Nova (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja



Sporočilo


toni -> Nova (1.6.2005 11:26:58)

Lep pozdrav vsem.
Sem v tretjem mesecu nosečnosti in sem zaposlena za določen čas.Sicer delam v podjetju že kaki 2 leti vendar so nas marca letos zaposlili.
Sedaj mi zaradi nosečnosti konec avgusta grozi odpoved. Sicer sem se nekako okvirno zmenila, da mi podaljsajo še za 6 mesecev pogodbo.Samo to so samo besede.
Mi lahko prosim pomagate kaj mi sledi v primeru odpovedi ali sem sploh upravičena do porodniške? Ali se mi bo višina plače sploh kaj upoštevala pri porodniški?
Ali bo kaj spremenilo,če mi podaljšajo pogodbo za naslednjih 6 mesecev.Bom kaj na boljšem?
In ali me morajo po zakonu prej obvestit o odpovedi.

Hvala vsem za pomoč




Verita -> Nova (1.6.2005 11:48:19)

1. Pogodba o zaposlitvi za določen čas preneha s potekom le tega. Lahko se seveda podaljša (a le za 3 leta - do 2007 / za manjše delodajalce do 2010, potem velja 2-letno obdobje).
2. Nosečnost ne sme biti razlog za odpoved pogodbe.
3. Potrebno je ugotoviti, ali je pogodbe za določen čas sploh sklenjena iz zakonsko predvidenih razlogov. Kajti, če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen
čas.
4. Če pa vam bo pogodba o zaposlitvi (pod predpostavko, da je sklenjena pod dovoljenimi pogoji in preneha s potekom časa) prenehala kljub vsemu, pred predvidenim rokom nastopa porodniškega dopusta, niste upravičeni do nadomestila plače, ampak le do denarnega nadomestila preko Zavoda za zaposlovanje kot brezposelna oseba.





toni -> Nova (1.6.2005 16:13:47)

Najlepša hvala Verita za pomoč in za izčrpen odgovor!!!
Pomeni pa,če mi podaljšajo pogodbo sem upravičena in potem prejemam nadomestilo plače (porodniško)?




Verita -> Nova (9.6.2005 12:18:46)

Točno tako.




Stran: [1]