Barva oči (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenčekSporočilo


Mesečnica -> Barva oči (30.10.2007 9:00:43)

Mene pa zanima, kdaj se je vašim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] spremenila barva oči (če ni ostala enaka kot pri rojstvu)? Naš mali ima tako lepe temno sive očke, da prav upava, da bo ostal pri tej barvi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:05:11)

Po navadi se spremenijo.Jaz sem tudi upala,da se vsaj pri sinu ne bodo spremenile.In res,čisto malo,ampak ostale so lepe modre,prav tako barvo imajo,kot so bile mojega očeta oči.Poglej malo po sorodnikih..Če ima tvoj oče modre,je možno,da bodo ostale.
Po mamini strani se prenaša barva očk.
Naja30 -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:07:24)

Ko se je rodila, je imela lepe temno modre oči, včasih je potegnilo na sivo. Dolgo so se spreminjale, zdaj pri 11m pa so zelene in mislim, da bodo take ostale. Po meni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:10:33)

IZVIRNO SPOROČILO: neva6
Po mamini strani se prenaša barva očk.


Neva, a si sigurna?? Prvič tole slišim.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Matr, potem me pa res zanima kakšne oči bo imel moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image].. Jaz mam rjave, moja mami ma rjave, oči ma zelene, brat modre...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
muha1 -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:17:38)

Moja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] je imela ob rojstvu modre in prav take so ji ostale, stara pa je dve leti. Pa še to: jaz imam sivo zelene, mož pa modre. Tako, da to ne drži, da podeduje po materi. Tudi prvi sin ima modre [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:31:09)

IZVIRNO SPOROČILO: muha1

Moja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  je imela ob rojstvu modre in prav take so ji ostale, stara pa je dve leti. Pa še to: jaz imam sivo zelene, mož pa modre. Tako, da to ne drži, da podeduje po materi. Tudi prvi sin ima modre [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .


tega si nisem jaz izmislila,to je znanstveno dokazano.saj ni rečeno,da po
dedu,lahko več ružinskih članov nazaj,kot naprimer pradedek.
viv_ -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:36:33)

Pri nas je imela prva, ko se je rodila, lepe, modre učke, ki so iz meseca v mesec postajale še lepše in sedaj ima krasne sinje modre oči.

Druga je imela ob rojstvu zelo temne učke, skoraj črne, ki so se potem hitro skristalizirali v rjavo, tako da imamo našo čokoladico.
Majchi -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:51:07)

Naša je imela ob rojstvu temno sive učke, sedaj pa ima tako lepe temno modre. Upam, da ji take ostanejo, čeprav imava midva oba temno rjave. Ima pa tast takšne modre, kot jih ima sedaj Lana.
Marogica -> RE: Barva oči (30.10.2007 9:52:21)

Kolikor se spomnim, prevlada vedno temna barva oči nad svetlimi, vendar tudi to ni nujno. V večini primerov pa je tako.
monja79 -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:15:12)

Pri dedovanju modrih učk gre nekako takole. Navadno vedno temnejši geni barve oči npr. rjavi prevladajo nad modrimi. To navadno in v večini primerov drži, vendar je stvar nekoliko bolj zapletena. To se zgodi samo v primeru, če tisti ki ima rjave oči v sebi nima neaktivnega gena za modro barvo oči. Človek lahko od svojih prednikov narsikaj podeduje in te zapise nosi v sebi, čeprav niso aktivni. To pomeni, da ima gen za modre oči, sam pa ima rjave, ker je aktivni gen pač rjav.  No, v glavnem tako potem lahko prispeva tisti neaktivni gen in seveda se lahko zgodi, da imajo otroci dveh rjavookih staršev modre oči. To se je zgodilo tudi pri nas. Podobno je menda tudi z barvo las. Midva sva bolj temna, rjave oči in tako ...  imava pa dva čisto blond otroka s sinje modrimi očmi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Na prvo žogo izgleda kot da nismo familija[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Malo sem čudno napisala, a upam, da razumete.

Drugače pa se menda pri tistih [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], ki imajo močan pigment kar kmalu v prvih mesecih oči obarvajo in spremenijo barvo v rjavo. Če bo imel izrazito rjave oči, se to kmalu vidi. Sivi, modri in zeleni odtenki, pa se dlje barvajo, a do enega leta je sve jasno.
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:17:39)

Temno sive gotovo ne bodo ostale, ker takih najbrž noben odrasel človek nima. Moj otrok je imel dolgo jekleno sive, zdaj ima rjave. Po mojem, da če bodo modre, da so pri majhnem izrazito modre, vse druge variante so pa pozneje rjave.
mojcac -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:19:18)

Tudi moja prva pikica je imela tako lepe svetlo sivo modre oči, po prib. pol leta pa so se začele spreminjati . Sedaj ima mešanico med zeleno in rjavo. Tudi druga pikica, ki je zdej stara 7 tednov ima ravno take oči kot prva, pa se ji bodo verjetno spet prebarvale.
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:24:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Temno sive gotovo ne bodo ostale, ker takih najbrž noben odrasel človek nima. Moj otrok je imel dolgo jekleno sive, zdaj ima rjave. Po mojem, da če bodo modre, da so pri majhnem izrazito modre, vse druge variante so pa pozneje rjave.


Se pa strinjam s temle, samo da ima naš tamal zdaj SMB barvo. Po meni.
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:27:32)

Moj mož,jaz in obe hčere imamo,zeleno rjave oči in temno kostnjeve lase.
Edino sin,ima sivimodre(popolnoma ista brva,mojega očeta)in kot majhen
je bil popolnoma plavolas,nato pa so mu z leti začeli lasje temnet,sedaj ima črne,ne tmno rjave,črne.Res so malo čukasto gledali ljudje v voziček[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Mi štirje temnih oči in temno plavih las,otrok pa popolnoma svetel in svetlih oči.
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:28:35)

IZVIRNO SPOROČILO: al bina

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Temno sive gotovo ne bodo ostale, ker takih najbrž noben odrasel človek nima. Moj otrok je imel dolgo jekleno sive, zdaj ima rjave. Po mojem, da če bodo modre, da so pri majhnem izrazito modre, vse druge variante so pa pozneje rjave.


Se pa strinjam s temle, samo da ima naš tamal zdaj SMB barvo. Po meni.


Ja, saj na to sem takoj pomislila, ko sem napisala, da so lahko samo rjave. Lahko so tudi kakšna druga niansa, razen modre pa ponavadi tiste sive res ne postanejo. Jaz imam tudi SMB. Ful lepe,  a ne?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:28:49)

Mi štirje temnih oči in temno plavih las,otrok pa popolnoma svetel in svetlih oči.


A niso temno plavi lasje temno blond?

A niste imeli vi kostanjeve?
Mesečnica -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:32:46)

No, teorijo poznam, zanima me samo, kdaj so se spremembe pojavile.

Za tiste, ki vas zanimajo "zakoni dedovanja", povedano zelo preprosto oz. poenostavljeno:

Za vsako telesno lasnost (npr. barva oči, barva las, skodranost/gladkost las ipd.) gene posredujeta oba starša. Pri večini lastnosti je tako, da imamo t. i. recesivne in t. i. dominantne gene. Dominantni gen je tisti, ki v paru prevlada - če otrok od enega starša dobi recesivni gen, od drugega pa dominantnega, bo lastnost, za katero je ta gen, taka kot jo določa dominantni gen. Če dobi dva recesivna gena, bo lastnost pač taka, kot jo določa recesivni gen. Za oči je tako: gen za rjavo barvo je dominanten (označimo ga z R), za modro pa recesiven (označimo ga z m). Če otrok od obeh staršev dobi dominanten gen za rjavo (torej ima kombinacijo RR), bo seveda imel rjave oči, rjave oči pa bo imel tudi takrat, ko od enega starša dobi dominanten gen za rjavo, od drugega pa recesivni gen za modro (torej ima kombinacijo Rm). Če pogledamo samo možne kombinacije pri modrih in rjavih očeh:

- RR: rjave oči
- Rm: rjave oči
- mR: rjave oči
- mm: modre oči

Upam, da sem bila dovolj razumljiva ;-)

Če imata oba starša modre oči, potem imata seveda oba kombinacijo mm in otrok ima posledično tudi kombinacijo mm in ima modre oči. Če pa imata oba starša rjave oči, ima otrok lahko:

- rjave oči -- če sta oba starša kombinacija RR in sta mu seveda oba dala po en svoj dominantni R gen,
- rjave oči -- če je eden od staršev RR, drugi pa Rm, ker je od prvega starša dobil dominantni R gen in ima zato rjave oči ne glede na to, kateri gen (R ali m) je dobil od drugega starša,
- modre oči -- če sta oba starša kombinacija Rm in sta mu vsak dala svoj recesivni m gen.

Zanimivo, a ne? To pojasnjuje dejstvo, da je vedno manj modrookih ljudi ...

Seveda se stvari še bolj zapletejo, saj je tudi gen za zelene oči recesiven (z), in sicer (če se prav spomnim), še bolj recesiven kot gen za modre oči, kar pomeni, da bo imel otrok tudi ob kombinaciji zm modre oči in ne zelenih.

No, to je splošni princip, seveda so zadeve v resnici še bolj zapletene, a to je že stvar genetikov ;-)

Aja, če vas zanima še za druge lastnosti:

- barva las: dominantni (D) so temni lasje, svetli lasje so recesivni (r); nerdeči lasje so D, rdeči lasje so r,
- "kvaliteta las": kodrasti lasje so D, gladki lasje so r; normalni lasje so D, plešavost je r;
- jamice na obrazu so D, brez jamic je r

V mojem primeru je tako, da imava oba z možem svetle oči, jaz nekako zeleno - sive, mož pa sive z majhnim rjavim obročkom okrog zenice, tako da glede na teorijo sklepam, da najin sinko ne bo imel rjave oči, lahko pa ima sive, morda zelenkaste ... zdaj čakava in upava, da bo ostal pri tej barvi, ki jo ima zdaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:45:42)

A niste imeli vi kostanjeve?


Ista pašta drugo pakovanje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Temno rjave,temno blond,ali temno kostanjeve,vse so iste z mogoče drugačnimi oddtenki.No zame je vse isto.
Če si pa tako pikolovska pa naj ti bo-temno blond(ali temno plave)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:47:05)

Temno rjave,temno blond,ali temno kostanjeve,vse so iste z mogoče drugačnimi oddtenki.No zame je vse isto.


Oprosti, samo tole pa ne more biti enako, no.
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 11:08:41)

Oprosti, samo tole pa ne more biti enako, no.


Zame ja.
bobek05 -> RE: Barva oči (30.10.2007 11:52:49)

Anej bo star 2,5 leti in ima še vedno enako barvo oči kot jo je imel ob rojstvu - temno modre, kar je zanimivo, ker noben od naju nima temno modrih (jih pa imamo po moji strani). Jaz imam zelene po očetu, mož pa sinje svetlo modre... Baje bi se barva oči lahko spremenila do 3. leta starosti, sem pa sama izjema, ker sem imela do nekje 4. leta temno modre, potem pa so mi potegnile na zeleno...

Hja, vse je v genih... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
severnica77 -> RE: Barva oči (30.10.2007 12:11:45)

Torej: Oba partnerja imata rjave oči. Če imata v svojih kromosomih oba tudi recesivni gen za modre oči (DR), potem je čisto možno, da bi kateri od otrok podedoval prav kombinacijo dveh recesivnih genov (RR). Tako bi nasledil modre oči prednikov.
In še drugi primer: Če imata oba s partnerjem modre oči, bo otrok zagotovo modrook. Dva modrooka človeka v svojem naboru genov namreč nimata dominantnega gena za rjave oči. Ta lastnost se potemtakem ne more od kje podedovati, zato ne moreta imeti rjavookega otroka. Razen v izjemno redkih primerih, ki skorajda niso vredni omembe.
Anonimen -> RE: Barva oči (30.10.2007 12:23:06)

IZVIRNO SPOROČILO: monja79
To pomeni, da ima gen za modre oči, sam pa ima rjave, ker je aktivni gen pač rjav.  No, v glavnem tako potem lahko prispeva tisti neaktivni gen in seveda se lahko zgodi, da imajo otroci dveh rjavookih staršev modre oči. To se je zgodilo tudi pri nas.

Tudi pri nas. Moja starša imata rjave oči, jaz pa modre.
Potem pa me zafrkavajo, da sem od poštarja.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
baja* -> RE: Barva oči (30.10.2007 12:39:09)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja3

Ko se je rodila, je imela lepe temno modre oči, včasih je potegnilo na sivo. Dolgo so se spreminjale, zdaj pri 11m pa so zelene in mislim, da bodo take ostale. Po meni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


zgleda da bo tud pri nas isto[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Zdaj je mali star skor 5 mesecev in mu že potegne na sivozeleno. Spreminjat so se pa začele pri 3 mesecih.
kaya2007 -> RE: Barva oči (30.10.2007 13:18:09)

meni so se iz modre v rjavo spremenili šele po 2. letu, tako da se očitno to lahko zgodi tudi kasneje...
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>