rozilu -> RE: Oktobrke 2009 2.del (11.9.2009 20:23:44)
|
Dva recepta za mafine: Splošna navodila: a) posebej zmešaj MOKRE (jajca malo stepeš, dodaš sladkor, stopljeno maslo, potem pa mleko, jogurt, sok...) in posebej SUHE sestavine b) SUHO mešanico vsuj v MOKRO s čim manj mešanja BOROVNIČEVI (OZ. SADNI) MAFINI (pride12 velikih) MOKRE SESTAVINE 125g masla 125g sladkorja 2 jajci 200g borovnic 60g limoninega soka (ali pa kakega soka od kompota, oz. kateregakoli soka) 240 g mleka SUHE SESTAVINE 350g moke 1/4 žličke sode bikarbone 3 žličke pecilnega praška ČOKOLADNI MAFINI S ČOKOLADO (pride12 velikih) MOKRE SESTAVINE 120 g jogurta 125 g masla 125 g sladkorja 240 g mleka 160 g čokoladnih koščkov 2 jajci 1 žlička vanilije SUHE SESTAVINE 3 žličke pecilnega praška 380 g moke 1 žlička sode bikarbone 3 žlice kakava Jaz ponavadi naredim kar malo po svoje – zamenjam sestavine (npr. sadje), dodam kake oreške, mandlje, kokosovo moko ali pa h čokoladnim (s čokoladnimi koščki) dodam višnje - te so zmeraj zmagovalci!!! Načeloma naj moke ostane približno enako, če pa je preveč tekoče, pa jo še malo dodaš. Vedno uporabim maslo, ker je itak bolj okusno – lahko bi pa tudi margarino ali kar olje… Mafine pečeš v modelčkih, najboljše da je za 12. Če so plehnati modelčki se mafini ful zalepijo gor, zato jih ponavadi dam v papirčke (samo potem se mafin zalepi v papirček, ampak naslednji dan gre že lepo dol, takoj pa ne). Zdaj imam silikonski model in ta je zakon – nič se ne zalepi, takoj grejo ven, ne rabiš več papirčkov!
|
|
|
|