Služba in nosečnost - kaj narediti (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanjuSporočilo


Anonimen -> Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 11:58:29)

Pozdravljene!

Sem na začetku nosečosti in sem v hudi dilemi.

Z 31.8.2008 se mi konča delovno razmerje pri enem delodajalcu, s 1.9.2008 začnem delat pri drugem. Za zamenjavao službe je bilo sporazumno dogovorjeno pred nosečnostjo. Sicer nosečnosti zaenkrat še nisva načrtoval, vendar sva kljub temu zelo vesela, ker je uspelo v prvem poskusu pa še po mojih izračunih v dneh, ko naj ne bi bilo ovulacije (jp, metode varnih in nevarnih dni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). Pač eni imamo srečo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Strah me je kako bo reagiral delodajalec, ko mu bom povedala za nosečnost. Delam na delovnem mestu, kjer ne morem v minutki oditi na bolniško, ker za mene rabijo takojšnjo zamenjavo,.. itd.
Kdaj bi mu ve povedala za nosečnost?

Jaz se nagibam k temu, da takoj po prvem pregledu, čeprav vem, da ni nujno povedat. Vendar moralno ne bom zdržala do NS. Pač sem takšen tip človeka. Po drugi strani se mi zdi fer, da seznanim delodajalca tudi zaradi možnosti bolniške (čeprav je zdaj vse super), ker bo potem mogel takoj najti zamenjavo.

Po eni strani se veselim otroka, po drugi me pa ful peče vest zaradi službe, ker bom na porodniško šla v marcu in bom za seboj pustila kup neporavnanega dela.

Vsekakor pa ne bom povedala pred 1.9.2008, ker potem se lahko zgodi, da moja služba pade v vodo (čeprav so me v novi službi mnekateri že spoznali,...). Saj veste kako se otepajo delodajalci mladih punc, pa čeprav delamo v javnem sektorju.Hvala za kakšno vzpodbudno besedo in nasvet.

Anonimen -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 11:59:28)

Pa še to, zaposlena bom za določen čas (sicer ne vem kako dolgo oz. kako bo v pogodbi pisalo).
urskas -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 12:09:16)

Mislim,da sploh ne potrebuješ odgovora, saj si si sama odgovorila.
Če te zanima reakcija delodajalca, bi rekla, da ne bo ravno navdušen. Glede na to da boš za določen čas pa tudi najbrž lahko predvidevaš kaj sledi.

V glavnem naj ti bo na prvem mestu otročiček, tvoje in njegovo zdravje... vse ostalo itak bo, tako kot mora biti...

LP
glen -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 12:15:10)

Nepovej takoj.
Najbrž boš imela 1. pogodbo za 3 ali 6 mes in nažalost lahko pričakuješ da ti je pol nebodo podaljšali.
Jaz sem bila v podobni situaciji 4 leta nazaj.
Pogodba za 3 mes. pol za 6 mes. in obljuba da po 6 mes za nedoločen čas.
Čas par dni po podpisu(za 6 mes) sem ugotovila da sem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image].
Sem stopila do direktorce in ji po pravici povedala, saj 6 mes nebi mogla skrivati in mi je takoj jasno in glasno povedala da po 6 mes. adijo.
In tako je tudi bilo,nažalost.
Srečno pa čestitke za[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]
petrax -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 12:16:00)

Ja jaz sem zanosila po 4mesecih v novi službi, takoj sem povedala šefu, ker pač enih stvari nisem smela delati. Direktor je bil skor do zadnjega dneva izteka pogodbe v dvomih ali naj mi podaljša ali ne, sam potem mi je do letošnjega novembra, kao samo zarad tega da bom dobivala normalno porodniško. Na porodniško pa nastopm čez 5dni. Pol pa po porodniški pa ne vem ali me bo čakala služba ali ne.

Boš vidla k boš povedala kaj bo. Vnaprej ne moreš nič vedeti. Jaz sem bila prepričana da mi ne bo podaljšal, pa mi na koncu vseeno je. 
Naja30 -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 12:17:32)

Če boš za določen čas in če jim tvoja nos. ne bo pogodu, ti pač ne bodo podaljšali pogodbe, ko se bo ta iztekla.
Glej, vsi smo ljudje in nekateri delodajalci so dejansko tudi človeški, če se lepo obrneš na njih, razložiš, da sicer nisi planirala otroka, se je pač zgodilo in zdaj ga misliš imet. Mogoče boš pa presenečena nad pozitivno reakcijo. Držim pesti, da se vse lepo izteče! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Anonimen -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 12:42:58)

Pogodba bo predvidoma za 1 leto. Manj ziher ne.
jajula -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 13:00:27)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Po drugi strani se mi zdi fer, da seznanim delodajalca tudi zaradi možnosti bolniške (čeprav je zdaj vse super), ker bo potem mogel takoj najti zamenjavo.jst nikakor ne bi omenjala nobene možnosti bolniške, ker tudi ne veš če jo boš sploh potrebovala. če mu jo boš omenila pa bo lahko mislil, da boš ziher že prej šla na bolniško in da nate sploh ne more računat.
itak pa mora z vsakim zaposlenim delodajalec vzeti tudi v zakup, da bo človek kdaj na bolniški - in noben ne ve vnaprej da bo zbolel in za koliko časa.

glede nedokončanega dela pa naj te ne skrbi  - itak vedno ostane neki za narest (drugače verjetno sploh ne bi meli odprtega delovnega mesta). nekdo bo že naredil kar je treba, če pa ne bo, pa pomeni da ni blo tolk nujno. tud men se je za ene stvari zdel kolk so nujne in pomembne za narest in da je cela drama ker jih projekte kar na sredi zapuščam...pa k sm šla na porodniško se k tem projektom ni noben še en mesec pritaknil - tko če se mojmu šefu ni zdel da je tolk nujno da bi koga najdu za narest, potem že ni bla taka kriza. 
najpomembnejša stvar sta tvoje in zdravje tvojega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  in za ostalo se ne sekirat.
Katjusa -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 13:03:49)

IZVIRNO SPOROČILO: urskas

Mislim,da sploh ne potrebuješ odgovora, saj si si sama odgovorila.
Če te zanima reakcija delodajalca, bi rekla, da ne bo ravno navdušen. Glede na to da boš za določen čas pa tudi najbrž lahko predvidevaš kaj sledi.

V glavnem naj ti bo na prvem mestu otročiček, tvoje in njegovo zdravje... vse ostalo itak bo, tako kot mora biti...

LP

se podpišem najbolj pomembna sta ti in tvoj otročiček[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] pa čestitke za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image]
april09 -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 13:26:58)

Ves, jaz ima sluzbo za nedelocen cas in je zelo stabilna, ampak imam ornk cmok v grlu, kako bom to povedala, da bom pol leta po prihodu s porodniske spet sla. Ker moje delovno mesto je vodstveno in ze vidim veselje, ko bo treba spet nadomestilo iskat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley5.gif[/image]  Pri prvi nosoecnsti se, glih dobro prevzela pozicijo, ko sem zvedela, da sem zanosila - in me je sef vprasal, ce je bilo planirano tok zgodaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley18.gif[/image]  Njim itak nikoli ni prav.
Osebno bi sla najprej v novo sluzbo pol pa bi ze nekaj zmutila. Saj ves, nekatere imajo se eno M pa do 3 meseca sploh ne vedo, da so nosece [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] Poskrbi zase, ker noben drug ne bo...
april09 -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 13:28:41)

jst nikakor ne bi omenjala nobene možnosti bolniške, ker tudi ne veš če jo boš sploh potrebovala. če mu jo boš omenila pa bo lahko mislil, da boš ziher že prej šla na bolniško in da nate sploh ne more računat.


tole pa itak !!! na bolnisko gre lahko kdor koli, ker nekoga lahko avto zbije in mora it. In NOBEDEN ni nenadomesljiv, tud ce si to se tako zelimo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Doroty -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 14:40:25)

... moje mnenje: postavi se na stran delodajalca. Verjetno bo vate vložil izobraževanje, uvajanje, ko bi lahko pričela samostojno delati, boš pa šla na bolniško oz. porodniško. Zanj napačna investicija vate, saj bo moral iskati nov kader, ga spet izobraziti.
Če greš do delodajalca z zaprtimi kartami, ne pričakuj, da bo on igrat do tebe odprto in pošteno.
Ne zameri, ampak če zanosiš nepričakovano (čeprav brez zaščite ni ravno 'nepričakovano', tudi sama praviš, da je uspelo v prvo, torej je verjetno že bil plan), ne moreš tega obesit na delodajalca ... čeprav je res, da imaš pravico, da svojega stanja ne razlagaš nikomur...
Lp,D.
pingo80 -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 15:16:46)

Anonimna, ti pa sigurno delaš v šoli. Samo nam se pogodbe vedno tako iztečejo in pol začnejo, pa še za eno leto. Jaz bi na tvojem mestu podpisala pogodbo s 1. 9., po preteku 3. mesecev oz. po nuhalni pa bi povedala delodajalcu. Če tvoj delodajalec zve oktobra, ima še vedno več kot preveč časa, da do marca poišče zamenjavo. Naprej mislit na bolniško je brez veze; razmišljaj, da bo vse bp. Tako kot ti je že ena napisala - vsakdo lahko gre iz danes na jutri v bolniško zarad nepredvidljivih vzrokov.
Uspešno uredi.
Anonimen -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 15:23:40)

IZVIRNO SPOROČILO: Doroty

... moje mnenje: postavi se na stran delodajalca. Verjetno bo vate vložil izobraževanje, uvajanje, ko bi lahko pričela samostojno delati, boš pa šla na bolniško oz. porodniško. Zanj napačna investicija vate, saj bo moral iskati nov kader, ga spet izobraziti.
Če greš do delodajalca z zaprtimi kartami, ne pričakuj, da bo on igrat do tebe odprto in pošteno.
Ne zameri, ampak če zanosiš nepričakovano (čeprav brez zaščite ni ravno 'nepričakovano', tudi sama praviš, da je uspelo v prvo, torej je verjetno že bil plan), ne moreš tega obesit na delodajalca ... čeprav je res, da imaš pravico, da svojega stanja ne razlagaš nikomur...
Lp,D.Nobenih dodatnih izobraževanj ne bo. Samo služba in delo po pogodbi, ki ga bom morala opravljat. Nič vlaganja vame. In tudi nekdo, ki bo prišel za mano ne bo potreboval dodatnih izobraževanj. Faks, pripravništvo  + strokovni izpit nam da zadosti znanja, da lahko delamo to delo.  Dodatna izobraževanja so v moji domeni.

In upam, da so ljudje še človeški, da razumejo mojo in še od marsikatere druge nosečke stanje. Ja in res je bilo nepričakovano, pa ne mislim se zaradi tega zagovarjat in razglabljat. Še najmanj pred teboj (upam, da nisi kje na vodilnem položaju) in tudi pred delodajalcem ne. Ker vsaka ženska ima pravico biti mama.

Sem pa sama napisala kdaj mislim povedat in definitivno ne mislim skrivat svoje nosečnosti - vsekakor bom pa tiho, da prvega pregleda. Ker nikoli ne veš kaj gre lahko narobe.
ily -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 15:36:04)

Jaz sem bila v skoraj istem položaju pred dvemi leti.
Maja  mi je prekipela stara služba, takoj sem dobila novo, 15. julija sem podpisala pogodbo za nastop dela s 16.9.. Res pa je, da sem jaz zanosila načrtno, s Klomifenom in res je, da nisem nobene stvari zamolčala. Ko sem dobila pogodbo v roke za podpisat, sem jasno povedala vsem navzočim za mizo (kadrovniku, šefu in predsedniku), da načrtujeva otroka, ker imam težave z zanositvijo in so samo prikimali, da ni panike[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].... No, pa ni bilo čisto tako[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] - v začetku avgusta sem ugotovila, da sem noseča[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image], šla v novo službo in po treh dneh povedala, da sem noseča. In je bil cel ˝halo˝, da kako sem jih n[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley35.gif[/image] in ne vem kaj še vse. Skratka, za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image]!! To se mi je poznalo potem tudi na nosečnosti s kupom težav.... Skratka, toliko o odprtih kartah do delodajalca in obratno!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Sem se pa po preteku porodniške vrnila nazaj in je zdaj ˝še kar OK˝!
Ja, saj vem, moja izkušnja pač! Je pa res, da so pa nekatere še slabše! Nisem pa v javni upravi, ampak v gospodarstvu - v strokovnih vodah, če tako rečem.

Odločitev je tvoja! Jaz zase pa vem, da mi nikoli ni bilo niti za sekundo žal, da se je zadeva tako razvila. Doma imam eno ˝mojo malo Bubo˝, brez katere si ne predstavljam življenja! Dobesedno!!!!
Anonimen -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 19:20:01)

Še moja izkušnja. Začela novo službo, zanosila prvi mesec (pred tem 2 leti neuspešno, čeprav jemala Klomifen). Sicer sem ugotovila, da sem noseča pri 10 tednih. Od sreče se čist izbezumila, niti pomislila na službo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. No vsaj v prvem momentu ne. Kasneje mi je bilo 5 min bedno, ker sem nova v službi , pa že zanosila,.... Povedala po NS, sprejeli nadpovprečno pozitivno. 
Je pa res, da je moja služba za nedoločen čas, tako, dase ne rabim obremenjevat kako bo potem.
Jaz sem se odločila za menjavo službe, ker mi prejšnja ni več odgovarjala, nisem pa več hotla čakat, da bom dala porodniško čez. Mi je zdravnik napovedal, da bo verjetno zanositev težja, morda potrebna celo umetna oploditev. Ja človk pa ne more večno čakat.
Nisem nič razlagala, da se trudimo zanosit, ker to nikogar ne briga in je to moja in partnerjeva odločitev. Se mi pa zdi fer, da po treh mesecih nosečnosti poveš delodajalcu, da se lahko pripravi na tvojo odsotnost. Sploh, če je vmes še kakšna bolniška.  

No, sicer pa vsak po svoje. Se mi pa zdi, da, če zaposluješ ženske od 25 -35 let, je zelo velika verjetnost, da bojo enkrat zanosile. Pa kaj pol, sej niso edine. Porodniška mine in gremo dalje. Normalni delodajalci to razumejo in sprejmejo kot nekaj normalnega.

LP
hijenca -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (5.8.2008 22:28:07)

Tudi sama sem zaposlena v šolstvu in pri meni je bilo tako.

S 1.9.07 sem pričela v novi službi, v sredini septembra pa sem ugotovila, da sem noseča. Ker nosečnost ni bila planirana, sem bila zelo šokirana in misel je padla tudi, kaj bo s službo. Okrog novega leta sem povedala ravnatelju, ki ni bil ravno presrečen, ampak je novico sprejel, mi čestital,... Ko sem ga pred odhodom na porodniško spraševala za naprej, ker pogodbo imam do 31.8. je skomignil z rameni in rekel, da še ne ve.

Najverjetneje mi bodo pogodbo prekinili, če pa bom drugo leto šla tja nazaj delat je pa še tudi v božjih rokah. Vseeno mi ni, ker sem se zelo dobro počutila v kolektivu, ampak sedaj imam jaz moj zaklad. Bomo že našli službo.

Ti poskrbi, da ne boš preveč v stresu zaradi tega, ker ti lahko stres zelo škoduje. O službi boš razmišljala po porodniški. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Lepo nosečnost ti želim.
ronja -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (6.8.2008 9:41:48)

Jaz bi tudi takoj po 1. pregledu.
johnie -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (6.8.2008 10:21:26)

Ne vem sicer kje točno delaš in kakšna bo pogodba, pomisli pa tudi na to da lahko da boš imela v pogodbi napisano poskusno delo (čas trajanja poskusnega dela je odvisen od pogodbe in izobrazbe) in zaposlitev za določen čas 1 leta. Delodajalec ti lahko odpove pogodbo tudi zaradi neuspešno upravljenega poskusnega dela, tako da si hitro lahko brez zaposlitve. Nisem mislila nič slabega, samo želela sem opozoriti še na to neprijetno možnost. Res da za delodajalca nisi preveč ugoden kandidat, ampak ti moraš zdaj misliti na sebe in na tvojega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Pa uspešno uredi.
ronja -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (6.8.2008 10:54:23)

Če ti kaj pomaga - jaz sem drugič zanosila še na porodniški s prvo in sem tudi takoj povedala, da pridem nazaj samo za par mesecev, ker se mi je zdelo fer, da vejo, da ne računajo name, če me ne bo. Potem sem skoraj splavila in se mi je že zdelo grozno, da bom morala vsem razlagat, ampak zdaj sem pa vseeno vesela, da sem že takoj povedala, ker so tako vsi takoj razumeli, ko sem morala na bolniško zaradi rizične nosečnosti - ne vem pa še, kako dolgo bom na bolniški...

Se mi pa zdi, da je lahko delodajalec bolj zadovoljen z iskreno sodelavko kot pa z eno, ki bi mutila in povedala kasneje in imaš tako boljše šanse, da te obdrži... NImam pojma, kako bo reagiral, ampak mene je bilo tudi malo strah, pa je bil šef čisto navdušen, da je zdaj čas, da mamo otroke in super, da bosta tako blizu skup![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Malo v spodbudo, včasih naletiš na dober dan ali pa se šefe spomni, da je mel on tudi otroke...
ronja -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (6.8.2008 10:57:12)

Aja, pa tega te sicer noben ne sme spraševat, vendar bi bilo po moje v tvojem primeru fino povedat, da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] zdajle nista ravno načrtovala, vendar pa se je zgodila in bosta  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] seveda obdržala in da jih prosiš za razumevanje in naj te ne pustijo na cedilu s kakšno poskusno dobo... Če pa se ti to zgodi, pojdi pa tik pred koncem poskusne dobe na bolniško, če ti jo bo tvoja g. hotela dat. Na bolniški si lahko potem še en mesec dlje kot imaš delovno dobo, potem lahko greš pa že na porodniško, ki jo lahko nastopiš max 42 dni pred PDPjem. Upam, da ti to kaj pomaga.
Doroty -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (6.8.2008 11:31:02)

no no, anonimna, samo brez razburjanja. Ne želim in pričakujem nobenih pojasnjevanj.
Napisala sem samo (kot tudi nekaj ostalih uporabnik), da je fer do delodajalca, da mu poveš - tudi to je zame človeško, ne le to, da te delodajalec razume ...
Ne vem, zakaj si dobila občutek, da nisem človeška, če se mi zdi naravno, da za svoje stanje realno poveš - poleg tega res vodim skupino par ljudi, večina žensk (brez otrok, z manjšimi, večjimi) in ne boš verjela, prav lepo sodelujemo, je pa res da smo odkrite ena do druge ...
Pozdravčki, Doroty.
lemavrica -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (6.8.2008 11:39:54)

Žal je tako da obstaja zelo malo verjetnosti da ti bo delodajalec podaljšal pogodbo ko mu boš povedala za nosečnost. Jaz bi povedala po NS in če mu nebi bilo všeč in bi ti dal vedet da te bo dal stran bi se probala zmenit da si zaposlena vsaj do nastopa porodniške, ker boš potem dobivala vsaj neko normalno porodniško.
Na žalost je tako da se delodajlci otepajo mladih žensk brez otrok, žensk z malimi otroci,... sem hodila na razgovore in se mi je zgodilo tudi to da me je visoko noseča ženska spraševala koliko je pa moj otrok kaj bolan. Pa bi od take pričakoval da bo malo bolj razumljiva. Se pa najdejo na srečo tudi taki delodajalci ki jim je vseeno za tvoje osebne zadeve in jih zanimajo samo del.izkušnje.
avšika -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (6.8.2008 14:23:00)

Povedati moš morala v vsakem primeru, upam da zaradi tega ne boš izgubila sklužbe. Meni se je to zgodilo, ko sem poveda delodajalcu da sem noseča in da imam rizično, me je odpustil takoj ko se je pogodba mi iztekla. Vedi da je otrok na prvem mestu, službo boš že našla v primeru, da se ne bi tu izteklo kot bi si želela.
Želim ti najboljše.
Cveta28 -> RE: Služba in nosečnost - kaj narediti (7.8.2008 10:10:32)

Verjetno nas je kar nekaj takih, ki imamo pogodbe za določen čas in zato ne vemo kako in kda povedati delodajalcu novico o nosečnosti. Meni se pogodba izteče konec leta, potem pa naj bi dobila pogodbo za nedoločen čas. Nekaj smo se o tem že pogovarjali ampak situacijo zaplete dejstvo, da se do novega leta s porodniške vrneta dve sodelavki, ki opravljata podobno delo kot jaz ter še novega lastnika smo dobili [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Torej obstaja velika verjetnost, da zame ne bo več prostora kljub uspešnim delovnim rezultatom.
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>