in nauči prepoznavati znake svojega sončka, vse lažje steče," opaža sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Kako otroka spraviti iz hiše? 

 

5. Ne pozabite na gibanje tudi, ko dojenček postane spreten otrok

Če so otroci včasih ob 13. uri prišli iz šole, vrgli šolsko torbo v kot in pohiteli pred blok, kjer so jih čakali prijatelji, s katerimi so plezali po drevesih, se lovili ter igrali skrivalnice, med dvema ognjema, slepe miši, ristanc, badminton ali košarko, sodobni otroci prihajajo domov med 16. in 17. uro.

Vse do poznih popoldanskih ur so torej vodeni, pa še popoldne jih čakajo številne obšolske dejavnosti (glasbena šola, treningi, angleščina ...), kjer so ponovno vodeni. Veliko je tudi popoldanskega dela za šolo, tako da otrokom enostavno zmanjka časa za prosto igro v naravi, s katero igro se lahko sproščeno znorijo, socializirajo in tudi gibalno razvijajo. Če pa čas je, je zunanja igrala zamenjala sodobna tehnologija. Zato ni čudno, da je vse več otrok z motnjami pozornosti in hiperkativnostjo.

Zato ne pozabite na otrokov gibalni razvoj tudi, ko otrok že zna hoditi, spretno teče in dobro obvlada svoje telo. Če boste z redno vadbo začeli že pri dojenčku, jo bo tudi kot otrok sprejel kot nujen del svojega življenja in jo težje zamenjal za računalniške igrice in druge skušnjave, ki tudi otroke spreminjajo v vse bolj pasivna in sedeča bitja.

Pa ne pozabite, da največ vzgajamo z vzgledom, zato tudi vi ne pozabite na gibanje in tudi tako otroku pomagajte pri pravilnem gibalnem razvoju!


news-img

Ko se rodi otrok, se rodi mama

Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, ki ji jo lahko v tem trenutku nudim.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem