|
BarbaraGS -> RE: Ptički in čebelice februarčic 2009 3.del (6.6.2009 15:24:03)
|
IZVIRNO SPOROČILO: kolumbo IZVIRNO SPOROČILO: kayica24 Kaj je to OH? Ogljikovi hidrati (s tujko karbohidrati ali saharidi) so kemične spojine, ki vsebujejo kisikove, vodikove in ogljikove atome. Enostavni ogljikovi hidrati se imenujejo monosaharidi (enostavni sladkorji). V naravi jih najdemo v sadju, med ogljikovimi hidrati so najhitreje prebavljivi in dajo človeškemu telesu v kratkem času največ energije, povzročijo tudi hiter porasti inzulina. Med monosaharide spadajo npr. glukoza, fruktoza, manoza in galaktoza. Sestavljeni ogljikovi hidrati so zelo razširjeni v rastlinskem svetu. Nastanejo iz enostavnih sladkorjev. Kot sladkorje se označuje le tiste ogljikove hidrate, ki so zgrajeni iz manj kot desetih monosaharidov, kajti preostali sestavljeni ogljikovi hidrati nimajo lastnosti sladkorjev. Delijo se na: Sestavljeni ogljikovi hidrati predstavljajo dolgotrajen priliv energije telesu in zagotavljajo enakomerno porabo telesnih zalog glikogena cakte kaj je pol antonia pisala da dela na OH in katero hrano bi ona dajala svojim otrokom? buca jaz sem res mogla povrsno brat, ker mi cist nic ni jasno
|
|
|
|