Anonimen -> RE: kako je s preživnino, če se mati ponovno poroči? (14.1.2007 23:28:37)
|
Mislim, da sem našla pravo določbo; "127. člen (1) Zakonec ali zunajzakonski partner sta dolžna preživljati mladoletnega otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja, ki živi z njima, razen če je otroka sposoben preživljati ta ali drugi od staršev. (2) Dolžnost zakonca ali zunajzakonskega partnerja iz prejšnjega odstavka preneha s prenehanjem njegove zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti z materjo ali očetom otroka, razen če je zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost prenehala zaradi smrti otrokove matere ali očeta. V tem primeru sta preživeli zakonec ali zunajzakonski partner dolžna preživljati otroka svojega umrlega zakonca ali zunajzakonskega partnerja samo, če sta živela z otrokom v času prenehanja zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti.". Torej, če si prav interpretiram tale člen; če se mati ponovno poroči z drugim moškim, sta mati in očim dolžna preživljati mladoletnega otroka, torej otroka svojega zakonca (ali zunajzakonskega partnerja)? Po eni strani se mi zdi logično, po drugi pa spet ne - pričakovano je, da biološki oče plačuje - preživlja (preživnina) SVOJEGA otroka, (ki živi pri materi), ampak po drugi strani pa - zakaj bi plačeval za otroka, če si je mati našla novega partnerja in človeka, ki živi z njo, jo ima rad....končno ima rad tudi njenega otroka, za kar se mi zdi logično, da ga bo tudi preživljal pa čeprav otrok ni njegov. V tem primeru je plačevanje preživnine presoja biološkega očeta ali bo denar namenjal (svojemu) otroku ali ne - definitivno pa mu ga zakonsko NI treba preživljati.
|
|
|
|